ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΑΔΑΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
"Υποβάθμιση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς"

"Απαράδεκτες, τόσο από επιστημονική, όσο και θεσμική άποψη, διαδικασίες σχετικά με την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της χώρας μας επιχειρεί να καθιερώσει το νομοσχέδιο για την Πολιτιστική Κληρονομιά", σύμφωνα με τον ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων,που χτες οργάνωσε ημερίδα με τίτλο: "Το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι Ελληνες Μηχανικοί".

Πιο συγκεκριμένα οι αρχιτέκτονες επισημαίνουν ότι δε λύνεται η αλληλοεπικάλυψη των υπουργείων Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την προστασία των ζωντανών αρχιτεκτονικών μνημείων και συνόλων της χώρας. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι το γεγονός του μη διαχωρισμού της αρχαιολογικής από την αρχιτεκτονική κληρονομιά, καθώς όλα καλύπτονται κάτω από το χαρακτηρισμό "αρχαία", έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Διεθνείς Συμβάσεις (π.χ. Σύμβαση της Γρανάδας), τις οποίες έχει επικυρώσει η χώρα μας.Και υπενθυμίζουν ότι ένα αρχιτεκτονικό σύνολο μπορεί να είναι ζωντανό και σε χρήση και γι' αυτό χρειάζεται να αντιμετωπίζεται σε σχέση με τις χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις.

Οι ασάφειες που χαρακτηρίζουν το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου διακρίνονται και στον ορισμό των οικισμών και των αρχιτεκτονικών συνόλων, με κυριότερο σημείο αιχμής την εμπλοκή ανάμεσα στα δύο συναρμόδια υπουργεία.

Πάντως οι αρχιτέκτονες ζητάνε να καταστεί σαφέστερο το ποιος επιβλέπει τα έργα στα αρχιτεκτονικά μνημεία, εφ' όσον βέβαια αυτά διαχωριστούν από τα αρχαιολογικά. Τονίζουν δε ότι πουθενά δεν αναφέρεται ο μηχανικός ως υπεύθυνος επιβλέπων έργου αναστήλωσης, αποκατάστασης, στερέωσης, συντήρησης.Και συμπληρώνουν ότι "με το παρόν νομοσχέδιο ανατρέπεται η ισχύουσα νομοθεσία "Περί αναθέσεων μελετών του Δημοσίου" και "Περί Δημοσίων Εργων"". Βέβαια αυτό είναι και το σημείο τριβής με τους αρχαιολόγους, σύμφωνα με τους οποίους τα έργα σε μνημεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τεχνικά έργα.

Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι το νομοσχέδιο συντάχθηκε χωρίς να μετέχουν στη συζήτηση οι αρμόδιοι φορείς και επιστήμονες. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Σκαρπερός,στην παρέμβασή του είπε ότι "ακυρώνεται η διεπιστημονική προσέγγιση και είναι σαφές ότι οι συντάχτες του νομοσχεδίου και η πολιτική ηγεσία δεν πάσχουν από άγνοια των όρων και των διαδικασιών. Συνειδητά αφήνουν κενά, ώστε να είναι ευκολότερη η παράδοση των μνημείων σε Ανώνυμες Εταιρίες".

Εκείνος και... Εκείνος

Στην παλιά Αθηναϊκή Αυλή (Θόλου και Πανός 19Α, στην Πλάκα, στην Ενωση Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών), ο θίασος "Κράμα" παρουσιάζει, μέχρι τις 2 Αυγούστου, τρία μονόπρακτα από τη γνωστή τηλεοπτική σειρά του Κώστα Μουρσελά "Εκείνος και... Εκείνος",που ανεβαίνει για πρώτη φορά σε Αθηναϊκή σκηνή. Η σκηνοθεσία είναι του Ακίνδυνου Γκίκα,τα σκηνικά - κοστούμια του Νίκου Λεγάκη και η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Λώλου.Παίζουν: Στρατής Πανούριος, Ακίνδυνος Γκίκας, Μιχαέλα Αντωνίου.

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, θα πραγματοποιηθεί και αυτό το καλοκαίρι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας,που οργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας.Από τις 24 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, πιστό στην έως τώρα τακτική του, θα φιλοξενήσει ποιοτικές παραστάσεις χορού, με ξένους, αλλά και Ελληνες καλλιτέχνες. Φέτος στην Καλαμάτα θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά στη χώρα μας, δουλιά της η γνωστή Αμερικανίδα χορογράφος Τουάιλα Θαρπ (24/7). Επίσης, θα φιλοξενηθεί η Σιβόν Ντέιβις,δεσπόζουσα μορφή του βρετανικού χορού (26/7), αλλά και το "τρομερό παιδί" του νέου γαλλικού χορού Φιλίπ Ντεκουφλέ (1 και 2/8).

Ακόμη, το Φεστιβάλ Καλαμάτας έχει αναθέσει νέες παραγωγές σε δύο σύγχρονους Ελληνες χορογράφους: τη Μαίρη Τσούτη με το έργο "Κυριακή απόγευμα" (25/7) και τον Κωνσταντίνο Ρήγο, ο οποίος θα παρουσιάσει την "Κυρία με τις καμέλιες - 150 χρόνια μετά" (31/7). Το εκπαιδευτικό κομμάτι του Φεστιβάλ εκτός από τα μαθήματα σύγχρονου χορού, στα οποία θα διδάξουν οι: Τζιλ Κλαρκ και Ντέμπορα Σάξον,περιλαμβάνει επίσης και μαθήματα κλασικού χορού από τον Στεφάν Πρενς.Τέλος, θα δοθεί συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου (27/7) και στις 29/7 θα παρουσιαστεί το σκηνικό κονσέρτο του Γιώργου Κουμεντάκη και της "Ομάδας Εδάφους""Τα παραμύθια των αδελφών Γριμ" με την Ολια Λαζαρίδου.

Λέοντες σε αντίγραφα

Αιώνες ολόκληρους οι Λέοντες της Δήλου,έργα Ναξίων γλυπτών του 6ου αι. πΧ, πλαισίωναν την Ιερή Λίμνη και τον Ιερό Φοίνικα, εκεί που η Λητώ γέννησε τον Απόλλωνα. Αλλά ο χρόνος και το θαλασσινό περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου είναι μάλλον ανελέητα μπροστά στα μνημεία της Δήλου. Ετσι οι Λέοντες, των οποίων η επιφάνεια έχει, ήδη, φθαρεί, επιτέλους θα μεταφερθούν στο Μουσείο της Δήλου, ώστε να ξεκινήσει πρόγραμμα συντήρησής τους από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και το Κέντρο Λίθου. Σημειώνεται ότι το ναξιακό μάρμαρο από τα άλατα και τους άνεμους εμφανίζει έντονη σαθροποίηση και έχει προταθεί η στερέωσή του με υδροξείδιο του θείου και ασβεστίου. Οι εργασίες συντήρησης είναι ενταγμένες, με προϋπολογισμό 250 εκατ., στο γενικότερο πρόγραμμα της Ομάδας Εργασίας Δήλου για τη συντήρηση των μνημείων της Δήλου.

Στη θέση τους, θα τοποθετηθούν αντίγραφα και προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε τη λήψη εκμαγείων. Αλλά δεδομένου ότι σε πολλούς από τους Λέοντες έχουν χαθεί αρκετές λεπτομέρειες, αναζητείταιποιος θα δώσει το πιστότερο αντίγραφο.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, να γίνουν εκμαγεία από τους Λέοντες "1" και "9" καθώς και από εκείνον που βρίσκεται μπροστά από το ναύσταθμο της Βενετίας, αλλά το κεφάλι του τελευταίου δεν είναι το αυθεντικό...

Εκδηλώσεις στο Ψυχικό

Συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Ψυχικού "Γκ. και Ν. Μπενετάτου" (Δρόση και Δροσίνη, πλ. Σολωμού). Σήμερα(8μμ), στο πιάνο - μπαρ του Πολιτιστικού Κέντρου, ο Γιάννης Μήτσης τραγουδά όμορφες γνωστές μελωδίες. Την Τετάρτη 6 Ιούλη (8.30μμ) σε μια ξεχωριστή συναυλία στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν λάτιν, σουίνγκ, τραγούδια των Μπιτλς, Ρόλινγκ Στόουνς, Ντόνοβαν κ.ά., καθώς και αποσπάσματα Ευρωπαίων μουσουργών. Στο δεύτερο μέρος, η συναυλία περιλαμβάνει ρεμπέτικα, ρετρό και μελωδίες Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σαββόπουλου, αλλά και του Θόδωρου Αναστασίου. Στη συναυλία συμμετέχει το κουαρτέτο "Φιλική Εταιρεία" και κιθάρα παίζει ο Θόδωρος Αναστασίου.

Σημειώνεται ότι το κυρίαρχο γεγονός αυτού του μήνα είναι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της θεατρικής ομάδας των Ουκρανών φοιτητών του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης.

Αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Οι "Βάτραχοι" περιοδεύουν

Από το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης ξεκινά το Εθνικό Θέατρο την καλοκαιρινή του περιοδεία, στις 11 Ιουλίου, με τους "Βατράχους" του Αριστοφάνη,που ανεβαίνουν σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου,μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και χορογραφία Εφης Καρακώστα και Κώστα Τσιάνου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Χρίστος Μπίρος, Χρήστος Παππάς, Χριστίνα Σιμιτζή, Τάσος Παλατζίδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Νίκος Μπουσδούκος,κ.ά.

"Η προσπάθειά μου - σημειώνει ο Κώστας Τσιάνος - από τότε που θέλησα να μπω στην περιπέτεια της ερμηνευτικής προσέγγισης των κωμωδιών του Αριστοφάνη, είναι να τις πλησιάσω όσο πιο αθώος γίνεται, αλλά και με σεβασμό σε ό,τι μας παρέδωσαν ο Κουν και ο Αλέξης Σολομός. Να διηγηθώ με την παράσταση πεντακάθαρα το μύθο, να ανακαλύψω την ευφροσύνη, τη λυρική και την πικρή σατιρική διάθεση του ποιητή. Να ανακαλύψω τις αντιστοιχίες των πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων και προσώπων της εποχής που αναφέρονται στην κωμωδία, με τη σημερινή".

Στην Επίδαυρο, οι "Βάτραχοι" θα παρουσιαστούν στις 14 και 15 Αυγούστου.

Λαϊκά - τζαζ στο Ηρώδειο

Ενα "ταξίδι", από το Αιγαίο των τραγουδιών στο μελωδικό κόσμο του Γιώργου Ζαμπέτα, αποτελεί η συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής τηςΕΡΤ στο Ηρώδειο τη Δευτέρα (9.30μμ), υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού.Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί το έργο "Αιγαίο, Αγιοπέλαγος" του Γ. Κατσαρού, με ερμηνευτές τους Μανώλη Μητσιά και Βιβέττα Κούρση και τη συμμετοχή της Χορωδίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. "Ελληνα με λένε", "Σπαρμένοι βράχοι", "Στ' Αϊβαλί", είναι ορισμένα από τα τραγούδια του κύκλου, τους στίχους των οποίων υπογράφουν οι Ηλίας Λυμπερόπουλος και Δημήτρης Ιατρόπουλος. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στον αξέχαστο λαϊκό συνθέτη Γιώργο Ζαμπέτα. Οι Βίκυ Μοσχολιού,Μανώλης Μητσιάς και Βιβέττα Κούρση θα τραγουδήσουν μεγάλες επιτυχίες του Γ. Ζαμπέτα, που έχουν σφραγίσει με το δικό τους, ξεχωριστό τρόπο το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Μια διαδρομή από τα "Δειλινά" και τα "Νυχτοπούλια", μέχρι το "Δεν έχει δρόμο να διαβώ", το "Σταλιά - Σταλιά", και το"Σαραβαλάκι". Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν οι Γιώργος Χριστοδούλου και Ειρήνη Μπαλτά, ενώ η ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση είναι του Γ. Κατσαρού.

Την Τρίτη, στο Ηρώδειο, θα δώσει συναυλία η "Μπιγκ Μπαντ" των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, σε διεύθυνση του Γιώργου Φακανά.Μετά από αρκετό χρόνο απουσίας και φιλοδοξώντας ένα νέο, δυναμικό ξεκίνημα, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με συνθέσεις από το διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριο. Ερμηνείες, που δεν αποσκοπούν στο ν' αναπαράγουν τον αμερικάνικο ήχο, αλλά καταθέτουν την ταυτότητα και άποψη της "μεγάλης ορχήστρας" για την τζαζ. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν συνθέσεις των Ελιγκτον, Ντέιβις, Λαδόπουλου, Φακανά κ.ά.

Συνάντηση Κυζινηνών στη Ν. Αρτάκη

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η πρώτη πανελλήνια συνάντηση Κυζινηνών πραγματοποιείται σήμερα, αύριο και την Κυριακή στη Νέα Αρτάκη. Την πρωτοβουλία και την ευθύνη της συνάντησης ανέλαβε ο δήμος, υλοποιώντας έτσι την ιδέα των υπευθύνων του Πολιτιστικού Κέντρου, οι οποίοι αναζητούν το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο ενός τόπου με σημαντική ιστορία και παράδοση. Η Αρτάκη ήταν πρωτεύουσα της επαρχίας Κυζίνιου στη Χερσόνησο της Προποντίδας, τόπος συνάντησης των 13 χωριών της με πλούσια συμβολή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη της Μικράς Ασίας. Στη συνάντηση συμμετέχουν αντιπροσωπείες των δήμων: Νέας Αρτάκης, Νέας Περάμου Μεγάρων και Ν. Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης. Των κοινοτήτων: Νέας Γωνιάς, Νέων Ρόδων, Ν. Περάμου Καβάλας κ. ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ