ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονίζονται για τα λιμάνια

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, εξέφρασαν εκπρόσωποι πολλών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, οι οποίοι πήραν μέρος σε σύσκεψη που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη Ζώνη

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, που θα πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους και θα έχει βαρύτατες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, δήλωσαν χτες εκπρόσωποι των σωματείων της Ζώνης, των ναυτεργατών, των Δήμων Περάματος, Πειραιά και Κερατσινίου, των λιμενεργατών, των ενώσεων κατασκευαστών και σιδηροβιοτεχνών,καθώς και μια σειρά εκπρόσωποι άλλων φορέων, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Δημαρχείο του Περάματος. Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε ότι τα σωματεία θα μεταφέρουν τις προτάσεις που έγιναν για συντονισμό και κοινή δράση, ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, στα Διοικητικά τους Συμβούλια και τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνει και νέα σύσκεψη, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα επιλεγεί για την ιδιωτικοποίηση, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις, όπως: Απελευθέρωση της ασυδοσίας του εμπορευματικού κεφαλαίου. Προώθηση ενός αντιπαραγωγικού μοντέλου σε βάρος των δραστηριοτήτων σε εμπορικό και επιβατικό λιμάνι και στη ναυπηγοεπισκευή. Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και συρρίκνωση της απασχόλησης για τους εργαζόμενους του λιμανιού, αλλά και των άλλων εργαζομένων στη Ζώνη, των ναυτεργατών, των τελωνειακών κλπ.

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος, ανοίγοντας τη συζήτηση, τόνισε ότι ο Δήμος Περάματος είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση και υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη όλοι οι φορείς να αγωνιστούν για να μείνει το λιμάνι στο δημόσιο. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου ΠειραιάΙ. Πουντίδης,αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται με την ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση, τόνισε ότι στο λιμάνι απασχολούνται χιλιάδες άνθρωποι, των οποίων η επιβίωση δεν εξασφαλίζεται αν αλλάξει καθεστώς στο λιμάνι και τόνισε με τη σειρά του ότι απαιτείται η πιο πλατιά συσπείρωση δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών Γ. Κατσαμάς ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών που έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό. Δήλωσε ότι αίτημα των λιμενεργατών είναι η παραμονή των λιμανιών στο ΝΠΔΔ, αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι απαιτείται ο εκσυγχρονισμός τους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΛΠΓ. Βασιλείου δήλωσε με τη σειρά του ότι άμεσα πρέπει να συντονιστούν όλοι οι εργαζόμενοι και οι Δήμοι και να παλέψουν. "Η κυβέρνηση - σημείωσε - προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και εμείς έχουμε χρέος άμεσα να συντονιστούμε".

Ο Στ. Βάσσος, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, τόνισε ότι οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση θα είναι καταστροφικές. "Δεν έχουμε - συνέχισε - την πολυτέλεια να περιμένουμε. Την ιδιωτικοποίηση δεν την κάνουν για "εκσυγχρονισμό", όπως ισχυρίζονται, αλλά για να παραδώσουν ολοκληρωτικά το λιμάνι στο μεγάλο κεφάλαιο. Την επόμενη μέρα, το λιμάνι του Πειραιά θα αναβλύζει ανεργία, γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα". Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών ενώσεων ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και μια σειρά εκπρόσωποι σωματείων και άλλων φορέων που έβαλαν με τη σειρά τους ως ζήτημα ζωτικής σημασίας το συντονισμό όλων που θα μπει φραγμός στην πολιτική διάλυσης των λιμανιών.

Νέες κινητοποιήσεις στη ΣΟΦΤΕΞ

Σε αγώνα για να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και απολύσεων, καθώς και συνδυασμό της μάχης για τη Συλλογική Σύμβαση με αυτούς τους στόχους, καλεί η ΕΣΑΚ

Σε κινητοποιήσεις, με τη μορφή των 4ωρων στάσεων εργασίας, προχωρούν και πάλι από σήμερα μέχρι την Παρασκευή οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ,απαιτώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αφού - σύμφωνα μέχρι τις σημερινές εξελίξεις - η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την πώληση της εταιρίας στη ΛΟΚΡΙΤΖ συνεπάγεται την απόλυση περισσοτέρων από 500 εργαζομένων. Η απόλυση αυτού του αριθμού εργαζομένων, είναι ένας από τους βασικούς όρους που θέτει η υποψήφια αγοράστρια. Εκτός από τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι απαιτούν και την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ σήμερα θα γίνει και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρίας.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου να παλέψουν άμεσα για να "σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, άμεση χρηματοδότηση της εταιρίας στην κατεύθυνση παραμονής της κάτω από δημόσιο έλεγχο και οι κινητοποιήσεις για τη Συλλογική Σύμβαση να συνδυαστούν με το ξεπούλημα και τις απολύσεις".

Στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ καταγγέλλεται επίσης η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου για το λόγο ότι οι αναφορές της περί "υγιούς ιδιωτικοποίησης" αποδείχτηκαν "ένα καλοστημένο σχέδιο για να περάσει χωρίς αντιδράσεις η κυβερνητική πολιτική". Τέλος, η παράταξη τονίζει ότι ο ενωμένος αγώνας μπορεί να κάμψει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης τόσο στο θέμα των απολύσεων, αλλά και στην υπογραφή της ΣΣΕ. Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν, σε συνάντηση της υφυπουργού Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου με τους εργαζόμενους για το θέμα της ΣΣΕ, η υφυπουργός τους ανακοίνωσε εκβιαστικά ότι "αν δεν πωληθεί η ΣΟΦΤΕΞ, δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση"!

Στον "αέρα" οι δεσμεύσεις για τη Ζώνη

Στον "αέρα" είναι όλες οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη σωτηρία και ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ως άμεση συνέπεια της απόφασής της να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Αυτό ουσιαστικά ομολόγησαν προχτές η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντόπουλου και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης,κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών των σωματείων της Ζώνης και τον δήμαρχο Περάματος Γ. Πατσιλινάκο.

Κανένας από τους δυο υπουργούς δε δεσμεύτηκε στο αίτημα των εργαζομένων για άμεση σύγκληση του διυπουργικού οργάνου, προκειμένου να δρομολογηθεί, επιτέλους, η υλοποίηση των 26 σημείων για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από το 1995. Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, επίσης, έθεσε το σοβαρό ζήτημα, που αφορά το πρόγραμμα για την κατασκευή πλοίων της ακτοπλοϊας, το οποίο, όμως, το υπουργείο Ανάπτυξης "μελετάει" εδώ και δυο χρόνια! Στα αιτήματα για ουσιαστική κάλυψη των ανέργων και το συνταξιοδοτικό, απάντησαν στην ουσία ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να δώσει λύση.

Οπως δήλωσαν συνδικαλιστές μετά το τέλος της συνάντησης, χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αποτελεί το γεγονός ότι θέλοντας να διώξει το έμπειρο εργατοτεχνικό προσωπικό δίνει κίνητρα στους εργοδότες για την απασχόλησή τους έξω από τη Ζώνη. Μέτρο, που στοχεύει στο να μειώνει τις τεράστιες αντιδράσεις από την οξυμένη ανεργία που μαστίζει τον κλάδο. Τέλος, στο σοβαρό ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι και οι δυο υπουργοί είπαν ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση και εξέφραζαν τις προσωπικές τους απόψεις (!), θέλοντας να αποστασιοποιηθούν από το τεράστιο πολιτικό κόστος, που θα έχει μια τέτοια απόφαση. Μάλιστα, ο Στ. Σουμάκης εξαπέλυσε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στα στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ, θεωρώντας τα υπεύθυνα για την κακή διοίκηση του Οργανισμού...

Εργατικό ατύχημα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Ενας βαριά τραυματίας και ένας ελαφρότερα είναι ο απολογισμός της έκρηξης σε λέβητα λαδιού που σημειώθηκε χτες σε επιχείρηση στη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης. Το νέο αυτό εργατικό ατύχημα έγινε στις 9 το πρωί στις εγκαταστάσεις της "Ελληνικής Ελαιουργικής". Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ο ένας από τους τραυματίες, ο Γιώργος Κατρακάζας,60 ετών, ο οποίος έχει υποστεί εγκαύματα σ' όλο του το σώμα και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και σύμφωνα με τους γιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Από την έκρηξη, που έγινε για άγνωστους μέχρι τώρα λόγους, ξέσπασε πυρκαγιά που γρήγορα επεκτάθηκε στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας. Ο άτυχος εργάτης ήταν κοντά στο τεράστιο καζάνι που με την εξάπλωση της φωτιάς τινάχτηκε στον αέρα, σκορπίζοντας τον τρόμο. Το καζάνι αυτό σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία περιείχε εύφλεκτες ουσίες. Από την έκρηξη επίσης τραυματίστηκε ο 28χρονος ο Ραούφ Ρασούλοφ,ο οποίος αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες αποχώρησε από το νοσοκομείο. Για τα αίτια της έκρηξης ανακρίσεις διεξάγει η Πυροσβεστική.

Προς απολύσεις στην Ενωση Συνεταιρισμών Ζακύνθου

Απολύσεις, με τη μορφή των "οικειοθελών" αποχωρήσεων, επιδιώκει - σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου - η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού, αφού με επιστολή προς τους υπαλλήλους ανακοινώνει ότι "όποιος αποχωρήσει οικειοθελώς, είτε συμπληρώνει, είτε όχι συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα επιδοτείται με 140% της αποζημίωσής του".

Στο μεταξύ με βάση με ανακοίνωση του ΕΚ, ενώ από τη μία δίνονται "κίνητρα" για την αποχώρηση εργαζομένων, πριν λίγο καιρό, στα πλαίσια των "εξυγιαντικών μέτρων", η διοίκηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις ρουσφετολογικές της ανάγκες προσέλαβε νέους υπαλλήλους.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πράγματι το προσωπικό της Ενωσης είναι ολιγάριθμο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υπάρχουσες δραστηριότητες, παρ' όλα αυτά όμως η διοίκηση επιδιώκει την παραπέρα μείωση του προσωπικού, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για το ποιο μοντέλο λειτουργίας προετοιμάζουν για την οργάνωση.

Τέλος το ΕΚ Ζακύνθου καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους αγρότες "να αντιδράσουν στην πολιτική της συρρίκνωσης και διάλυσης των συνεταιριστικών οργανώσεων, στη μείωση των καλλιεργειών, δημιουργώντας μέτωπο κοινής πάλης για την προστασία του συνεταιριστικού κινήματος κόντρα και ενάντια στην πολιτική των Βρυξελλών, της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ