ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για το πανευρωπαϊκό μέτωπο πάλης των λαών

Μέσα από το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο", στα 1848, ο Κ. Μαρξ και ο Φρ. Ενγκελς στέλνανε στους λαούς το μήνυμα: "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε". Την εποχή εκείνη που γράφτηκε το "Μανιφέστο", η έκκληση εκείνη ήταν ένα σύνθημα, όμως σήμερα έχει γίνει ένας "στόχος προς επίτευξη". Στόχος αναγκαίος, ρεαλιστικός και πραγματοποιήσιμος. Η συγκρότηση πανευρωπαϊκού Μετώπου πάλης των λαών, όπως προτάθηκε από την ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη Συνάντηση των 20 κομμουνιστικών κομμάτων, που έγινε τον Ιούνη στο Βερολίνο, είναι επίσης αναγκαία.

Πραγματικά, είναι αναγκαία, γιατί, ύστερα από την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη και της Σοβιετικής Ενωσης, αποδείχνεται ο δρόμος αντιμετώπισης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Οπως είναι γνωστό, στις μέρες μας, οι καπιταλιστές, αποθρασυμένοι, έχουν εξαπολήσει μια άγρια και απάνθρωπη επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, με κύρια επιδίωξή τους να επανακτήσουν όσα αυτή κέρδισε με αγώνες και θυσίες και να πάρουν πίσω όσα αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν στους λαούς. Τελευταία μάλιστα, από τη στιγμή που έλειψε το αντίπαλο δέος, το μπλοκ των ιμπεριαλιστών - παρά τις αντιθέσεις τους - έχει αναπτύξει μια αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική δραστηριότητα, που εκδηλώνεται με τη "νέα τάξη" και τη "Νέα Δομή του ΝΑΤΟ", με την προσπάθεια καθιέρωσης και διεύρυνσης της "ανοιχτής αγοράς" και με τη "νεοαποικιοκρατική" εκμετάλλευση των διαφόρων χωρών. Ιδιαίτερα ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός πασχίζει να επιβάλει την κυριαρχία του, οικονομική, πολιτική, ηθική και πολιτιστική, σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα με "αστυνομοκρατικά" και "γκανγκστερικά" μέτρα και μέσα, με απροκάλυπτες "πολεμικές επεμβάσεις" και "εμπάργκο", καθώς και με τρομοκρατία και βία φασιστικής νοοτροπίας.

Η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, έχει οριοθετήσει την πλατφόρμα στην οικονομική ολιγαρχία για μια ληστρική και βάρβαρη εκμετάλλευση των λαών, όχι μόνο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και διεθνές. Τα διάφορα μονοπώλια και οι πολυεθνικές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους, για να αποσπούν μεγαλύτερα υπερκέρδη και να πετυχαίνουν υψηλότερα ποσοστά υπεραξίας. Συνάμα "οπλίζουν" και οργανώνουν τον κατασταλτικό μηχανισμό - κρατικό και παρακρατικό - για να είναι σε θέση να τσακίζουν κάθε λαϊκή διαμαρτυρία και αντίσταση ενάντια στις αντιδραστικές τους πολιτικές. Να φρενάρουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις των λαϊκών ομάδων, και κύρια της εργατικής τάξης, για διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Επομένως, μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, ο στόχος της μαζικής επίθεσης και αντεπίθεσης των λαϊκών στρωμάτων σε εθνική και πανευρωπαϊκή κλίμακα, που προτείνεται από το ΚΚΕ, αποδείχνεται αναγκαίος, αλλά και ρεαλιστικός. Η συγκρότηση του πανευρωπαϊκού Μετώπου πάλης των λαών, κάτω από τα σημερινά δεδομένα, είναι μια επιδίωξη εφικτή, ρεαλιστική, αφού μάλιστα η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι γενικά και τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, σε μεγάλο ποσοστό, έχουν κατανοήσει και συνειδητοποιήσει πως ο κοινός εχθρός όλων είναι ο ιμπεριαλισμός και οι εκπρόσωποί του. Σήμερα, οι αντιθέσεις ανάμεσα στην εργατική τάξη και το κεφάλαιο έχουν φτάσει σε τέτοια ένταση και οξύτητα, που έχουν κάνει αισθητό τον κοινωνικό καταναγκασμό. Γεγονός, που μπορεί να οδηγήσει το σημερινό άνθρωπο να σκύψει στα προβλήματα που τον βασανίζουν, να σκεφτεί πάνω σε αυτά και να αρχίσει να κρίνει τους θεσμούς και κοινωνικούς δεσμούς, να τους αμφισβητεί και να εκδηλώνει την αντίθεσή του. Σήμερα, τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαών σε όλα τα κράτη είναι κοινά. Η ανεργία, η λιτότητα, η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η καθήλωση μισθών και ημερομισθίων, η εξαφάνιση σταδιακά της κοινωνικής πρόνοιας, είναι προβλήματα που πιέζουν και καταπιέζουν αφόρητα την εργατική τάξη, τους φτωχοαγρότες και τα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Ετσι, οι καταπιεζόμενες αυτές λαϊκές μάζες πρέπει να επιζητούν με την πάλη τους, να δώσουν μια δυναμική απάντηση στους κεφαλαιοκράτες. Κι αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που καθιστά ρεαλιστική τη συγκρότηση του Μετώπου. Τέλος, ο στόχος της δημιουργίας ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού Μετώπου πάλης των λαών, είναι και πραγματοποιήσιμος, γιατί μπορεί να στηριχτεί στην ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, πριν και μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι λαϊκές μάζες έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν εμπειρία και από τα απελευθερωτικά κινήματα και από τους αγώνες Εθνικής Αντίστασης και από την πάλη του εργατικού κινήματος σε κάθε χώρα.

Αυτά, άλλωστε, τα γεγονότα, με τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος, φέρανε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σ' επαφή με τη μαρξιστική ιδεολογία και γονιμοποίησαν στους λαούς την πεποίθηση της αγωνιστικής τους δύναμης, παρά τις αντίξοες εξελίξεις.

Για να πραγματωθεί όμως αυτός ο στόχος της συγκρότησης του πανευρωπαϊκού Μετώπου πάλης των λαών, απαιτείται η ανάπτυξή του σε κάθε χώρα και η ανάλογη δράση της εργατικής τάξης και του Κομμουνιστικού Κόμματος, ώστε οι λαϊκές δυνάμεις να συναχθούν και να συμπαραταχτούν από τα κάτω, στην πάλη ενάντια στην πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων σε κάθε χώρα. Αυτό θα συντελέσει αποτελεσματικά και στην κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλάτεμα και το δυνάμωμα του Μετώπου και στην κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στα κομμουνιστικά κόμματα. Αυτά πρέπει να κινήσουν μια σταυροφορία προς αυτήν την κατεύθυνση και να διαθέσουν όλες τους τις δυνάμεις και την πείρα τους στην υπηρεσία αυτού του στόχου. Ετσι, η δημιουργία του Μετώπου δε θα είναι μηχανική ή ευκαιριακή, αλλά αποτέλεσμα θεμελιακών διεργασιών μέσα στα λαϊκά στρώματα και η οικοδόμησή του συνισταμένη της έντασης και επέκτασης των μαζικών και συντονισμένων αγώνων ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη "νέα τάξη" στη "Νέα Δομή του ΝΑΤΟ" και στα διάφορα όργανά τους.

Το Μέτωπο πάλης σε κάθε χώρα, καθώς θα είναι μια συμμαχία της εργατικής τάξης με την αγροτιά και τα άλλα κοινωνικά στρώματα, θα λειτουργήσει μ' αυτή τη μορφή και το περιεχόμενο αποφασιστικά και καταλυτικά, ενάντια στην αυταρχική, αντιλαϊκή πολιτική του χρηματιστικού κεφαλαίου ως την ανατροπή της. Η κοινή πάλη των λαών θα αναδειχτεί στη δύναμη εκείνη, που θα συμβάλει σε μια ποιοτική αλλαγή της εξουσίας σε κάθε χώρα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε όφελος των λαϊκών μαζών και της εργατικής τάξης και θα επηρεάσει σημαντικά το "κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι" σε παγκόσμια κλίμακα.

Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ

(οικονομολόγος - συγγραφέας)

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις - Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ":

Η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση, που διοργανώνει στην Παραλία Πρέβεζας, το Σάββατο 25 Ιούλη και ώρα 9.30 μ.μ., με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Η ΚΟ Αλεξανδρούπολης του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση - συζήτηση το Σάββατο 25 Ιούλη, στο Φάρο, στις 9.00 μ.μ., με ομιλητή τον Χρ. Κόφφα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Τρίτη 28 Ιούλη, στις 9.00 μ.μ., στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, με ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Καβάλας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη 30 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Κομοτηνής του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ., στο Μεγάλο Πάρκο Κομοτηνής, με ομιλητή τον Στ. Παναγιώτου,βουλευτή του ΚΚΕ.

- Την Παρασκευή 24 Ιούλη ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας,θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο ΓΚΠ Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Εκδρομή στην Πάρνηθα

Εκδρομή στην Πάρνηθα, με πούλμαν, οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης,την Κυριακή 26 του Ιούλη.Θα γίνει περιήγηση στον εθνικό δρυμό Πάρνηθας, κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο των 16 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές στις 24 Ιούλη 1944 και εγκατάσταση στη θέση Μόλα στα έλατα, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την προστασία της Πάρνηθας.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 8 το πρωί από την οδό Ομήρου 68 (Ελση) Ν. Σμύρνη και η επιστροφή στις 8 μμ. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 1.000 δραχμές. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 9354.841 από 6.30 έως 8.30 μμ τις εργάσιμες μέρες ή στην οδό Βρυούλων 14, Ν. Σμύρνη, τις ίδιες ώρες.

ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - προσκύνημα στον Αϊ - Στράτη

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Αυγούστου εκδήλωση - προσκύνημα στον Αϊ - Στράτη, όπου και θα γίνει η κεντρική εκδήλωση.

Η αναχώρηση προγραμματίζεται να γίνει το Σάββατο 29 και η επιστροφή στις 31 Αυγούστου. Προκειμένου να καθοριστούν οι παραπέρα λεπτομέρειες, παρακαλούμε όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος να το δηλώσουν μέχρι τέλος Ιούλη, στον σύντροφο Νίκο Παπαδόπουλο στην ΚΟ Θεσσαλονίκης, στα τηλέφωνα 286.580 - 286.546 (πρωινές ώρες).

"902" TV
24 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση

Ενα ιστορικό οδοιπορικό στα γεγονότα που οδήγησαν στη μεταπολίτευση και αυτά που επακολούθησαν παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή, στις 8.15 μμ, η τηλεόραση του "902", στην εκπομπή "24 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, αλλαγή πολιτεύματος ή αλλαγή φρουράς;".

Την επιμελούνται και παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Χάρος και Δημήτρης Τεκτονίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ