ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πορεία της αμαρτίας

Το αφιέρωμα στο τρομερό και ανεπανάληπτο δίδυμο, στον "Χοντρό και τον Λιγνό",που σκόρπισε για δεκαετίες το γέλιο και τη χαρά σε εκατομμύρια θεατές, συνεχίζεται. Από την ΕΤ-3 στις 18.30 θα παρουσιαστούν δυο ταινίες μικρού μήκους σε σκηνοθεσία Γκλάιντ Μπρούκμαν. Πρόκειται για τη "Μάχη του αιώνα" και την "Τελευταία επαφή",που θα μας διασκεδάσουν ακόμη μια φορά. Ο Σταν Λόρελ και ο Ολιβερ Χάρντι έχουν κέφια και τα κέφια τους είναι μεταδοτικά.

Από τη ΝΕΤ στις 00.45 "Αμαρτωλές γυναίκες" του Λουίς Μάλιστοουν.

Πρόκειται για νέο ατμοσφαιρικό μελόδραμα, που μας αφηγείται την ιστορία μιας αδίστακτης γυναίκας, που είναι παντρεμένη με έναν άτολμο δικηγόρο. Κάποια στιγμή εντελώς αναπάντεχα, ενώ εκείνη πλήττει και δυσφορεί με τον άνδρα της, εμφανίζεται στη σκηνή της ο παλιός της εραστής, ο εκλεκτός της καρδιάς της. Ετσι, με μιας, όλα τα σκοτεινά και εγκληματικά της ένστικτα που είχε προσπαθήσει να καταπνίξει τόσα χρόνια, έρχονται στην επιφάνεια. Με την Μπάρμπαρα Στάνγουικ και τον Κερκ Ντάγκλας.

Από την ΕΤ-1 στις 02.25 "Πορεία προς το λευκό θάνατο" του Μπάρμπετ Σρέντερ. Από τον τίτλο και μόνο η υπόθεση του έργου μάς αποκαλύπτεται. Και αυτή είναι η πρώτη ταινία που ζωγράφισε την αρχική έκσταση και την κατοπινή τρομερή αγωνία που προκαλούν τα ναρκωτικά, έτσι όπως τα ζούσαν οι νέοι στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της δεκαετίας του '60. Εδώ έχουμε έναν νεαρό Γερμανό που κάνει οτοστόπ μέχρι το Παρίσι και μπλέκεται στον τζόγο, τις κομπίνες και στα δίχτυα της όμορφης, αλλά ναρκομανούς γυναίκας. Η πορεία προς το θάνατο αρχίζει. Με τους: Μίμσι Φάρμερ και Κλάους Γκρούμπεργκ. Η μουσική είναι των "Πινκ Φλόιντ".

Η επανεμφάνιση του κύκνου

Με την ευκαιρία των εμφανίσεων της Μάγιας Πλισέτσκαγιας στο "Gala dew etoiles", που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο στις 29 30 Ιούνη, η ΕΤ - 1 στις 20.45 παρουσιάζει την ιέρεια του κλασικού χορού σε μερικούς από τους μεγαλύτερους ρόλους της καριέρας της. Η Μάγια Μιχαηλόβνα Πλισέτσκαγια γεννήθηκε το 1925 και το 1943 αποφοίτησε από τη Χορογραφική Σχολή της Μόσχας. Αμέσως την προσέλαβε το περίφημο Μπαλέτο Μπολσόι, όπου σύντομα έγινε και η πρώτη μπαλαρίνα, ενώ το 1959 ανακηρύχτηκε λαϊκή καλλιτέχνης της ΕΣΣΔ. Η χορευτική ιδιοφυία της άνοιξε νέους δρόμους στο μπαλέτο. Επινόησε νέες πτυχές και απέδωσε με εντελώς διαφορετικό εκφραστικό τρόπο τη μουσική των Τσαϊκόφσκι, του Γκλαζούνοφ και του Ζορζ Μπιζέ. Το αποκορύφωμα της αρμονικής τελειότητάς της, φτάνει με το "θάνατο του κύκνου" σε μουσική Σεν Σανς. Στο χορό της Πλισέτσκαγιας που αγγίζει τα όρια της τελειότητας συνδυάζεται η καλύτερη παράδοση της ρώσικης χορογραφίας με τις αναζητήσεις των σοβιετικών χορογράφων. Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν, με το παράσημο Λένιν και άλλα μετάλλια. Το υλικό του αφιερώματος στη Μάγια Πλισέτσκαγια προέρχεται από τα πολύτιμα αρχεία της ΕΡΤ και περιλαμβάνει αποσπάσματα από το "Θάνατο του κύκνου" τον "Δον Κιχώτη",μια χορογραφία του Μορίς Μπεζάρ γραμμένη ειδικά γι' αυτήν - Ισιδώρα Ντάνκαν -, καθώς και το "Αρρωστο τριαντάφυλλο" σε χορογραφία Ρολάν Πετί. Στην εκπομπή μιλούν οι: Λεωνίδας ντε Πιαν, Μαρία Μηλιοπούλου, Σύνθια Φρυδά, Αλίνα Στεργιανού, Ρωξάνη Παπανικόλα, Αγγελος Xατζής και ο Θανάσης Λάλας.

Αποστολή αυτοκτονίας

Μερικοί το προτιμούν... αστυνομικόν... Ο καθένας με γούστα του και εδώ που τα λέμε μπορούμε και εμείς να ...σκοτώσουμε λίγη ώρα με ...σκοτωμούς. Μια νέα αστυνομική σειρά ξεκινά στην ΕΤ-1 στη 01.35, που θα ολοκληρωθεί σε έξι ωριαία επεισόδια. Οπως είναι άλλωστε φυσικό, η προσοχή του σεναριογράφου εστιάζεται στον πόλεμο με τη διαφθορά, το χρήμα, το σεξ, το έγκλημα, που ζουν και βασιλεύουν στην Απω Ανατολή. Και όχι μόνον. Ηρωας της σειράς είναι ένας ικανός και πανέξυπνος δημοσιογράφος με πολύ χιούμορ και γοητεία, που παράλληλα είναι και ιδιωτικός ντεντέκτιβ. Είναι ατρόμητος και αδιάφθορος και τίποτε, μα τίποτε δεν τον σταματά. Επόμενο είναι λοιπόν να βρίσκει λύσεις, να ανακαλύπτει όλους τους εγκληματίες, να διεισδύει στα παράνομα κυκλώματα και να τα διαλύει. Ακόμη έχει τη δυνατότητα να κατακτά και την πιο δύσκολη γυναίκα, του επιτρέπεται και του συγχωρείται να έχει τη δική του ηθική, να πιστεύει το δικό του αστέρι και τη δική του κοσμοθεωρία.... Αυτά, τα καθόλου πρωτότυπα, μας υπόσχεται η μίνι σειρά, που όμως, αν τελικά είναι καλογυρισμένη, μπορεί και να την παρακολουθήσουμε για να κάνουμε λίγο χάζι. Ζέστη κάνει άλλωστε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ