ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρες

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ κόντρα Σημίτη - Καραμανλή είχαμε χτες στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για την παιδεία. Οχι, δε διαφώνησαν για την ακολουθούμενη πολιτική. Απλά, έπρεπε να το "παίξουν" κυβέρνηση και αντιπολίτευση...

***

"Δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα, υπάρχουν χυδαίοι άνθρωποι", έλεγε ο Σημίτης, "δεν είναι του επιπέδου σας αυτές οι εκφράσεις", ανταπαντούσε ο Καραμανλής. Δηλαδή... ακόμα κι εδώ άχρωμοι και άοσμοι. Ολα τα ξεζουμίζει Αυτός ο "εκσυγχρονισμός"...

***

Αφού, τέλος πάντων, ούτε έναν καυγά της προκοπής δεν μπορούν να κάνουν, για ποιο λόγο ταλαιπωρούν και τη Βουλή και τον κόσμο που βλέπει από τις τηλεοράσεις του, σπαταλώντας άσκοπα τόσο χρόνο;

***

ΕΚΔΡΟΜΗ πήγε χτες ο Χριστόδουλος, για να δει αξιοθέατα και φυσικά έγινε θέμα στα κανάλια, αφού φρόντισε να κάνει και τη σχετική του δηλωσούλα περί ελληνισμού και τα σχετικά.

***

Αμα έχεις... τη βοήθεια του Θεού τελικά μπορείς να γίνεις φίρμα.

***

ΑΡΧΙΣΑΜΕ τα ίδια με τις φωτιές στα δάση πάλι. Καταστροφές στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής χτες και ποιος ξέρει τι άλλο θα επακολουθήσει. Τα... αποτελέσματα της νομοθετικής παρέμβασης που έκανε το χειμώνα η κυβέρνηση, φαίνεται πως έχουν αρχίσει και αποδίδουν.

***

Και να φανταστείτε πως είμαστε ακόμα στον Ιούνιο ε! Κατά τον Σεπτέμβρη μάλλον θα κάνουμε τους συνήθεις απολογισμούς σε καμένα στρέμματα και θα μας βγαίνουν - όπως κάθε χρόνο - περισσότερα.

***

ΔΕ ΛΕΜΕ, καλό το Μουντιάλ, αλλά μάλλον το παράκανε η διαιτησία τελευταία. Πέναλτι ψεύτικα, εύνοιες σε ομάδες και λάθη περίεργα. Είναι προφανές ότι και το ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο έχει... τα δικά του διαπλεκόμενα.

***

Βέβαια ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα δικά μας τα εγχώρια, αλλά... όλο και κάτι καταφέρνουν.

Το στίγμα θα τη συνοδεύει

Τη δόξα, αλλά και τις μεθόδους του προκατόχου του, ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ζήλεψε ο Κ. Σημίτης και επιχειρεί να τις αντιγράψει. Ετσι, προχτές, μιλώντας στα ναυπηγεία, προσποιήθηκε τον έκπληκτο, γιατί άκουσε, λέει, ότι θα καταργηθεί το 8ωρο. Αμέσως μετά, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα! Προφανώς, θέλει να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, κατά το πρότυπο του Α. Παπανδρέου "Οι βάσεις φεύγουν...". Είναι αστείο να επιχειρήσει να απαντήσει κανείς στον πρωθυπουργό και να αποδείξει ότι το 8ωρο καταργείται. Γιατί δεν μπορεί με το νομοσχέδιο - λαιμητόμο για τις εργασιακές σχέσεις να καθιερώνονται 9ωρο και 10ωρο και την ίδια στιγμή να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός στα σοβαρά ότι το 8ωρο δεν καταργείται.

Ας είναι σίγουρος ότι με τέτοιες άθλιες μεθόδους δεν μπορεί να εξαπατήσει κανέναν. Κυρίως, δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνησή του από το στίγμα ότι είναι η κυβέρνηση εκείνη, που ανέλαβε να γκρεμίσει το 8ωρο, που με τόσο αίμα και αγώνες έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, ώστε να μπορέσουν να ζουν πιο ανθρώπινα. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει για τις συλλογικές συμβάσεις και την πλήρη απασχόληση. Αυτό το αντεργατικό και αντιλαϊκό στίγμα θα συνοδεύει την κυβέρνηση Σημίτη "εφ' όρου ζωής της".

Ρόλος "υποστήριξης"!

"Η οικονομική πολιτική αποφασίζεται από την κυβέρνηση. Εχει εξαγγελθεί και τηρείται με συνέπεια. Το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών εξελίσσεται με βάση τα όσα έχουμε υποσχεθεί και εξαγγείλει. Ο ρόλος του κόμματος είναι ρόλος υποστήριξης και ανάδειξης αυτής της πολιτικής". Κάπως έτσι απάντησε χτες ο Δ. Ρέππας στα περί "ηπιότερης" προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής κατόπιν... κομματικής παρέμβασης.

Και πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ταυτίζεται με την αλήθεια. Διότι αυτή είναι η αλήθεια. Οτι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, ως κόμματος, είναι ρόλος "υποστήριξης και ανάδειξης" αυτής της πολιτικής...

Ιδιαίτερη συγκίνηση...

"Βρίσκομαι με ιδιαίτερη συγκίνηση εδώ στο Σκαραμαγκά, γιατί δέθηκα μαζί του σε εποχή κρίσιμων αποφάσεων για την πορεία του"... Κάπως έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός προχτές στα Ναυπηγεία. Και έχει πολύ δίκιο. Ποιος δε θυμάται το πώς "συνδέθηκε" τότε, ως υπουργός Βιομηχανίας, με την υπόθεση Περατικού;.. Ποιος δε θυμάται ότι τότε ήταν, που ο Α. Παπανδρέου, για τους δικούς του λόγους, τον απέπεμψε, ουσιαστικά, από την κυβέρνηση;..

Περί ... "φρέσκου" χρήματος!

Μέχρι χτες, ο πρωθυπουργός και τα περί αυτόν "εκσυγχρονιστικά" κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν πως η πολιτική εκποίησης δημόσιων επιχειρήσεων γίνεται για καθαρά ...αναπτυξιακούς λόγους και δεν έχει καμιά σχέση με ταμειακούς (εισπρακτικούς). Από χτες, όμως, άλλαξαν τροπάριο, με όσα είπε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, περί "φρέσκου" χρήματος, που εξασφαλίζει η κυβέρνησή του με την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων. Επιχειρώντας, μάλιστα, να εξωραϊσει την πολιτική του, ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός, μας πληροφόρησε πως "φρέσκο χρήμα" εννοεί τα έσοδα που εισρέουν στα ταμεία του κράτους από τις αποκρατικοποιήσεις και όχι με την επιβολή νέων φόρων ή των αύξηση παλιών φόρων!

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο πρωθυπουργός ομολόγησε και δημόσια ότι η εκποίηση των κερδοφόρων ΔΕΚΟ σε ιδιώτες, που με τόση εμμονή προωθεί η κυβέρνησή του, συνδέεται άμεσα με ταμειακούς - εισπρακτικούς λόγους. Επιχειρώντας, μάλιστα, να αποσπάσει εκβιαστικά τη συναίνεση του λαού, στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή και καταστροφική οικονομική πολιτική, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι, αν δεν προχωρήσει η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιβάλει νέους φόρους.

Και τίθεται το μεγάλο ερώτημα: Οταν θα έχει εκποιηθεί η δημόσια περιουσία σε ιδιώτες και, άρα, δε θα υπάρχει τι άλλο να ξεπουληθεί για να βρεθεί "φρέσκο χρήμα", τι θα γίνει;

Το νόμιμο και το παράνομο

Ηθελε να γίνει νουνά. Ο ιερέας των Λεχαινών, όμως, είχε αντίθετη γνώμη και της το αρνήθηκε. Ο λόγος; Επειδή η ενδιαφερόμενη είχε παντρευτεί με πολιτικό γάμο. Και δεν έφτανε μόνο η άρνηση του ιερέα. Ηρθε και ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών, να επικροτήσει τη συμπεριφορά του. Κι επειδή, πολλή κουβέντα έγινε τις μέρες αυτές και συνεχίζεται ακόμη, για το νόμιμο και το παράνομο κάποιων ενεργειών, ας μας πουν όλοι όσοι αρέσκονται σ' αυτές τις συζητήσεις, ποιος είναι νόμιμος και ποιος ο παράνομος, στην προαναφερόμενη περίπτωση.

Είναι ή δεν είναι νόμιμο δικαίωμα του κάθε Ελληνα πολίτη, να παντρεύεται με πολιτικό γάμο; Αποτελούν ή όχι μια - τουλάχιστον - απόπειρα περιορισμού του δικαιώματος αυτού οι συμπεριφορές, σαν αυτή του ιερέα των Λεχαινών; Ποιος νόμος δίνει το δικαίωμα μιας τέτοιας άρνησης στον όποιο ιερέα και ακόμη περισσότερο, της επιδοκιμασίας της, αλλά και της αρχιεπισκοπικής ευλογίας της; Και μη μας πουν, ότι δεν μπορεί ένας άθεος, να είναι νουνός στο μυστήριο της βάπτισης. Για πολλούς λόγους, αλλά και επιπλέον, γιατί ο πολιτικός γάμος δεν μπορεί και ούτε αποτελεί και τεκμήριο των θρησκευτικών ή αθεϊστικών πεποιθήσεων όποιου παντρεύεται μ' αυτό τον τρόπο.

Περιμένουμε και θα επανέλθουμε...

Καλύτερος ο εφιάλτης!

Το εφιαλτικό μέλλον που επιφυλάσσουν οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια καταγράφει η έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο γνωστός ιμπεριαλιστικός οργανισμός, όχι μόνο αντιτάχθηκε στο 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, αλλά ισχυρίστηκε επικαλούμενος την... "πρακτική", ότι δε θα δημιουργηθούν με αυτό τον τρόπο νέες θέσεις εργασίας. Και, βέβαια, όταν η οικονομική ολιγαρχία έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι, όλα προς όφελός της και σε βάρος των εργαζόμενων μπορεί να αποβαίνουν. Απο το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να οδηγείσαι στο συμπέρασμα -όπως κάνει ο ΟΟΣΑ- πως δήθεν χρειάζεται η μείωση του χρόνου εργασίας, η οποία να συνοδεύεται από μείωση των αποδοχών, υπάρχει χάος απροσμέτρητο... Ουσιαστικά, δηλαδή, ο ΟΟΣΑ ζητά μια μορφή γενικευμένης μερικής απασχόλησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, ενώ έμμεσα πλην σαφώς, ζητά και την κατάργηση του ορίου των κατώτατων μισθών...

Και ενώ όλα αυτά αποτελούν τη γραμμή πλεύσης που θα κινηθεί και η κυβέρνηση Σημίτη, τα κυβερνητικά επιτελεία επιχειρούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους και μάλιστα να τους πείσουν ότι αυτή η επιστροφή στο Μεσαίωνα είναι προς το συμφέρον τους. Θα κουραστούν πολύ να κάνουν το άσπρο μαύρο.

Εργασιακές σχέσεις

Νομοσχέδιο

απάτη,

δούλο κάνουν

τον εργάτη,

δούλο, είλωτα

με κρίκους

και "τροφή"

για αφέντες - λύκους!

Νομοσχέδιο

κομπίνα,

δωδεκάωρο

και πείνα,

δωδεκάωρο

στ' αμόνι

να πλουτίζουν

οι "βαρόνοι"!

Νομοσχέδιο

αισχύνη,

να μας κάνουν

θέλουν κτήνη,

πίσω πάμε

έναν αιώνα,

σύσσωμοι όλοι

στον αγώνα!

Ο οίστρος

Τι ενέκρινε ο λαός;

"Εμείς θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και με συνέπεια το πρόγραμμα και τους στόχους που ενέκρινε ο ελληνικός λαός", ήταν μια ακόμα από τις... υποσχέσεις του πρωθυπουργού κατά τη χτεσινή του περιοδεία.

Αλλά επειδή δε θυμούμαστε ακριβώς, μπορεί ο κ. Σημίτης να μας ενημερώσει πότε ακριβώς ο ελληνικός λαός ενέκρινε το ξεπούλημα των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα, πότε ενέκρινε τη μετατροπή των σχολείων σε "κατασκηνώσεις" των ΜΑΤ για να περάσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική, πότε ακριβώς ενέκρινε την κατάργηση του 8ωρου;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ