ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ
Κάλυψαν τη θρασύτατη επέμβαση Μπερνς στο ΕΣΡ

Καταγγελία του εκπροσώπου του ΚΚΕ, Μ. Κοψίδη στο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

Θρασύτατη επέμβαση για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΡΣ), πραγματοποίησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ν. Μπερνς. Με επιστολή που απέστειλε στο ΕΡΣ, παρενέβη στο θέμα της παροχής αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς, υποδεικνύοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ακόμη και το διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να προχωρήσει στα των αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το γεγονός κατάγγειλε ο Μ. Κοψίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στο 2ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ), που οι εργασίες του άρχισαν και συνεχίζονται στο ξενοδοχείο "ΚΑΡΑΒΕΛ".

Ωστόσο, την πρόκληση Μπερνς αποσιώπησαν στις παρεμβάσεις τους, τόσο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος, όσο και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ Λ. Βάσσης και Δ. Τσοβόλας αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα προκλητικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Αθανασάκης, ο οποίος κάλυψε πλήρως τον Ν. Μπερνς. Ο Ν. Αθανασάκης είπε, ότι δεν απαντά σε τέτοιες καταγγελίες, "γιατί είναι ανάξιες σχολιασμού"!!!

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος του ΕΡΣ, Μάκης Κοψίδης είχε δηλώσει: "Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την προκλητική στάση της στη νέα πρωτοφανή επέμβαση του Ν. Μπερνς στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΡΣ), με την οποία ο Αμερικανός πρεσβευτής - μέσω επιστολής του - ουσιαστικά διατάζει το ΕΡΣ να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι στην παροχή αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς!!

Η κυβέρνηση, με τη σιωπή της, συναινεί και σ' αυτή τη νέα αμερικανική παρέμβαση, στρώνοντας το έδαφος για μια ακόμη φορά στη μετατροπή της χώρας σε σύγχρονο προτεκτοράτο των ΗΠΑ.

Είναι υπόθεση, χρέος των δημοσιογράφων, να καταγγείλουν τη νέα επίδειξη υποτέλειας της κυβέρνησης".

Ρέππας: "Δε διατάζει, απευθύνει αίτημα"...

Σε... διαπρύσιο υπερασπιστή του δικαιώματος του κ. Μπερνς να παρεμβαίνει επί παντός του επιστητού, μετατράπηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή την επιστολή του Αμερικανού στο ΕΡΣ, ισχυριζόμενος, βέβαια ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν παρεμβαίνει, αλλά "απευθύνει αίτημα"...

Συγκεκριμένα, ο Δ. Ρέππας είπε ότι ο κ. Μπερνς... συνηθίζει να αναφέρεται στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και να ζητά ρυθμίσεις και συμπλήρωσε ότι αυτό "είναι ένα θέμα το οποίο το αντιμετωπίζουμε με πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας".

Σε ό,τι αφορά την επιστολή, ο υπουργός Τύπου είπε πως ο κ. Μπερνς "δε διατάζει", αλλά "επαναλαμβάνει ένα αίτημα που έχει θέσει η κυβέρνησή του" για να συνεχίσει λέγοντας ότι "ο κ. Μπερνς, όπως και άλλοι παράγοντες ή φορείς, στέλνει επιστολές σε υπηρεσίες του κράτους ή σε κρατικές Αρχές για διάφορα θέματα, τα οποία αφορούν την κυβέρνησή του ή συμπολίτες του. Αυτό είναι κάτι, το οποίο μπορεί να πει κάποιος ότι είναι θεμιτό. Δεν προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή του σε οποιονδήποτε. Για το θέμα, όμως, αυτό πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει παραστάσεις από την αμερικανική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι και σε επίπεδο πρωθυπουργού", όπως ομολόγησε...

Αύριο η εκλογή νέας διοίκησης στην ΠΟΕΣΥ

Αρχισε χτες και ολοκληρώνεται αύριο το Συνέδριο

Με χαιρετισμούς εκπροσώπων των κομμάτων και των Δημοσιογραφικών Ενώσεων, άρχισε χτες το 2ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών που συνεχίζεται σήμερα και τελειώνει αύριο με την εκλογή νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μάκης Κοψίδης,χαιρετίζοντας το Συνέδριο επισήμανε πως η ΠΟΕΣΥ μπορεί και πρέπει να γίνει μοχλός αντίστασης στην επέλαση των μεγαλοκαναλαρχών - εκδοτών ενάντια στα συμφέροντα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων (εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα) και στα συμφέροντα του λαού με την ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη ενημέρωση. Σχετικά κατάγγειλε την κυβερνητική πολιτική που τους δίνει προνόμια, ενώ σημείωσε ότι η προσπάθεια για αντικειμενική ενημέρωση συνδέεται άμεσα με την υπεράσπιση και των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική, σημείωσε και την επιχείρηση εξαγοράς και χειραγώγησης συνειδήσεων με μυστικά κονδύλια, μαύρες και άσπρες λίστες δημοσιογράφων κλπ. Τέλος, κάλεσε τους δημοσιογράφους να αντισταθούν συλλογικά σ' αυτά τα φαινόμενα, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια αντίστασης.

Μήνυμα απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης επισήμανε τους κινδύνους από τη μονοπώληση των Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και τόνισε την ανάγκη θεσμικών ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων και θα επιβάλουν τον υγιή ανταγωνισμό στα ΜΜΕ. Από τα κόμματα χαιρέτισαν ακόμα οι Πρ. Παυλόπουλος (ΝΔ), Δ. Τσοβόλας (ΔΗΚΚΙ), Λ. Βάσης (ΣΥΝ), Δ. Μαθιόπουλος (ΠΟΛ. ΑΝ.). Επίσης χαιρέτισαν εκπρόσωποι Δημοσιογραφικών Ενώσεων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Μήνυμα αντίστασης και αγώνα

Μήνυμα αντίστασης στην αμερικανοΝΑΤΟική μηχανή που ετοιμάζει νέα αιματοκυλίσματα των λαών της Βαλκανικής, έδωσε προχτές ο φιλειρηνικός λαός της Κέρκυρας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Κέρκυρας και άλλων φορέων του νησιού. Εδωσε δυναμική απάντηση στην πρόκληση των Αμερικανών που θεωρούν τα λιμάνια της χώρας δικό τους προτεκτοράτο ή αναψυκτήριο για τα πληρώματα των πολεμικών τους πλοίων, αλλά και στους διάφορους δήθεν υπερασπιστές της Κέρκυρας, που θεωρούσαν την επίσκεψη φιλική και κερδοφόρα για τις επιχειρήσεις τους...

Σε Δελτίο Τύπου της, η Επιτροπή σημειώνει τα εξής: ""Κέρκυρα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των Αμερικανών" βροντοφώναξαν χτες εκατοντάδες φιλειρηνιστές στην Πορεία Ειρήνης, που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ Κέρκυρας.

Η αμερικανοΝΑΤΟική μηχανή πολέμου πήρε το μήνυμα για τα αισθήματα των Κερκυραίων στα σχέδιά τους τόσο στο Κόσσοβο όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει στον κερκυραϊκό λαό μια μικρή ομάδα καταστηματαρχών της Παλιάς Πόλης, που εν ονόματι του δήθεν "κερκυραϊσμού" δημιούργησαν ένα κλίμα πρωτόγνωρο για τα χρονικά, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Οι Κερκυραίοι φιλειρηνιστές στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη θα αγωνιστούν για να ανατρέψουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Θα αγωνιστούν για να μη γίνει το λιμάνι μας και όλο το νησί ΝΑΤΟική βάση. Καλούν όλους τους Κερκυραίους σε συσπείρωση στο φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια, την πείνα και πολιτιστική υποβάθμιση".

Ακριβό "προϊόν" η γνώση

Φαίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί τη δημόσια παιδεία σαν μια ακόμα "δημόσια επιχείρηση" που θα ιδιωτικοποιηθεί. Το γεγονός ότι σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη - όπως ο Θ. Πάγκαλος, ο Γ. Παπανδρέου, αλλά, έστω "εκ παραδρομής" όπως ο ίδιος είπε, και ο σημερινός υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης - και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στη Βουλή, μαζί με τους συναδέλφους τους της ΝΔ, υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, για να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επιβεβαιώνει "του λόγου το ασφαλές". Οι υπόλοιποι, μάλλον, πιστεύουν πως δεν ήρθε ακόμα το "πλήρωμα του χρόνου", για να κατοχυρωθεί και συνταγματικά η ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Ανεξαρτήτως, πάντως, του συνταγματικού κωλύματος, η κυβέρνηση "έβαλε μπροστά" τη λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με την οποία επιχειρεί να εναρμονίσει το εκπαιδευτικό σύστημα στην οικονομία της αγοράς, στον ανταγωνισμό της "παγκοσμιοποίησης", στο νέο καθεστώς εργασιακών σχέσεων.

Επιχειρεί να μεταβάλει και το χώρο της παιδείας σε πεδίο επιχειρηματικού ανταγωνισμού, με το κράτος να λειτουργεί, όχι ως "παραγωγός" και "εγγυητής" της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, αλλά ως "κράτος - στρατηγείο", το οποίο θα εποπτεύει στην "παραγωγή" και στην "αγοραπωλησία" της εκπαίδευσης, της γνώσης και της μόρφωσης ως εμπορεύσιμα και ακριβά προϊόντα. Σ' αυτά τα "προϊόντα" δε θα έχουν πρόσβαση όλοι οι νέοι. Η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση θέτει πολλά και μεγάλα εμπόδια, ώστε ν' αποκλείονται τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Η παιδεία γίνεται τόσο "ακριβή" που είναι πάρα πολύ δύσκολο - αν όχι αδύνατο - να την αποκτήσουν όσοι δε γεννήθηκαν από πλούσιους γονείς. Βεβαίως, και στο προηγούμενο εκπαιδευτικό σύστημα υπήρχαν πολλά ταξικά εμπόδια - πάντα οι "κρατούντες" θεωρούσαν την παιδεία δικαίωμα των "λίγων" και "εκλεκτών", γνωρίζοντας πως αποτελεί ισχυρό "όπλο" των "πολλών" και "ανίσχυρων" στην ταξική πάλη - αλλά υπήρχαν και κάποιες "τρύπες", απ' όπου περνούσαν μερικοί "ανεπιθύμητοι". Για να κλείσουν κι αυτές οι "τρύπες" γίνεται τώρα προσπάθεια.

Στρατηγικός στόχος, λοιπόν, της λεγόμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι ο πλήρης αποκλεισμός πάρα πολλών νέων από την εκπαίδευση. Ολοι αυτοί προορίζονται ν' αναζητούν το "μοιρολατρικό μισοβόλεμα" σε μια κοινωνία της ανεργίας και της υποαπασχόλησης και της "περιπλανώμενης εργασίας", αισθανόμενοι αδύναμοι ν' αγωνιστούν και ν' απαιτήσουν και πρόθυμοι να συμβιβαστούν και να εκπλιπαρούν για μια θέση στις "υποβαθμισμένες ζώνες" της επαγγελματικής απασχόλησης. Στις "μισοαναβαθμισμένες ζώνες" θ' απασχολούνται τα "εκπαιδευμένα ρομπότ", που θα κινούνται προγραμματισμένα και δε θα ξεφεύγουν από τον έλεγχο του συστήματος, ενώ μια "εκπαιδευμένη ελίτ" θ' αποτελέσει την "εργατική αριστοκρατία".

Αυτή τη στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης αντιπαλεύει η εκπαιδευτική κοινότητα, έχοντας την ενεργό συμπαράσταση του λαού μας. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών δεν αφορά απλώς στην επετηρίδα, αλλά στην εξασφάλιση του δικαιώματος στη δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι οι αγώνες είναι μαζικοί και σκληροί και θα χρειαστεί να είναι και μακρόχρονοι. Ετσι εξηγείται και η σφοδρότητα της αντίδρασης της κυβέρνησης των ΜΑΤ, της δικαστικής τρομοκρατίας και του αντικομμουνισμού. Μια αντίδραση που έβαψε με αίμα το εκπαιδευτικό κίνημα για να διασφαλίσει την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Αλλά η ταξική πάλη βρίσκεται εν εξελίξει και τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί...

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ "902" TV
Η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα για την Παιδεία

Την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, για την Παιδεία, παρουσιάζει σήμερα η τηλεόραση του "902", στις 9.30 μμ, στην εκπομπή "Πολιτική επικαιρότητα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ