ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραδοσιακές και σύγχρονες φωνές

Ο μουσικός της ειρήνης, ο Γιαϊρ Νταλάλ,εξέχουσα μορφή της ισραηλινής έθνικ μουσικής σκηνής, εμφανίζεται αύριο (9.30μ.μ.), στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Βύρωνα". Εξαίρετος συνθέτης, βιολιστής και ουτίστας, γεννήθηκε στο Ισραήλ από γονείς μετανάστες από το Ιράκ. Σημαντικός εκπρόσωπος της αραβοεβραϊκής μουσικής, έχει αφιερώσει το ταλέντο του στην προσπάθεια του γκρεμίσματος των φραγμάτων μεταξύ των ανθρώπων και ειδικότερα μεταξύ Εβραίων και Αράβων. Η μουσική του, εμπνευσμένη από το περιβάλλον και την ηρεμία της ερήμου, αποτελεί μια έκκληση για ειρήνη ανάμεσα στους λαούς, που ζουν σε αυτή την περιοχή. Στην αυριανή του συναυλία, συνοδευόμενος από το συγκρότημά του "Ανεμος της ερήμου" θα παρουσιάσει τραγούδια για την ειρήνη και την αγάπη, και βεβαίως για την ηρεμία της ερήμου.

  • Στον ίδιο χώρο τη Δευτέρα διοργανώνεται εκδήλωση, αφιερωμένη στην αρμενική παραδοσιακή μουσική και χορό.Μια βραδιά μνήμης και πολιτισμού, που ξεναγεί στη μακραίωνη μουσική παράδοση της Αρμενίας. Συμμετέχουν οι: Τ. Πογκοσιάν, Αρ. Κατσατριάν, Τ. Σαρκισιάν, Ορ. Μουστίδης, Γ. Σαμουελιάν, Π. Νουργκοστάρ, το χορευτικό συγκρότημα "Ναϊρί" και ορχήστρα με παραδοσιακά όργανα.
  • Αύριο (9μ.μ.), στο Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Πέτρας", φιλοξενούνται δύο ταλαντούχοι ερμηνευτές, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Γιάννης Κότσιρας.Το πρόγραμμα που παρουσιάζουν, εκτός από τις προσωπικές τους επιτυχίες, περιλαμβάνει και ταξίδια σε αγαπημένα μονοπάτια της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Τονίζοντας την αίσθηση της συνέχειας στο λαϊκό τραγούδι, ερμηνεύουν ρεμπέτικα, λαϊκά κι έντεχνα τραγούδια, από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα, των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Καλδάρα, Ζαμπέτα, Τσιτσάνη, Νικολόπουλου, Ζήκα, Παπάζογλου, Ρασούλη κ.ά.
  • Τη Δευτέρα (9μ.μ.), στο Θέατρο Πέτρας διοργανώνεται παραδοσιακή μουσικοχορευτική βραδιά με τίτλο "Μυτιληνιό γλέντι".Ενα νοσταλγικό μουσικό ταξίδι μέσα από τραγούδια και χορούς, μάρτυρες της πολιτιστικής ταυτότητας της Λέσβου, του Αιγαιοπελαγίτικου νησιού με την πλούσια μουσική παράδοση. Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληναίων Πετρούπολης "Ο Θεόφιλος" και ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου "Η Αναγέννηση", με τη συμπαράσταση του δήμου Πετρούπολης.
Εντός κι εκτός "τειχών"

"Το μινόρε της αυγής", "Αρχόντισσα", "Ας ερχόσουν για λίγο", "Ξύπνα αγάπη μου" και άλλα αθάνατα ελληνικά τραγούδια περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας, που θα δώσει η Μαρινέλλα,σήμερα στο Ηρώδειο. Τα εισιτήρια, πάντως, έχουν ήδη εξαντληθεί.

  • Με επιτυχία συνεχίζεται το "7ο Φεστιβάλ Ναυπλίου", στο πλαίσιο του οποίου σήμερα (9μ.μ.), στην πλατεία Αγ. Γεωργίου θα δώσει συναυλία το "Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο".Αύριο, στον ίδιο χώρο οι Γιάννης Βακαρέλης και Στέφανος Κορκολής θα πραγματοποιήσουν ρεσιτάλ για δύο πιάνα, ενώ την Κυριακή θα κλείσει η αυλαία του φεστιβάλ με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Γιορκ.
  • Τιμητική βραδιά, αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, διοργανώνει το "Φεστιβάλ Κασσάνδρας", αύριο (9μ.μ.), στο Αμφιθέατρο Σίβηρης. Εργα του συνθέτη θα παρουσιάσει η λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης", με ερμηνευτές τους Βασίλη Λέκκα, Σωτηρία Λεονάρδου, Αλέξια και Παναγιώτη Καραδημήτρη.Μαζί τους θα τραγουδήσουν οι Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Δημητριάδη, Αφροδίτη Μάνου και Αλκίνοος Ιωαννίδης.Στην αίθουσα τέχνης του θεάτρου, εξάλλου, σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων από τη ζωή του συνθέτη.
  • Συναυλία με κέλτικη άρπα και φωνή θα πραγματοποιήσει ο Γάλλος συνθέτης κι ερμηνευτής Κιργιέλ,αύριο (9.30μ.μ.), στον ναό Οκταβίας, στο Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου.
  • Παραδοσιακά τραγούδια και χορούς θα παρουσιάσουν οι χορευτικές ομάδες και οι χορωδίες του εκπολιτιστικού συλλόγου "Αγ. Τριάδας Νίκαιας", την Κυριακή (7.30μ.μ.), στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης).

"Σκηνές του δρόμου" εκτυλίσσονται, στο θέατρο "Παρκ".Ενα υπερθέαμα πρόζας. Η ζωή μας. Ιστορίες ερωτικές, άνθρωποι που ζητούν την επαφή, την αγάπη. Ολα είναι σκηνές, φωτογραφικά στιγμιότυπα, σινεμά. Ολα παίρνουν ζωή όταν γίνονται θέατρο. Ξεριζωμένοι απ' όλα τα μέρη του κόσμου, οι συγκάτοικοι και ήρωες αυτού του έργου είναι αναγκασμένοι να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο και, όποτε δεν μπορούν να ανεχθούν τον διπλανό, τον εχθρεύονται. Το έργο του Ελμερ Ράις μετέφρασε και σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής.Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου και η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Βάσω Γουλιελμάκη, Νίκος Ζιάγκος, Μαρί Κωνσταντάτου, Ερσυ Μαλικένζου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Φωτεινή Βαξεβάνη, Κώστας Μπερικόπουλος, Παύλος Ορκόπουλος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Σμαράγδα Σμυρναίου, Μαρίνα Ψάλτη κ. ά.

"Κυρίες και κύριοι κι αγαπημένα μας παιδιά. Η παράσταση αρχίζει". Πίσω από τον μπερντέ, ο σπουδαίος Ευγένιος Σπαθάρης προσφέρει ένα ακόμη "ταξίδι" στον μαγικό και σπαρταριστό κόσμο του Καραγκιόζη. Μια κλασική παράσταση του θεάτρου σκιών προσφέρει ο "μάγος" καραγκιοζοπαίχτης Ε. Σπαθάρης, την Κυριακή (9μμ), στην πλατεία Ηρώων, στο Μαρούσι. Μια παράσταση αφιερωμένη στους λάτρεις του μπερντέ, μικρούς και μεγάλους. Ο γνωστός Μαρουσιώτης καραγκιοζοπαίχτης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Καλοκαίρι στο Μαρούσι '98", θα παρουσιάσει το έργο "Ο Μέγα Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι".

Η ζωγραφική ενότητα του Κυριάκου Κατζουράκη, με τίτλο "Προσωπογραφία",παρουσιάζεται μέχρι τις 4 Ιούλη στην γκαλερί "Ζουμπουλάκη" (πλατεία Κολωνακίου 20). Είναι η σπουδή του καλλιτέχνη στις σχέσεις της ζωγραφικής με τις άλλες τέχνες, που τον απασχολεί τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη ενότητα ήταν το "Τέμπλο" (1994). Η "Προσωπογραφία" είναι η ζωγραφική του "κυρίως ναού", στον οποίο απεικονίζονται στιγμές και καταστάσεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, που στο σύνολό τους φτιάχνουν ένα ζωγραφικό - βιογραφικό - πορτρέτο δύο γυναικών. Τα έργα, δέκα τελάρα μεγάλων διαστάσεων, είναι εμπνευσμένα από το ομώνυμο θεατρικό έργο που παίχτηκε στο Θέατρο Τέχνης σε κείμενο του Διονύση Καψάλη και μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη.Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, προσχέδια, μακέτες και διάφορες εκδοχές, που οδήγησαν τα έργα στην τελική τους μορφή.

Ο μύθος μιας τραγικής σχέσης, ενός αμαγάλματος φόνου, απιστίας κι εκδίκησης, ζωντανεύει για τρεις βραδιές στο θέατρο "Χώρα" (Αμοργού 18, Κυψέλη). Σήμερα, αύριο και μεθαύριο (10μ.μ.), η "Ομάδα Εδάφους",εγκαινιάζοντας τη συνεργασίας της με το νέο θέατρο, παρουσιάζει τη "Μήδεια",σε σκηνοθεσία - χορογραφία του Δημήτρη Παπαϊωάννου και σκηνικά του Νίκου Αλεξίου.Μετά τις παραστάσεις της σε Λονδίνο, Λισαβόνα, Λυών και Κύπρο, το χορευτικό σχήμα παρουσιάζει τη "Μήδεια", ανανεωμένη, με καινούρια κοστούμια και χρωματική αντίληψη. Στο ρόλο της Μήδειας χορεύει η Αγγελική Στελλάτου και του Ιάσονα ο Δημ. Παπαϊωάννου. Χορεύουν, επίσης, οι: Γρηγόρης Λαγός, Φώτης Νικολάου, Ελευθερία Λαγουδάκη, Γιάννης Γιαπλές, Νίκος Δραγώνας, Τάσος Παπαϊωάννου, Σταυρούλα Σιάμου και Φώτης Σπύρος. Λόγω του περιορισμένου αριθμού παραστάσεων η κράτηση είναι απαραίτητη (τηλ. 8673945).

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

Θανάσης Ανάγνου: "Στα κάστρα του αγώνα. Με τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας", ΣΕ

Πέπη Δαράκη: "Ταξίδι μνήμης και ονείρου", ΣΕ

Ρίτα Μπούμη - Παππά: "Θάλασσα γαλανομάτα", ΣΕ

Ανρί Μπαρμπίς: "Η Φωτιά", ΣΕ

Ι. Β. Στάλιν: "Οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ", ΣΕ

Αραβοεβραϊκή μουσική από τον Γ. Νταλάλ

Γ. Κότσιρας - Κ. Μακεδόνας στο "Θέατρο Πέτρας"

Ο βιολιστής Γ. Δεμερζής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ