ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Δυο μέτρα και δυο σταθμά για τους εργαζόμενους στα τεχνικά έργα

Σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Στις συνθήκες εργασίας, που επικρατούν κατά την εκτέλεση τεχνικών έργων στο Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρονται οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Μπάμπης Αγγουράκης,με Ερώτηση που απηύθυναν στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ ταυτόχρονα αιτούνται και κατάθεση εγγράφων με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να δοθεί πλήρης εικόνα για την όλη κατάσταση. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων είναι το παρακάτω:

"Πολύτιμες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι τεχνικοί που εργάζονται στο Πολεμικό Ναυτικό (κατεργασία και συναρμολόγηση ελασμάτων, οι επισκευές των πλοίων και των υποβρυχίων κλπ.). Οι ειδικότητές τους είναι ανάλογες αυτών των Ναυπηγείων (ναυπηγοί, συγκολλητές, ελασματουργοί, δεξαμενιστές, αμμοβολιστές κ. ά.), αλλά και άλλες επιπρόσθετες (τεχνικοί πυρομαχικών, ναρκών κ. ά.).

Ωστόσο, παρόλο που παρέχουν την εργασία τους μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες (δυσπρόσιτοι, επικίνδυνοι και ανθυγιεινοί χώροι, υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι - κρύο το χειμώνα κλπ.) δεν αμείβονται κανονικά, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, οι εμπλεκόμενες ειδικότητες, χαρακτηρίζονται σαν βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με ανάλογη αντιμετώπιση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και στις αποδοχές με τη χορήγηση ειδικών επιδομάτων.

Ταυτόχρονα δε λαμβάνονται πάντα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ το προσωπικό διακρίνεται σε μόνιμους δημόσιους υπάλληλους και σε εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ενώ στον ίδιο χώρο απασχολούνται και εργαζόμενοι των ιδιωτικών εταιριών που αναλαμβάνουν - μέσα από εργολαβίες, αναθέσεις κτλ. - έργα στο Πολεμικό Ναυτικό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, προκειμένου:

- Να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά την εκτέλεση τεχνικών έργων στο Πολεμικό Ναυτικό, ώστε να προστατεύεται η ζωή και η υγεία των εργαζομένων;

- Να αναγνωριστούν και για τους τεχνικούς δημοσίους υπαλλήλους του Πολεμικού Ναυτικού όσα ισχύουν και για τους εργαζόμενους με ίδιες ειδικότητες στον υπόλοιπο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να τους χορηγείται η ανάλογη αμοιβή και τα αντίστοιχα ασφαλιστικά δικαιώματα;

Επίσης ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προβλεπόμενες από τον κανονισμό της Βουλής προθεσμίες όλα τα παρακάτω στοιχεία:

- Σε κάθε ένα από τα τελευταία δέκα χρόνια πόσοι ήταν οι εργαζόμενοι τεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι του Πολεμικού Ναυτικού και πώς εξηγούνται οι τυχόν μεταβολές του αριθμού τους;

- Πόσοι είναι συνολικά οι τεχνικοί που απασχολούνται στο Πολεμικό Ναυτικό; Πόσοι απ' αυτούς είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και πόσοι με άλλη σχέση εργασίας (αναλυτικά σε κάθε περίπτωση);

- Πόσοι είναι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τεχνικοί, που απασχολούνται στον ίδιο χώρο, σε ιδιωτικές εταιρίες που αναλαμβάνουν έργα για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού;".

Το "σαβουάρ βιβρ" της υποτέλειας

Αν μη τι άλλο, η ελληνική κυβέρνηση είναι μια "προσαρμόσιμη" κυβέρνηση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συνέστησε, εφόσον η κυβέρνηση διαφωνεί με τους χειρισμούς των Αμερικανών, πως δε χρειάζεται να "φωνασκεί", αλλά να θέτει το ζήτημα "ιδιωτικώς", σαν... καλή σύμμαχος. Ευθύς η ελληνική πλευρά ανταποκρίθηκε στους κανόνες του "σαβουάρ βιβρ" της υποτέλειας και έσπευσε να κλείσει την... παρένθεση των "λεονταρισμών" του υπουργού Εξωτερικών. Μάλιστα, ο τελευταίος, φρόντισε να δώσει εξηγήσεις, χτες, στον Αμερικανό πρέσβη, Ν. Μπερνς, διαβεβαιώνοντας τον συνομιλητή του ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν... Φυσικά η κυβέρνηση, παράλληλα με την προσαρμογή της φωνής της σε εκείνους τους τόνους που ανέχεται η Ουάσιγκτον, ισχυρίζεται ότι έστω και χαμηλόφωνα, έστω και "ιδιωτικώς", θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται προς τις ΗΠΑ. Εχει κάθε λόγο να το κάνει. Διότι ως εκπρόσωπος της εγχώριας ολιγαρχίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βλέπει ότι η υπερατλαντική υπερδύναμη δε συμπαραστέκεται στη "μεγάλη ιδέα" της ελληνικής πλουτοκρατίας. Στο "όνειρό" της, δηλαδή, να ανακηρυχτεί από τις ΗΠΑ ως ο πρώτος τη τάξει "επιστάτης" τους στην περιοχή. Αντίθετα, οι ΗΠΑ δείχνουν την προτίμησή τους στην ολιγαρχία της απέναντι όχθης. Γι' αυτό το λόγο, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατυπώνει τις ενστάσεις της. Το απαιτεί η ιδιότητά της ως διαχειρίστρια των συμφερόντων της άρχουσας τάξης της χώρας. Αλλά θα το κάνει "ιδιωτικώς" και με "τακτ"...

***

Η στάση της κυβέρνησης, δεν είναι καθόλου ανεξήγητη. Πρώτον, μια αστική κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι κινήσεις της πρέπει να λαμβάνουν πάντα υπόψη τις επιπτώσεις τους στο λαό. Και βεβαίως δεν είναι ώρα να αναδειχτεί η ίδια η κυβέρνηση σε - κατά λάθος - τροφοδότη των αντιιμπεριαλιστικών και αντιαμερικανικών αισθημάτων του λαού, μέσα από αδέξιους, τελικά, χειρισμούς, σχετικούς με την προώθηση των συμφερόντων της εγχώριας ολιγαρχίας. Δεύτερον, η συμμόρφωση της κυβέρνησης στις υποδείξεις της Ουάσιγκτον στοχεύει να δημιουργηθεί ένα κλίμα του στιλ "μπόρα ήτανε και πάει", όσον αφορά τόσο το ρόλο των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, όσο και απέναντι στη χώρα μας. Αλήθεια, όμως, όσα αναγκάστηκε να ομολογήσει η ίδια η κυβέρνηση είναι μια "παρένθεση"; Δηλαδή, τώρα έπαψαν οι ΗΠΑ να καταδυναστεύουν τους λαούς της περιοχής και, άρα, δε χρειάζεται "να μας αφήσουν ήσυχους", όπως έλεγε ο Θ. Πάγκαλος; Τώρα, έπαψαν να κινούνται εκτός αποφάσεων ΟΗΕ, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό; Τώρα, έπαψαν να χαρακτηρίζουν την εισβολή και κατοχή του "Αττίλα" σαν μια απλή "σύγκρουση"; Τώρα, έπαψαν να ισχύουν οι... τηλεφωνικές απειλές του Κλίντον για ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο;

***

Η απάντηση είναι προφανής. Η στάση των Αμερικανών όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά ίσα - ίσα διανύουμε μια περίοδο που η συμπεριφορά των ΗΠΑ γεννά ακόμα περισσότερους κινδύνους για τη χώρα μας. Κίνδυνοι ορατοί, όσο και οι αφόρητες πιέσεις εκ μέρους των ιμπεριαλιστών. Η κυβέρνηση, απέναντι σε αυτή την αλήθεια, επιλέγει να μιλά για "παρένθεση". Πράγματι. Οι λεονταρισμοί της ήταν μια παρένθεση. Μια παρένθεση στο ατέλειωτο κεφάλαιο της επικίνδυνης για το λαό και τη χώρα πολιτικής των ΗΠΑ ενάντια στην Ελλάδα. Ενα κεφάλαιο που οι πρόσφατες εξελίξεις πιστοποιούν με δραματικό τρόπο ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να εντείνει τους αγώνες του, ώστε να μπει κάποτε "τελεία".

Κώδικας της γραφειοκρατίας

Απεικόνιση και επικύρωση της γραφειοκρατικής λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν ως αποτέλεσμα την καθημερινή ταλαιπωρία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αποτελεί ο κώδικας διοικητικής διαδικασίας που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο στη σειρά των προεκλογικών νομοσχεδίων που καταθέτει με καταιγιστικούς ρυθμούς τις τελευταίες μέρες ο Αλ. Παπαδόπουλος, αν και δεν πρόκειται να ψηφιστεί στα θερινά τμήματα αφού η ψήφιση των κωδίκων απαιτεί λειτουργία της Ολομέλειας της Βουλής. Ωστόσο, ο υπουργός έκανε φιλότιμες προσπάθειες να πείσει ότι ο κώδικας διοικητικής διαδικασίας αποτελεί "σημαντική παρέμβαση ποιότητας", που βάζει τάξη στην "ακαταστασία των κανόνων" που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση. Ούτε όμως από αυτά που είπε ο υπουργός ούτε από τις διατάξεις του κώδικα στοιχειοθετείται η παραπάνω υπερφίαλη τοποθέτηση του Αλ. Παπαδόπουλου. Απλά, κωδικοποιούνται οι ισχύουσες διαδικασίες στη δημόσια διοίκηση, οι οποίες μόνο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων, δε συμβάλουν.

Αντίθετα, ο Αλ. Παπαδόπουλος, επιχείρησε να εμφανίσει ως σημαντικές παρεμβάσεις υπέρ της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών, τον αντιδραστικό δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, το συνήγορο του πολίτη και τους ράμπο - επιθεωρητές της δημόσιας διοίκησης και το νέο, ανύπαρκτο, προσοντολόγιο.

Αναφορικά με την κατάρτιση των νέων οργανισμών των υπουργείων, επανέλαβε ότι πολλά υπουργεία έχουν ανταποκριθεί, ενώ άλλα μένουν "στα παλαιά" και ζητούν πολλές διευθύνσεις, αλλά, συμπλήρωσε, το θέμα "εκκαθαρίζεται σε υπηρεσιακό επίπεδο" και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΡ
Ο Π. Σούρλας υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ

Συζητήθηκε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, η πρόταση για το πρόσωπο του αντικαταστάτη του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Γ. Κασιμάτη, που ως γνωστόν, έχει παραιτηθεί.

Η πρόταση αυτή έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφού την τελική απόφαση παίρνει ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης. Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης υπερψηφίστηκε, μόνο από το ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Σούρλας,καθηγητής Πανεπιστημίου, που είναι μέλος του ΕΣΡ και στη θέση αυτή είχε προταθεί από την κυβερνητική παράταξη. Η πρόταση καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ και τη ΝΔ, ενώ ο ΣΥΝ απείχε από την ψηφοφορία. Ο Δ. Τσοβόλας αρνήθηκε να συμμετέχει στη συζήτηση, διαμαρτυρόμενος για τον παρατεινόμενο αποκλεισμό του κόμματός του από το ΕΣΡ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, επισήμανε στη διάρκεια της συνεδρίασης ότι το πρόσωπο του προέδρου του ΕΣΡ θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά τέτοια, που να εξασφαλίζουν κάποια σχετική ανεξαρτησία από την κυβέρνηση, πράγμα που πληρούσε ο παραιτηθείς πρόεδρος, Γ. Κασιμάτης, που έδειξε στοιχεία αντίστασης στις κυβερνητικές πιέσεις. Σημείωσε ότι ο προτεινόμενος πρόεδρος δεν έχει δείξει ότι με βάση αυτά τα κριτήρια είναι ο κατάλληλος, ενώ, ενδεικτικά, πρότεινε τον Μιχάλη Σταθόπουλο, τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Στρ. Κόρακας δήλωσε: "Ευχόμαστε ο κ. Π. Σούρλας στην πράξη να μας διαψεύσει".

ΕΕΔΥΕ
Ποτέ πια Χιροσίμα

Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης η εκδήλωση μνήμης και αγώνα, την Πέμπτη 6 Αυγούστου, στις 7.45μμ

"Με αφορμή τη συμπλήρωση 53 χρόνων από τη μαύρη επέτειο του εγκλήματος που διέπραξαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στις 6 Αυγούστου στη Χιροσίμα και στις 9 Αυγούστου 1945 στο Ναγκασάκι, εγκαινιάζοντας έτσι την εποχή της πυρηνικής τρομοκρατίας για την ανθρωπότητα, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει εκδήλωση μνήμης, συνέχισης του αγώνα αλλά και καταγγελίας των νέων εγκληματικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς, την Πέμπτη 6 Αυγούστου, στις 7.45μμ, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης της Αθήνας και του Πειραιά να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση για να καταδικάσουν τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς και την πυρηνική τρομοκρατία που προσπαθεί να επιβάλει στους λαούς η Νέα Τάξη Πραγμάτων.

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ, ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΑΤΟΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ