ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό "αντίο" στην σ. Ελλη Ερυθριάδου

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αποχαιρέτησαν χτες το απόγευμα, στο νεκροταφείο του Βύρωνα, την συντρόφισσα Ελλη Ερυθριάδου,τα παιδιά της, οι φίλοι της, οι σύντροφοι και οι συναγωνιστές της. Την παλαίμαχη αγωνίστρια τίμησαν με την παρουσία τους στο νεκροταφείο του Βύρωνα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Βύρωνα Βαγγέλης Ρογκάκος,ο Ευάγγελος Μαχαίρας,πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, πλήθος στελέχη του κινήματος Ειρήνης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολλοί φίλοι και συναγωνιστές.

Η Ελλη Ερυθριάδου "έφυγε" σε ηλικία 80 χρόνων, μετά από μια πλούσια δράση 60 χρόνων, προσφοράς και αγώνα στις γραμμές του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1918 στην Αν. Θράκη, πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια, μαζί με το σύζυγό της και σύντροφο Γιώργο Ερυθριάδη,δουλεύοντας μέσα από τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ. Στα 16 της χρόνια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το γυμνάσιο, ακολουθώντας το δρόμο της βιοπάλης, σαν εμποροϋπάλληλος, γνωρίζοντας την εκμετάλλευση. Με την παρότρυνση συγγενών της καπνεργατών, μπολιάζεται με τις ιδέες του σοσιαλισμού, ατσαλώνεται στην ταξική πάλη, στον αγώνα κατά της μεταξικής φασιστικής δικτατορίας και της τριπλής φασιστικής κατοχής. Το 1941, ήδη μέλος του ΚΚΕ, δουλεύει οργανωμένα μέσα από τις παράνομες Κομματικές Οργανώσεις. Οταν η καθοδήγηση του ΚΚΕ στέλνει τον Γ. Ερυθριάδη στην Αν. Μακεδονία - Θράκη, για την καθοδήγηση των Κομματικών Οργανώσεων, η Ελλη πάει μαζί του σαν βοηθός του, βρίσκεται πάντα στο πλευρό του, στις πόλεις και τα βουνά της περιοχής.

Το '47 μπαίνει στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και πολεμάει με πίστη και αποφασιστικότητα το ξενόδουλο κράτος της ελληνικής άρχουσας τάξης και τους Αγγλοαμερικάνους κατακτητές. Μετά την ήττα του ΔΣΕ, παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς. Το 1955, με εντολή της καθοδήγησης του ΚΚΕ, ξαναπαίρνουν μαζί με το σύζυγό της, τον επικίνδυνο ηρωικό δρόμο της επιστροφής. Στην Ελλάδα του μετεμφυλιακού κράτους, των στρατοδικείων, με το καθήκον της ανασυγκρότησης και καθοδήγησης των οργανώσεων του ΚΚΕ, δουλεύουν με αυταπάρνηση. Συλλαμβάνονται όμως γρήγορα και καταδικάζονται, με το Ν. 375 περί κατασκοπίας, σε ισόβια.

Δέκα χρόνια η Ελλη Ερυθριάδου μαζί με χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές δίνουν τη μάχη ενάντια στο καθεστώς της αντίδρασης και απολύονται από την κυβέρνηση των αποστατών το 1966. Δεν προλαβαίνει να ανασάνει και η φασιστική δικτατορία την συλλαμβάνει μαζί με χιλιάδες αντιφασίστες αγωνιστές για να τη στείλει στα στρατόπεδα Γιούρα - Αλικαρνασσό. Απολύεται από τη Ζαχάρω το 1971. Ολα αυτά τα χρόνια το καθεστώς της μισαλλοδοξίας στερεί από την Ελλη τα τρία παιδιά της και τον άντρα της.

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης η Ελλη αναπτύσσει σημαντική δράση αφιερώνοντας όλες τις δυνάμεις της στο κίνημα Ειρήνης σαν μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ και του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της ήταν δραστήριο μέλος της ΚΟΒ Βύρωνα.

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Κ. Βουλγαρόπουλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για την σ. Ελλη επισήμανε: "Η 57χρονη ζωή και δράση της σ. Ελλης, μέσα από τις γραμμές του ηρωικού ΚΚΕ, αναδείχνει το πρότυπο του κομματικού μέλους με τα επαναστατικά χαρακτηριστικά που σημειώνει το 15ο Συνέδριο και απαιτούν οι δύσκολοι καιροί. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι, τόνισε, πως όσο δύσκολες εποχές και να προκύψουν, όσο ωμό και απάνθρωπο αυταρχισμό και αντικομμουνισμό και αν επιβάλουν οι κυβερνήσεις της αστικής τάξης με τις οδηγίες των ευρω-ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών, το ΚΚΕ, το Κόμμα του Ερυθριάδη, του Μπελογιάννη, της Ηλέκτρας και της Ελλης, θα συνεχίσει να διαπαιδαγωγεί, να ατσαλώνει και να αναδείχνει τέτοιους άξιους αγωνιστές, ολοκληρωμένους επαναστάτες κομμουνιστές. Η σεμνότητα, η αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο, η αφοσίωση στα ιδανικά του ΚΚΕ, του κομμουνισμού και η ατσάλινη πίστη και θέληση στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού και τη νίκη του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, αποτελεί - είπε - για μας τους κομμουνιστές και τους κνίτες, για όλους τους αγωνιστές, μια παρακαταθήκη. Είναι, αυτό που λέει ο συγγραφέας, "Μια ζωή δοσμένη στον αγώνα"".

Στην κηδεία της σ. Ελλης μίλησαν επίσης, ο Μ. Παπαθανασίου,πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ, ο Γ. Στυλιανός,από την ΚΟΒ Μεταμόρφωσης και η φίλη και συναγωνίστρια της Ελλης Σ. Καρανίκα.

Προσφορές στη μνήμη της
  • Στη μνήμη της Ελλης Ερυθριάδου και αντί για στεφάνι στον τάφο της, πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη", μέσω ΚΟ Αργολίδας: Ο Σπύρος Μιχαήλ και η Νατάσα Π. Σοφογιάννη 10.000 δρχ. και ο Βασίλης Μ. Λαδάς 10.000 δρχ.
  • Επίσης στη μνήμη της Ελλης Ερυθριάδου η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ πρόσφερε 10.000 δρχ. στο Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης.
  • Στη μνήμη της Ελλης Ερυθριάδου και για τα 80χρονα του ΚΚΕ η οικογένεια της Θέτιδος Κωτσάκη πρόσφερε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.
Οι φτωχότεροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Το βιοτικό επίπεδο, ενώ ανέβηκε σε όλες τις χώρες - μέλη, στην Ελλάδα έπεσε!

Η συνεχής μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων εργαζομένων οδηγεί στη σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι οι φτωχότεροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση, όσον αφορά στην κατανάλωση των νοικοκυριών. Για τη μέτρηση της κατανάλωσης στις χώρες - μέλη και για τη σύγκριση του κόστους ζωής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθιερώσει σαν μονάδα τη Σταθερή Αγοραστική Δύναμη (ΣΑΔ). Οι μετρήσεις, λοιπόν, έδειξαν ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι 4.300 ΣΑΔ, στην Πορτογαλία 5.800, στη Γερμανία 10.500, στο Βέλγιο 10.700 και στο Λουξεμβούργο 13.100.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η διαπίστωση ότι κατά την τελευταία εικοσαετία, ενώ σε όλες τις χώρες - μέλη η κατά κεφαλήν κατανάλωση σημείωσε άνοδο 40% περίπου, μόνο στην Ελλάδα μειώθηκε!

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία για την κατανάλωση σε διάφορους τομείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στην Ελλάδα, το 38% του οικογενειακού προϋπολογισμού δαπανάται για την αγορά τροφίμων, ποτών και τσιγάρων. Με αυτό το ποσοστό, οι Ελληνες έρχονται πρώτοι στην κατανάλωση σ' αυτόν τον τομέα. Η τελική κατάταξη της Ελλάδας στην τελευταία θέση οφείλεται στο ότι είναι πολύ μικρές οι δαπάνες σε άλλους τομείς, που, όμως, κρίνουν το συνολικό βιοτικό επίπεδο, όπως είναι η ένδυση, η κατοικία, η υγεία, τα ταξίδια, η ψυχαγωγία.

ΚΜΕ
Δεκαήμερο διακοπών στην Κέρκυρα

To KME διοργανώνει 10ήμερο καλοκαιρινών διακοπών, στο διάστημα 22 - 31 Ιούλη 1998, στην πανέμορφη Κέρκυρα, σε πολυτελές ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα. Η τιμή είναι προσιτή και σ' αυτήν περιλαμβάνεται πρωινό και μεσημεριανό φαγητό. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για πληροφορίες στα τηλ: 8810.074 και 8810.046, από τις 8.30 π.μ. έως 7 μ.μ.

"902" TV
Εκπομπή για το αυτοκίνητο

Η τηλεόραση του "902", από σήμερα και κάθε Τετάρτη στις 7 το απόγευμα και για μια ώρα, θα σας κρατάει συντροφιά με τη νέα εκπομπή της "Οδηγός και αυτοκίνητο".Την εκπομπή επιμελούνται οι: Μιχάλης Κοσκινάς και Μιχάλης Κατσίμπαρος.Σήμερα 1 Ιουλίου, θα παρακολουθήσετε την έκθεση αυτοκινήτων στη Γενεύη.

Πολιτική συγκέντρωση ΚΚΕ

Στα πλαίσια πολιτικών εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις - δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές", σήμερα Τετάρτη (1.7.98) και ώρα 8.30 μμ,πραγματοποιείται συγκέντρωση στον Ορχομενό,όπου θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ