ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΜΑΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΟΥΤΕΣ
Στα ματοβαμμένα βουνά της Γκιώνας

Στα βουνά της Γκιώνας, στη ματοβαμμένη περιοχή της Ρούμελης, στέκει ολόρθο, ενάντια στη θέληση του χρόνου, ένα μικρό χωριό. Ενα χωριουδάκι, περικυκλωμένο από τα βουνά της περιοχής και τα έλατα που κατεβαίνουν με ορμή από τις κορφές τους μέχρι τις παρυφές των πρώτων σπιτιών. Το χωριό αυτό είναι βαθιά χαραγμένο στην ψυχή όλων των αντιστασιακών, των ΕΑΜιτών, των ΕΛΑΣιτών και των ΕΠΟΝιτών. Γιατί, έμελλε να γράψει μία από τις χρυσές σελίδες της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης.

Στις Καρούτες Φωκίδας, στο ταπεινό και άσημο μέχρι τον Αύγουστο του 1944 αυτό χωριό, ο ΕΛΑΣ έδωσε και κέρδισε μια μεγάλη μάχη απέναντι στα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής. Απέναντι σε ένα στρατό που ήταν πανίσχυρος και πάνοπλος, οι αντάρτες νίκησαν με μόνο στήριγμα τη δύναμη της ψυχής τους και τη θέλησή τους να δουν την Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη.

Η προετοιμασία και το σχέδιο

Είχαν περάσει τα μεσάνυχτα της 3ης προς 4η Αυγούστου του 1944, όταν ένα πάνοπλο γερμανικό απόσπασμα, με δύναμη άνω των τριακοσίων αντρών, ειδικευμένο σε ορεινές επιχειρήσεις, κινείται από την Αμφισσα προς το Ελατο, με στόχο να χτυπήσει το Λιδορίκι - που τότε αποτελούσε την έδρα της 5ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Αυγούστου, φτάνει στην τοποθεσία Ελατο. Εκεί, όμως, αντιμετωπίζεται από τον 6ο Λόχο του 2/34 Τάγματος, που κατέχει μόνιμα τη θέση αυτή. Αμέσως λαμβάνουν γνώση τόσο το 2/34 Τάγμα, όσο και η Διοίκηση της Ταξιαρχίας στο Λιδορίκι. Διοικητής τότε της Ταξιαρχίας ήταν ο Συνταγματάρχης Γιώργος Ρήγος,με το ψευδώνυμο "Φεραίος".

Ο ίδιος συλλαμβάνει και επεξεργάζεται με τους συνεργάτες του το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του γερμανικού αποσπάσματος. Διατάσσει, λοιπόν, τον 6ο Λόχο να συμπτυχθεί προς το χωριό Καρούτες, με αντικειμενικό σκοπό να παραπλανήσει αφ' ενός τους Γερμανούς ότι δήθεν ηττήθηκαν και υποχωρούν, και αφ' ετέρου να τους καθυστερήσει, χτυπώντας τους με σποραδικά πυρά, να φτάσουν στις Καρούτες. Ταυτόχρονα, όμως, ζητά από το 2/34 Τάγμα αλλά και από την Ταξιαρχία να κινηθούν χωρίς καμία αναβολή στις περιοχές γύρω από το χωριό Καρούτες, παίρνοντας συγκεκριμένες θέσεις. Συνεπώς, το σχέδιο του "Φεραίου", ήταν να εγκλωβιστεί και να εξοντωθεί το εχθρικό απόσπασμα μέσα στο χωριό, χωρίς καμία διέξοδο διαφυγής.

Τη βράδυ της 4ης και το πρωί της 5ης Αυγούστου, το γερμανικό απόσπασμα βρίσκεται μέσα στο χωριό. Ωστόσο, δεν προχωρούν προς το Λιδορίκι. Αντίθετα, μένουν στο χωριό, όπου επιδίδονται στο συνηθισμένο τους έργο: Το πλιάτσικο. Απ' ό,τι φαίνεται, περιμένουν εντολή για να προχωρήσουν ή απλώς κάθονται για να ξεκουραστούν μια μέρα. Είναι μάλιστα, τόσο βέβαιοι πως κατάφεραν να διώξουν τους αντάρτες, που τα μέτρα ασφαλείας που παίρνουν είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Η ιστορική μάχη

Ολα τα τμήματα της Ταξιαρχίας βρίσκονται στις θέσεις τους. Προχωρούν αθόρυβα, σύμφωνα με το σχέδιο, κυκλώνοντας το χωριό χωρίς να τους αντιληφθούν. Ολοι τους, περιμένουν το σύνθημα - βολή όλμου - με ανυπομονησία, για να αρχίσουν την επίθεση.

Η ησυχία της περιοχής "σπάει" από ένα πυροβολισμό Γερμανού στρατιώτη που αντιλήφθηκε τις κινήσεις των ανταρτών στα βορειοδυτικά υψώματα. Η ώρα ήταν 12.30 το μεσημέρι, όταν και άρχισε η επίθεση.

Απ' όλες τις πλευρές ορμούν οι αντάρτες, αιφνιδιάζοντας τους Γερμανούς. Πυροβολισμοί, ριπές πυροβόλων και βλήματα, "σχίζουν" τον αέρα. Με τη δεύτερη βολή των όλμων οι αντάρτες χτυπούν και καταστρέφουν τον ασύρματο αφήνοντας τους χιτλερικούς χωρίς επικοινωνία. Στην περιοχή βρισκόταν και ο διοικητής των Γερμανών, ο οποίος και σκοτώνεται.

Πανικόβλητοι οι φασίστες τρέχουν, άλλοι για να ντυθούν και άλλοι για να πάρουν τα όπλα τους. Στην πλατεία του χωριού, στο προαύλιο της εκκλησίας, στο σχολείο, οι μάχες είναι σκληρές και σώμα με σώμα. Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, οι Γερμανοί ανασυντάσσονται και συνεχίζουν τη μάχη. Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι πολλοί και από τις δύο πλευρές. Το χώμα έχει ποτιστεί με αίμα. Η αντίσταση όμως των χιτλερικών αρχίζει να κάμπτεται κάτω από το βάρος των απωλειών. Τελικά, όσοι επέζησαν, παραδίνονται. Η μάχη τέλειωσε αργά το σούρουπο. Τα παλικάρια του ΕΛΑΣ, πέτυχαν ακόμη μία μεγάλη νίκη απέναντι στον κατακτητή.

Οι απώλειες για τους φασίστες μεγάλες. Από τους περίπου 320 άντρες που αριθμούσε η δύναμη της διλοχίας, οι 203 έπεσαν νεκροί και οι αιχμάλωτοι έφτασαν τους 110, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλοί τραυματίες, ενώ λέγεται ότι πέντε κατάφεραν να ξεφύγουν.

Από την πλευρά των ΕΛΑΣιτών οι νεκροί ήταν μόλις 30 και οι τραυματίες περίπου 60. Ο "Φεραίος", στέλνοντας μήνυμα στο γερμανικό αρχηγείο στην Αμφισσα, ζητάει να υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ωστόσο, δεν παίρνει καμία απάντηση. Ολοι οι αιχμάλωτοι, μεταφέρονται - κατόπιν εντολής του Πρώτου Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ - στην Αγγλική Μονάδα στο Γουδί.

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Τιμούν την επέτειο

Εκδήλωση - προσκύνημα, προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ, που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Γερμανών την 5η Αυγούστου του 1944, οργανώνει το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αμφισσας την Κυριακή 2 - 8 - 1998, στις 11.30 π.μ., στις ΚΑΡΟΥΤΕΣ Φωκίδας.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή και δρομολογούν πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Τηλέφωνα για περισσότερες πληροφορίες: 88.31.368 και 58.17.384.

22 ΙΟΥΛΗ 1943
Η επέτειος ενός μεγαλειώδους συλλαλητηρίου

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ, για την 55η επέτειο του μαχητικού παλλαϊκού συλλαλητηρίου, που έγινε στην Αθήνα, στις 22 Ιούλη 1943 και στόχευε στη ματαίωση της επέκτασης της βουλγάρικης κατοχής. Πλήθος αντιστασιακών τίμησαν τη μεγαλειώδη αυτή κινητοποίηση του λαού της αδούλωτης Αθήνας και ιδιαίτερα, όσους πότισαν με το αίμα τους, εκείνη τη μέρα, το δέντρο της λευτεριάς και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Για πρώτη φορά παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και τίμησαν την επέτειο αντιπροσωπείες αξιωματικών και των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και της Ελληνικής Αστυνομίας. Το γεγονός σημειώθηκε και από τον εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος στο χαιρετισμό του σημείωσε: "Η εδώ πρώτη πολυμελής παρουσία των εθνικών μας Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας προσδοκούμε ότι θα αποτελέσει μια καλή αρχή, ώστε η αντίσταση του λαού μας, ένοπλου ή άοπλου, στις πόλεις, στα χωριά, στα βουνά και στους κάμπους να περιληφθεί στις χρυσές σελίδες της ιστορίας της πατρίδας μας, ισότιμη και ισάξια των μαχών της Αλβανίας, των οχυρών του Ρούπελ και της μάχης της Κρήτης".

Με τη μπάντα του Δήμου Αθήνας να παιανίζει οι τιμημένες σημαίες των αντιστασιακών οργανώσεων πορεύονται από την πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρίτση, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου, στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου, τόπου όπου έπεσαν οι ΕΠΟΝίτισσες Σταθοπούλου, Λίλη, Χατζηθωμά, κ.ά. από τα φονικά πυρά και τα τανκ των φασιστών.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Συνεστίαση πραγματοποιεί αύριο Σάββατο 1-8-1998, στις 9.00 μ.μ., η ΠΕΑΕΑ Ευπαλίου Φωκίδας στην Κεντρική Πλατεία του χωριού. Στη συνεστίαση, θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Αρκαδίας και Λακωνίας πραγματοποιούν την Κυριακή 2-8-1998, στις 11.30 π.μ., εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Ιταλών κατακτητών στον Κοσμά Κυνουρίας.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στον Κοσμά Κυνουρίας, που ξεκινάνε από την πλατεία Κάνιγγος, στις 6.30 π.μ. Τηλέφωνα για περισσότερες πληροφορίες: 8234.296 και 8222.952.

  • Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί συνεστίαση αφιερωμένη στους νεκρούς του αγώνα την Κυριακή 8-8-1998, και ώρα 8 μ.μ., στη ΣΚΑΛΑ Λακωνίας στο Κέντρο "Πολυτάκου". Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για τη συνεστίαση που θα αναχωρήσει από την Πλατεία Κάνιγγος την Κυριακή 8-8-1998 στις 8 π.μ..Τηλέφωνα για περισσότερες πληροφορίες: 8234.296, 8222.952 και 3844.853.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ