ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Εμείς τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας; "

Οργή για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, όπου πυκνώνουν οι περιοδείες συνδικαλιστών

Τι θα σημάνει στην πράξη η τυχόν εφαρμογή του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις; Ποιες θα είναι οι συνέπειες στην κοινωνική ασφάλιση; Τι ειδικότερα προβλέπει για τους εργαζόμενους στο δημόσιο; Μ' αυτές και δεκάδες ακόμα ερωτήσεις, "βομβαρδίστηκαν" χτες συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ Δημοσίου από εργαζόμενους του "Ευαγγελισμού" κατά τη διάρκεια περιοδείας τους στο νοσοκομείο.

Ο Δ. Αγκαβανάκης από την ΑΔΕΔΥ, ο Γ. Νάνος από την ΠΟΕΔΗΝ και συνδικαλιστές του σωματείου του νοσοκομείου ανέλυσαν στους εργαζόμενους τις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Επιπλέον, καυτηρίασαν τη στάση των πλειοψηφιών των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, αύριο, καθώς και στην πανεργατική απεργία στις 23 Ιούλη.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας, ο χώρος των πλυντηρίων - σιδηρωτηρίων, εκεί που η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο εξαιτίας της παλαιότητας των μηχανημάτων. Την περασμένη βδομάδα μια εργαζόμενη παραλίγο να χάσει το χέρι της όταν "πιάστηκε" στην πρέσα σιδερώματος.

Στα πλυντήρια συναντήσαμε και την Μαρία Ρουμελιώτη,που σχεδόν φωνάζοντας μας είπε: "Μας κοροϊδεύουν, προσπαθούν να εμφανίσουν το άσπρο μαύρο. Ολοι ξέρουμε τι θα γίνει και τι μας περιμένει με το νομοσχέδιο αυτό. Αυτό που τους χρειάζεται είναι να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Επιτέλους, ως πότε νομίζουν ότι θα σκύβουμε το κεφάλι;".

Η Βασιλική Σεντεμέντε μάς δήλωσε: "Ολα όσα λένε οι συνδικαλιστές εδώ είναι σωστά. Τι θα γίνει επιτέλους; Ας καταλάβουμε όλοι ότι κρίνεται όχι μόνο η δική μας ζωή, αλλά και η ζωή των παιδιών μας. Κι εγώ που έζησα το 8ωρο, που περίμενα με λαχτάρα να τελειώσει για να γυρίσω σπίτι μου, που έχω ασφάλιση και νιώθω σίγουρη αν μου συμβεί κάτι, θέλω αυτό να το νιώσουν και τα παιδιά μου. Το καταγγέλλω αυτό το νομοσχέδιο, όλοι οι εργάτες το καταγγέλλουν. Δε φτάνει όμως μόνο να τα λέμε, χρειάζεται να παλέψουμε, όχι ένας ένας, όλοι μαζί".

Στου "Μεταξά"

"Είναι χρέος κάθε εργάτη να αντιδράσει και να παλέψει για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο - τερατούργημα", τόνισε ο Τ. Γόντικας,οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΑ, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ΜΕΤΑΞΑΣ,το οποίο επισκέφθηκε χτες το πρωί, μαζί με τον Λ. Καρύγιαννη,μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για ενημέρωση των εργαζομένων αναφορικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αν υλοποιηθεί.

Οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με το προεδρείο του επιχειρησιακού σωματείου και συζήτησαν τα ιδιαίτερα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο. Η συγχώνευση σε ευρωπαϊκό και ελλαδικό επίπεδο δυο πολυεθνικών ποτοποιίας στην UDV,στην οποία πλέον ανήκει το εργοστάσιο, είχε αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού από 240 περίπου άτομα σε 120 σήμερα, ενώ έγινε προσπάθεια χωρίς επιτυχία να επιβληθεί διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τελευταία, η πολυεθνική προχωρά σε δυσμενείς μεταθέσεις συνδικαλιστών, εκβιάζοντάς τους έτσι να αποχωρήσουν.

Στη συνέχεια μίλησαν στους εργαζόμενους, που είχαν συγκεντρωθεί στο εστιατόριο. Ο Λ. Καρύγιαννης επισήμανε πως βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η μείωση του κόστους εργασίας και η παραπέρα αύξηση των υπερκερδών των εργοδοτών και σημείωσε χαρακτηριστικά πως, "σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, μόνο απ' τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα υπάρξει 8 - 10% αύξηση των κερδών". Και οι δυο συνδικαλιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο και στην πανεργατική απεργία.

Στο υπουργείο Γεωργίας

Σε παράρτημα του υπουργείου Γεωργίας, στην οδό Μενάνδρου, περιόδευσαν χτες ο Ν. Καλούτσης και ο Μ. Βορτελίνος,στελέχη της ΕΣΑΚ Δημοσίου.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ο Ν. Καλούτσης επισήμανε τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του αντεργατικού νομοσχεδίου, όχι μόνο για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα που κατατέθηκε στη Βουλή, τονίζοντας ότι "είναι ένας κώδικας που γυρίζει τους δημόσιους υπαλλήλους πολλά χρόνια πίσω, φιμώνει το συνδικαλιστικό τους κίνημα και μετατρέπει τους δημοσίους υπαλλήλους σε πειθήνια όργανα της κυβέρνησης για την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων της". Αναφορά έκανε και για την άρση της μονιμότητας, με τη μετατροπή πολλών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Ανώνυμες Εταιρίες. Ευθύνες επέρριψε και στις πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών ηγεσιών και κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή.

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Παναθηναϊκός συναγερμός

Αύριο, Πέμπτη, στις 7.30μμ στην Κάνιγγος, το συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με αίτημα την απόσυρση του νομοθετικού τερατουργήματος

Στο "φουλ" βρίσκονται οι προετοιμασίες των συνδικάτων για την επιτυχία του παναθηναϊκού συλλαλητηρίου,που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αύριο Πέμπτη, στις 7.30μμ στην πλατεία Κάνιγγος,αξιώνοντας την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

"Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό κατασκεύασμα, κανένας διάλογος για τα κεκτημένα με αγώνες και αίμα, δικαιώματά μας", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο και στην πανεργατική, πανελλαδική απεργία στις 23 του μήνα. Παράλληλα, αύριο Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της,όλα τα σωματεία - μέλη της, προκειμένου να γίνει μια πληρέστερη ενημέρωση πάνω στο νομοσχέδιο και να παρθούν μέτρα για την προετοιμασία της απεργίας.

Η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" Αιγάλεω,με ανακοίνωσή της, καλεί το λαό της περιοχής να αντιδράσει μαζικά και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό νομοσχέδιο. "Πρόκειται - τονίζει - για το πιο αντεργατικό τερατούργημα που γνώρισαν ποτέ οι εργαζόμενοι", ενώ επισημαίνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί ως βασικός φορέας για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. "Στο δήμο μας - αναφέρεται - είναι μεγάλη η αντεργατική πρόκληση, αφού η δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις, πλην ΔΑΣ, ψήφισαν από κοινού και προωθούν τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που αποτελούν το 4ο άρθρο - φωτιά του αντιλαϊκού νομοσχεδίου". Τέλος, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο αυριανό παναθηναϊκό συλλαλητήριο, καθώς και στην πανεργατική απεργία στις 23 του μήνα.

"Να μη λείψει κανείς" απ' το παναθηναϊκό συλλαλητήριο και την απεργιακή συγκέντρωση στις 23 Ιούλη στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, καλεί - με ανακοίνωσή της - η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά και πέριξ Δήμων, Ξηράς και Θάλασσας.

"Να αποσύρει αμέσως το απαράδεκτο νομοσχέδιο, γιατί τα θέματα που περιέχονται σε αυτό αποτελούν αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις των εργαζομένων", ζητά απ' την κυβέρνηση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ και καλεί τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος σε όλες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις.

"Ριζικά αντίθετος" στο αντεργατικό νομοσχέδιο δηλώνει και η Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ,καλεί στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο και σημειώνει ότι "οι προωθούμενες ρυθμίσεις συνδέονται με το νέο δημοσιοϋπαλληλικο κώδικα, ο οποίος ενεργοποιεί τις αντιδραστικές αυταρχικές διατάξεις της εμφυλιοπολεμικής περιόδου". Στο συλλαλητήριο καλεί, επίσης, τοσωματείο εργαζόμενων στο ΜΙΝΙΟΝ.

Σύσκεψη στο Ελληνικό

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές στο Δημαρχείο Ελληνικού εκπρόσωποι σωματείων και συνδικαλιστές, αποφάσισαν την έκδοση κοινής ανακοίνωσης, την ανάρτηση πανό, τη συγκέντρωση υπογραφών καταδίκης του νομοσχεδίου από φορείς και δημότες, τη διοργάνωση ανοιχτών ενημερωτικών συγκεντρώσεων, πικετοφοριών και άλλων εκδηλώσεων. Καλούν επίσης όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο και στην 24ωρη απεργία. Την ανακοίνωση υπογράφουν: Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ελληνικού, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ATHENS CATERING, το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων Ελληνικού - Γλυφάδας, καθώς και συνδικαλιστές από την ΟΣΥΠΑ, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τηλεπικοινωνιακών υπαλλήλων ΥΠΑ, το σύλλογο ΣΧΒΕΑΜ και το Σωματείο Δήμου Γλυφάδας.

ΕΣΑΚ Δημοσίου

Σε καθολική συμμετοχή στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο και στην απεργιακή συγκέντρωση καλεί με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Δημοσίου,τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας "πανεργατικού μετώπου αντίστασης για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας, για να μην καταργηθεί το 8ωρο και η μονιμότητα".

Χαρακτηρίζει "λαιμητόμο" το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Καταγγέλλει το"νέο" δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα που κατέθεσε η κυβέρνηση ταυτόχρονα στη Βουλή και καλεί σε δράση για να μην ψηφιστούν τα τερατουργήματα.

Στη Ζάκυνθο

Σε πανεργατικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 17 Ιούλη στις 9μμ μπροστά στο Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργατοϋπάλληλους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου,τονίζοντας σε προκήρυξη που μοιράζεται: "Ξεσηκωθείτε για την προστασία του 8ωρου, των συλλογικών συμβάσεων. Ξεσηκωθείτε για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Απαιτείστε να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο".

Θήβα - Λιβαδειά

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νομοθετικό τερατούργημα καλούν αύριο Πέμπτη, στις 7μμ, στο Εργατικό Κέντρο Θήβας,τα σωματεία Φαρμάκου Βοιωτίας, "Βίντερ" Θήβας, Οικοδόμων Θήβας, Συνταξιούχων Λιβαδειάς και Θήβας. Επίσης, τα σωματεία πραγματοποιούν συγκέντρωση και την Τρίτη, 21/7, στις 8μμ, στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς.

Επιτροπή Αγώνα στην Πτολεμα'ϊδα

Με ανοιχτή επιστολή καλεί σε συστράτευση και κοινή δράση τους φορείς της περιοχής

Επιτροπή Αγώνα κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, του χτυπήματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και του προσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συγκροτήθηκε στην Πτολεμαϊδα,μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΣΑΚ.Στη σύσκεψη πήραν μέρος, εκτός από την ΕΣΑΚ, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ "Η ΕΝΩΣΗ",στελέχη της ΣΑΔ και εργαζόμενοι της περιοχής.

Η Επιτροπή Αγώνα, σε ανοιχτή της επιστολή,καλεί σε συστράτευση και κοινή δράση τους φορείς της περιοχής για τα πιο πάνω ζητήματα. Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις,εκτιμά ότι οδηγεί σε απορύθμιση, διευρύνει τις ανισότητες, καταργεί το οχτάωρο, εισάγει τη μερική απασχόληση και στο Δημόσιο, δίνει δουλιά στα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, ανατρέπει τις συλλογικές συμβάσεις και απαιτεί την απόσυρσή του.

Για το ασφαλιστικό διαπιστώνει ότι, παρ' όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ισχύουν και εφαρμόζονται ακόμη οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ. Τονίζεται επίσης ότι η αδράνεια της ΓΕΝΟΠ διευκολύνει την κυβέρνηση στην υλοποίηση των σεναρίων της, που στόχο έχουν το χτύπημα του ασφαλιστικού στη ΔΕΗ.

Επίσης καταγγέλλεται η κυβέρνηση ότι με την αιφνιδιαστική συζήτηση τη θερινή περίοδο του προσχεδίου νόμου για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας,σπάει τη ΔΕΗ και επιχειρεί να δώσει τα τμήματά της σε ιδιώτες ή να εισάγει μέρος των μετοχών της στο Χρηματιστήριο. "Η ηλεκτρική ενέργεια - τονίζεται - είναι αγαθό που δεν παζαρεύεται σε κανένα χρηματιστήριο μετοχών".

Στόχος της Επιτροπής, όπως υπογραμμίζει, είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων και των φορέων γύρω από αυτά τα ζητήματα. Καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 23 Ιούλη και αφού ασκεί κριτική στη στάση των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΓΕΝΟΠ, καλεί τις δυο οργανώσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προχωρήσουν σε καλό σχεδιασμό της πανεργατικής απεργίας, αλλά και να δώσουν προοπτική με νέους καλά οργανωμένους αγώνες.

Μερική απασχόληση και δημόσιο

Η μερική απασχόληση στο δημόσιο είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος."Πατάει" στην ίδια βάση με τις ρυθμίσεις στον ιδιωτικό τομέα και συνδέεται άμεσα με το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας που στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ, έχει να κάνει και με τους νέους κανονισμούς εργασίας, υπονομεύει τη μονιμότητα και σε τελική ανάλυση, υλοποιεί όλο το πλαίσιο των αντεργατικών ανατροπών και στο δημόσιο.

Η "προνομιακή" απασχόληση στο δημόσιο τομέα, η οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στη μη καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, θα μετατραπεί σε μύθο. Το νομοσχέδιο για τις "εργασιακές σχέσεις" εισάγει τη μερική απασχόληση στις δημόσιες επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τους "λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα" χωρίς κανένα περιορισμό, όπως και στον ιδιωτικό τομέα. Για την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε σύγκριση δεν μπορεί να λειτουργεί ευνοϊκά για το δημόσιο τομέα, δεν μπορεί δηλαδή να υπάρχει ένα ιδανικότερο καθεστώς, το οποίο θα μπορούν να έχουν σαν σημείο αναφοράς οι εργαζόμενοι.

***

Μόνη "εξαίρεση" προβλέπεται για τις επιχειρήσεις εκείνες που ήδη εφαρμόζουν τη μερική απασχόληση, στη βάση ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων που ισχύουν για αυτές. Επιπρόσθετα, με το νομοσχέδιο εντάσσεται η διαδικασία πρόσληψης των μερικών απασχολουμένων στα όσα προβλέπει ο νόμος 2190 για τις προσλήψεις στο δημόσιο - ο γνωστός σαν νόμος "Πεπονή" - με μόνη εξαίρεση τις περιπτώσεις κάλυψης εκτάκτων αναγκών, όπου θα συνάπτονται εξάμηνες συμβάσεις εργασίας, χωρίς δικαίωμα ανανέωσής τους. Η ρύθμιση αυτή κάνει φανερή την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει θέσεις πλήρους απασχόλησης στο δημόσιο σε μερικής απασχόλησης.

***

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση κυβερνητικού στελέχους, ότι δεν είναι δυνατόν στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" να προσλαμβάνεται προσωπικό πλήρους απασχόλησης, επειδή το καλοκαίρι, στις πτήσεις τσάρτερ, χρειάζεται παραπάνω προσωπικό για τη μεταφορά αποσκευών για ένα τετράωρο 10-2 το βράδυ. Αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν βεβαίως μόνο τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες οι ελλείψεις προσωπικού για την κάλυψη πάγιων οργανικών θέσεων είναι μεγάλες.

Γ. Φ.

ΕΚ ΠΑΤΡΑΣ
Βασικά ενημέρωση...

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το ρόλο της ενημέρωσης των εργαζομένων κράτησε ουσιαστικά για τον εαυτό της η πλειοψηφία του ΕΚ Πάτρας (ΕΚΠ) σχετικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο, μη συζητώντας - κατά την προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης - τις συγκεκριμένες προτάσεις της ΕΣΑΚ για αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων.

Ειδικότερα, η θέση της πλειοψηφίας του ΕΚΠ ήταν να μη συζητηθεί το νομοσχέδιο στο θερινό τμήμα, αλλά τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, αφού θα έχει προηγηθεί διάλογος με την κυβέρνηση. Πρότεινε επίσης να συγκληθούν τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων για να οργανώσουν την απεργία της 23ης Ιούλη. Ο ρόλος του ΕΚΠ, σύμφωνα με την πλειοψηφία του, θα είναι η ενημέρωση των εργαζομένων για τις θέσεις του ΕΚΠ μέσα από συνεντεύξεις Τύπου και "άλλους γνωστούς τρόπους"!

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ τόνισαν πως το νομοσχέδιο - τερατούργημα δεν παίρνει διορθώσεις, αλλά πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό του από την εργατική τάξη χωρίς κανενός είδους διάλογο. Κάλεσαν την πλειοψηφία του ΕΚΠ να αποχωρήσει από την Επιτροπή για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Πρότειναν την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου από το ΕΚΠ, σε συντονισμό με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, την καθημερινή επαφή των συνδικαλιστών με τους εργαζόμενους σε χώρους δουλιάς και γειτονιές της πόλης. Αυτές τις προτάσεις η πλειοψηφία δεν τις συζήτησε.

Σχετικά με τις παραπάνω εξελίξεις, ο Α. Ταβουλάρης,γραμματέας της ΕΣΑΚ, δήλωσε στο "Ρ": "Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά στην πράξη ο ρόλος της πλειοψηφίας του ΕΚΠ η οποία, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα και κατασκευασμένες "διαφωνίες" για να αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους, στην ουσία, στηρίζει την κυβερνητική πολιτική λειτουργώντας σαν κυματοθραύστης των αντιδράσεων. Το εργατικό κίνημα δεν έχει συνηθίσει να διεκδικεί τα δικαιώματά του μέσω των ΜΜΕ, αλλά μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες. Καλούμε τους εργαζόμενους σε γενικό προσκλητήριο αγώνα. Ο μόνος δρόμος είναι η συγκρότηση ενός μαζικού ενωτικού πανεργατικού μετώπου για την απόκρουση και την ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής".

ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα για μπάρκο

Αγώνα για να μπαρκάρουν δίνουν εδώ και έξι μέρες οι άνεργοι ναυτεργάτες, από τους οποίους οι 250 που φιλοξενούνται στην Εστία Ναυτικών απειλούνται να βρεθούν ακόμα και στο δρόμο, αν σε σύντομο χρονικό διάστημα - όπως αποφάσισε η διοίκηση της Εστίας - δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους προς το ίδρυμα! Χτες οι άνεργοι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Ομως αντιπροσωπεία τους βρέθηκε αντιμέτωπη με την προκλητικότητα του διευθυντή του Γραφείου Αλέξανδρου Μαρκάκη.

"Δεν είναι δική μου δουλιά να σας ναυτολογήσω και να διενεργώ ελέγχους στα πλοία. Αν μας ζητήσει ναυτικό κάποια εταιρία, θα σας στείλουμε", ήταν η προκλητική απάντηση που έδωσε ο διευθυντής του ΓΕΝΕ προς τους άνεργους, οι οποίοι απαίτησαν το ΓΕΝΕ να σταματήσει να αποτελεί παραμάγαζο των ναυτιλιακών πρακτόρων και να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Να σημειωθεί ότι οι άνεργοι την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, είχαν καταθέσει λίστα με τα στοιχεία τους στο διευθυντή του ΓΕΝΕ, απαιτώντας την απορρόφησή τους. Απαίτησαν, επίσης, το Γραφείο, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, να διενεργήσει ουσιαστικούς ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσει τα πλοία που κινούνται με μικρότερο αριθμό οργανικής σύνθεσης από αυτόν που προβλέπει η νομοθεσία. Και η νόμιμη οργανική σύνθεση των πλοίων αυτών να αποκατασταθεί με ναυτολογήσεις που θα γίνουν από τους ναυτεργάτες που είναι ενταγμένοι στη λίστα.

Οι ναυτεργάτες, στη συνέχεια, ζήτησαν να απορροφηθούν τουλάχιστον όσοι είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο, όμως ο διευθυντής επέμενε στην αρχική του απάντηση. Η προκλητική του στάση προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των ανέργων, οι οποίοι σήμερα θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στην ΠΕΜΕΝ, προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα αγωνιστική πορεία τους.

Η ΓΣΕΒΕΕ για την ενοποίηση των ταμείων

Ριζική αναμόρφωση του προσχεδίου νόμου σχετικά με την ενοποίηση των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ, ζητά η ΓΣΕΒΕΕ με χτεσινή της ανακοίνωση, όπου σημειώνει ότι το προσχέδιο του υπουργείου Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων απέχει πολύ από τους όρους που θέτει η ίδια για την ενοποίηση.

Ειδικότερα, η ΓΣΕΒΕΕ, με έγγραφό της στο υπουργείο Εργασίας, αναπτύσσει βασικά τις εξής προτάσεις: Να προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες και να προδιαγραφούν οι όροι βιωσιμότητας του νέου ταμείου. Να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του κράτους στα συνολικά έσοδα του ταμείου. Σύγκλιση παροχών προς τα πάνω, αφού οι συντάξεις του ΤΕΒΕ χαρακτηρίζονται δίκαια ως συντάξεις πείνας και επομένως δεν μπορεί να αποτελέσουν τη βάση των συντάξεων όπως προβλέπει το προσχέδιο. Κατ' αρχήν ασφάλιση όλων των αυτοαπασχολούμενων στο ενιαίο ταμείο. Να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του ΔΣ του νέου φορέα, να προβλεφτεί αναλογική εκπροσώπηση των ταμείων και η διοίκηση να είναι πάντα αιρετή.

Ανησυχίες εκφράζει η ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με την παραπομπή κρίσιμων ζητημάτων στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και διατυπώνει το φόβο της ότι μέσα από τον τεχνικό επανακαθορισμό των ασφαλιστικών κατηγοριών, θα υπάρξει αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων μέσω της μετάταξης σε ανώτερα κλιμάκια.

"Οχι" και από τη Θεσσαλονίκη

Αύριο στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, το συλλαλητήριο που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε μαζική συμμετοχή στο αυριανό πανεργατικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου,καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων,προκειμένου - όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της - να δοθεί μια πρώτη ισχυρή αγωνιστική απάντηση στο κατάπτυστο αντεργατικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 23 Ιούλη και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 το πρωί στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Κλιμάκια συνδικαλιστών των πρωτοβάθμιων σωματείων πραγματοποιούν περιοδείες σε εργασιακούς χώρους και ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις επιπτώσεις, που θα επιφέρει τυχόν ψήφιση και εφαρμογή του νόμου που προωθείται για τις εργασιακές σχέσεις.

Η ισοπέδωση, όμως, των εργασιακών σχέσεων, όπως φαίνεται, είναι μόνο μία από τις πολλές όψεις του ίδιου νομίσματος. "Με το νομοσχέδιο αυτό - όπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων - οι Επιθεωρήσεις Εργασίας μετατρέπονται σε όργανα, που θα συμβάλουν στην εφαρμογή όλων αυτών των αντεργατικών μέτρων, αφαιρώντας από τα Συνδικάτα τη δυνατότητα συμμετοχής στον έλεγχο των εργοδοτών. Κύριος στόχος της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, είναι το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού υποβιβάζεται ο ρόλος του Συνδικάτου και αναδεικνύεται ο ρόλος των λεγόμενων "εργασιακών συμβουλίων" και "ενώσεων προσώπων". Με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το νομοσχέδιο, θα ενταθεί η αυθαιρεσία των εργοδοτών, θα αυξηθεί η εκμετάλλευση, η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί θα γίνουν καθεστώς".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ