ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Μεγαλώνει η απήχηση της πολιτικής του Κόμματος

"Σ' ό,τι αφορά την απήχηση της πολιτικής του Κόμματος, πρέπει να πούμε ότι έχει ενισχυθεί. Εχουμε σημάδια που πιστοποιούν κάτι τέτοιο. Οι εργαζόμενοι της περιοχής, σε μεγαλύτερη έκταση από το παρελθόν, λένε ότι έχουμε δίκιο"...

Η διαπίστωση αυτή περιλαμβάνεται στην εισήγηση της Συνδιάσκεψης της ΚΟ Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 5 Ιούλη, σε αίθουσα ξενοδοχείου της Ξάνθης.

Την εισήγηση, από μέρους της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής, παρουσίασε ο γραμματέας της, Δημήτρης Κρεωνάς.Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε και έκανε παρέμβαση στη συζήτηση ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως και ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος. Η Συνδιάσκεψη έκλεισε τις εργασίες της με την εκλογή της νέας Επιτροπής Περιοχής, η οποία στη θέση του γραμματέα επανεξέλεξε τον Δημήτρη Κρεωνά.

Θετικά βήματα

"Στις περιοδείες σε χώρους δουλιάς, - τόνισε η εισήγηση - σε χωριά, είτε σαν Κόμμα, είτε σαν δημοτικές και νομαρχιακές Κινήσεις, είτε σαν παράταξη, υπάρχουν εργαζόμενοι, αγρότες κλπ, που δηλώνουν ανοιχτά ότι συμφωνούν και πως θα μας ψηφίσουν... Τα θετικά αυτά βήματα οφείλονται στη γενικότερη απήχηση της πολιτικής του Κόμματος, αλλά και στη δράση της ΚΟ Περιοχής. Η δράση αυτή είναι σημαντική σε όγκο, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, αδύνατη όμως σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό, με τον όγκο, το είδος και την όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων της περιοχής".

Γενική ήταν η διαπίστωση της Συνδιάσκεψης, που εκφράστηκε και στην τελική απόφαση, ότι η ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης έχει πραγματοποιήσει θετικά βήματα στη λειτουργία και δράση της και μπορεί τώρα να παλέψει από καλύτερες θέσεις για την προώθηση του βασικού πολιτικού καθήκοντος αυτής της περιόδου, που είναι η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Ταυτόχρονα όμως, διάχυτος και βασανιστικός ήταν ο προβληματισμός ότι, παρά τα θετικά βήματα και την πρόοδο που έχει συντελεστεί, το επίπεδο δραστηριότητας και πολιτικής παρέμβασης της Οργάνωσης, παραμένει κάτω από τις απαιτήσεις των καιρών και τις πραγματικές, πιεστικές ανάγκες της σημερινής κατάστασης.

Ανάγλυφα εκφράστηκε η αποφασιστικότητα των αντιπροσώπων της Συνδιάσκεψης για την υλοποίηση του προσανατολισμού, για αύξηση των ρυθμών δουλιάς, για ποσοτική και ποιοτική άνοδο των αγώνων των κομμουνιστών, που θα έχει σαν αποτέλεσμα το πλάτεμα και βάθεμα των αγώνων του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Απαιτείται ένταση των προσπαθειών

Ο προβληματισμός και οι διαπιστώσεις της συζήτησης στο σοβαρό θέμα της αύξησης της προσπάθειας εκφράστηκαν και στην απόφαση της Συνδιάσκεψης που προσδιορίζει: "Σήμερα απαιτείται ένταση των προσπαθειών μας, ώστε όλο και περισσότερες λαϊκές δυνάμεις να συσπειρώνονται γύρω από συγκεκριμένους στόχους και μέτωπα πάλης. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα παιδείας, υγείας, αγροτικά κ.ά. Για τη δημοκρατία και τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, για τα εργατικά δικαιώματα στους χώρους δουλιάς".

Ενα σοβαρό θέμα, άμεσα συνδεμένο με την πιο πάνω απόφαση, το θέμα της ιδεολογικοπολιτικής ετοιμότητας, ιδεολογικού εξοπλισμού και σωστής λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων, αντιμετωπίστηκε κριτικά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Χαρακτηριστικά και ενδεικτικά για τη σοβαρότητα που αποδόθηκε στο θέμα, είναι τα λόγια αντιπροσώπου από τον Εβρο: "Υπάρχει αδυναμία της δουλιάς μας στο ιδεολογικό μέτωπο. Λόγω λειψής ενημέρωσης και ανεπαρκούς μελέτης από μέρους μας σοβαρών θεμάτων, δεν μπορούμε να παίξουμε πάντα σωστά τον πρωτοποριακό μας ρόλο".

Εξίσου ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση αντιπροσώπου από την Καβάλα, που υπογράμμισε ότι "αν δεν απαλλαγούμε από τη χαλαρότητα που διακρίνει τη λειτουργία οργανώσεων, δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε επαναστατικό κόμμα νέου τύπου. Ν' ανοίξουμε πρέπει αμέσως μέτωπο σ' αυτές τις αδυναμίες".

Το θέμα αυτό είχε συγκεκριμένη αναφορά στην εισήγηση και εκφράστηκε στην απόφαση της Συνδιάσκεψης που καθορίζει: "Η γενικότερη δράση των ΚΟ πρέπει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, να απευθύνεται με συγκεκριμένο τρόπο, σε πολύ περισσότερους συγκεκριμένους ανθρώπους, με στόχο την ένταξή τους σε δουλιές και κυρίως στην πάλη... Σ' όλη τη δράση μας πάντα θα μπαίνει το ζήτημα της τήρησης των αρχών λειτουργίας του Κόμματος, της υπεράσπισης των κομμουνιστικών μας χαρακτηριστικών".

Για τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές η απόφαση της συνδιάσκεψης καθορίζει ότι εκλογική αυτή μάχη έχει έντονα πολιτικό χαρακτήρα και βαρύτητα και μπορεί να ασκήσει σοβαρή επίδραση στις εξελίξεις. Η απόφαση στη συνέχεια τονίζει: "Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει ακριβά το πρόγραμμα της επιτάχυνσης των πιο αντιλαϊκών, βάρβαρων και τρομοκρατικών μέτρων. Την επόμενη των εκλογών να μετρήσει λιγότερους κυβερνητικούς δημάρχους και νομάρχες".

Η συνδιάσκεψη συζήτησε διεξοδικά και καθόρισε συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη της δουλιάς του Κόμματος στην εργατική τάξη, την αγροτιά, τους ΕΒΕ, καθώς και την παραπέρα ανάπτυξη του μετώπου παιδείας. Συζήτησε επίσης τους τρόπους για την καθημερινή υλοποίηση της απόφασης του 15ου Συνεδρίου για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης.

Αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία του ΚΚΕ

Βασικό στοιχείο της συνδιάσκεψης, που τονίστηκε ιδιαίτερα τόσο στην εισήγηση όσο και σε τοποθετήσεις αντιπροσώπων και σφράγισε το κλείσιμο των εργασιών της, που έκανε ο Δημήτρης Κρεωνάς, ήταν η βαθιά αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος. Παρά τις σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις - υπογραμμίστηκε - δεν πρέπει να λείπει από τους κομμουνιστές η αισιοδοξία για την τελική εκπλήρωση των άμεσων, αλλά και των στρατηγικών στόχων του Κόμματος.

Στην αισιόδοξη προοπτική συμβάλλει τόσο η ορθότητα της ιδεολογίας και πολιτικής του ΚΚΕ, όσο και οι θετικές εμπειρίες από τους καθημερινούς αγώνες. Εχει παρατηρηθεί ότι όπου σωστά εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις των οργάνων και η πολιτική των συνεργασιών και της ανάπτυξης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, τα αποτελέσματα ήταν θετικά και ενθαρρυντικά.

Με τη Συνδιάσκεψη της Κυριακής, η ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης περνά σε μια νέα φάση ανάπτυξης, με προσανατολισμό και κατεύθυνση την ισχυροποίηση της λειτουργίας της, την ενίσχυση της ιδεολογικοπολιτικής της παρέμβασης σ' όλους τους λαϊκούς αγώνες της περιοχής και την εκπλήρωση άμεσων και βασικών στόχων. Ανάμεσα στους στόχους αυτούς είναι η επιτυχία της επικείμενης εκλογικής μάχης και οι καθημερινές συσπειρώσεις που σταθερά και αδιάκοπα πρέπει να οδηγούν στη συγκρότηση του μεγάλου μετώπου, που μπορεί να ανατρέψει το σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια οι κομμουνιστές της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, ενισχυμένοι με τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψής τους, είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν με τη μαζικοποίηση και ένταση των δικών τους αγώνων.


ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Σοβαρούς κίνδυνος εγκυμονούν οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών

Στην παρέμβασή του στη διάρκεια της συνδιάσκεψης της ΚΟ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της Κ Ε, του Κόμματος, αναφέρθηκε στους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Κοσσυφοπέδιο και στα Βαλκάνια γενικά και ενδέχεται να ρίξουν τους λαούς της Βαλκανικής στις φλόγες ενός νέου πολέμου.

Αναλυτικά ο Ορ. Κολοζώφ ανέφερε: "Αυτός που διαπραγματεύεται, εκ μέρους των ΗΠΑ, τα ζητήματα στο Κόσσοβο, ο Χόλμπρουκ, αναφέρει ότι αυτή η κρίση δεν είναι ίδια με αυτή της Βοσνίας και μπορεί να εμπλέξει Ελλάδα, ΦΥΡΟΜ Αλβανία. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο ίδιος ο άνθρωπος δημόσια καταγγέλλει ότι πίσω από το λεγόμενο απελευθερωτικό στρατό στο Κόσσοβο βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία.

Το ότι το καταγγέλλει αυτό και μόνο θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτόμαστε πόσο περίπλοκο είναι το παιχνίδι που παίζεται από τις μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή. Είναι δύσκολη πραγματικά η κατάσταση. Υπάρχει θέμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου; Βεβαίως υπάρχει. Πρέπει, όμως, να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη εάν στο όνομα αυτών των δικαιωμάτων προχωρήσουμε σ' αυτό, που προβάλλουν σήμερα ορισμένες δυνάμεις, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους οι ιμπεριαλιστές. Δηλαδή, στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας.

Αυτό είναι σαν ένα παιχνίδι ντόμινο, η μια κίνηση φέρνει την άλλη και θα παρασύρει όλο το οικοδόμημα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο, προτείνει να συγκροτηθεί ένα ανεξάρτητο κράτος, στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας, μια ακόμα Δημοκρατία, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες Δημοκρατίες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, που συγκροτούν την Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας. Τι μπορεί όμως να συμβεί αν αποσχιστεί το Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία;

Το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται σε άμεση επαφή με την Αλβανική μειονότητα στη FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) και γνωρίζει τις διαθέσεις τους να προχωρήσουν σε ανάλογη " λύση " με το Κοσσυφοπέδιο στα πλαίσια της ΠΓΔΜ. Να δημιουργηθεί δηλαδή μέσα στο κράτος της ΠΓΔΜ μια ανεξάρτητη οντότητα των Αλβανόφωνων.

Εάν προχωρήσει αυτό το πράγμα, και θα υπάρξει πίεση πολύ ισχυρή για να γίνει, θα έχουμε δύο εστίες μία στη Γιουγκοσλαβία και μία στην ΠΓΔΜ, που θα βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους και οι δυο θα συνορεύουν με την Αλβανία. Δημιουργείται έτσι μια φοβερή δυναμική, για να ενταχθούν αυτές οι ανεξάρτητες οντότητες όχι πια στα πλαίσια της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας ή της ΠΓΔΜ, αλλά στα πλαίσια μιας Ομοσπονδίας με την Αλβανία.

Αυτό δυναμώνει τις πιέσεις που ήδη υπάρχουν για διαμελισμό της ΠΓΔΜ και καταλαβαίνετε, γιατί ο κόσμος μιλά για εμπλοκή της Ελλάδας. Γιατί η Ελλάδα ποτέ δε θα ήθελε να μπει σε μια τέτοια εξέλιξη και θα κάνει το παν, για να την εμποδίσει. Το ίδιο δε θέλουν να προχωρήσει και οι δυνάμεις που διαθέτει η ΠΓΔΜ και η Γιουγκοσλαβία. Δηλαδή, αν προχωρήσουμε σ' αυτή την κατεύθυνση δημιουργείται αντικειμενικά η βάση για ένα νέο πόλεμο στη Βαλκανική".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ