ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις Χόλμπρουκ σε Μιλόσεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Και αφού ξαναδήλωσε πως η Γιουγκοσλαβία "πρέπει να αποσύρει άμεσα" τις δυνάμεις της από το Κοσσυφοπέδιο, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ γύρισε χτες στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για έναν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων - των οποίων το περιεχόμενο παραμένει αδιευκρίνιστο, λόγω του "εμπιστευτικού" χαρακτήρα τους.

Διπλωματικοί κύκλοι στο Βελιγράδι προέλεγαν χτες ότι ο Χόλμπρουκ θα συνεχίσει την αποστολή του με νέα επίσκεψη σήμερα στην Πρίστινα, όπου θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

Οσον αφορά τη χτεσινή συνάντηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με δυο ένοπλους και ένστολους Αλβανούς, που δήλωσαν ότι είναι μέλη του "Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK ή KLA) στο χωριό Γιούνικ του Κοσσυφοπεδίου, η μοναδική αντίδραση στο Βελιγράδι ήταν του προέδρου του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Σερβίας, Βόισλαβ Σέσελι.

Ο Σέσελι δήλωσε ότι η συνάντηση απέδειξε πως πίσω από την ένοπλη δραστηριότητα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. "Αν ήμουν στη θέση του Μιλόσεβιτς, δε θα δεχόμουν να συνομιλήσω με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ", είπε ο πρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Γεβγένι Πριμακόφ, δήλωνε στο Λονδίνο ότι εναπόκειται στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να ανταποκριθούν στην επίσημη πρόταση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς για αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου και να επανέλθουν σε διάλογο.

"Το μπαλάκι είναι τώρα στην αλβανική πλευρά", τόνισε ο Πριμακόφ στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στα Σκόπια με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, τον πρωθυπουργό, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μπλαγκόι Χαντζίνσκι.

Ο Ρώσος αξιωματούχος έφτασε στα Σκόπια από τα Τίρανα, όπου είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, Πασκάλ Μίλο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Καστριότ Ισλάμι, και τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Μεϊντάνι.

Και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, απέρριψε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στη Βόννη με τον ηγέτη των Αλβανών της σερβικής αυτής επαρχίας, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

"Υποστηρίζουμε τη λύση της αυτονομίας για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τίποτε άλλο", είπε ο Κίνκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρουγκόβα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ακόμα τους Αλβανούς ότι δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες σχετικά με δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι θα αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος (στο Κοσσυφοπέδιο) και το άλλο ότι το ΝΑΤΟ θα επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο "αύριο". "Οι προσπάθειές μας πρέπει να συντείνουν στο να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε μία πολιτική λύση", τόνισε.

Ο Ρουγκόβα όμως κατέστησε σαφές ότι στόχος του είναι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου...

Στο Κοσσυφοπέδιο δεν αναφέρθηκαν χτες συγκρούσεις, αλλά συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις Σέρβων που εργάζονται σε θερμοηλεκτρικό σταθμό δυτικά της Πρίστινα. Οι εργαζόμενοι σταμάτησαν εδώ και 3 μέρες την εξόρυξη λιγνίτη, που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του θερμοηλεκτρικού σταθμού, επειδή η περιοχή τέθηκε υπό τον έλεγχο των ενόπλων του "Απελευθερωτικού Στρατού", οι οποίοι απήγαγαν εννέα Σέρβους εργάτες.

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός συνεχίζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, επειδή διαθέτει 150.000 τόνους αποθέματα λιγνίτη. Αν όμως εξαντληθούν τα αποθέματα, θα προκληθούν προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Αρχισε η επίσκεψη Κλίντον

ΣΙΑΝ.-

Με στόχο τη σύναψη οικονομικών συμφωνιών και τη βελτιστοποίηση των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας, έφτασε χτες στην κινεζικήπόλη Σιάν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, σε μια αποστολή που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη "από την εποχή του Νίξον".

Ο Κλίντον δήλωσε πως "μια νέα μέρα γεννιέται για τον κινεζικό λαό, γιατί το μεγαλείο της Κίνας συμβαδίζει με το λαό της", ενώπιον εκατοντάδων Κινέζων που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά σε μία από τις πύλες της πόλης Σιάν, αρχαίας κινεζικής αυτοκρατορικής πρωτεύουσας.

Η Σιάν είναι ο πρώτος σταθμός του Προέδρου των ΗΠΑ στην 9ήμερη περιοδεία του σε πέντε κινεζικές πόλεις. Σε αυτήν, πέραν των συνομιλιών με τον ομόλογό του Ζιανγκ Ζεμίν και σειρά άλλων αξιωματούχων, φιλοδοξεί να συνάψει κολοσσιαίες οικονομικές και σημαντικές πολιτικές συμφωνίες...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ο κύβος ερρίφθη...

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Μια από τις τελευταίες ταραγμένες γωνιές της Ευρώπης "συντονίστηκε" με τα κελεύσματα των καιρών, αποχαιρετώντας και τυπικά την ταραχώδη περίοδο.Οι κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας προσήλθαν χτες στις κάλπες για την ανάδειξη των 108 μελών της τοπικής Βουλής, η οποία θα διαθέτει ένα καθεστώς ημιαυτονομίας και επισφραγίζοντας την ειρηνευτική συμφωνία για το μέλλον της βρετανικής επαρχίας, ένα μήνα μετά την ευρύτατη έγκρισή της.

Βάσει της νέας συμφωνίας, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει υπό βρετανική κυριαρχία, εκτός εάν στο μέλλονη πλειοψηφία των κατοίκων της επιλέξει την ένωση της επαρχίας με την Ιρλανδική Δημοκρατία. Η νέα Βουλή, της οποίας θα προϊσταται 12μελής εκτελεστική επιτροπή εκλεγμένη αναλογικά, θα εκλέξει με τη σειρά της επιμέρους επιτροπές, αρμόδιες για την επίβλεψη διαφόρων τομέων, όπως της γεωργίας, της υγείας, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Πάντως, τα γνωστά επεισόδια δεν έλειψαν, παρά την πρόσφατη "κατάπαυση" του πυρός. Εκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο από μία μικρή ομάδα Ενωτικών την παραμονή της ψηφοφορίας είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας 15χρονος και αποτέλεσε οδυνηρή υπόμνηση της ένοπλης βίας που σάρωσε τη Βόρεια Ιρλανδία επί τρεις δεκαετίες και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 3.600 ανθρώπων.

ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ
Κλιμάκωση των συγκρούσεων

ΜΠΙΣΑΟΥ.-

Κλιμακώνονται, μέρα με τη μέρα, οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Μπισάου, η οποία, εκτός από έρημη, είναι πλέον σχεδόν κατεστραμμένη ολοσχερώς. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων και των Σενεγαλέζων συμμάχων τους, οι στασιαστές φαίνεται να διατηρούν την ισχύ και τις θέσεις τους, ενώ αποδείχτηκαν ψευδείς οι πληροφορίες ότι έχουν εκδιωχθεί από το βασικό οχυρό τους, που είναι τα βόρεια προάστια Μπρα της Μπισάου. Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες δημοσιογράφων που γύρισαν την περιοχή, τις περισσότερες απώλειες μοιάζουν να έχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους.

Την ίδια στιγμή, δηλώσεις στους δημοσιογράφους φέρεται να έκανε μέλος της ηγετικής ομάδας των στασιαστών, ο αξιωματικός Μανουέλ ντος Σάντος Φερέιρα Μέντες, ο οποίος τόνισε ότι οι δυνάμεις των στασιαστών αριθμούν, τουλάχιστον, 2.000 άνδρες, ενώ το σύνολο των ανδρών του στρατού της Γουινέα Μπισάου πριν από τα γεγονότα εκτιμάται ότι δεν ξεπερνούσε τους 3.500 άνδρες. Παράλληλα, με την κλιμάκωση των συγκρούσεων, συνεχίζονται και οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες των επικεφαλής των εκκλησιών της χώρας, οι οποίοι την Τετάρτη το βράδυ συναντήθηκαν με εκπροσώπους των στασιαστών και χτες επρόκειτο να συναντηθούν με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Καταδίκη της ισραηλινής απόφασης και ανησυχία

ΚΑΪΡΟ.-

Την καταδίκη του για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει τις δημοτικές αρμοδιότητες της Ιερουσαλήμ και στους πέριξ εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης εξέφρασε, με ιδιαίτερα έντονο ύφος, ο Αραβικός Σύνδεσμος. Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής τους, μετά από έκκληση της Παλαιστινιακής Αρχής, τα 22 μέλη του Συνδέσμου χαρακτηρίζουν την απόφαση "απόπειρα μείωσης της αραβικής ταυτότητας της Ανατολικής Ιερουσαλήμ" και τονίζουν ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς θεωρούν ότι η ισραηλινή απόφαση παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τη διεθνή νομιμότητα. Στην ανακοίνωσή του, ο Αραβικός Σύνδεσμος προειδοποιεί ότι με τέτοιου είδους ενέργειες κλυδωνίζεται η "ειρηνευτική διαδικασία" και όλη η περιοχή βρίσκεται στο χείλος της βίας.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
"Δυτική πρόκληση"

ΜΙΝΣΚ.-

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, χαρακτήρισε χτες ως δυτική "πρόκληση" την αναχώρηση διπλωματών από τη χώρα του, εξαιτίας της διένεξης για τους χώρους διαμονής τους. "Χρησιμοποιούν επαίσχυντες προκλήσεις, μετατρέποντας ένα θέμα στέγασης σε διεθνές πρόβλημα", τόνισε ο Λουκασένκο στο Πρώτο Συνέδριο Γιατρών της Λευκορωσίας, στην πρωτεύουσα Μινσκ. "Είμαστε παράδειγμα ελπίδας για πολλούς, αλλά υπάρχουν λίγοι που κοιτούν με οργή το μέλλον μας και δεν τους αρέσει ο δρόμος που επιλέξαμε", υπογράμμισε ο Λουκασένκο. Πρεσβευτές από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ αναχώρησαν τη Δευτέρα από το Μινσκ, όταν οι αρχές τους απαγόρευσαν την είσοδο στις κατοικίες τους στην περιοχή Ντρόζντι, έξω από το Μινσκ, διότι πρέπει να επισκευαστούν.

Από τη συνάντηση του Ρ. Χόλμπρουκ με τον Σ. Μιλόσεβιτς
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μια ακόμα δολοφονία

ΡΕΝΤΕΡΙΑ.-

Οι Βάσκοι συνεχίζουν τη δράση τους και δε φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν καμία λύση.

Μια ακόμα δολοφονική επίθεση, που αποδίδεται από την Αστυνομία στην ΕΤΑ, την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, πραγματοποιήθηκε χτες. Ο Μανουέλ Ζαμαρέρο,Βάσκος δημοτικός σύμβουλος του Λαϊκού Κόμματος, σκοτώθηκε χτες και ο σωματοφύλακάς του τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, όταν βόμβα εξερράγη κοντά στο αυτοκίνητό τους στην πόλη Ρεντερία, κοντά στο Σαν Σεμπαστιάν, στην καρδιά της χώρας των Βάσκων. Χαρακτηριστικό της περίπτωσης είναι ότι ο Ζαμαρέρο είχε αντικαταστήσει πρόσφατα στη θέση αυτή τον Χοσέ Λουίς Κάζο,που δολοφόνησε η ΕΤΑ το Δεκέμβρη. Η δολοφονία του Ζαμαρέρο είναι η έκτη κατά σειρά τους τελευταίους δώδεκα μήνες και η τέταρτη μέσα στο 1998.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Χαμηλώνει τους τόνους η Μόσχα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Χωρίς δηλώσεις και ανακοινώσεις έληξε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την ανεύρεση, σύμφωνα με την έκθεση του επικεφαλούς της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ίχνη του θανατηφόρου νευρικού αερίου VX σε κεφαλές ιρακινών πυραύλων. Μετά τις σκληρές, για το Ιράκ, δηλώσεις των πρέσβεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τη δική του άποψη έδωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος επιβεβαίωσε την ακρίβεια των ερευνών, υπογράμμισε, όμως, ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην κατοχή παράνομων όπλων και στη χρήση, στάδιο στο οποίο, όπως τόνισε, δεν προχώρησε ποτέ η Βαγδάτη. Επιπλέον, ο Ρώσος αξιωματούχος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη διαρροή των πληροφοριών στον Τύπο μέσω Αμερικανών αξιωματούχων, απέφυγε, όμως, να προχωρήσει σε περαιτέρω σχόλια για το γεγονός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ