ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Ιούλη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πίσω από το "γαϊτανάκι" οι απροσχημάτιστες πιέσεις

Με χτεσινές του δηλώσεις από τη Θράκη, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος "τροφοδότησε" το στείρο γαϊτανάκι των δηλώσεων και των αντιδηλώσεων με την αμερικανική πλευρά, που τα τελευταία 24ωρα περιγράφεται ως "διπλωματική ψυχρότητα" μεταξύ κυβέρνησης - ΗΠΑ, πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσχερή θέση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κυβέρνηση, αφού, λόγω της αδιέξοδης πολιτικής που ασκεί στα πλαίσια του αμερικανο-ΝΑΤΟικού εναγκαλισμού, παρέχει τη δυνατότητα για απροσχημάτιστη ένταση των πιέσεων εκ μέρους των "συμμάχων".

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για τις πρόσφατες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες αποκάλεσε "χονδροειδή ψεύδη" τα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Κλίντον για το Κυπριακό (δηλώσεις που έγιναν μετά τις αναφορές του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει εισβολή του "Αττίλα", αλλά "σύγκρουση" μεταξύ των δυο κοινοτήτων!), και οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση των ΗΠΑ την Παρασκευή το βράδυ, οπότε με δηλώσεις του εκπροσώπου του ο Λευκός Οίκος ζήτησε την "ανασκευή" των δηλώσεων Πάγκαλου, ο υπουργός Εσωτερικών είπε χτες τα εξής:

"Αυτό που είπα εγώ είναι ότι έχει γίνει συνήθεια οι υποψήφιοι Πρόεδροι των ΗΠΑ είναι να δίνουν υποσχέσεις και μετά να μην τις τηρούν. Η υπόσχεση του Προέδρου Κλίντον ήταν ότι θα λυθεί το Κυπριακό. Υποθέτω ότι εννοούσε ότι θα στηριχτεί στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Γνωρίζετε να έχει λυθεί το Κυπριακό; Γνωρίζετε να στηρίζει η αμερικανική διπλωματία τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το δίκαιον στην κυπριακή υπόθεση;. Εγώ έχω άλλες εντυπώσεις", ανέφερε ο υπουργός. "Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις - συνέχισε ο Θ. Πάγκαλος - στηρίζονται στην αλληλεγγύη των δυο λαών και δεν μπορούν να επηρεαστούν από τέτοια πράγματα. Αυτό που θα περάσει ίσως κρίση είναι ο τρόπος με τον οποίο οι Ελληνοαμερικανοί προσανατολίζονται τις παραμονές των εκλογών, απέναντι στον εκάστοτε υποψήφιο. Ακούω από μερικούς φίλους μου στην Αμερική - συμπλήρωσε - ότι στις επόμενες εκλογές, αντί να πειστούν από τις υποσχέσεις του ενός και του άλλου, σκέφτονται πολύ σοβαρά να δώσουν χρήματα, σε ένα ταμείο για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι και η μόνη εγγύηση αυτή τη στιγμή για την ασφάλεια και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων στην περιοχή".

Ερωτώμενος για τη διπλωματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται γύρω από το Κυπριακό και την υπόθεση με τους "S - 300", o Θ. Πάγκαλος δήλωσε: "Δυστυχώς, οι διπλωματικές κινήσεις οδηγούν σε αδιέξοδα και καμιά φορά επιτείνουν τα αδιέξοδα, ενισχύουν τους θρασείς και τους αδιάλλακτους, οδηγούν σε κρίσεις οι διπλωματικές κινήσεις ορισμένων, αντί να την απομακρύνουν την κρίση και να φέρνουν συνθήκες για διάλογο και προώθηση χωρίς ένταση των διαφόρων θεμάτων".

Τέλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τους προχτεσινούς ισχυρισμούς του Σ. Ντεμιρέλ, ότι η Τουρκία έκανε "δώρο" την Κρήτη στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε, με ειρωνικό ύφος: "Είναι πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ, αλλά οι λαοί δεν κάνουν δώρα ο ένας στον άλλον, παρά μόνο στα παραμύθια της Χαλιμάς".

"Ανασκευή" ζήτησε
ο Λευκός Οίκος

Πριν τις χτεσινές δηλώσεις Πάγκαλου, την Παρασκευή, είχε δημοσιοποιηθεί η αντίδραση των ΗΠΑ στις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών για τη στάση του Κλίντον στο Κυπριακό. Ο Λευκός Οίκος με δηλώσεις του εκπροσώπου του ζήτησε ουσιαστικά από τον Θ. Πάγκαλο να ανασκευάσει και να ανακαλέσει τις "ανάρμοστες" τοποθετήσεις του, σύμφωνα με τις οποίες ο Κλίντον είπε προεκλογικά "χονδροειδή ψεύδη" σχετικά με το Κυπριακό. Μάλιστα, ο Μακ Κέρι εμφανίστηκε να διαχωρίζει την "αντιδιπλωματική" συμπεριφορά Πάγκαλου από τις καλές σχέσεις των ΗΠΑ με την υπόλοιπη ελληνική κυβέρνηση...

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι "ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε πολύ ασυγκράτητες, απογοητευτικές και μη διπλωματικές παρατηρήσεις για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ". "Πρόκειται για παρατηρήσεις που είναι ανάρμοστες για ανώτατο αξιωματούχο και στενό σύμμαχο των ΗΠΑ και δεν ταιριάζουν με τις κατά τα άλλα στενές και θερμές διμερείς σχέσεις", συμπλήρωσε με νόημα, ενώ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει πως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα αναθεωρήσει τους χαρακτηρισμούς του, γιατί δεν είναι σωστοί. Επίσης επιβεβαίωσε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς διατύπωσε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Κατέστησε γνωστό, δε, ότι η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε για το θέμα και εκπροσώπους του ελληνοαμερικανικού λόμπι, όπως τον γερουσιαστή Σαρμπάνη... Ας σημειωθεί πως όταν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του περί "σύγκρουσης" στην Κύπρο, απάντησε ότι "η κυβέρνησή μου ήταν πολύ ικανοποιημένη για τις δηλώσεις μου"...

Το πρώτο
"συγνώμη"...

Ας σημειωθεί, τέλος, πως μετά τις συστάσεις Μακ Κέρι για "αναμόρφωση" των δηλώσεων Πάγκαλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση, την Παρασκευή το βράδυ, όπου επιχειρεί να διαχωρίσει το ρόλο του Λευκού Οίκου από εκείνον του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να προσφέρει το πρώτο "συγγνώμη" στον Μπ. Κλίντον. Οπως είπε ο Δ. Ρέππας, "δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις οι φορές που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδίδει ανακοινώσεις και προβαίνει σε δηλώσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ανακοινώσεις και δηλώσεις, που είναι σε κραυγαλέα αναντιστοιχία με την επίσημα διακηρυγμένη από τον κ. Κλίντον πολιτική των ΗΠΑ. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί άλλωστε δεν είναι συμβατό με τις υπάρχουσες καλές διμερείς σχέσεις". Ας σημειωθεί και πάλι ότι οΜακ Κέρι είναι εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και όχι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ...

"Οχι" στο εξοπλιστικό παζάρι

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τις εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου, με τις εκατέρωθεν δηλώσεις μεταξύ αμερικανικής και ελληνικής κυβέρνησης και τις προχτεσινές αποφάσεις στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Δίχως να βγαίνει από τα ΝΑΤΟικά πλαίσια και τη "Νέα Δομή" του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα σε κλίμα έντονων πιέσεων από τις ΗΠΑ και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του ελληνικού λαού για τους συμμάχους της, εμφανίζεται να κρατάει κάποιες αποστάσεις από τη μέχρι τώρα πολιτική της στο πρόγραμμα των εξοπλισμών.

Αυτό θα είχε αντίκρισμα και θα απέδειχνε ότι δεν αποτελεί ελιγμό για τα μάτια του κόσμου - στα πλαίσια παζαριού για ανταλλάγματα - αν συνοδευόταν από την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, τουλάχιστον στα κρίσιμα θέματα που έχουν σχέση με τη στρατηγική τους: Στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι, αν η κυβέρνηση θέλει να ασκήσει πίεση, δεν έχει παρά να δηλώσει ότι δε στηρίζει και δε συμμετέχει στην υλοποίηση της "Νέας Δομής" του ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια τακτική της συναίνεσης στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, θα γίνεται όλο και πιο εφεκτική στις πιέσεις, θα κάνει όλο και μεγαλύτερες υποχωρήσεις.

Είναι γνωστό ότι οι όποιοι εξοπλισμοί, εφόσον εντάσσονται στα ΝΑΤΟικά σχέδια και μηχανισμούς, είναι ατελέσφοροι και ο έλεγχός τους υποτάσσεται σε εκείνους, που έχουν το κουμάντο, δηλαδή στις ΗΠΑ, που επιδιώκουν και έχουν υπό την ασφυκτική επιτήρησή τους την άμυνα χωρών και της Ελλάδας.

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της διαφοροποίησης των πηγών εξοπλισμών της χώρας, στην κατεύθυνση της απαλλαγής τους από τον ιμπεριαλισμό. Υποστηρίζει τους εξοπλισμούς, που υπηρετούν τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας και όχι την επιθετική στρατηγική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Υποστηρίζει την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, την οποία η κυβέρνηση συρρικνώνει και ιδιωτικοποιεί.

Σ' αυτά τα πλαίσια, η προμήθεια των "S - 300" θα αποτελούσε ένα θετικό μέτρο. Παρά το γεγονός ότι η σημερινή Ρωσία δεν είναι η πρώην φιλειρηνική Σοβιετική Ενωση, οι ΗΠΑ τη βλέπουν ανταγωνιστικά, γιατί θέλουν να είναι ο μόνος προμηθευτής όπλων στην περιοχή, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στις τριβές της με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα σχέδια διχοτόμησης - ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου, αν και γνωρίζει καλά ότι αυτά υπάρχουν και προωθούνται. Εξάλλου, η δήλωση του Δ. Ρέππα ότι "το εξοπλιστικό πρόγραμμα πρέπει να αποσυνδεθεί από πολιτικές που κρύβουν σκοπιμότητα", δείχνει ότι οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ απαιτούν συνολική ρύθμιση των ζητημάτων σε όφελος της "νέας τάξης".

Η επιλογή του λαού είναι μόνο μία: Αντίσταση και μέτωπο κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, κατά της κυβερνητικής πολιτικής".

"902 TV"
Ενδιαφέρουσες εκπομπές

Παρακολουθείστε από την τηλεόραση του "902" τις ενδιαφέρουσες εκπομπές:

  • Σήμερα Κυριακή στις 9.30 μμ,το αφιέρωμα στην "Ηλέκτρα Αποστόλου",που επιμελούνται και παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Γιώτα Πινού και Γιάννης Σερέτης.
  • Αύριο Δευτέρα στις 8.30 μμ,το αφιέρωμα "Σωτήρης Πέτρουλας",33 χρόνια μετά τη δολοφονία του φοιτητή της ΑΣΟΕΕ και στελέχους της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Γίνεται αναφορά στη δολοφονία και την κηδεία του που έγινε 27 Ιούλη του '65 και εξελίχθηκε σε μια πανελλαδική πανεργατική απεργία και διαδήλωση ενάντια στο παλατιανό πραξικόπημα και την υποτελή στάση των κυβερνήσεων της περιόδου, απέναντι στον ξένο παράγοντα.

- Αύριο επίσης, στις 9.30 μμ,και στην εκπομπή "Δημοτικές Εκλογές '98" ο δημοσιογράφος Γ. Χατζηγεωργίου, συζητάει με την Φρόσω Κορτζίδου και τον Θανάση Μπάλλα,μέλη του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: "Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην τροχιά της ΟΝΕ".

Εκδήλωση - προσκύνημα στον Αϊ - Στράτη

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 80χρονα του ΚΚΕ, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση - προσκύνημα στον Αϊ - Στράτη, στις 29 και 30 Αυγούστου. Η αναχώρηση θα γίνει στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου από το Λευκό Πύργο. Από εκεί, όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή, θα επιβιβαστούν σε λεωφορεία για να μεταβούν στον "Ορμο Παναγιάς" της Χαλκιδικής. Στις 4.30 το απόγευμα, θα αναχωρήσουν με πλοίο για τον Αϊ - Στράτη, όπου αναμένεται να φτάσουν στις 8 το βράδυ. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και πορεία. Στις 8 το βράδυ, θα αναχωρήσουν από το μαρτυρικό νησί για να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ ενημερώνει πως, επειδή ο Αϊ - Στράτης δεν είναι κοσμοπολίτικο νησί, ο καθένας θα πρέπει να μεριμνήσει για εύχρηστο αντίσκηνο ή άλλο μέσο, προκειμένου να περάσει τη νύχτα, τροφή δύο ημερών και άλλα είδη απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες, ενδυμασία για μπάνιο, προφύλαξη από αέρα, για πορεία.

Η τιμή εισιτηρίου έχει καθοριστεί στις 15.000 δρχ. Δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν στον σ. Καζάκο στα τηλέφωνα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, 286.546 και 286.580.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις - Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ":

  • Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Τρίτη 28 Ιούλη στις 9.00 μμ, στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου,με ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Καβάλας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη 30 Ιούλη στις 8.30 μμ στην πλατεία Καπνεργάτη,με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Κομοτηνής του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 9.30 μμ στο Μεγάλο Πάρκο Κομοτηνής με ομιλητή τον Στ. Παναγιώτου,βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Στα Χανιά θα βρίσκεται από αύριο Δευτέρα 27 Ιούλη ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής,που θα πραγματοποιήσει 4ήμερη περιοδεία στην Κρήτη.

Το πρόγραμμα παραμονής του στα Χανιά περιλαμβάνει:

- Στις 7.30 πμ επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Ξηλοκαμάρα.

- Στις 10.00 πμ θα επισκεφτεί διάφορες ξενοδοχειακές μονάδες του βόρειου άξονα.

- Στις 6.00 μμ θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον τουρισμό.

- Στις 9.00 μμ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στις Βουκολιές (Καφενείο Χαλακατεβάκη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ