ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΧΑΪΑΣ"
Συμπαραστάτης στον αγώνα των εργαζομένων

Την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που αρνήθηκε συζήτηση για τα νομοσχέδια περί κατάργησης του 8ωρου και του "νέου" Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, κατήγγειλε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος νομάρχης Ανδρέας Αθανασόπουλος

Δεν ξεχνούν το ρόλο του κυβερνητικού εντολοδόχου που έχουν αναλάβει ο νομάρχης Αχαϊας Ε. Σερέτης και η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου και στην τελευταία του συνεδρίαση αποδείχτηκαν για μια ακόμα φορά ορκισμένοι αντίπαλοι των λαϊκών συμφερόντων.

Ετσι - με προκλητικές εξαιτίας της γελοιότητάς τους δικαιολογίες περί προτεραιότητας, δήθεν, σημαντικών υπηρεσιακών θεμάτων - αρνήθηκαν ουσιαστικά και να συζητήσουν τα θέματα των νομοσχεδίων για την κατάργηση του 8ώρου και την κατάρτιση "νέου" Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα,που είχαν συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, ύστερα από σχετική πρόταση των συμβούλων της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας",Κ. Μπάτσικα και Β. Ασπρούλια.

Η πλειοψηφία υπεραμύνθηκε της σπουδαιότητας ζητημάτων σχετικών με βατραχοκαλλιέργειες ή φιέστες - όπως αυτή προς τιμήν των μεγαλοεπιχειρηματιών απόδημων Ελλήνων - που οργανώνει η Νομαρχία, χρονοτριβούσε κιόλας με κάθε ευκαιρία και άφησε τελευταία να συζητηθούν μετά τα μεσάνυχτα τα ζητήματα των νομοσχεδίων. Κι ας ήταν εκεί τα εργατικά σωματεία της περιοχής. Κι ας ζήτησαν - με υπόμνημα μάλιστα - να προταχθούν τα δύο θέματα, ώστε να κατορθώσουν οι εκπρόσωποί τους να τοποθετηθούν.

Ο Ε. Σερέτης και η πλειοψηφία του, τους το αρνήθηκαν και καθώς την άγρια νύχτα συζήτηση δεν ήταν δυνατόν να γίνει, μετέθεσαν τα θέματα και μαζί τις ευθύνες τους - αυτό κυρίως ενδιέφερε - σε επόμενη συνεδρίαση, στο απώτερο, δηλαδή, μέλλον.

Να τους καταδικάσει ο λαός

Μετά και από αυτή την εξέλιξη ο υποψήφιος νομάρχης Αχαϊας της ΝΑΣ Α. Αθανασόπουλος και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της παράταξης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, καταδίκασαν την επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου να ταυτιστεί με την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

"Το περιβόητο νομοσχέδιο, σημείωσε σχετικά ο Α. Αθανασόπουλος, για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι αποτέλεσμα των δεσμεύσεων στους υπερεθνικούς οργανισμούς που απέκτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λόγω της εισόδου της χώρας μας στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ. Το νομοσχέδιο - "φρανκενστάιν" καταργεί το 8ωρο, γενικεύει τη μερική απασχόληση και μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων. Ετσι η ΝΑΣ μετά και τη στάση του Νομαρχιακού Συμβουλίου καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να μετατρέψουν την απεργία στις 23 Ιούλη, σε ημέρα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου Αχαϊας".

Παράλληλα καλεί το λαό της Αχαϊας να καταδικάσει και με την ψήφο του την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων και παρατάξεών τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που την υποστηρίζουν και να δυναμώσει αποφασιστικά με την ψήφο του τη ΝΑΣ για Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτη στον αγώνα των εργαζομένων, υπερασπιστή στο δίκιο τους, τα δικαιώματά τους και τη ζωή τους.

Οσον αφορά το συνέδριο - φιέστα της Νομαρχίας δεν αποβλέπει ουσιαστικά στη σύσφιξη των σχέσεων της Αχαϊας με την ομογένεια, ούτε επιδιώκονται οφέλη για το λαό της περιοχής, από τη διοργάνωσή του. Αντίθετα - όπως επισημαίνει η ΝΑΣ, εξηγώντας γιατί δε θα συμμετέχει - "το συνέδριο αποβλέπει στην προβολή των δημιουργών της μετανάστευσης και στον εξωραϊσμό και την επιβράβευση της πολιτικής τους".

Ετσι - σημειώνει - ανάμεσα στα μέλη της "τιμητικής" επιτροπής του συνεδρίου περιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός και κλιμάκιο υπουργών των ΜΑΤ, που προσπαθούν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού, που διαδηλώνει για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων απόδημων είτε έξω, είτε μέσα στα ίδια στα σύνορα της χώρας. Αλλά και η ηγεσία της ΝΔ που με τη μακρόχρονη πολιτική της δημιούργησε εκατομμύρια μετανάστες, ερημώνοντας τη χώρα!

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

- ΝΑΣ: Σήμερα Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι, ο Σπύρος Χαλβατζής υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά με τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και ο Χάρης Παπαμάργαρης υποψήφιος νομάρχης Αθήνας θα επισκεφθούν το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στον Πειραιά.

Αύριο Παρασκευή 17 Ιούλη, οι υποψήφιοι της ΝΑΣ θα επισκεφθούν στις 11 το πρωί τις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και την Τρίτη 21 Ιούλη, στις 7 το πρωί θα γίνει επίσκεψη στην ΕΥΔΑΠ (Ωρωπού 156).

- Πειραιάς: Συναντήσεις με τους κατοίκους της πόλης έχει προγραμματίσει η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς Αναγέννηση" αυτή τη βδομάδα. Σήμερα, Πέμπτη 16 Ιούλη, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Σαλπέας θα επισκεφτεί τις γειτονιές της Παλιάς Κοκκινιάς.

- Σκύδρα Πέλλας: Η επίσημη παρουσίαση της διακήρυξης και του συνδυασμού της "Νέας Κίνησης Δημοτών Σκύδρας" θα γίνει, σήμερα Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

- Αρτα: Περιοδεία στην αγορά της Αρτας θα πραγματοποιήσει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Αρτας (ΝΑΣ), με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη Αρτας Βασίλη Ζιώβα,σήμερα Πέμπτη, στις 9 μ.μ. Το κλιμάκιο της γραμματείας της ΝΑΣ θα διανείμει τη διακήρυξη με τις αρχές της Κίνησης.

- Δυτική Αττική: Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Δυτικής Αττικής και οι δημοτικοί συνδυασμοί της περιοχής διοργανώνουν συγκέντρωση - συζήτηση, με θέμα το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που προωθούνται στους δήμους της Δυτικής Αττικής. Η συγκέντρωση θα γίνει τη Δευτέρα 20 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας.

- Καρδίτσα: Τη Δευτέρα 20 Ιούλη στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βεραντζέρου και Κοτοπούλη, στην Ομόνοια) διοργανώνεται σύσκεψη προκειμένου να στηριχτεί η υποψηφιότητα του Κώστα Μουρατιάν στο νέο Δήμο του Παλαμά Καρδίτσας. Καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι σύντροφοι και φίλοι που κατάγονται από τον Παλαμά, τα Καλυβάκια, τους Γοργοβίτες, το Μάρκο, τον Κοσκινά, τη Μεταμόρφωση, το Βλωχό και τον Αγιο Δημήτριο του Νομού Καρδίτσας. Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί και ο υποψήφιος δήμαρχος Κ. Μουρατιάν.

- Μαρούσι: Συγκέντρωση με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Αμαρουσίου Χρ. Μέντζο,διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιούλη η "Δημοτική Ενότητα Αμαρουσίου".Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 8 μ.μ.

Γραφεία Μελετών τα... Πανεπιστήμια!

Καταγγελία του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών

Για συστηματική καλλιέργεια αθέμιτου ανταγωνισμού κατηγορεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) το ΥΠΕΧΩΔΕ, επειδή αναθέτει - κατά παράβαση των νόμων - την εκπόνηση μελετών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Οπως καταγγέλλει συγκεκριμένα με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος, η Διεύθυνση Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου του ΥΠΕΧΩΔΕ, με προκήρυξή της καλεί για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις εναλλακτικές ρυθμίσεις της κυκλοφορίας, μόνο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αποκλείοντας τους φυσικούς φορείς αυτού του έργου, δηλαδή τα Γραφεία Μελετών.

Ο Σύνδεσμος, που επανειλημμένα έχει καταγγείλει τη στάση αυτή των κρατικών φορέων, διερωτάται "τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα με την εκπόνηση μελετών από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκτός της "διάχυσης" του δημοσίου χρήματος", ενώ επαναλαμβάνει ότι "ο ρόλος των πανεπιστημιακών καθηγητών είναι η εκπαίδευση των νέων της χώρας μας και η έρευνα κι όχι το στήσιμο "παραμάγαζων" παραγωγής μελετών για να αυξήσουν τις αποδοχές τους".

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΜ δηλώνει ότι είναι αποφασισμένο να προσφύγει στα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, "προκειμένου να διαφυλάξει όχι μόνο τα συμφέροντα του ελληνικού μελετητικού δυναμικού, αλλά και το δημόσιο χρήμα που σπαταλιέται με αδιαφανείς διαδικασίες για αμφίβολης ποιότητας έργο".

Σεισμός στον Αυλώνα

Μια μικρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 4.23 χτες νωρίς το απόγευμα, ανησύχησε τους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ έγινε πολύ αισθητός και σε αρκετές περιοχές της Εύβοιας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση που κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του ήταν ασθενής, προερχόταν από απόσταση 40 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην περιοχή του Αυλώνα.

Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Αυλώνα Δ. Κυριακού, ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην περιοχή, αλλά οι κάτοικοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους. Μέχρι αργά, μάλιστα, το απόγευμα δεν είχαν αναφερθεί οποιεσδήποτε ζημιές.

Ευθύνες για το μαύρο τοπίο

Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν και την Αχαϊα, ο υποψήφιος νομάρχης της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας"Α. Αθανασόπουλος τόνισε χτες ότι "αν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στήριζε ουσιαστικά το μέτωπο πάλης για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος, τώρα δε θα είχαμε το ίδιο μαύρο τοπίο στο νομό μας"!

Ομως ο νομάρχης και η κυβερνητική πλειοψηφία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, επισήμανε ο Ανδρ. Αθανασόπουλος, δεν αντιτάσσονται στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία πέρασε στη Βουλή νόμο που αποσπά την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία και την αναθέτει στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο υποψήφιος της ΝΑΣ, δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των δασών, αφού δεν καταπολεμά τα αίτια που την υπονομεύουν. Η έλλειψη του Δασικού Κτηματολογίου είναι μια από τις αιτίες, που δίνουν "πράσινο φως" στους καταπατητές που ιδιοποιούνται δασικές εκτάσεις και οπλίζουν το χέρι του εμπρηστή.

Προτάσεις υπάρχουν για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, μόνο που το κόστος είναι απαγορευτικό για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τους στόχους της ΟΝΕ.

Κατά συνέπεια - κατέληξε ο Α. Αθανασόπουλος - "προϋπόθεση για ένα μέτωπο προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος είναι η αντίσταση και αντεπίθεση στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, που δε χτυπά μόνο τα δάση, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία, την παιδεία".

Σ' αυτό το μετερίζι του αγώνα, καλεί η ΝΑΣ Αχαϊας, ώστε στις νομαρχιακές εκλογές "να τους δώσουμε την απάντηση που τους πρέπει"!

Ο υποψήφιος νομάρχης Αχαϊας, Ανδρέας Αθανασόπουλος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ