ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
Εκδηλώσεις

Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 28-6-98,στις 11 πμ,εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Γερμανών κατακτητών στα ΚΑΝΕΛΛΑΚΙΑ Γορτυνίας. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που ξεκινά στις 7.00 π.μ. από πλατεία Κάνιγγος, τηλ.: 8831.368, 8829.956, 8225.407, 8234.296, 3844.853.
  • Η ΝΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ των οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΕΑΤΑΘ, ΠΕΕΠΠ και ο δήμος διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 28-6-98,στις 11 πμ,στο Τσαρδάκι για τα 57 χρόνια του ΕΑΜ και τα 52 του ΔΣΕ.
  • Τα Παραρτήματα ΘΗΒΑΣ και ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν την Κυριακή 28-6-98 στις 11 πμ εκδήλωση τιμής και μνήμης του Κώστα Αντωνόπουλου (Κρόνου) και των συντρόφων του, στη θέση Αλυκή Ξηρονομής.
  • Ο Δήμος ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ και το Παράρτημα ΛΕΧΑΙΝΩΝ (Κάμπου) διοργανώνουν την Κυριακή 28-6-98 στις 10 πμ,εκδήλωση στη μνήμη των 6 ΕΠΟΝιτών της Θεατρικής Ομάδας του Κάμπου, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 24-6-1944. Το τρισάγιο θα τελεστεί στο χώρο του μνημείου στη Λάκκα - Χρέππα στη Γαστούνη. Καλούνται οι αγωνιστές και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος.
Γενική Συνέλευση
  • Το Παράρτημα ΚΟΡΙΝΘΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 28-6-98 στις 10.30 πμ την ετήσια Γενική Συνέλευσή του, στα γραφεία της ΝΕ ΠΕΑΕΑ (Εθν. Αντιστάσεως 5 - Κόρινθος).
Συνάντηση Πολιτικών Προσφύγων
  • Από το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ ανακοινώνεται ότι η παραδοσιακή συνάντηση των πολιτικών προσφύγων θα γίνει την Κυριακή 28-6-98 στο κάμπινγκ "Ολυμπος" του ΕΟΤ στη Σκοτίνα, που βρίσκεται μεταξύ παραλίας Αγίου Παντελεήμονα και Λεπτοκαρυάς (σηματοδότηση θα υπάρχει στην Εθνική οδό). Αναχώρηση Σάββατο 27-6-98, στις 7 πμ,από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 5230.526 και 5230.534.
ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΘΗΝΩΝ
Δεν παραχωρεί τόπο για μνημείο

Η Μάχη της Καισαριανής δόθηκε στις 16 ξημερώνοντας 17 Ιούνη 1944 κοντά στη Μονή της Καισαριανής, από δυνάμεις του ΕΛΑΣ ενάντια σε εκατοντάδες πάνοπλους Γερμανούς κατακτητές και ντόπιους συνεργάτες τους. Σ' αυτή την αναμέτρηση πέσανε δέκα ΕΛΑΣίτες. Δέκα παλικάρια πάνω στη νιότη τους, που στάθηκαν ηρωικά να αντιμετωπίσουν, σε άνιση μάχη, τους εχθρούς.

Οταν η έκβαση της μάχης κρίθηκε οριστικά εναντίον τους, οι οχτώ αυτοκτόνησαν για να μην πέσουν στα χέρια των φασιστών.

Δημοσιεύουμε τα ονόματα των δέκα πεσόντων: Πρόδρομος Αδραμίτογλου, Σωτήρης Βενιέρης, Απόλλωνας Δαυλάκος, Ανδρέας Κρυσταλλάκος, Μιχάλης Μενεγάκης (το Καλογεράκι), Νίκος Νταλιάνης, Γιώργος Πολεμαρχάκης, Στεφανής Τσάφος, Κυριάκος Φερεντίνος και Γ. Χατζηνόπουλος.

Τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες και μαζί όλους τους Καισαριανιώτες πατριώτες που θυσιάστηκαν την περίοδο της κατοχής, τίμησαν με εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος την Κυριακή 21-6-98, στο χώρο γύρω από τη Μονή.

Παραβρέθηκαν: Ο δήμαρχος Καισαριανής Θ. Μπαρτζώκας,ο επίτιμος δήμαρχος Παν. Μακρής οι οποίοι έκαναν χαιρετισμό, δημοτικοί σύμβουλοι, ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Κατημερτζής,τον οποίο στηρίζει η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία" στις ερχόμενες εκλογές, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, των Δημ. Γυναικών, των Μεσανατολιτών. Αντιπροσωπείες Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και συγγενείς των πεσόντων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Στέλιος Διαμαντόπουλος,ο οποίος εκτός των άλλων αναφέρθηκε και στην αναλγησία της Φιλοδασικής Ενωσης Αθηνών, που δεν επιτρέπει στο χώρο αυτό να ανεγερθεί μνημείο των πεσόντων, με "δικαιολογία" ότι "η συμπλοκή δεν έγινε στην περιοχή που διεκδικείται από τους αντιστασιακούς για το μνημείο" και ακόμη: "Τηρούμε απαρασάλευτα τον κανόνα ότι η πολιτική και τα κόμματα δεν έχουν θέση μέσα στο δάσος. Ο λαός πρέπει να βρίσκει μέσα σ' αυτό τη γαλήνη του και προπαντός να ξεχνάει ότι Ελληνες σκότωναν Ελληνες"!!!

Από τη δράση των Παραρτημάτων

Ζωγράφου: Με γράμμα του προς την δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ζωγράφου ζητά τη συμπαράστασή τους στο αίτημα να διδάσκεται στα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, που αποτελεί μία από τις πιο χρυσές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας μας.

Απόφαση του ΔΣ Ζωγράφου (15-6-98):

"Το ΔΣ ομόφωνα καλεί τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε το συντομότερο δυνατόν να ενταχθεί στο διδακτικό πρόγραμμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης.

Επίσης ομόφωνα θεωρεί ότι ο δήμος οφείλει να εξασφαλίσει το συντομότερο δυνατόν σε δημοτικό ή άλλο χώρο τη στέγαση της τοπικής οργάνωσης της Εθνικής Αντίστασης ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς των μελών της στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας".

Λαύριο: Τα μέλη του Παραρτήματος Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ πήραν μέρος στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν, στο Κούρνοβο, τα Παραρτήματα Λαμίας και Δομοκού, την Κυριακή 14-5-98, για να τιμήσουν τη μαρτυρική θυσία των 106 πατριωτών - οι περισσότεροι των οποίων ήταν κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες που μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο της Λάρισας στο Κούρνοβο - και εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς φασίστες κατακτητές στις 6-6-1943, ως αντίποινα στην ανατίναξη από τον ΕΛΑΣ σιδηροδρομικής σήραγγας κοντά στο χωριό.

Επίσης σε καταγγελία τους οι αντιστασιακοί του παραρτήματος καταδικάζουν:

  • Τη σκληρή πολιτική της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών", με τις βάρβαρες επιθέσεις των ΜΑΤ ενάντια στους εκπαιδευτικούς και τους απεργούς της "Ιονικής".
  • Καθώς και την απουσία της κυβέρνησης από την παραπάνω εκδήλωση στο Κούρνοβο.
Βόλος: Η ΔΕ του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ διαβίβασε, μέσω του δημάρχου Βελεστίνου Κ. Κανάρη υπόμνημά της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, στο οποίο ζητείται η συμπαράστασή του, για τη λύση των αιτημάτων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που αν και δίκαια κατά αντικειμενική εκτίμηση, μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Επίσης επέδωσε στον δήμαρχο ανοιχτή επιστολή που απευθυνόταν προς τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη, η οποία συνοδεύτηκε από τη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και αφορούσε τα αντιστασιακά αιτήματα. "Κύριε πρωθυπουργέ - τονίζεται στην απόφαση - όλο το Δημοτικό Συμβούλιο του Βελεστίνου, με επικεφαλής τον δήμαρχό μας, θεωρούμε ότι οι αγωνιστές που σήμερα ανήκουν στην τρίτη ηλικία, με τη μεγάλη προσφορά τους στους απελευθερωτικούς αγώνες κατά των κατακτητών, δικαιούνται να ζήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και την αποδοχή των εκ μέρους της Πολιτείας, θα αποτελέσει ένδειξη αναγνώρισης των όσων εκείνοι προσέφεραν, στα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή εκείνων, συνηγορούμε υπέρ αυτών, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους και θα είναι μεγάλη ικανοποίηση για όλους μας, αν αποδεχτείτε και υλοποιήσετε αυτά".

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επιτροπές Στήριξης από την ΠΕΑΕΑ

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) στη συνεδρίαση που είχε στις 19-6-98, αφού συζήτησε το πρόβλημα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όπως παρουσιάζεται σήμερα, αποφάσισε να προτείνει σε όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές της Ενωσης να ενημερώσουν τα μέλη τους, τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης και το λαό της περιοχής τους, για τη σημασία που παίρνουν οι εκλογές και την ανάγκη να επικρατήσουν άτομα που θα σταθούν δίπλα στο λαό και θα αγωνιστούν επικεφαλής των δημοτών, για τη σωστή λύση των προβλημάτων σε όφελός τους. Και δε θα υποκύψουν στις πιέσεις να γίνουν όργανα της κυβέρνησης για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί.

"Οι αντιστασιακοί - τονίζεται στην απόφαση - είναι τμήμα του λαϊκού κινήματος, πάλεψαν και παλεύουν για την εφαρμογή στις σύγχρονες συνθήκες των ιδανικών του ΕΑΜ και δεν μπορούν να μείνουν αδιάφοροι μπροστά στις εξελίξεις που διαμορφώνονται στη χώρα μας".

Τέλος η ΠΕΑΕΑ καλεί όλα τα Παραρτήματά της να συγκροτήσουν Επιτροπές Στήριξης και να συμπαρασταθούν ενεργά στους υποψήφιους που θα συγκεντρώνουν τα παραπάνω προσόντα.

  • Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν συγκροτηθεί Επιτροπές Στήριξης των Δημοτικών Κινήσεων, που τις στηρίζει το ΚΚΕ, από τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ: Κολωνού, Πατησίων - Ριζούπολης, Παγκρατίου, Πειραιά, Κοκκινιάς, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Περάματος.
Η μάχη στα "Τάχνιστα"

Την 55η επέτειο της μάχης που έγινε στην τοποθεσία "ΤΑΧΝΙΣΤΑ" (Κάτω Μηλιά Πιερίας από δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών και των συνεργατών τους, γιόρτασαν αντιστασιακοί και πλήθος κόσμου, στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποίησε με επιτυχία το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ του Ν. Πιερίας,την Κυριακή 26-4-98. Η εκδήλωση έγινε στο χώρο του μνημείου, που έχει στήσει το Παράρτημα της Κατερίνης προς τιμήν των πεσόντων μαχητών. Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΚατερίνηςΔημήτρης Μπούσιος,μίλησε για το χρονικό της μάχης και για τη μεγάλη σημασία της. Επίσης στα προβλήματα που απασχολούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και γενικότερα ολόκληρο τον ελληνικό λαό, αναφέρθηκε το μέλος της περιφερειακής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ Κ. Μακεδονίας Σωτήρης Κωστόπουλος.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο ΤΣΙΟΥΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ,από το χωριό Περιβόλι (Δερελί) Δομοκού, δόκιμος ανθυπολοχαγός του στρατού, έγινε αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού και υπηρετούσε στο λόχο του Βραχωρίτη. Από τις 15-5-49 έως τις 10-6-49, έλαβε μέρος στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στο χωριό Καρίτσα Ευρυτανίας, στην τοποθεσία Καρούλες, όπου και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Οποιος γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό, παρακαλείται να τηλεφωνήσει στον αδελφό του Τσιούμα Γρηγόριο στο χωριό του, στο τηλέφωνο 0232/93214.

Σε μια μεταφερόμενη πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων, καταθέτουν οι αντιστασιακοί στεφάνια προς τιμήν των νεκρών. Η Φιλοδασική Ενωση δε θέλει μνημείο στο δάσος!

Από την εκδήλωση στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής Ν. Φωκίδας (σχετικό ρεπορτάζ είχαμε δημοσιεύσει στο φύλλο της Πέμπτης 11 Ιούνη), που διοργάνωσε το Παράρτημα Αμφισσας της ΠΕΑΕΑ στις 7-6-98, για να τιμηθούν οι 33 ΕΛΑΣίτες μαχητές της διμοιρίας Καλλία, που σφαγιάστηκαν σε ενέδρα από τους Γερμανούς κατακτητές στις 5-1-1944.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο του Γ. Λιονάκη από την εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 3 του Μάη στη Γλόγοβα Γορτυνίας, με επιτυχία, προς τιμήν των πεσόντων μαχητών της ομώνυμης ιστορικής νικηφόρας μάχης κατά των Γερμανών, στο Δρακοβούνι (Γλόγοβα) πριν από 53 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ