ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δαπάνη για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ;

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Αμυνας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Εξοπλιστικά προγράμματα, των οποίων το ύψος ξεπερνά τα 800 δισεκατομμύρια δραχμές αποφασίζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ. Ηδη σε συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Αμυνας και εξωτερικών έχει περιγραφεί ο προσανατολισμός και έχουν γίνει οι βασικές επιλογές για την τεράστια αυτή δαπάνη, αν και η σημαντικότερη απόφαση που αφορά στα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, παραπέμφθηκε στο μέλλον.

Η ερώτηση του ΚΚΕ

Ερώτηση για τις επιλογές του εξοπλιστικού προγράμματος κατέθεσαν προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Στρατής Κόρακας. Το κείμενο της Ερώτησης που κατατέθηκε χτες έχει ως εξής: "Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) πρόκειται το αμέσως προσεχές διάστημα να αποφασίσει για τη συγκεκριμενοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος των τεσσάρων και πλέον τρισ. δρχ. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πραγματοποιείται μετά το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις και συζητήσεις που έκανε σ' αυτή. Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι:

α) Υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να αγοραστούν 4 πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά τύπου KIDD από το ναυτικό των ΗΠΑ (10.000) τόνων μεταχειρισμένα, τα οποία αφού επισκευαστούν και παραδοθούν στην Ελλάδα θα ενταχθούν στο σύστημα "Διοίκησης και Ελέγχου" του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ απαίτησαν και συνέδεσαν την αγορά των 4 αντιτορπιλικών με την κατασκευή 4 κοβερτών σε αμερικανικά ναυπηγεία, ύψους 500 δισ. δρχ, ποσό που υπερβαίνει τον αρχικό προγραμματισμό κατά 280 δισ. δρχ.

β) Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι για τα αεροπλάνα υπάρχει πρόθεση προμήθειας 10 περίπου F16, ώστε να αναβαθμιστούν και να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Ακόμη ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για την αγορά αεροσκαφών F15, ενώ μπλοκάρουν την αγορά πυραύλων ΑΤR-30 και SΜ-3, καθώς και βομβών CBU-130.

γ) Στο τεύχος του Απρίλη το περιοδικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δημοσιεύτηκε η πληροφορία ότι το εν λόγω Σώμα πραγματοποιεί στη βάση της Σούδας 5ετές πρόγραμμα 509 έργων, ύψους 37 εκατ. δολαρίων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Εάν πρόκειται να αγοραστούν τα 4 αντιτορπιλικά τύπου KIDD από τις ΗΠΑ, ποιο είναι το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας των οπλικών τους συστημάτων; Αυτά θα ενταχθούν στο σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ ή όχι; Θα ελλιμενίζονται στη Σαλαμίνα ή στη Σούδα και γιατί;

Θα ανατεθεί η ναυπήγηση 4 κοβερτών σε ναυπηγεία των ΗΠΑ ή όχι; Αν ναι: Γιατί και ποιο θα είναι το ποσό που θα δαπανήσει το ελληνικό κράτος;

Τα αεροσκάφη που θα αγοραστούν (παλαιά εκσυγχρονισμένα ή νέας τεχνολογίας) θα είναι αποκλειστικά για την άμυνα της χώρας ή όλα ή πόσα θα είναι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ; Τα αεροσκάφη αυτά θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων; Οι ΗΠΑ δεσμεύουν και δεν παραχωρούν κάποιους τύπους οπλικών συστημάτων;.

Με βάση ποια συμφωνία παραμονής των αμερικανικών βάσεων και για πόσο χρόνο, προγραμματίζεται από το Ναυτικό των ΗΠΑ, 5ετές πρόγραμμα έργων στη Σούδα;".

Αντίθετοι με το νομοσχέδιο για την "Παλλαϊκή Αμυνα"

Συνέντευξη Τύπου για να εκφράσουν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο για την "Παλλαϊκή Αμυνα", το οποίο προτίθεται να φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση και μάλιστα όχι στην Ολομέλεια αλλά σε θερινό τμήμα της Βουλής, έδωσαν χθες εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων, παρουσιάζοντας κοινό κείμενο - διακήρυξή τους.

Εισηγητικά πήραν το λόγο εκπρόσωποι οργανώσεων, από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών Φεμινιστριών, η Ζωή Σβώλου, από το Μέτωπο Λογικής κατά του Εθνικισμού, ο Θόδωρος Τσίκας, από το Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης, ο Νάσος Θεοδωρίδης και από το Δίκτυο Κινήσεων για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, η Σίσυ Βωβού, οι οποίοι ανέπτυξαν τις απόψεις του για την πλήρη αντίθεσή τους στο θεσμό της λεγόμενης "Παλλαϊκής Αμυνας" και τις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Οσον αφορά τη συγκεκριμένη διακήρυξη - κείμενο, αρκείται σε γενικόλογες επικρίσεις ενώ αποφεύγει να συνδέσει τη λογική στρατιωτικοποίησης του νομοσχεδίου με τους γενικότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά κάνει λόγο για "ισραηλινοποίηση της κοινωνίας" και αναφέρει ότι "πρόκειται για βήμα οπισθοδρόμησης, όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, για αντιδημοκρατικό μέτρο - αφού θεσμοθετεί την απαγόρευση της σχετικής πληροφόρησης, την αδιαφάνεια των διατιθέμενων κονδυλίων και το χαφιεδισμό - που θα ενισχύσει την ιδεολογία του εθνικισμού και του "ανάδελφου" και γενικά θα επιδεινώσει όλη την κλίμακα των εκδηλώσεων αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Θα επαναφέρει τους αλήστου μνήμης διαχωρισμούς της "νομιμοφροσύνης" και των "εθνικών φρονημάτων"".

Επίσης, θέτει το ζήτημα της "εισαγωγής από το παράθυρο της αναγκαστικής στράτευσης των γυναικών, σε πείσμα των πολύχρονων αγώνων του γυναικείου φεμινιστικού κινήματος", ενώ καταλήγει: "Ζητάμε την απόσυρση του ν/σ ή αλλιώς την καταψήφισή του, με την πεποίθηση ότι πρόκειται για ιδεολογικο - πολιτικό μέτρο εκφασισμού της κοινωνίας".

Νομοσχέδιο απόκρυψης των ευθυνών της κυβέρνησης

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και παρέμβηκαν επίσης εκ μέρους του ΚΚΕ, από το Τμήμα Αμυνας, ο Βασίλης Καλαματιανός,μέλος της ΚΕ και ο Λέων Αυδής, επικεφαλής και υποψήφιος για τη δημαρχία με το συνδυασμό "Αριστερή Αγωνιστική Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα". Ο Β. Καλαματιανός αναφέρθηκε αναλυτικά στην εκφρασμένη και κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η δήθεν αναγκαιότητα της λεγόμενης Παλλαϊκής Αμυνας, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και πολέμου, θέλει πρώτα και κύρια να αποκρύψει της ευθύνες της κυβέρνησης για τα προβλήματα που υπάρχουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας και την πλήρη υποταγή και εξάρτησή της από τους σχεδιασμούς της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή, είπε το στέλεχος του ΚΚΕ, παραχωρεί η κυβέρνηση εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε στην εγκατάλειψη των παραμεθόριων περιοχών που δήθεν επιδιώκεται να ενισχυθούν από το νομοσχέδιο. Αναφορικά με τη συμβολή της "Παλλαϊκής Αμυνας" στην αντιμετώπιση θεομηνιών, είπε ότι η κυβέρνηση πάει να μεταθέσει τις ευθύνες της, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις μεγάλες πυρκαγιές που είναι αποτέλεσμα δασοκτόνων νόμων και έλλειψης άλλων μέτρων πρόληψης. Σημείωσε δε, ότι λαϊκή κινητοποίηση ενάντια σε θεομηνίες μπορεί να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση.

Επίσης, σημείωσε ότι η ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση της πλήρους στρατιωτικοποίησης της ζωής, όπου ο δήμαρχος θα δίνει τον κατάλογο και ο αξιωματικός θα καλεί προσκλητήριο, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τον ελληνικό λαό και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν προσυπογράφει το συγκεκριμένο κείμενο, γιατί δε θίγει τις βαθύτερες σκοπιμότητες που εξυπηρετεί το νομοσχέδιο, αλλά υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία κοινής δράσης.

Ο Λ. Αυδής στην παρέμβασή του έκανε λόγο ανάμεσα στα άλλα για τη χρησιμοποίηση του νομοσχεδίου για εσωτερικές διεργασίες που σχετίζονται και με την έξαρση των φαινομένων αυταρχισμού, στοιχείων εκφασισμού της κοινωνίας, ενώ δήλωσε ότι ο συνδυασμός θα επιδιώξει κάθε επαφή για το συντονισμό των ενεργειών.

Επίσης, παρέμβηκε εκπρόσωπος της ΟΓΕ και εκπρόσωπος του Τμήματος Γυναικών του ΚΚΕ εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της. Από τον ΣΥΝ, που προσυπογράφει το κείμενο - διακήρυξη παραβρέθηκε και παρέμβηκε ο Ν. Μπίστης.

Βαρύτατες ευθύνες

"Τις πταίει"; Το ρητορικό ερώτημα είχε διατυπώσει τον περασμένο αιώνα, ο τότε πρωθυπουργός, Χ. Τρικούπης, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Καιροί", αποδείχνοντας, ταυτόχρονα, ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη γι' αυτά που συμβαίνουν σε μια κοινωνία, είναι όσοι έχουν τα ηνία της εξουσίας, οικονομικής και πολιτικής.

Από τότε, βέβαια, έχουν περάσει 100 και πλέον χρόνια και πολλά άλλαξαν. Ανάμεσά τους και η έννοια της ευθύνης. Στο τέλος του 20ού αιώνα η κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα θέλει τους εξουσιαστές ανευθυνοϋπεύθυνους και, δυστυχώς, οι αντιλήψεις αυτές γίνονται σιωπηρά αποδεκτές από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας. Η φράση "φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φταίνε κι οι άλλοι" είναι το σλόγκαν των κυβερνώντων, προκειμένου να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ερχονται, όμως, τραγικές στιγμές, όπως προχτές, με τις τέσσερις αδικοχαμένες ζωές στο δάσος του Καρέα, που οι συνειδήσεις "ξυπνάνε". "Ξυπνάνε" και ζητάνε ευθύνες.

Ο θάνατος - ίσως και σε τελευταία ανάλυση η δολοφονία - των τριών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής και του εθελοντή πυροσβέστη, ήταν το τραγικό επακόλουθο της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δασοπυρόσβεσης.

Πρώτη εγκληματική πράξη: Μέσα στο Μάη - αρχή της αντιπυρικής περιόδου - ανατέθηκε στην Πυροσβεστική η καταστολή των πυρκαγιών στα δάση. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των πυροσβεστών είχαν ζητήσει ορισμένες προϋποθέσεις. Οπως, κάλυψη των οργανικών κενών της Πυροσβεστικής, τον αναγκαίο αριθμό προσλήψεων και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Το μόνο που έγινε ήταν η πρόσληψη 1.300 πυροσβεστών για να καλυφθούν ορισμένα κενά της Πυροσβεστικής και, μάλιστα, οι νεοπροσληφθέντες δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμα.

Δεύτερη εγκληματική πράξη: Οι προειδοποιήσεις δασολόγων και δασοπόνων, ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί η πρόληψη από την καταστολή - όσον αφορά στις δασικές πυρκαγιές - γιατί ο δασικός χώρος είναι ενιαίος και αδιαίρετος και ανάλογη πρέπει να είναι και η διαχείρισή του, γράφτηκε στα "παλιά παπούτσια" των κυβερνώντων. Ετσι, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του νόμου που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού σε όλες σχεδόν τις χώρες οι δασοπυρκαγιές αντιμετωπίζονται από τη Δασική Υπηρεσία.

Τρίτη εγκληματική πράξη: Η κυβέρνηση αγνόησε ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής που ζητούσε την ίδρυση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, ο οποίος θα λειτουργούσε στα πλαίσια του υπουργείου Γεωργίας και θα επιλαμβανόταν όλων των κινδύνων που απειλούν τα δάση.

Τέταρτη εγκληματική πράξη: Μέσα σε προεκλογική περίοδο και καθώς το καλοκαίρι προχωρά προς το μεσουράνημά του, ο υπουργός Γεωργίας δημοσιοποίησε νομοσχέδιο με το οποίο νομιμοποιούνται - έναντι αντιτίμου - καταπατήσεις δασικών εκτάσεων που έχουν γίνει μέχρι το 1975.

Πέμπτη εγκληματική πράξη: Καταργήθηκε το "τεκμήριο υπέρ του δημοσίου". Ετσι - σε αντίθεση με παλιότερα - όποιος ιδιώτης ισχυρίζεται ότι του ανήκει κάποια δασική έκταση, το δημόσιο - εφόσον το αμφισβητεί - οφείλει αυτό να αποδείξει ότι η έκταση δεν ανήκει στον ιδιώτη.

Εκτη εγκληματική πράξη: Με πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη δημιουργία βιομηχανικών περιοχών, παραχωρούνται δασικές εκτάσεις, χωρίς καμιά χωροθέτηση κι έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.

Μετά απ' όλ' αυτά, τι περίμενε η κυβέρνηση; Οι βαριές και μεγάλες ευθύνες, για όλα όσα συμβαίνουν τις μέρες αυτές, βαραίνουν την ίδια και την πολιτική της. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορεί να την αλλάξει, ό,τι κι αν κάνει ή λέει.

Στο "ΜΙΝΙΟΝ" σήμερα η Αλ. Παπαρήγα

Περιοδεία στο ΜΙΝΙΟΝ πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή, στις 11 το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ