ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Ιούλη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τα "μπλόκα" της αγροτιάς στις επάλξεις της Αυτοδιοίκησης

Στελέχη του αγροτικού κινήματος υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες στη Θεσσαλία

Ηταν από τους ηγέτες των μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων, των τελευταίων τριών χρόνων, στη Θεσσαλία, που έγιναν γνωστοί σ' όλη την Ελλάδα. Πρωταγωνιστές των "μπλόκων" με τα "τρακτέρ της οργής και του αγώνα". Στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Εδωσαν αγωνιστικές εξετάσεις και πέτυχαν. Κέρδισαν "με το σπαθί τους" την εκτίμηση όχι μόνον του αγροτικού κόσμου, αλλά και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Συγκρούστηκαν με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που επιχειρεί να ξεκληρίσει τη μικρομεσαία αγροτιά της πατρίδας μας. Αντιμετώπισαν τις επιθέσεις και τις ανοιχτές απειλές του πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης. Τις αναίσχυντες και προβοκατόρικες συκοφαντίες των ΜΜΕ. Την υπονόμευση από τις δουλικές ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΣΑΣΕ. Τους χιλιάδες αστυνομικούς που πολιορκούσαν, επί μέρες, τη Θεσσαλία και τα ΜΑΤ που επιτίθονταν και προκαλούσαν δολιοφθορές στα τρακτέρ. Τα "αγροτοδικεία" που στήθηκαν σε βάρος πάνω από 10.000 αγωνιστών της αγροτιάς, με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους αγρότες και να σταματήσουν τους αγώνες.

Αντεξαν γιατί είχαν μαζί τους όχι μόνον τους "φρουρούς των μπλόκων", αλλά και το σύνολο του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας. Γιατί στάθηκαν στο πλευρό της μαχόμενης αγροτιάς οι εργάτες, οι εκπαιδευτικοί, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι γυναίκες, άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, όλοι όσοι πλήττονται το ίδιο από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και αντιλαμβάνονται πως το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα έχει ολέθριες επιπτώσεις και σ' αυτούς. Γιατί, δεν μπήκαν στον αγώνα από "χόμπι" ή για να εξυπηρετήσουν προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα της τάξης τους, αλλά για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της τάξης τους, να διασώσουν την ελληνική αγροτική οικονομία, ν' αποτρέψουν το μαρασμό και την ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου.

Μαζί με το λαό και στους νέους αγώνες

Τώρα ξεκινούν ένα νέο αγωνιστικό ταξίδι, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, πως θα ξαναγυρίσουν στα "μπλόκα" της αγροτιάς, υπό άλλη ιδιότητα. Ξεκινούν το ταξίδι της συμμετοχής τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υποβάλλουν υποψηφιότητα για δήμαρχοι και νομάρχες, με τη φιλοδοξία να μετατρέψουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση από μια "τοπική εξουσία" που λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης και εναντίον του λαού, σ' ένα χώρο συνεχών αγώνων και αναμετρήσεων με την αντιλαϊκή πολιτική, απ' όποια κυβέρνηση και αν εφαρμόζεται. Κι αυτούς τους αγώνες θα τους δώσουν μαζί με το λαό, γιατί σ' αυτόν στηρίζονται κι απ' αυτόν αντλούν κουράγιο και δύναμη. Δηλώνουν και είναι πράγματι ανεξάρτητοι από την κυβέρνηση, τα κόμματα και άλλους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, που επιχειρούν να ποδηγετήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά έχουν ένα κοινό πολιτικό γνώρισμα: Είναι αγωνιστές της πράξης και θέλουν να συμβάλουν ν' αλλάξει το "χρώμα" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή, να μπει μέσα στο λαό, ν' αγωνίζεται και να εργάζεται για τα λαϊκά συμφέροντα.

Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά τα τοπικά προβλήματα, αφού δραστηριοποιούνται ενεργά στα κοινά. Οι περισσότεροι, μάλιστα, διατέλεσαν επί τετραετίες πρόεδροι κοινοτήτων και σε άλλες αιρετές θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ξέρουν, όμως, ότι τα τοπικά προβλήματα δεν είναι ξεκομμένα από τα γενικότερα λαϊκά προβλήματα, που οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Γι' αυτό και πιστεύουν ότι ο αγώνας για τη λύση των τοπικών προβλημάτων πρέπει να συνδυάζεται και να συντονίζεται με τη γενικότερη πάλη του λαού για την ανάπτυξη της χώρας μας, την εργασία, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την εθνική ανεξαρτησία.

Θέτουν υποψηφιότητα και αισιοδοξούν ότι ο λαός της Θεσσαλίας, αναγνωρίζοντας την πρωταγωνιστική συμβολή τους στους σκληρούς αγώνες της αγροτιάς, το ενδιαφέρον, τις γνώσεις και τη διάθεση για προσφορά στην Αυτοδιοίκηση, το ήθος και την εντιμότητά τους, την αποφασιστικότητά τους να συγκρουστούν με επιλογές και αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας, θα τους τιμήσει με την ψήφο του, τοποθετώντας τους στις επάλξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα εξελιχτούν σε "μπλόκα" αγώνα για να μην "περάσει" η αντιλαϊκή πολιτική. Και είναι σίγουρο πως και στη νέα θέση τους θα δώσουν πετυχημένες αγωνιστικές εξετάσεις, όπως τότε, δίπλα στα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, στους δρόμους των πόλεων, στην Εθνική οδό.

Αγωνιστές υποψήφιοι

Γνωστοί, από την πρωταγωνιστική συμμετοχή τους στα "μπλόκα" της Θεσσαλίας, αγωνιστές του αγροτικού κινήματος, έχουν ήδη εκθέσει υποψηφιότητα για νομάρχες και δήμαρχοι στην περιοχή. Ανάμεσά τους ο Γ. Παττάκης για τη Νομαρχία Λάρισας, ο Β. Αναγνωστόπουλος για τη Νομαρχία Καρδίτσας, ο Σπ. Τσιοτινός για το Δήμο Φαρκαδώνας Τρικάλων, ο Θ. Κοκκινούλης για το Δήμο Πλατύκαμπου Λάρισας, ο Β. Γάκης για το Δήμο Ταμασίου Καρδίτσας, ο Γ. Βαγγελάκος για το Δήμο Ιτάμου Καρδίτσας, ο Κ. Σιώκος για το Δήμο Σούρπης Μαγνησίας, ο Χαρ. Αρχοντής για το Δήμο Αμπελώνα Λάρισας, ενώ κάποιες υποψηφιότητες δεν ανακοινώθηκαν ακόμα.

Σήμερα μιλούν στο "Ρ" για τις υποψηφιότητές τους οι Γ. Παττάκης,Β. Αναγνωστόπουλος,Σπ. Τσιοτινός,Γ. Βαγγελάκος και Κ. Σιώμος.

Γ. ΠΑΤΤΑΚΗΣ
Πλούσια εμπειρία

"Η πλούσια εμπειρία που αποχτήσαμε στους πολύχρονους αγώνες της αγροτιάς και ιδιαίτερα στη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων των τελευταίων χρόνων, δε συνδυασμό με τη μεγάλη πείρα που έχουμε, πολλοί από μας, θητεύοντας επί πολλά χρόνια στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα βοηθήσει πάρα πολύ στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στους δήμους και στο λαό της περιοχής μας.

Για μας αποτελεί "αξίωμα" ότι η Αυτοδιοίκηση που δε συντάσσεται και δεν αγωνίζεται μαζί με τους κατοίκους για την επίλυση των προβλημάτων τους, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Αυτοδιοίκηση, υπέρ του λαού. Ο νομάρχης ή ο δήμαρχος που στέκεται μακριά ή, ακόμα χειρότερα, απέναντι από τους λαϊκούς αγώνες, δεν τιμάει την ψήφο των πολιτών και δεν μπορεί ποτέ να χαρακτηρίζεται ως πετυχημένος.

Δυστυχώς - αν και ήταν αναμενόμενο - στους αγώνες της αγροτιάς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλίας - όλοι οι νομάρχες και η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων - όχι μόνο "έλαμψε διά της απουσίας της", αλλά έπαιξε και το ρόλο του "κυματοθραύστη" και του "υπονομευτή" της ενωτικής πάλης μας, εξυπηρετώντας τις επιλογές της κυβέρνησης, που χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που διέθετε για να χτυπήσει το αγροτικό κίνημα.

Επειδή οι αγώνες της αγροτιάς, αλλά και όλων των λαϊκών στρωμάτων εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται, θα συνεχιστούν, χρειάζεται να εκλεγούν νομάρχες και δήμαρχοι που θα συμπαραστέκονται ενεργά, θα στηρίζουν και θα συντονίζουν τους λαϊκούς αγώνες και δε θα λειτουργούν σαν το "μακρύ χέρι" της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας".

ΒΑΣ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Συστράτευση με τους πολίτες

"Τα προβλήματα του τόπου πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Η πρακτική της απάθειας που η κυβέρνηση ακολουθεί δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Φτώχεια, ανεργία, απόγνωση, κοινωνική αναλγησία παντρεύονται για να συμπληρώσουν το τοπίο στον κοινωνικό μας περίγυρο.

Υποχρέωση των αυριανών νομαρχών και δημάρχων είναι να σταθούν στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και να συστρατευτούν μαζί με τους πολίτες για ουσιαστική λύση. Θα πρέπει να εκλεγούν άνθρωποι που το σήμερα και το χθες τους να δίνει την εγγύηση ότι θα 'ναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, απαλλαγμένοι από εξαρτήσεις και κυβερνητικές καθοδηγήσεις, ανεξάρτητοι υπηρέτες της Τοπικής Κοινωνίας και Αυτοδιοίκησης.

Ας αποφασίσει μόνος του ο κάθε ψηφοφόρος για τον νομάρχη ή τον δήμαρχο που επιθυμεί να τον εκπροσωπήσει, ας επιλέξει αν προτιμά, ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση ή ετεροδιοίκηση, υπηρέτη του πολίτη ή υπηρέτη της κεντρικής εξουσίας.

Αυτές οι εκλογές δε δίνουν άλλοθι σε κανέναν μας".

Γ. ΒΑΓΓΕΛΑΚΟΣ
Να καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική

"Οι δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη γίνονται σε μια περίοδο που εντείνονται τα προβλήματα των εργαζομένων. Εργάτες, αγρότες, υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών έδειξαν ότι χειροτερεύει ραγδαία η κατάστασή τους. Η ερήμωση της ορεινής και ημιορεινής περιοχής του Νομού μας δείχνει ότι το ξεκλήρισμα προχωράει κανονικά, με τις προτροπές της ΕΕ και το ζήλο της κυβέρνησης.

Η λεγόμενη πολιτική της εξυγίανσης, ο διαφημιζόμενος εκσυγχρονισμός και η προβαλλόμενη παγκοσμιοποίηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα "προκάλυμμα" της επίθεσης των πολυεθνικών στα συμφέροντα του λαού.

Στις δημοτικές εκλογές πρέπει οι εργαζόμενοι, οι αγρότες να καταδικάσουν αυτή την πολιτική καθώς και εκείνους που την εφαρμόζουν. Πρέπει να ψηφίσουν δημάρχους που θα είναι στο πλευρό της αγροτιάς και των εργαζομένων".

Κ. ΣΙΩΜΟΣ
Πεδίο προσφοράς

"Οπως, χρόνια τώρα, προσφέρουμε στο αγροτικό κίνημα, έτσι φιλοδοξούμε να προσφέρουμε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προερχόμαστε από το λαό, γνωρίζουμε τα προβλήματά του, νιώθουμε τις ανησυχίες και τις αγωνίες του και μπορούμε, μαζί με τον λαό, μέσα από τους αγώνες, να συμβάλουμε στη λύση των προβλημάτων, στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Ταυτόχρονα θα είμαστε μπροστά και στην πάλη του λαού για τα γενικότερα προβλήματα, όπως αυτά της εργασίας, της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εθνικής ανεξαρτησίας".

ΣΠ. ΤΣΙΟΤΙΝΟΣ
Εδειχναν καλή διαγωγή

"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε κυβερνητικό "γρανάζι", σε "ιμάντα" μεταφοράς των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ. Οσοι, επί χρόνια, θητεύουμε σ' αυτό το χώρο γινόμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής που επιχειρεί να μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε φορομπηχτικό μηχανισμό, κρατώντας τη μακριά από τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τα προβλήματα και τους αγώνες του λαού μας. Φυσικά, εμείς αντιδράσαμε κι αντισταθήκαμε σ' αυτό, αλλά οι κυβερνητικοί και άλλοι συντηρητικοί "άρχοντες" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έβαλαν "πλάτη" για να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Το είδαμε αυτό στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, που, όχι μόνον δεν ήρθε κανείς από δαύτους στα "μπλόκα", αλλά όλοι τους επιχειρούσαν να υπονομεύσουν τον αγώνα μας, για να δείξουν "καλή διαγωγή" στ' αφεντικά τους. Να γιατί στις ερχόμενες εκλογές πρέπει να εκλεγούν νομάρχες και δήμαρχοι που θα αγωνίζονται μαζί με τους αγρότες, τους εργάτες, τους ΕΒΕ, τους νέους, τους συνταξιούχους για τη λύση των προβλημάτων τους και για τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε στήριγμα του λαού μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ