ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα ένα καίγονται τα δάση της χώρας

Μεγάλες καταστροφές στον Τα'ϋγετο, όπου η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους. Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Περαχώρα Κορινθίας, Ολυμπο και Αγιον Ορος, αφού όμως αποτέφρωσαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας βρισκόταν για άλλη μια μέρα χτες η Πελοπόννησος. Σε τρία πύρινα μέτωπα έκαιγε χτες η μεγάλη πυρκαγιά στον Ταϋγετο που εδώ και τέσσερις μέρες καταστρέφει μεγάλες εκτάσεις ενός από τα πιο σπάνια - σε χλωρίδα και πανίδα - δάση της Μεσογείου. Στον τόπο επιχειρούσαν να σβήσουν τις φωτιές 80 πυροσβέστες με 22 οχήματα. Σε εξέλιξη ήταν και η πυρκαγιά στο Λαμπανάκι Καλαβρύτων προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις.

Υπό πλήρη έλεγχο ήταν χτες η πυρκαγιά στην Περαχώρα Κορινθίας,η οποία μέσα σε μια βδομάδα κατέστρεψε περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης. Στον τόπο βρίσκονταν 100 πυροσβέστες με 25 οχήματα. Επίσης ελέγχονταν χτες οι φωτιές στην Κρανιά Ολύμπου,στην Κούβελα Μεσσηνίας,όπου καταστράφηκαν μεγάλες δασικές εκτάσεις, και στη Νύφη Μάνης.

Αργά χθες βράδυ τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην Αθωνική πολιτεία που εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα, μεταξύ των Μονών Σίμωνος Πέτρας,Ιβήρων και Φιλοθέου,κατακαίγοντας πανέμορφες δασικές εκτάσεις του Αγίου Ορους.Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν 13 υδροφόρα οχήματα, χωματουργικά μηχανήματα, 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη, δεκάδες άνδρες της πυροσβεστικής, των ΕΜΑΚ και υλοτόμοι. Νωρίς το πρωί ένα αεροσκάφος έκανε ρίψη επιβραδυντικού υγρού προκειμένου να περιορίσει την ταχύτητα εξάπλωσης της πύρινης λαίλαπας. Να σημειωθεί ότι μετά τις καταστροφές από τις πυρκαγιές σε Σιθωνία και Πευκοχώρι Χαλκιδικής, η οικολογική καταστροφή στο νομό είναι τεράστια.

Προχτές κλιμάκιο της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Αργύρη,μέλος του Γραφείου Περιοχής της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, επισκέφτηκε τις πυρόπληκτες περιοχές σε Αργυρό, Αλιβέρι, Ζάρκα και Αλμυροπόταμο.Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε και εκτίμησε, για μια ακόμα φορά, την εγκληματική κυβερνητική και νομαρχιακή ευθύνη, την ανυπαρξία ετοιμότητας, σχεδιασμού και συντονισμού, την αδιαφορία να παρθούν αποφάσεις και μέτρα αντιμετώπισης, παρά τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ. Επίσης, κάλεσε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να ζητήσει από την κυβέρνηση πλήρη αποκατάσταση των ζημιών σε όλους τους πληγέντες και να αποσυρθεί το δασοκτόνο νομοσχέδιο του Στεφ. Τζουμάκα.

Την άμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας και την πλήρη ετοιμότητα όλων των μέσων για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, ζητά με ανακοίνωσή της η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. "Απ' ό,τι φάνηκε παρόμοιο σχέδιο στο νομό δεν υπάρχει και είναι βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, που συνεχίζει: "Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική και καλούμε τους φορείς και τον λαό να απαιτήσει την άμεση απόσυρση των νομοσχεδίων Τζουμάκα και Δρυ, να μην αλλάξει χρήση ούτε μια σπιθαμή από τα καμένα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά τέτοια κρούσματα. Τα τελευταία γεγονότα συνιστούν ένα λόγο παραπάνω να καταδικαστεί στις επερχόμενες εκλογές η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της, να στηριχτούν με πείσμα οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που υποστηρίζει το ΚΚΕ στη Μεσσηνία".

Εξάλλου, το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου της Αθήνας αποφάσισε να αναλάβει τη δεντροφύτευση των χώρων στην Πανεπιστημιούπολη, αλλά και μεγάλο μέρος του Υμηττού.

"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" ΑΧΑΪΑΣ
Υπόλογοι στο λαό για το "μαύρο τοπίο"

Υπόλογοι στο λαό της Αιγιάλειας, για το "μαύρο τοπίο στο νομό", είναι, κατά τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Αχαϊας, ο νομάρχης και η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, οι οποίοι δεν αντιτάχθηκαν στα κυβερνητικά μέτρα και δεν κατήγγειλαν την εμπρηστική κυβερνητική πολιτική.Σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ Αχαϊας τονίζει ότι οι καταστροφές από τις πυρκαγιές στο νομό είναι ανεπανόρθωτες και ότι οι κάτοικοι της περιοχής πληρώνουν ακριβά την εμπρηστική πολιτική της κυβέρνησης, που εκφράστηκε με την εγκληματική έλλειψη στοιχειωδών μέτρων δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Η ΝΑΣ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, καθώς με το νομοσχέδιο που πρόσφατα ψήφισε μεταφέρει τη δασοπυρόσβεση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. "Ο λόγος που η κυβέρνηση προχώρησε σ' αυτή την αλλαγή αρμοδιοτήτων - συνεχίζει η ανακοίνωση - αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νόμου: "Με τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες και διαρκούσης της προσπάθειας σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή, η ύπαρξη δύο φορέων καταστολής των δασικών πυρκαγιών δεν αποτελεί ορθολογική λύση". Δηλαδή, είναι συνέπεια της πολιτικής λιτότητας και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών που επιβάλλουν οι στόχοι "σύγκλισης" της ΟΝΕ".

Η ΝΑΣ καλεί το λαό και τους πληγέντες της Αιγιάλειας να ξεσηκωθούν για να μην ψηφιστεί στη Βουλή ο νόμος Τζουμάκα, που οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων, διότι αν περάσει αυτός ο νόμος θα καεί ό,τι απέμεινε στο νομό. Επίσης, τους καλεί να απαιτήσουν άμεσα:

  • Αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων στην περιοχή. Οχι με δανεισμούς και τοκογλυφίες, αλλά ουσιαστική στήριξη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των μικροπαραγωγών.
  • Αναθεώρηση του πρόσφατου νόμου για την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα. Δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Να γίνει επιτέλους το Εθνικό Κτηματολόγιο.
  • Να εκπονηθεί από τώρα σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών από τις πυρκαγιές, δηλαδή, αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές και αναδάσωση των καμένων περιοχών.
  • Συγκεκριμένα άμεσα μέτρα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης για όσους πνεύμονες πρασίνου έχουν απομείνει στο νομό (π.χ. δάσος Στροφιλιάς).

Τέλος, η ΝΑΣ καλεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, να κάνει και δική του υπόθεση τα παραπάνω αιτήματα, διαφορετικά χρεώνεται παραπέρα την εμπρηστική πολιτική της κυβέρνησης.

Οχι στις ανεξέλεγκτες κατασκευές

"Ομπρέλα" προστασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε ακτές και παραλίες. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με μια πολύ σημαντική απόφαση για το φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα για τα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα των μικρών νησιών, βάζει φραγμούς στις ανεξέλεγκτες εξέδρες ελλιμενισμού για τα ταχύπλοα σκάφη, ακόμη και σε κατασκευές για λουόμενους. Δηλαδή, το ΣτΕ απαγορεύει εξέδρες για λουόμενους, όταν δεν υπαγορεύονται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν 20 περίπου μέρες το ίδιο δικαστήριο με μια άλλη απόφασή του "εκτόπιζε" από τις παραλίες των λουόμενων τα ταχύπλοα σκάφη, jet ski κλπ. Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, δεν επιτρέπεται η αλλοίωση του ιδιαίτερου κάλλους των ακτογραμμών, αν δεν εντάσσεται στα πλαίσια ενός γενικότερου ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού.

Συγκεκριμένα, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμό 3146/98 απόφασή του ακύρωσε αποφάσεις του περιφερειακού διευθυντή Κυκλάδων και του λιμενάρχη Μυκόνου που παραχωρούσαν δημοτική έκταση 18 τ.μ. για εκμίσθωση και εγκατάσταση πλωτής προβλήτας σε ξενοδοχείο στη θέση Χουλάκια.

"Κουνήθηκε" ο Αυλώνας

Ασθενής σεισμική δόνηση, εντάσεως 4.1 βαθμών της κλίμακας "Ρίχτερ" σημειώθηκε χτες στις 6.30 το απόγευμα, με επίκεντρο την περιοχή του Αυλώνα, 35 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Αττική και σε περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Οι σεισμολόγοι του Αστεροσκοπείου της Αθήνας ήταν καθησυχαστικοί, αφού, όπως μας είπαν, "είναι μια περιοχή που δίνει επί πολλά χρόνια μικρούς σεισμούς και χαρακτηρίζεται από ήπια σεισμικότητα". Μέχρι αργά χτες βράδυ οι σεισμολόγοι του Αστεροσκοπείου δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν αν επρόκειτο για κύριο σεισμό ή για προσεισμική δόνηση. Στην περιοχή δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Ελεύθερη η 17χρονη μαθήτρια

Αποφυλακίστηκε χτες, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, η 17χρονη Ελληνοαμερικανίδα Αναστ. Χαρτς, που είχε συλληφθεί στις 9 του Ιούλη μαζί με άλλα οχτώ άτομα σε εστιατόριο της Γλυφάδας, επειδή βρέθηκαν στην κατοχή τού ενός 180 γραμμάρια χασίς. Στο σκεπτικό του βουλεύματος αναφέρεται ότι από τα στοιχεία που προσκόμισε η προσφεύγουσα και επικαλείται, έχουν αποδυναμωθεί οι ενδείξεις ενοχής σε βάρος της, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη το νεαρό της ηλικίας της και το γεγονός ότι είναι μαθήτρια Λυκείου και η τυχόν συνέχιση της κράτησής της θα έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της, όσο και στην επαγγελματική της αποκατάσταση. Κατά την κρίση, τέλος, του δικαστικού συμβουλίου, η 17χρονη δεν είναι πιθανό, αν αφεθεί ελεύθερη, να διαπράξει στο μέλλον άλλα αδικήματα.

Με την παραπάνω απόφαση επιβλήθηκαν στην Αναστ. Χαρτς δύο περιοριστικοί όροι: χρηματική εγγύηση 500.000 δρχ. και εμφάνιση μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που διαμένει. Οι ίδιοι όροι τέθηκαν και στον 18χρονο συγκατηγορούμενό της Δ. Τζαμαλή, ο οποίος αφέθηκε επίσης ελεύθερος. Για την υπόθεση αυτή παραμένει πλέον στη φυλακή μόνο ο Αιγύπτιος Μπασάν Ντασιόνι, που κατείχε και τα ναρκωτικά.

Σωτήριο βοριαδάκι...

Το βοριαδάκι που φύσηξε χτες έκανε υποφερτή την κατάσταση στην Αθήνα και έδιωξε προς το παρόν το νέφος. Στα χτεσινά επίπεδα θα κυμανθεί σήμερα η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 38 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 23 έως 33 βαθμούς. Στην Αττική το θερμόμετρο θα φτάσει τους 37 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη τους 35 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι και το Σαββατοκύριακο πάντως τα νοσοκομεία θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στην Περαχώρα μετά τις πυρκαγιές, αλλά οι

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στην Περαχώρα μετά τις πυρκαγιές, αλλά οι οικοπεδοφάγοι στο πόστο τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ