ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετά τις φωτιές... ανάφλεξη

Μετά τις φωτιές... ανάφλεξη

ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ακόμα μεγαλύτερης ανάφλεξης στο Κοσσυφοπέδιο μιλάνε πλέον άπαντες, με μια βεβαιότητα που δεν αφήνει αμφιβολίες. Το περίεργο βέβαια είναι ότι αυτοί που "κλαίγονται" πιο πολύ για τα μελλούμενα είναι... οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που δείχνουν προς τα έξω πως ανησυχούν πιο πολύ κι από του Σέρβους!!!

***

Αυτός ο Χόλμπρουκ ειδικά (άμα δεν ξέρει κανείς περί τίνος πρόκειται) σου δίνει την εντύπωση ότι... δεν μπορεί να κλείσει μάτι από την αγωνία του μήπως γίνει καμιά γενικευμένη σύρραξη.

***

Βέβαια, δε μας λέει ο εν λόγω κύριος πως όλες οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και περιμένουν πώς και πώς να γίνει τίποτε και να μπλέξουν στην υπόθεση παίζοντας το γνωστό... "ειρηνευτικό" τους ρόλο!

***

Οσο για τους Ευρωπαίους... άλλες "αθώες περιστερές" από εκεί! Θέλουν λένε να παίξουνε "σταθεροποιητικό" ρόλο και τέλος πάντων να παρέμβουν ώστε τα πάντα να λυθούν με διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

***

Τώρα το πώς θα γίνει αυτός ο διάλογος από τη στιγμή που από κράτη - μέλη της ΕΕ φεύγουν με τους τόνους τα όπλα και τα πυρομαχικά και μεταφέρονται στην περιοχή για τους Κοσσοβάρους, αυτό είναι άλλη υπόθεση...

***

Κάποιες χώρες φαίνεται δρουν... εκτός ΕΕ και η Ενωση δεν παίρνει χαμπάρι, ή για να είμαστε ακριβείς, κοιτάζει αλλού σφυρίζοντας αδιάφορα. Είπαμε "ανώτατος θεσμός" η ΕΕ, αλλά... μόνο όπου τους συμφέρει.

***

Οσο για τους δικούς μας εδώ, ακολουθούν τη συνήθη εκσυγχρονιστική τακτική κι έχουν βάλει τον... αυτόματο πιλότο στην εξωτερική πολιτική της χώρας για το θέμα.

***

Πετάει κατά καιρούς το υπουργείο Εξωτερικών καμιά ατάκα σχετικά με το πόσο θα ήθελε η Ελλάδα να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και κατά τα άλλα περιμένει τους Αμερικανούς.

"Προσέλκυση κεφαλαίων"

Δε χρειαζόταν η έκθεση του ΟΟΣΑ για να μάθουμε ότι η διακίνηση ναρκωτικών δημιουργεί τζίρο δισεκατομμυρίων και στη χώρα μας, η οποία χρησιμοποιείται ως τόπος ξεπλύματος "βρώμικου χρήματος". Το ζήτημα είναι η στάση της κυβέρνησης, η οποία εκλιπαρεί για "εισαγωγή κεφαλαίων" χωρίς βέβαια να εξετάζει από πού προέρχονται. Δεν την ενδιαφέρει ποιοι και για ποιους σκοπούς αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, μετοχές κ. ο. κ. Αρκεί να γίνεται "προσέλκυση κεφαλαίων". Αφού δεν μπορούν να τα προσελκύσουν σε "παραγωγικές επενδύσεις", δε διστάζουν να δέχονται - και στην πραγματικότητα να νομιμοποιούν - "βρώμικο χρήμα". Μήπως όμως αυτό απέχει και πολύ από το όραμα που έχουν, να μετατρέψουν τη χώρα σε "παράδεισο" για το διεθνές κεφάλαιο, ανεξάρτητα από την προέλευση και το "χρώμα" του;

Θα το πιουν το πικρό ποτήρι

"Τον Οκτώβριο εκλέγουμε νομάρχες και δημάρχους. Δεν εκλέγουμε πρωθυπουργό ούτε πραγματοποιούμε κάποιο δημοψήφισμα υπερψήφισης ή καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής". Αυτή είναι η πολιτική διάσταση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών σύμφωνα με τον υποψήφιο νομάρχη του ΠΑΣΟΚ για τον Πειραιά Δημ. Σαράφογλου. Πρόκειται, βέβαια, για ερμηνεία πολύ βολική για τους κυβερνητικούς υποψηφίους, οι οποίοι επιχειρούν ακριβώς να αποφύγουν να χρεωθούν και να πληρώσουν για λογαριασμό της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής της. Δυστυχώς γι' αυτούς ό,τι κι αν κάνουν δε θα μπορέσουν παρά να πιουν το πικρό ποτήρι "μέχρι τον πάτο".

Πρώτον, γιατί στις δημοτικές εκλογές οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να στείλουν ένα αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης των νεοφιλελεύθερων επιλογών (των ιδιωτικοποιήσεων, της κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων, του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας, κλπ.). Διαφορετικά την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση Σημίτη θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ορμή την αντιλαϊκή επέλαση. Δεύτερον,γιατί οι κυβερνητικοί υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες είναι πιστά εκτελεστικά όργανα αυτής της πολιτικής και αν εκλεγούν θα χρησιμοποιήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν "όχημα" για επίθεση στους δημότες.

Αυτά τα καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και η κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση που της πρέπει και χρειάζεται.

Πυρπολήσεις

Πολιτική

της "πυρκαγιάς"

ασκεί παντού

ο κεχαγιάς,

φλόγες ανάβει

μες στην τσέπη

και δεν αφήνει

ούτε λέπι,

και "μέτρα"

ρίχνει σαν βενζίνη

με την ΕΟΚ

να μας "συγκλίνει"!

Πολιτική

της πυρκαγιάς

και ζεματιέται

ο ραγιάς,

βάρη, χαράτσωμα

και τράκα,

ζωή στα ...κάρβουνα,

στη θράκα,

κι η χώρα στάχτη

και αιθάλη

απ' την "ξεπούλα"

τη μεγάλη!

Ο οίστρος

Οι φωτογραφίες

"Καμία φωτογραφική διάταξη δεν περιέχει το νομοσχέδιο για την ψηφιακή τηλεόραση"... Το διαβεβαίωσε, πριν μερικές μέρες, ο αρμόδιος περί του Τύπου υπουργός Δ. Ρέππας.

Προτείνουμε στους κ. κ. Κόκκαλη, Τεγόπουλο, Μπόμπολα, Κυριακού, Λαμπράκη, Βαρδινογιάννη να στείλουν από μια φωτογραφία τους στον υπουργό. Ισως θυμηθεί τίποτα...

ΣΥΝεργασίες και ΣΥΝμετοχές

Τρέχουν και δε φτάνουν ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ, με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους σε ραδιόφωνα να φωνάξουν "απεταξάμην" την "κεντροαριστερή" συνεργασία, που τους πρότεινε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, ως συγγενή πολιτικό χώρο. Κατανοητή η πρεμούρα τους να διαχωρίσουν τη θέση τους μπροστά στην αποκάλυψη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Ομως, πώς γίνεται να συμμετέχουν με απόφαση του κόμματός τους στις εκδηλώσεις για την "κεντροαριστερά" οι Ν. Μπίστης και Γρ. Φαράκος και σε "κεντροαριστερή" συνεργασία μαζί με το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας κοινούς υποψηφίους τους σε δεκάδες δήμους και πρώτ' απ' όλα στο Δήμο της Αθήνας με την Μ. Δαμανάκη; Δε φοβούνται - λέμε... - μήπως τους κατηγορήσουν οι "σημιτικοί" του κόμματός τους για δυο μέτρα και δυο σταθμά;

Σωστά διακρίνουμε μια απορία, ανάμεικτη με κάποια απογοήτευση, σε ένα από τα πρωτοσέλιδα της "Αυγής", έτσι όπως εκφράζεται από τον τίτλο του; Τι έλεγε; Τα εξής: "Πρεμιέρα της "Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας" στη Φραγκφούρτη - Πρώτη εντολή: Λιτότητα - Οι ευρωτραπεζίτες δηλώνουν αναρμόδιοι για το πρόβλημα της ανεργίας".

Τι περίμενε, δηλαδή, η "Αυγή"; Να κρατήσει κάποια προσχήματα ο Β. Ντούιζεμπεργκ, επειδή ο ΣΥΝ ψήφισε υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ και "λευκό" σ' αυτή του Αμστερνταμ;

Δε φτάνει η "ψήφος εμπιστοσύνης" των Λάτσηδων

"Ευφορία" επικρατεί τις τελευταίες μέρες στα κυβερνητικά επιτελεία, κυρίως λόγω της "ψήφου εμπιστοσύνης" που τους έδωσε ο Λάτσης, με την πρόταση που έκανε για την Τράπεζα Κρήτης. Θέλοντας λοιπόν να εκμεταλλευτούν την "αλλαγή κλίματος", δηλώνουν δεξιά και αριστερά ότι θα επιταχύνουν την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, με αιχμή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το ξεπούλημα τραπεζών και ΔΕΚΟ, το "μίνι" ασφαλιστικό κλπ.

Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας, μάλλον έχουν πέσει πρώτα θύματα οι ίδιοι. Γιατί δεν είναι αρκετή η "ψήφος εμπιστοσύνης" των Λάτσηδων, για να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να υποταχθούν στον οδοστρωτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση αυτό που κάνει, για παράδειγμα με το νομοσχέδιο - λαιμητόμο για τις εργασιακές σχέσεις, είναι να τους παραδώσει στον Λάτση και στον κάθε Λάτση, ως υποζύγια για όλες τις δουλιές και όλο το χρόνο.

Ακριβώς γι' αυτό η λαϊκή αντίδραση και οι αγώνες θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση, έστω και αν η κυβέρνηση Σημίτη προσπαθεί μέσα στο κατακαλόκαιρο να περάσει τα αντεργατικά τερατουργήματά της.

Στα κεφάλια τους θα πέσει η οργή!

Μνημείο πολιτικού κυνισμού και επιδεικτικής περιφρόνησης κυρίως στα θύματα της πύρινης λαίλαπας, που έπληξε τη χώρα το Σαββατοκύριακο, αποτέλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ο Κ. Σημίτης όχι μόνο διαπίστωσε, προκαλώντας τη δίκαιη οργή των πυροπαθών, ότι αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν αποτελεσματική(!), αλλά επιχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες στους ίδιους τους πολίτες, αναφέροντας το γελοίο παράδειγμα με το "μικρό κομμάτι γυαλιού"(!).

Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός προκαλεί και εμπαίζει τους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάζονται σκληρά. Τα ίδια είχε πει και στους πλημμυροπαθείς της Κορίνθου, των Ανω Λιοσίων και άλλων περιοχών, όταν και τότε είχε επιχειρήσει να δικαιολογήσει την έλλειψη κάθε πρόνοιας και μέτρου, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στα "φυσικά φαινόμενα" που δεν είναι προβλέψιμα!

Εκείνο που προκύπτει αβίαστα είναι η εξοργιστική προσπάθεια του Κ. Σημίτη να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής του, η οποία ως μοναδικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση των στόχων της ΟΝΕ, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των λαϊκών μαζών. Δεν ενδιαφέρεται για προληπτικά μέτρα δασοπροστασίας, αντιπλημμυρικής προστασίας κ.ο.κ. γιατί θεωρεί χαμένα τα κονδύλια που δίνονται για τέτοιους σκοπούς.

Ας μην αμφιβάλλει όμως ότι θα εισπράξει με πολλούς τρόπους τη δικαιολογημένη οργή των θυμάτων, που είναι πρώτα και κύρια θύματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Επιλογή δημοσιογράφων!

Ξέρετε πώς έγινε η επιλογή των δημοσιογράφων του οικονομικού Τύπου για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Πορτογαλία ;

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο - σύμβουλο του Παπαντωνίου, που έθεσε τα κριτήρια της επιλογής, επιλέχτηκαν πρώτοι οι συντάκτες των οικονομικών εφημερίδων και στη συνέχεια η επιλογή έγινε ανάλογα με... τις κυκλοφορίες των εφημερίδων. Αυτά μας είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία. Στη συνέχεια όμως μας ανέφερε ότι αν ο δίνα δημοσιογράφος δεν έρθει (αναφέρει κάποιο όνομα) τότε... ελευθερώνεται μια θέση και μπορεί να έρθει συντάκτης του "Ρ". Οταν του υπενθυμίσαμε ότι ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, δεσμεύτηκε την προηγούμενη Πέμπτη ότι ο "Ρ" θα εκπροσωπηθεί στο ταξίδι (υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του "Ρ" με τον υπουργό Τύπου), η απάντηση ήταν ας αναλάβει ο Ρέππας να λύσει το πρόβλημα...

Εμείς απλώς θα σημειώσουμε ότι στις απαντήσεις που πήραμε συνυπάρχουν η δουλικότητα (προς τους βαρόνους του Τύπου) και η αθλιότητα στην "εκσυγχρονιστική" της έκδοση. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον κύριο υπεύθυνο ότι εκφράσεις του τύπου "αν ελευθερωθεί μια θέση μπορείτε να έλθετε" απευθύνονται προς ανθρώπους υποτακτικούς προς την εξουσία, ανθρώπους με ελαστική συνείδηση και ως εκ τούτου επιστρέφονται ως τουλάχιστον απαράδεκτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ