ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπούμε

Πριν από 50 χρόνια, στο καιρό του Εμφυλίου, έγιναν φοβερές σφαγές στη Σάμο. Αναφέρομαι, με μόνο σκοπό, να γίνουν γνωστές οι εγκληματικές αυτές πράξεις, που έγιναν χωρίς λόγο και έφεραν την πατρίδα μας στον εθνικό διχασμό.

Τον Ιούλιο του 1948 η ομάδα ανταρτών του Μανώλη Αποστόλου είχε σταθμεύσει στην περιοχή Πύργου, στη θέση Ξηρολακιά, όταν ξαφνικά μπλοκάρουν χωροφύλακες και ΜΑΥδες της μονάδας Πύργου και συλλαμβάνουν 6 αντάρτες. Τους εκτέλεσαν επιτόπου, αφού πρώτα τους υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια. Τον Μανώλη Αποστόλου τον βασάνισαν με ιδιαίτερη μανία και τον αποκεφάλισαν με τσεκούρι. Μετά έβαλαν το κεφάλι του σ' ένα ντορβά και πήγαν στο χωριό όπου το κλοτσούσαν όλοι μαζί σαν τόπι. Ο αρχηγός των ανταρτών είχε 6 παιδιά και το μικρότερο ήταν 2 χρόνων.

Η ομαδική εκτέλεση 11 ανταρτών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη μάχη της Μπαθακιάς, όπου υπήρχαν και τραυματίες, ήταν εξίσου αποτρόπαιη και βάρβαρη. Τη διαταγή της εκτέλεσης έδωσε ο στρατιωτικός διοικητής Σάμου Συνταγματάρχης Κανάκης. Οι γενναίοι και ηρωικοί αντάρτες όλοι τους ενθουσιώδεις νεολαίοι, μαζί και ο αδάμαστος καπετάνιος τους Θ. Ανάσης,έπεσαν από τις σφαίρες των φανατισμένων αγριμιών της "εθνικοφροσύνης" στις 22 Δεκέμβρη 1947. Ηταν δολοφονία εν ψυχρώ, έγκλημα πολέμου. Μονάχα αυτοί οι χαρακτηρισμοί μπορούν να αποδοθούν στο ομαδικό αυτό φονικό. Τα κίνητρα της σφαγής ήταν ο φανατισμός με την προτροπή του Μοντγκόμερι από το Λονδίνο: "σκοτώστε τους".

Διαμετρικά αντίθετη, με την εμπρηστική πολιτική των κυβερνητικών "εθνικοφρόνων", ήταν η πολιτική του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, που είχε απελευθερώσει μέχρι το Δεκέμβρη του 1947, 140 αιχμαλώτους, χωροφύλακες, στρατιώτες και ΜΑΥδες. Και ενώ το εντεταλμένο από τους Αγγλοαμερικανούς μισαλλόδοξο κράτος, διέθετε ανακριτές, στρατοδικεία και άλλους διοικητικούς μηχανισμούς, δεν παρέπεμπε τους αιχμαλώτους σε αυτούς, αλλά ακολουθώντας τα χνάρια των χιτλερικών τους εξόντωνε ομαδικά! Οι κτηνωδίες αυτές των απάνθρωπων βασανισμών των αιχμαλώτων μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, που κατέληγε στη δολοφονία τους, ήταν πάρα πολλές. Τελειώνω με ένα ακόμη δραματικό περιστατικό, αυτό του ήρωα διμοιρίτη Χρυσόστομου Βονδικάκη από τη Λέκα. Είναι επαναλαμβάνω ένα από τα πολλά που έγιναν στη Σάμο αυτή την τραγική και ταραγμένη περίοδο και αποτελούν ντροπή και αίσχος για τη χώρα μας.

Τον μαχητή Βονδικάκη αφού τον έπιασαν βαριά τραυματισμένο και τον.. βασάνισαν άγρια, τον έδεσαν και έσυραν πίσω από αυτοκίνητο. Υστερα και με λιωμένα τα σωθικά, τον έριξαν ετοιμοθάνατο σ' ένα πηγάδι, λίγο πιο κάτω από το χωριό του, τη Λέκα.

Δεν ξύνουμε παλιές πληγές, δεν αναμοχλεύουμε πάθη. Εχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στους ήρωες αυτούς, που βασανίστηκαν τόσο φρικτά και σύρθηκαν μισοπεθαμένοι, χωρίς δίκη, στο θάνατο. Πρέπει να δικαιωθούν.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αθήνα

Μια ζωή στον αγώνα

Μέσα σε φορτισμένη ατμόσφαιρα συγκίνησης, αποχαιρέτησαν για πάντα, την Πέμπτη 25-6-98 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου, τον μαθηματικό, αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης, Νικόλαο Α. Κίσκυρα η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί του από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Ο Νίκος Κίσκυρας γεννήθηκε στο Φουρτζί της επαρχίας Πυλίας του Ν. Μεσσηνίας το 1908. Τελείωσε το Γυμνάσιο της Πύλου και το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αμέσως διορίστηκε καθηγητής.

Υπηρέτησε σε πολλά Γυμνάσια της επαρχίας και της Αθήνας. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο στην πρώτη γραμμή. Ελαβε μέρος στην Εθνική μας Αντίσταση, επικεφαλής των εκπαιδευτικών περιοχής της πρωτεύουσας. Ηταν μέλος της Γραμματείας ΕΠ του ΕΑΜ Αθήνας. Εντάχθηκε στον Εφεδρικό ΕΛΑΣ και στις 11 Οκτώβρη 1944 επικεφαλής τμήματος της ΙΙ Μεραρχίας, μπήκε στη Θήβα.

Μετά την απελευθέρωση το μεταβαρκιζιανό καθεστώς τον έθεσε σε διαθεσιμότητα και δεν μπορούσε να εργαστεί. Το 1947 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Ικαρία, από όπου και δραπετεύει. Παράνομος μετέχει στην ανασυγκρότηση του Συνασπισμού Κομμάτων του ΕΑΜ Αθήνας του οποίου είναι και ο τελευταίος Γραμματέας του.

Το Δεκέμβρη του 1947 συλλαμβάνεται. Κρατείται στις φυλακές Βούρλων, οδηγείται στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Εκεί πέρασε 18 μήνες με φοβερά βασανιστήρια.

Τον Ιούλιο του 1949 καταδικάστηκε από το έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών σε θάνατο. Κρατήθηκε σε διάφορες φυλακές έως το τέλος του Φλεβάρη 1952. Με αναθεώρηση της δίκης αθωώνεται και απολύεται.

Δραστηριοποιείται στην ΕΔΑ και συλλαμβάνεται τον Απρίλη του 1954, παρότι ήταν βαριά άρρωστος και εκτοπίζεται στον Αϊ - - Στράτη, όπου μένει 8 χρόνια.

Μετά την απόλυσή του, εργάστηκε σε φροντιστήρια, παρ' όλο που του είχαν στερήσει την άδεια εργασίας, από το Υπουργείο Παιδείας, επειδή δεν έκανε δήλωση "νομιμοφροσύνης".

Στην περίοδο της χούντας παράνομος κυκλοφορούσε το μηνιαίο Αντιδικτατορικό Δελτίο "Αντιδικτατορική Ενωση". Τον συνέλαβαν το 1972.

Το επιστημονικό του έργο είναι πολύ σημαντικό. Κυκλοφόρησε τρεις τόμους Ευκλείδειας Γεωμετρίας, που τους συμπλήρωσε αργότερα. Επίσης τέσσερα τομίδια με εργασίες του, που για πρώτη φορά αναφέρονται στη Διεθνή Μαθηματική βιβλιογραφία.

Στον επικήδειο που εκφώνησε το μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Νίκος Παπαδόπουλος, για τον Ν. Κίσκυρα, ανάμεσα στ' άλλα τόνισε: "Αγαπημένε μας Δάσκαλε, μαζί με μας σ' αποχαιρετάνε χιλιάδες μαθητές σου, οι οποίοι γνωρίζουν την προσφορά σου στην επιστήμη της αρμονίας και ομορφιάς, στα Μαθηματικά. Από τα φοιτητικά σου χρόνια ενστερνίστηκες τις ιδέες της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Η αφοσίωσή σου στα ιδανικά του σοσιαλισμού έγινε αιτία να διωχθείς, ν' εξοριστείς, να φυλακιστείς. Αλλα παρέμεινες αφοσιωμένος στα ιδανικά σου, μέχρι την τελευταία σου πνοή".

  • Ο Γρηγόρης Τζώρτσος και η Γιάννα Παλούμπη - Τζώρτσου πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ν. Ιωνίας, 10.000 χιλ. στη μνήμη του.
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΑΕΑ
Στο πλευρό του λαϊκού κινήματος

Συνήλθε στις 26 και 27 Ιουνίου 1998 η Σύνοδος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ με τη συμμετοχή τακτικών και αναπληρωματικών μελών από όλες τις Νομαρχιακές περιφέρειες της χώρας, που εκλέχτηκαν στο 7ο Τακτικό Συνέδριο, τον Απρίλη του 1996.

Τον απολογισμό δράσης του ΔΣ, για το 9μηνο διάστημα (26, 27-9-97 μέχρι 26-6-98), έκανε ο πρόεδρος της Ενωσης Ν. Τερζόγλου.Ενώ τον οικονομικό, αντίστοιχα, ο υπεύθυνος του τμήματος Α. Γιαννίρης,και εγκρίθηκε παμψηφεί.

Η ομιλία του προέδρου περιλάμβανε δυο σκέλη. Το πρώτο περιείχε μια εμπεριστατωμένη πολιτική ανάλυση της διεθνούς και εσωτερικής κατάστασης της χώρας μας και το δεύτερο αναφερόταν στα εσωτερικά προβλήματα της ΠΕΑΕΑ.

Αποφάσεις

Το ΓΣ αφού συζήτησε πάνω στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, αποφάσισε τη σύγκληση του 8ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ τον Απρίλη του 1999 και ανέθεσε στο ΔΣ την προώθηση των παρακάτω θεμάτων: - Την ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των θυμάτων Κατοχής, και των αγωνιστών του ΔΣΕ. - Την υποστήριξη της πάλης των εργαζομένων στην αντιμετώπιση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. - Την πρακτική δουλιά με χρησιμοποίηση απογόνων και φίλων της Εθνικής Αντίστασης με εγγραφή τους στη δύναμη των Παρ/των. - Την ολοκλήρωση του περάσματος στα ηλεκτρονικά μέσα του αρχειακού υλικού. - Τη βελτίωση της εμφάνισης και του περιεχομένου του περιοδικού "Εθνική Αντίσταση" και του "Ενημερωτικού Δελτίου", τέλος - Τη βελτίωση των οικονομικών.

Επίσης αποφάσισε την υποστήριξη, στις επόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, των δυνάμεων εκείνων που στέκουν στο πλευρό του εργαζόμενου λαού και υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Ψηφίσματα

Σε ψηφίσματα που το ΓΣ ομόφωνα ενέκρινε διαμαρτύρεται:- Για την αναπάντητη ανοιχτή επιστολήδιαμαρτυρίας που εστάλη από την ΠΕΑΕΑ, το Μάρτη του 1998, στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, για τη μη αντιμετώπιση των άλυτων προβλημάτων των αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ. Καταγγέλλει: - Την προσπάθεια παραπλάνησης των αγωνιστών, από εκπροσώπους της κυβέρνησης, ότι με σχετικό νόμο θα δοθεί το βοήθημα στους 10.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ, οι οποίοι ήταν δικαιούχοι, αλλά δεν είχαν καταθέσει πριν το 1991 τα σχετικά δικαιολογητικά. Ενα ταυτόχρονα μένουν αδικαίωτοι αγωνιστές αναγνωρισθέντες αντιστασιακοί που έγιναν συνταξιούχοι του ΟΓΑ μετά το 1991. Απαιτεί: - Να δοθούν και στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τα ευεργετήματα που προβλέπουν ο ΑΝ 971/49 και το ΝΔ 179/69, και- Νασταματήσει η κυβέρνηση τις "εκσυγχρονιστικές" προσπάθειες, που έχουν στόχο ένα πλήθος από κατακτήσεις των εργαζομένων. Δηλώνει: - Οτι ενεργά συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα ακόμη και κερδοφόρων ΔΕΚΟ που αυξάνει την ανεργία και τη φτώχεια των εργαζομένων και ότι θα παλέψει σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο μαζί τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τέλος, Καλεί: - Την κυβέρνηση να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο που είναι σε βάρος του εργαζόμενου λαού και της χώρας γενικότερα.

Επί των πεπραγμένων στο Συνέδριο μίλησαν 34 σύνεδροι.

Τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών μελών του Γενικού Συμβουλίου, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

(Από το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΠΕΑΕΑ)

Λεζάντα Β'

Μανώλης Αποστόλου.Διμοιρίτης του ΔΣ Σάμου. Εκτελέστηκε απ' τους ΜΑΥδες στην Ξηρολακιά στις 20-7-48

Εκδηλώσεις
  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΠΕΑΕΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ οργανώνουν την Κυριακή 5-7-98, στις 11 πμ,την καθιερωμένη εκδήλωση στη Στυμφαλία,για την επέτειο της ιστορικής ομώνυμης μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στις 1 έως 3-7-1944. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Παλαιό Δημαρχείο), στις 7 πμ τηλ: 8831.368, 8225.407, 5817.384.
  • Το Παράρτημα ΑΡΚΑΔΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει εκδήλωση στο Λεωνίδιο την Κυριακή 5-7-98, στις 11 πμ, για να τιμήσει τους 11 πατριώτες που εκτελέστηκαν ομαδικά από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 6-7-1944. Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 6.45 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλέφωνα για δηλώσεις συμμετοχής: 8234.296, 8222.952, 3844.853.
  • Το Παράρτημα ΑΜΦΙΣΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει την Κυριακή 12-7-98 στις 11 πμ εκδήλωση προς τιμήν των ΕΛΑΣιτών που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών κατακτητών την 1 Ιούλη 1944.
  • Η Κομματική Οργάνωση Βάσης ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση - μνημόσυνο στη μνήμη των αγωνιστών - μαχητών του ΔΣΕ Σάμου που θα γίνει την Κυριακή 12-7-98 στις 11 πμ στη θέση Ξυνιάς του Κέρκη.
Αλλαγή διεύθυνσης

Τα γραφεία του Παραρτήματος Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ της ΠΕΑΕΑ μεταφέρθηκαν στη νέα τους διεύθυνση: Κυδωνιών 3, Ν. Φιλαδέλφεια (πρώην γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων) τηλέφωνο: 2525.184.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο του Γ. Λιονάκη από τις εργασίες της Συνόδου του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ