ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" ΦΩΚΙΔΑΣ
Στόχος, η λαϊκή συσπείρωση

Ο Νίκος Αγγελόπουλος είναι ο υποψήφιος νομάρχης της παράταξης, στις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές

Με στόχο να συγκεντρώσει όλες τις λαϊκές δυνάμεις του Νομού Φωκίδας, ανεξάρτητα από τις ειδικότερες πολιτικές τους πεποιθήσεις, ώστε να εκφραστεί μέσα από το ψηφοδέλτιό της, η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" σε μαζική συγκέντρωση ψηφοφόρων, φίλων, οπαδών που παρακολούθησαν πολλοί εργαζόμενοι και κάτοικοι της Αμφισσας, ανέδειξε τον επικεφαλής της παράταξης, Νίκο Αγγελόπουλο,εργοδηγό Μεταλλείων και συνδικαλιστή, ως υποψήφιο νομάρχη Φωκίδας για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις και προτάσεις της ΝΑΣ για τη διεκδίκηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας, ο Ν. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα τελματωμένη και αρνητική κατάσταση στο νομό που έχουν επιφέρει οι εφαρμοζόμενες πολιτικές των κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πολιτικές εναρμονισμένες με τις εντολές της ΕΕ και υπηρέτες του μεγάλου, ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Σήμερα, τόνισε ο υποψήφιος νομάρχης, για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση υπάρχουν δύο δρόμοι: ο ένας είναι να παλέψει ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις, να διεκδικήσει, να αποσπάσει πόρους που έχει πληρώσει ο λαός. Ο άλλος είναι ο δρόμος της εξασφάλισης, όπως λένε χωρίς να ντρέπονται, "ιδίων πόρων". Είναι ο δρόμος της επιβολής νέας, τοπικής αυτή τη φορά, φορολογίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πλειοψηφία του σημερινού Νομαρχιακού Συμβουλίου που σε αγαστή συμφωνία με όλα - πλην του ΚΚΕ - τα κόμματα, ζήτησε την επιβολή τέλους 6% επί της τιμής του νερού της ΕΥΔΑΠ που θα επιβάρυνε τους καταναλωτές, για την "ανάπτυξη" της Φωκίδας.

Για ν' αλλάξει ρότα ο νομός, επισήμανε κλείνοντας την παρουσίαση των θέσεων της ΝΑΣ ο Ν. Αγγελόπουλος, χρειάζεται η συσπείρωση και συλλογική δράση, η καθοριστική ενίσχυση της ΝΑΣ για να καταδικαστεί η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα και έχει οδηγήσει στην ερήμωση του νομού με αποτέλεσμα "κάθε πέντε γεννήσεις να αντιστοιχούν 11 θάνατοι". Να παραδίνονται οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του για ληστρική εκμετάλλευση στο μονοπωλιακό μεταλλευτικό και τουριστικό κεφάλαιο με τη συναίνεση και του ΝΣ.

Η άλλη πολιτική σε φιλολαϊκή κατεύθυνση που θέλει να εκφράσει η ΝΑΣ, είναι η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε όφελος του λαού και των εργαζομένων της Φωκίδας, της εθνικής οικονομίας.

Η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής προϋποθέτει αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, αλλαγή των συσχετισμών στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Ο Νίκος Αγγελόπουλος γεννήθηκε το 1952 στο Χρυσό Φωκίδας, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Είναι απόφοιτος της σχολής Εργοδηγών Μεταλλείων και εργάζεται σε μεταλλευτική επιχείρηση της περιοχής.

Διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Χρυσού κατά την περίοδο 1983 - 86 και 1991 - 94 καθώς και νομαρχιακός σύμβουλος, ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του ΔΣ του Σωματείου Εργοδηγών - Επιστατών.

"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Δίπλα στους απόμαχους της δουλιάς

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου συνταξιούχων ΤΕΒΕ πραγματοποίησε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης,ο οποίος συνοδευόταν από μέλη της Γραμματείας του συνδυασμού "ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ".Ο πρόεδρος του σωματείου Απ. Κυπραίος και τα μέλη του ΔΣ αναφέρθηκαν στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, αλλά και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας γενικότερα, όπως οι χαμηλές συντάξεις, η υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, ο μικρός αριθμός των ΚΑΠΗ που σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν.

Ο Αγ. Σαχίνης τόνισε ότι ο συνδυασμός "ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ" θα αγωνιστεί για Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και θα είναι συμπαραστάτης στον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων τους. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι "αυτό που μας διαφοροποιεί από τους άλλους συνδυασμούς πέρα από τις πολιτικές, είναι πως εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμιά περίπτωση αν δε δοθούν λύσεις που να ικανοποιούν τους εργαζόμενους, όπως και τους συνταξιούχους".

Ο Θ. Γιαννούσης

Μιλώντας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θ. Γιαννούσης αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση της ΜΕΛ και κατήγγειλε τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

"Η κολοσσιαία περιουσία της επιχείρησης που περιλαμβάνει δεκάδες στρέμματα οικόπεδα υπολογίστηκε στα 3,4 δισ. δραχμές. Η κυβέρνηση, όμως, στον κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων, έδωσε τη ΜΕΛ σε ομάδα κεφαλαιούχων αντί του ποσού των 2,4 δισ. πληρωτέα σε 15 χρόνια. Προηγουμένως είχε πάρει τη ΜΕΛ μία άλλη ομάδα κεφαλαιούχων, την εκμεταλλεύτηκε, πούλησε τις πρώτες ύλες και στο τέλος δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει. Φοβάμαι ότι το ίδιο θα συμβεί και μ' αυτή τη δεύτερη ομάδα ιδιωτών, στους οποίους πουλιέται η επιχείρηση", επισήμανε ο Θαν. Γιαννούσης.

Επίσης, αναφερόμενος στο τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών ο Θ. Γιαννούσης υπογράμμισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει αναγράψει ούτε δραχμή στο φετινό του προϋπολογισμό.

Οι υπουργοί "υιοθετούν" νομάρχες!

Τις μεθόδους της διαφήμισης και της κηδεμόνευσης προωθεί το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αντιπαρέλθει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος από τη δραστηριότητα των λεγόμενων "ανταρτών", αλλά και στην κοινή γνώμη, εξαιτίας της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει ως κυβέρνηση.

Ετσι, μια μέρα μετά την πραγματοποίηση διήμερου με τους υποψήφιους νομάρχες που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στη χώρα, όπου ο γραμματέας του κόμματος, Κ. Σκανδαλίδης, ανέλαβε την καθοδήγησή τους για τον τρόπο που πρέπει να δράσουν στην πορεία προς τις εκλογές, νέα μέτρα στην κατεύθυνση αυτή ανακοίνωσε χτες και ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κ. Σημίτης, κάλεσε τους υπουργούς να αναλάβουν την εποπτεία των υποψηφιοτήτων των νομών - αντιστοιχούν δύο νομοί σε κάθε υπουργό - με στόχο τη στήριξη και προβολή τους. Οι δε υποψήφιοι νομάρχες που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ ή και από το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει με τη σειρά τους να ενημερωθούν κατ' αρχήν - το διήμερο αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε - και να προβάλλουν στη συνέχεια το "έργο" και την πολιτική της κυβέρνησης. Στην ουσία χτες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την "κηδεμόνευση" των υποψήφιων νομαρχών του ΠΑΣΟΚ και την αξιοποίησή τους για τη διαφήμιση της πολιτικής της κυβέρνησης και την καλυτέρευση της εικόνας της. Στόχος, όπως είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, η εκλογική επιτυχία. Και ως τέτοια ερμηνεύεται από την κυβέρνηση μια νίκη στις Νομαρχίες, καθώς το πεδίο του νομού αποτελεί πηγή εξαγωγής πολιτικών συμπερασμάτων και για τις βουλευτικές εκλογές.

Στον χορό της προβολής της κυβερνητικής πολιτικής μπαίνουν και οι γυναίκες του ΠΑΣΟΚ. Σε χτεσινή ημερίδα του Τομέα Γυναικών του κόμματος για τον ρόλο των γυναικών στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο Θόδωρος Τσουκάτος,μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, πρότεινε την οργάνωση μιας εκστρατείας για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια, από 10 έως 30 Ιούλη, σ' όλους τους νομούς, με ομιλίες, συνεντεύξεις Τύπου και περιοδείες. Αυτές καταχάρηκαν, θεωρώντας πως έτσι αναγνωρίζεται ο "δυναμικός τους ρόλος" στην επιτυχία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και πως το"δημοκρατικό έλλειμμα που συνιστά η υποβαθμισμένη εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων", προσπερνάται.

Εκδηλώσεις ΝΑΣ

Την Τρίτη 30 Ιούνη,στις 7 π.μ., ο Σπύρος Χαλβατζής θα κάνει περιοδεία στην ΕΥΔΑΠ (Λαοδικείας) και στις 9 π.μ. ο Αντώνης Ραλλάτος θα επισκεφθεί τη Γενική Γραμματεία Δασών.

Την Τετάρτη 1 Ιούλη, ο Νίκος Μπατιστάτος και ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης θα επισκεφθούν το ΥΠΕΧΩΔΕ (Αμαλιάδος 17) στις 9 το πρωί, ενώ στις 11 το πρωί θα επισκεφθούν τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Στις 2 Ιούλη, στις 9 το πρωί, οι Σπύρος Χαλβατζής και Θ. Παπαμάργαρης θα κάνουν περιοδεία στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία".

  • Συγκέντρωση - συζήτηση με θέματα προγραμματισμός δράσης της ΝΑΣ Ιωαννίνων και ανακήρυξη υποψήφιου νομάρχη, διοργανώνει η παράταξη την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στα Λιθαρίτσια.
ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
Κινητοποιήσεις για να φύγει η τοξική λάσπη

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι Δήμοι Περάματος, Κερατσινίου και Δραπετσώνας,διεκδικώντας άμεση λύση στο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η παραμονή της λάσπης στην Ψυττάλεια από την πρωτοβάθμια επεξεργασία, αλλά και η καθυστέρηση του ΥΠΕΧΩΔΕ στην πραγματοποίηση του δευτεροβάθμιου βιολογικού καθαρισμού.

"Θεωρούμε απαράδεκτη την καθυστέρηση του ΥΠΕΧΩΔΕ για το δευτεροβάθμιο βιολογικό καθαρισμό, καθώς και τη μη χρηματοδότηση του έργου για την άμεση βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας", είπε στο "Ρ" ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,τονίζοντας πως απαιτείται να γίνει ο δευτεροβάθμιος καθαρισμός, παίρνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και το ότι πρέπει να δοθούν τα αναγκαία κονδύλια από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο δήμαρχος Περάματος σημειώνει ότι η μεγάλη συσσώρευση της λάσπης έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα υγείας στους κατοίκους. Επίσης, απαιτείται να παγιδευτούν οι οσμές, να ψεκάζεται καθημερινά ο χώρος για την απομάκρυνση των εντόμων και των τρωκτικών, να δεντροφυτευτεί η Ψυττάλεια και να ληφθούν όλα τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών που γίνονται από τη λειτουργία του έργου.

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή της εγκατάστασης του δευτεροβάθμιου βιολογικού καθαρισμού, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει το έργο, αλλά δεν έχει εκπονηθεί καν ακόμα και η μελέτη...

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

Αθήνα: Συνεστίαση, στην οποία θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,διοργανώνει αύριο Κυριακή, στις 9.30 το βράδυ, στο μεζεδοπωλείο "Το Πάρκο",η Επιτροπή του 3ου Διαμερίσματος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα".

  • Συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές οργανώνει η Επιτροπή Στήριξης της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" στα Κάτω Πατήσια, στα γραφεία της στην οδό Κριτοβουλίδου και Σημαντήρα 181, την Τετάρτη 1 Ιούλη, στις 7.30 το απόγευμα. Στη συζήτηση, όπου θα συμμετέχουν φίλοι και οπαδοί της Δημοτικής Κίνησης, θα οριστούν επιτροπές και πρόγραμμα δράσης για το δίμηνο Ιούλη - Αυγούστου, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής.

Αγία Παρασκευή: Με κύριο αίτημα τη συμμετοχή των δημοτών στη διαμόρφωση του προγράμματος της Κίνησης, για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, η Δημοτική Κίνηση Αγίας Παρασκευής "Ανθρώπινη Πόλη" πραγματοποιεί συγκέντρωση τη Δευτέρα 29 Ιούνη στις 8 μ.μ.,στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αγίας Παρασκευής (Αγίου Ιωάννου 58Β). Ταυτόχρονα, τη Δευτέρα θα γίνει η ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου.

Ανω Λιόσια: Η παρουσίαση της διακήρυξης της παράταξης και η ανακήρυξη του υποψήφιου επικεφαλής του συνδυασμού, είναι τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης που διοργανώνει η "Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα" (ΛΑΕ) για την Τετάρτη 1 Ιούλη στις 7.30 το απόγευμα,στην αίθουσα του πολιτιστικού καφενείου του Δήμου Ανω Λιοσίων, στην πλατεία Ηρώων.

  • Η ΚΟΒ Κηφισιάς του ΚΚΕ πραγματοποιεί τη Δευτέρα 29 Ιούνη συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις - Δημοτικές εκλογές". Η συγκέντρωση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο "Βίλα Δροσίνη", στις 8 το βράδυ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ