ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δε θα περάσει!

Μέσα από μια θύελλα αντιδράσεων, τα συνδικάτα καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και προειδοποιούν ότι δε θα επιτρέψουν να γίνουν πράξη οι τερατώδεις διατάξεις του

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το αντεργατικό νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης, που χτυπά 8ωρο, συλλογικές συμβάσεις και ξεθεμελιώνει το εργασιακό οικοδόμημα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δηλώνουν πως "δε θα περάσει!". Παράλληλα συνδικάτα διοργανώνουν περιοδείες σε χώρους δουλιάς, προς ενημέρωση των εργαζομένων για το νομοσχέδιο και για τη δημιουργία κινήματος αντίστασης.

Οι σύμβουλοι της ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν: "Σε προχθεσινό δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ (στην πραγματικότητα της ΠΑΣΚΕ), περισσεύουν τα κοσμητικά επίθετα υπέρ του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, όπως "θετική εξέλιξη, θετική κατεύθυνση, έγκαιρες παρεμβάσεις της Συνομοσπονδίας" κλπ. Κάπου στο τέλος δειλά - δειλά κάτι ψελλίζουν για κάποια "σημεία διαφωνιών". Ντροπή και αίσχος. Μόνο ο πρωθυπουργός και η ΠΑΣΚΕ χειροκροτούν το νομοσχέδιο - τερατούργημα. Ομως να ξέρουν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές και όσοι τους στηρίζουν, ότι σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Είναι επικίνδυνοι και θα αποκαλυφθεί ο ρόλος του "Δούρειου Ιππου" που παίζουν. Θα συναντήσουν την κατακραυγή και την οργή των εργατοϋπαλλήλων".

Την κυβέρνηση, που σαν πιστή "λογίστρια" των πολυεθνικών στήνει στο απόσπασμα το 8ωρο, την πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και απαιτεί να αποσύρει τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο. Υπογραμμίζει ότι "απόφαση του κλάδου είναι οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα που επιβάλλαμε, βήμα βήμα, κάτω από πολύχρονους και επίμονους αγώνες να μην αφήσουμε να μπούνε κάτω από τη σιδερένια φτέρνα των πολυεθνικών. Τις επόμενες μέρες θα πάρει η κυβέρνηση την πρώτη απάντηση". Τονίζει, ακόμα, πως "αυτό είναι το μήνυμα του κλάδου προς την κυβέρνηση, καθώς και προς τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που με τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης και την από κοινού συμφωνία τους με κυβέρνηση και εργοδοσία, στο γνωστό πόρισμα για τις εργασιακές σχέσεις - συμφωνία που ισοδυναμεί με εσχάτη προδοσία απέναντι στην εργατική τάξη - έθεσαν από κοινού τις βάσεις για την προώθηση του κυβερνητικού τερατουργήματος".

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας καταγγέλλει το νομοσχέδιο έκτρωμα, το οποίο περιέχει όλα τα "αιτήματα" του ΣΕΒ, της Ευρωπαικής Ενωσης και της Λευκής Βίβλου, όπως και την ηγεσία της ΓΣΕΕ που βρήκε και θετικά σε αυτό και καλεί σε δυναμική αντίδραση.

"Λαιμητόμο" χαρακτηρίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά και τονίζει πως "με τα μέτρα που περιέχονται σε αυτό, η άρχουσα τάξη μέσω της κυβέρνησης και όλων αυτών που έμμεσα ή άμεσα στηρίζουν την πολιτική της, επιχειρεί να σπρώξει ακόμα πιο πολύ την εργατική τάξη στην πλήρη και απόλυτη εξαθλίωση". Τονίζει ότι "χρέος όλων των εργαζομένων είναι να αντισταθούμε για να μην περάσει το αντεργατικό αυτό έκτρωμα". Το νομοσχέδιο καταδικάζει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και καλεί σε μαζικό ενωτικό αγώνα για να μην περάσει το αντεργατικό έγκλημα.

Τη νέα αντεργατική επέλαση της κυβέρνησης, με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά με το οποίο ανατρέπονται τα πάντα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας,όπως και την πρασινογάλαζη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που συμφωνεί σε αυτό. "Θα κάνουμε - δηλώνει - ό,τι είναι δυνατό, σε συντονισμό με άλλα εργατικά σωματεία, για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής". Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε ανακοίνωσή του τονίζει πως στο τοπίο εργασιακού μεσαίωνα, που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν αγωνιστικά, δημιουργώντας μέτωπο αντίστασης. Το νομοσχέδιο καταγγέλλουν επίσης και ζητούν την απόσυρσή του το Σωματείο Εργαζομένων της εταιρίας ΚΑΖΗΣ,ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.

"Αντιδράστε"

Τη φαρμακοβιομηχανία ΦΑΡΑΝ στη Ν. Κηφισιά, επισκέφθηκε χτες η Ζ. Σώκου,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, στα πλαίσια της πανεξόρμησης για ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Η εταιρία αρνήθηκε την είσοδο στη συνδικαλίστρια και μετά από αρκετή ώρα και κάτω απ' την αποφασιστική της αντίδραση, της επιτράπηκε η είσοδος. Η πρωτοφανής αυτή στάση της εργοδοσίας, εκτιμάται πως συνδέεται άμεσα με το όργιο ανοιχτών παρεμβάσεων στο οποίο έχει επιδοθεί τελευταία, ενόψει των εκλογών στο επιχειρησιακό σωματείο και προκειμένου να το ελέγξει.

Η Ζ. Σώκου ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι με αυτό επιδιώκεται να γυρίσουν οι εργαζόμενοι 100 χρόνια πίσω και κάλεσε σε αποφασιστική αντίσταση. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη να κρατηθεί το επιχειρησιακό σωματείο δυνατό και να περιφρουρηθούν τα κεκτημένα τους.

Πικετοφορία διαμαρτυρίας στο Βόλο

Πικετοφορία διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο - έκτρωμα, διοργανώνει την Πέμπτη 2 Ιούλη στις 8 το βράδυ, έξω απ' το δημαρχείο της πόλης, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.

Η κυβέρνηση - σημειώνει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της - με αυτό το νομοσχέδιο δείχνει όλη την αντεργατική της βαρβαρότητα, προσπαθεί να καταργήσει το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, την πλήρη απασχόληση, να δημιουργήσει εργαζόμενους πειραματόζωα, να βάλει φίμωτρο στη δράση των συνδικάτων". Καταδικάζει τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Βόλου που σιγοντάρουν την πολιτική της κυβέρνησης και των βιομηχάνων, αναλαμβάνοντας ιστορικές ευθύνες.

Σε σύσκεψη τα σωματεία του Πειραιά

Για την άμεση οργάνωση και το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων του Πειραιά, προκειμένου να αποκρούσουν την επιχειρούμενη, από την κυβέρνηση, επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, τα Συνδικάτα Μετάλλου και Οικοδόμων Πειραιά και η Ενωση Κατωτέρων πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", με πρωτοβουλία τους, διοργανώνουν σύσκεψη την Τρίτη30/6 στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και καλούν τις διοικήσεις όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης να πάρουν μέρος.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα τρία σωματεία τονίζουν ότι σ' αυτό το νομοσχέδιο "έκτρωμα" αποτυπώνεται η κοινωνική βαρβαρότητα που κατ' εντολήν του μεγάλου κεφαλαίου και του επιτελείου των Βρυξελλών, προωθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις. "Με το νομοσχέδιο - υπογραμμίζεται - δεν προωθείται μόνο η κατάργηση των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων που το εργατικό κίνημα έχει καταχτήσει πάνω από έναν αιώνα, όπως το 8ωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η πλήρης απασχόληση, η κοινωνική ασφάλιση, αλλά η συνολική διάλυση των εργασιακών σχέσεων που με μακρόχρονους σκληρούς ταξικούς αγώνες καθιέρωσε".

Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στο ΕΚΠ

"Το νομοσχέδιο - "έκτρωμα" για τις εργασιακές σχέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο την προσπάθειά της να καταργήσει δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα", καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι πέντε σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Στην καταγγελία τους οι ΕΣΑΚίτες σύμβουλοι στο ΔΣ του ΕΚΠ, τονίζουν: "Το νομοσχέδιο καταργεί τη θεμελιακή κατάκτηση του αιώνα το 8ωρο, γενικεύει την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, προωθεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσω της εφαρμογής των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Στοχεύει στο χτύπημα της ίδιας της ύπαρξης και της προοπτικής του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος με το σπάσιμο των ισχυρών κρίκων που το δένουν με την εργατική τάξη".

Οι πέντε σύμβουλοι της ΕΣΑΚ απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και καλούν τα σωματεία να συγκροτήσουν ένα ισχυρό ενωτικό, μαζικό, αγωνιστικό μέτωπο για να αποτρέψουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και τη στήριξη που προσφέρουν σ' αυτή οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες γίνονται για άλλη μια φορά γέφυρα για το πέρασμα τής πιο σφοδρής αντεργατικής επίθεσης.

  • Τέλος, οι πέντε σύμβουλοι της ΕΣΑΚ, με γραπτή τους πρόσκληση, ζητούν τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΠ την ερχόμενη Δευτέρα, με μοναδικό θέμα την αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων του Πειραιά στο νομοσχέδιο τερατούργημα.
Συμπαράσταση από τη Γερμανία

Τη συμπαράστασή τους στους αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, εκφράζει με ψήφισμά του το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία.

"Οι αγώνες των εργαζομένων - τονίζεται - είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται δείχνει το βαθμό δημοκρατίας σε κάθε χώρα. Πιστεύουμε ότι με δικαστικές αποφάσεις και χρήση των ΜΑΤ ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων, δε λύνεται κανένα πρόβλημα. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τη χρήση αυταρχικών μέτρων ενάντια στους εργαζόμενους".

ΕΣΑΚ ιδιωτικών υπαλλήλων

Κλαδική σύσκεψη πραγματοποιεί η ΕΣΑΚ Ιδιωτικών Υπαλλήλων στις 30 Ιούνη, στις 6 μμ, στα γραφεία της παράταξης (Σόλωνος 130), με τα εξής θέματα: Εκλογή κλαδικού γραφείου, συζήτηση πάνω στο αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ενημέρωση για την κλαδική Σύμβαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ