ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα φεστιβάλ προτείνουν

Στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Πέτρας '98" του Δήμου Πετρούπολης,σήμερα (9μμ) στο ανοιχτό θέατρο του δήμου, το Θέατρο "Πολιτεία" παρουσιάζει τη "Φόνισσα" του Α. Παπαδιαμάντη.Διασκευή και σκηνοθεσία Σωτήρης Χατζάκης,σκηνικά - κοστούμια Ερση Δρίνη.Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Ανδριανή Τουντοπούλου, Μάρθα Φριτζίλα κ.ά. Στον ίδιο χώρο αύριο (9μμ) φιλοξενείται ένας σημαντικός ερμηνευτής της νεότερης γενιάς, ο Κώστας Μάντζιος,που διακρίθηκε με τη λαϊκή φωνή του και τη σεμνή παρουσία του στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Μαζί του τραγουδούν η Αφεντούλα Ραζέλη και η Νίκη Τσαϊρέλη.Την Κυριακή (9μμ) στο Θέατρο Πέτρας το παλιό ελληνικό ροκ θα συναντήσει τους ηλεκτρικούς ήχους. Οι βετεράνοι του είδους "Σπυριδούλα" θα συνταξιδέψουν με το ελληνόφωνο ηλεκτρικό σχήμα "Ενδελέχεια" και το πανκ σχήμα "Μάτζικ ντε Σπελ".Η Δευτέρα στο Θέατρο Πέτρας είναι αφιερωμένη στο Δημοτικό Τραγούδι και την Ηπειρώτικη Μουσική Παράδοση. Την επιμέλεια και την παρουσίαση του προγράμματος έχει ο Στυλιανός Μπέλλος.Συμμετέχουν: Αλέκος Κιτσάκης, Σάββας Σιάτρας, Βασίλης Κολοβός, Κώστας Καράς, Στυλιανός Μπέλλος, Μπάμπης Χαλκιάς.

"Στη σκιά των Βράχων" και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα,σήμερα και αύριο (9.30μμ) ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς θα μας σεργιανίσει, μ' ένα μοναδικό τρόπο, στις γειτονιές των Βαλκανίων και στα νερά της Μεσογείου. Μαζί του στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", 13 χορωδοί, 15 μουσικοί εγχόρδων, 10 μουσικοί Τσιγγάνοι σε πνευστά και κρουστά και 4 Βουλγάρες τραγουδίστριες. Στον ίδιο χώρο, την Κυριακή (9.30μμ), φιλοξενείται το καλλιτεχνικό σωματείο "Λυρική Εκφραση".Συμμετέχουν καταξιωμένοι και νεότεροι λυρικοί τραγουδιστές, όπως ο γνωστός βαρύτονος Ανδρέας Κουλουμπής,η μεσόφωνος Φιλίτσα Κωνσταντινίδου,η υψίφωνος Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη,η υψίφωνος Ντίνα Γουδιώτη,η υψίφωνος Χρυσάνθη Βελουδάκη,η μεσόφωνος Ζωή Απειρανθίτου και ο υψίφωνος Γιώργος Σαμαρτζής.Θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από τα έργα: "Η Πριγκίπισσα της Σάσσωνος" του Σπύρου Σαμάρα,"Το Δαχτυλίδι της Μάνας" και "Πρωτομάστορας" του Μανώλη Καλομοίρη,"Ο Μάρκος Μπότσαρης" του Παύλου Καρρέρ,"Περουζέ" και "Βαφτιστικός" τουΘεόφραστου Σακελλαρίδη και "Απάχηδες των Αθηνών" του Νίκου Χατζηαποστόλου.Στο πιάνο θα είναι ο Φρίξος - Διονύσιος Μόρτζος.Η επιμέλεια της εκδήλωσης είναι της Νίνας Γιαννίδη,ενώ η παρουσίαση του προγράμματος της Ράνιας Βισβάρδη.Τη Δευτέρα, αλλά και την Τρίτη, "στη σκιά των βράχων" και στο πλαίσιο του κύκλου "Αρχαίου Δράματος", θα φιλοξενηθεί η παράσταση: "Αχαρνής" του Αριστοφάνη από το "Ανοιχτό Θέατρο".

Αντιπροσωπευτικά γκρουπ από διαφορετικά είδη της νεανικής μουσικής σκηνής θα "παρελάσουν" από το τριήμερο "Μουσικό Φεστιβάλ Νεολαίας '98",που πραγματοποιείται σήμερα, αύριο και την Κυριακή (9μμ), στο Δημοτικό Θέατρο "Αλέξης Μινωτής".Η αυλαία θα ανοίξει σήμερα με διαδρομές στην ελληνική ροκ μουσική σκηνή από τα "Υπόγεια Ρεύματα" και τον Μανώλη Φάμελλο με τους "Ποδηλάτες".Αύριο, θα εμφανιστούν οι "Ακτιβ Μέμπερ" και "Βαβυλώνα", ενώ την Κυριακή οι "Χιούμαν Τατς" θα προσφέρουν το μουσικό τους "άγγιγμα" και τις τζαζ - έθνικ "συνομιλίες" τους.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας,συνεχίζεται σήμερα και αύριο στο συνεδριακό κέντρο "Αχάια Κλάους" το Διεθνές Συνέδριο Συγγραφέων με θέμα: "Ο πολιτισμός του λόγου μπροστά στην τρίτη χιλιετία".Αύριο (9.30μμ) στο Αρχαίο Ωδείο φιλοξενείται η υψίφωνος Βάσω Παπαντωνίου και η Συμφωνική Ορχήστρα της Οπερας του Βελιγραδίου,ενώ τη Δευτέρα η Νάντια Ουάινμπεργκ θα παρουσιάσει μεσογειακές και αμερικάνικες μπαλάντες.

Οι γνωστοί Ιάπωνες τυμπανιστές Κόντο ανοίγουν σήμερα (9.15μμ) την αυλαία του 2ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, που πραγματοποιείται στο πέτρινο αμφιθέατρο "Ολυμπία".

Ανοίγει η αυλαία των φετινών Επιδαυρίων,με πρώτη την παράσταση του "Ανοιχτού Θεάτρου",που θα παρουσιαστεί στις 3 και 4 Ιούλη.Το "Ανοιχτό" παρουσιάζει τους "Αχαρνής" του Αριστοφάνη,που ανεβαίνουν σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι,σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη,σκηνικά - κοστούμια Αγνής Ντούτση,μουσική Θόδωρου Αντωνίου και χορογραφία Δόνης Μιχαηλίδη.Οι "Αχαρνής" είναι μια κραυγή για ειρήνη. Ο Αριστοφάνης δοξάζει τη ζωή, τα καθημερινά απλά πράγματα, τον έρωτα, το χορό, τις χαρές που προσφέρει η ειρήνη και σαρώνει ο πόλεμος.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Θανάσης Βέγγος, Δημήτρης Πιατάς, Στάθης Βούτος, Κώστας Πανουργιάς, Σπύρος Μπιμπίλας, Θόδωρος Μπογιατζής, Φώτης Μακρής, Δημήτρης Δεγαϊτης, Γιώργος Βελέντζας, Δημήτρης Σαραβάνος, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Γιώργος Σταυρόπουλος,κ. ά.

Σήμερα (8μ.μ.), στο κτίριο του Μηχανουργείου των μεταλλείων της Γαλλικής Εταιρίας Μεταλλείων Λαυρίου, διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα: "Το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου στην τελική ευθεία". Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η πορεία του έργου, καθώς και οι στόχοι της επόμενης περιόδου και οι προοπτικές του.

  • Οι σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης παρουσιάζουν την Κυριακή (11π.μ. και 7μ.μ.) και τη Δευτέρα (8.30μ.μ.) στο θέατρο "Χώρα" (Αμοργού 18), τη δουλιά που έκαναν στη σχολή τους τη χρονιά που μας πέρασε. Κύριοι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης είναι οι τελειόφοιτοι του Γ έτους σε χορογραφημένα μαθήματα της Εύας Καπάζογλου, Ιβόν Στίντλερ, Μαρίας Γαζή, Εριφίλης Εφραιμίδου, με συνοδεία πιάνου από τον Λουκά Τσολακιάν και κρουστών από τον Ντανιέλ Χουσίδ.Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε χορογραφίες Γιάννη Μέτση, Χάρη Μανταφούνη, Μαρίας Γοργία,με χορογραφίες των σπουδαστών της σχολής και συμμετοχή των προεπαγγελματικών τμημάτων. Με την εκδήλωση αυτή κλείνει τη φετινή σχολική χρονιά της η ΚΣΟΤ.

Ραντεβού με τη μουσική και αυτό το καλοκαίρι "Στη γειτονιά του φεγγαριού".Στο γλυπτό Θέατρο "Αιξωνή",σήμερα (9μμ) οι "Χαϊνηδες" προσφέρουν μια διαδρομή στα παραδοσιακά μονοπάτια της κρητικής μουσικής, ενώ αύριο θα δώσει συναυλία η "Μπιγκ Μπαντ" των Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ,με διευθυντή τον Γιώργο Φακανά.Την Κυριακή φιλοξενούνται οι: Ζ. Ζ. Μοζαλίνι - Γκραντ Ορκεστρα ντε Τάνγκο,ενώ τη Δευτέρα η φλόγα του φλαμένγκο και ο Πάκο Πένα θα κυριαρχήσουν στη σκηνή του θεάτρου.

Στη μνήμη του αρχιμουσικού Μιλτιάδη Καρύδη είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα πραγματοποιήσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,αύριο (9.30μμ), στο Ηρώδειο, υπό τη διεύθυνση του Edgar Seipenbusch. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα: "Λεονόρα αρ. 3, εισαγωγή, έργο 72Α" και τη "Συμφωνία αρ. 9, έργο 125" του Μπετόβεν. Ερμηνεύουν οι: Τζούλια Σουγλάκου (υψίφωνος), Δάφνη Ευαγγελάτου (μεσόφωνος), Michael Pabst (τενόρος) και Peter Wimberger (βαθύφωνος). Συμμετέχουν τα χορωδιακά σύνολα "Wiener Singakademie" και "Concentus Vocalis".

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:
  • "Η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946 - 1949" (ΣΕ)
  • Θ. Ανάγνου: "Στα κάστρα του αγώνα" (ΣΕ)
  • Ν. Μολυβιάτης: "Επικίνδυνες Αποστολές" (ΣΕ)
  • Ν. Μπελογιάννης: "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα" (ΣΕ)
  • Π. Δαράκη: "Ταξίδι μνήμης και ονείρου" (ΣΕ)

Οι αίθουσες τέχνης "Αστρολάβος" εγκαινιάζουν αύριο (9μμ) το νέο τους χώρο "Αστρολάβος - Σπέτσες" στο συγκρότημα Νησιά, με ατομική έκθεση έργων του Γιώργου Γκολφίνου.Τίτλος της "Το φως του Νότου".Ο Γ. Γκολφίνος, επιμένοντας στη ζωγραφική, αγγίζει την αιώνια ουσία του πλαστικού προβλήματος, καθώς "υποχρεώνει" την ύλη σε επικοινωνία και δημιουργία εικόνων. Εικόνες που αναγνωρίζονται μέσα από τα "πάθη" της ύλης, το αδηφάγο "φως του Νότου" και με γνώμονα πάντα τη χειρωνακτική διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ