ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα κόλπα του ΣΕΒ...

Φαίνεται, πως η ηγεσία του ΣΕΒ αρέσκεται στη "μαύρη" κωμωδία. Αλλιώς, δεν εξηγείται η... παράσταση που έδωσε προχθές στη Βουλή, στην αρμόδια επιτροπή που συζητά το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Μιλώντας εκεί ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής, επισήμανε ότι αφού υπάρχουν αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο, "ας ενώσουμε τις φωνές μας με τη ΓΣΕΕ και να ζητήσουμε την απόσυρσή του"!

Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι "δεν είμαστε οι μόνοι που ζητήσαμε απόσυρση του νομοσχεδίου, υπάρχουν και άλλοι. Εγώ και ο Κωστόπουλος (σ.σ. ο βουλευτής του ΚΚΕ που συμμετέχει στην επιτροπή) ζητήσαμε την απόσυρση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής"!!!

Οι τραγελαφικές αυτές δηλώσεις δε θα είχαν γίνει, αν ο ΣΕΒ δεν προσπαθούσε να "παίξει σε πολλά ταμπλό". Οι βιομήχανοι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το νομοσχέδιο. Ασκούν όμως κριτική στα πλαίσια της λογικής τους ότι πρέπει να έχουν αυτοί και μόνο αυτοί την απόλυτη δυνατότητα "ρύθμισης" των εργασιακών σχέσεων. Οπως είπε και ο Μ. Κωστόπουλος στην επιτροπή, οι εργοδότες "αντιδρούν" επειδή θέλουν το 10ωρο να γίνει 15ωρο, αλλά για τους εργαζόμενους η απόσυρσή του έχει να κάνει με την προστασία του 8ωρου και του 7ωρου.

Ποιος δίνει σημασία στα γκάλοπ;

Εύκολο είναι να καταλάβει κανείς ποιο κόμμα μοίρασε σε ορισμένες... φιλοκυβερνητικές εφημερίδες το γκάλοπ για την Αθήνα, αρκεί να ρίξει μια ματιά στα ποσοστά που δίνει στους υποψηφίους δημάρχους. Πρόκειται για ποσοστά καλά μελετημένα, ώστε να δείχνουν, πρώτον, ότι ο Αβραμόπουλος δεν παίρνει από τον πρώτο γύρο τις εκλογές, ότι δεν έχει "διεισδυτικότητα" στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ότι η κυβερνητική υποψήφια είναι αποδεκτή από υψηλά ποσοστά των οπαδών των δύο κομμάτων που τη στηρίζουν και "έχει ελπίδες" στο δεύτερο γύρο, και, βέβαια, ότι ο Λ. Αυδής στηρίζεται μόνο από τους οπαδούς του ΚΚΕ!

Προκειμένου να φανεί πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα γκάλοπ, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόλις πριν από μερικές μέρες τα "γενικά" γκάλοπ έδειχναν θετικές κρίσεις για την κυβέρνηση γύρω στο 15%, δηλαδή μόνο το 1/3 των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 1996. Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ. Ξαφνικά όμως οι δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική πολιτική και τους συμμάχους της το μετάνιωσαν και γύρισαν πίσω...

Ακόμα είμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου. Δε χρειάζεται φαντασία για να καταλάβει κανείς πόσο θα χρησιμοποιηθούν τα γκάλοπ για να "καναλιζάρουν" και χειραγωγήσουν την "κοινή γνώμη" και τις συνειδήσεις. Ομως, οι εργαζόμενοι έχουν πάψει να δίνουν σημασία στα "μηνύματα" των γκάλοπ.

Κάτι θα ξέρει...

Το παρακάτω, το διαβάσαμε στα "Νέα", μία μέρα πριν την προχθεσινή πρωθυπουργική σύσκεψη και το κλείσιμο της "παρένθεσης" των δηλώσεων εθνικής ...έξαρσης. Και το αναδημοσιεύουμε, γιατί είναι χαρακτηριστικό των αντιλήψεων και των απόψεων, που κυριαρχούν στους κυβερνητικούς κύκλους. Αλλωστε, φιλοκυβερνητική εφημερίδα ειναι τα "Νέα", κάτι παραπάνω θα ξέρει... Εγραφε, λοιπόν: "Πάντως έχουμε ισχυρό επιχείρημα απέναντι στους Αμερικάνους. Μπορούμε να υποστηρίξουμε βασίμως ότι τους τα λέμε, εκτονωνόμαστε και ηρεμούμε. Διότι αν δεν τα "ρίξεις" στην υπερδύναμη, πώς θα κάνεις ό,τι σου ζητάει;".

Αποκαλυπτικά περιστατικά

"Αντεύχομαι υγείαν αστεμφή, ευόδωσιν εν τοις υμετέροις έργοις και πλουσίαν Χάριν και Ευλογίαν παρά Κυρίου". Αυτά γράφει - ανάμεσα σε άλλα - ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε μήνυμά του προς το περιοδικό "Εθνικό Φως", ως απάντηση για τις ευχές, που το περιοδικό του απέστειλε με αφορμή την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Γιατί, το σημειώνουμε; Μα, γιατί το περιοδικό αυτό έχει διατελέσει το "επίσημον όργανον της Εθνικής Οργανώσεως ΑΣΕ (Αντικομμουνιστικής Σταυροφορίας Ελλάδος)" και θεωρεί την "4η Αυγούστου" εθνικό σταθμό και έπαλξη εθνικού αγώνα, ενώ τάσσεται υπέρ της επανόδου του τέως, ως "τη μόνην εθνικήν λύσιν".

Σ' αυτούς τους στόχους και τις αντιλήψεις, δηλαδή, αντεύχεται "ευόδωσιν και πλουσίαν Χάριν και Ευλογίαν Κυρίου" ο αρχιεπίσκοπος;

Υ. Γ. 1 Να θυμίσουμε ακόμη, πως δεν είναι το πρώτο, ανάλογο περιστατικό, αλλά έρχεται ως συνέχεια της παλιότερης - τουλάχιστον - σχέσης του αρχιεπισκόπου, με τη φασιστική εφημερίδα "Στόχος", αλλά και της πρόσφατης,... συμβολικής επαναφοράς του στέμματος στην αρχιεπισκοπική αλληλογραφία.

Υ. Γ. 2 Τέλος, θα θέλαμε μια περισσότερο πειστική εξήγηση, από τα όσα τετριμμένα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχτές, αφού πρώτα έσπευσε να δώσει την κάλυψη της κυβέρνησης στην... αλληλογραφία του αρχιεπισκόπου.

Τρίποντα

Μουντομπάσκετ

στην Ελλάδα

και του Κώστα

η ομάδα

κάνει "άθλους"

γράφει "έπη"

με γερές... βολές

στην τσέπη!

Μπαμ, "σουτάρει"

ο... Γιαννάκης

κι οχ φωνάζει

ο κοσμάκης,

μα κι ο Δρυς,

άλλο ξεφτέρι,

φοβερό κι ετούτος

...χέρι!

Μουντομπάσκετ

στο ΟΑΚΑ

και στις τσέπες

"ευρω-τράκα"

κι έτσι η "ομάδα"

που "σουτάρει",

απ' τον κάθε

φουκαριάρη,

και τα... σώβρακα

θα πάρει!

Ο οίστρος

"Να χαμηλώσουμε τις κομματικές σημαίες"... Ιδού το ευφάνταστο σύνθημα του "ακομμάτιστου" (!) υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Θρ. Λαζαρίδη, το οποίο λανσάρεται επιμελώς αυτό τον καιρό.

Είμαστε σίγουροι ότι, στην πρόσφατη, κοινή σύσκεψη μεταξύ Τσοχατζόπουλου, Λαλιώτη, Τσουκάτου, Λαζαρίδη, με στόχο την προώθηση της υποψηφιότητας του τελευταίου, είχαν αφήσει τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ κάτω από το τραπέζι...

Κυβέρνηση - καρπαζοεισπράχτορας

Τώρα που χρειαζόταν, η κυβέρνηση Σημίτη, να δείξει σθένος και "τσαμπουκά" απέναντι στις ΗΠΑ, προκειμένου να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα και την ειρήνη στην περιοχή, τώρα η κυβέρνηση Σημίτη "αναδιπλώνεται" και επανέρχεται στη γραμμή του "γιέσμεν". Τώρα που χρειαζόταν απειθαρχία και αντίσταση, ακριβώς επειδή οι ασφυκτικές πιέσεις των "ισχυρών συμμάχων" έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, για λύσεις στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό σύμφωνα με τα αμερικάνικα συμφέροντα, τώρα η κυβέρνηση γατζώνεται σε αυτές και επιχειρεί να σωθεί η ίδια και όχι βέβαια τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Θ. Πάγκαλος, που μόλις πριν μερικές ημέρες ζητούσε από τις ΗΠΑ να αφήσουν ήσυχους τους λαούς της περιοχής, στη συνάντηση που είχε χτες με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ν. Μπερνς χαρακτήρισε ευπρόσδεκτες τις αμερικανικές πρωτοβουλίες! Πρόσθεσε βέβαια το γνωστό "αρκεί να κινούνται στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ", αλλά είναι πολύ καλά γνωστό ποια νομιμότητα εφαρμόζουν οι Αμερικάνοι.

Αλλη μια φορά, λοιπόν, η κυβέρνηση Σημίτη επιλέγει να είναι το "καλό παιδί", παρά τα ηχηρά χαστούκια που δέχτηκε, προσδοκώντας να ανταλλάξει αυτή την υποτελή στάση της με κάποια ψίχουλα - εξαιρετικά αμφίβολα και αυτά - στο πλαίσιο της "νέας τάξης".

Απέδειξε ταυτόχρονα ότι ο λαός δεν έχει τίποτα θετικό να περιμένει από αυτή και πρέπει να πάρει ο ίδιος τις τύχες στα χέρια του.

Επαφές δικομματικού τύπου...

ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ παρασκηνίου μεταξύ Σημίτη - Σουφλιά - Κοντογιαννόπουλου, γράφει στο χτεσινό πρωτοσέλιδό της η "Απογευματινή". Δεν ξέρουμε αν όντως έχουν έτσι τα πράγματα, αλλά δεν μπορεί να βρει και κανείς λόγο να μην έχουν έτσι...

***

Αν μη τι άλλο, διαφοροποιήσεις πολιτικών επιλογών μεταξύ των εν λόγω προσώπων, ιδίως τώρα που οι πρώην Νεοδημοκράτες βουλευτές είναι ανεξάρτητοι, δεν υπάρχουν. Οπότε ...γιατί όχι!

***

Αντε να δούμε, δηλαδή (αφού έχουμε τέτοια καλοκαιριάτικα), τι θα μας βγάλει ο επερχόμενος χειμώνας.

***

Ε, ΣΙΓΑ ΜΗΝ το άφηναν ανεκμετάλλευτο τώρα το Μουντομπάσκετ. Ολο στις εξέδρες θα τους βλέπουμε τους εκσυγχρονιστές και τον Σημίτη ιδιαίτερα, άσχετα αν είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει το ριμπάουντ από το τάιμ - άουτ.

***

Τουλάχιστον, ευτυχώς, μπορεί να ξεχωρίσει πότε πρέπει να χειροκροτάει. Οταν το κάνουν και οι υπόλοιποι 15 χιλιάδες θεατές του σταδίου. Δεν μπορεί να κάνουν όλοι λάθος...

***

Κουβαλάει μαζί του και τη δύστυχη κ. Σημίτη, η οποία, τι να κάνει η καημένη, αναγκάζεται να υποστεί τα σχόλια του Φούρα, του Βενιζέλου, του Παπαϊωάννου και άλλων για πράγματα, που, μάλλον, δεν πολυκαταλαβαίνει, όπως το μπάσκετ.

***

Από την παρέα προχτές πάντως, στο παιγνίδι με τον Καναδά, δεν έλειπε κι ο Στ. Λογοθέτης, έτσι για ...να μην ξεχνιόμαστε, αφού αμέσως μετά έχει και δημοτικές εκλογές.

***

ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ, πάντως, δεν καταλαβαίνουν από Μουντομπάσκετ και είναι φανερό πως δε σκοπεύουν να μας αφήσουν σε ησυχία, όπως αυτή χτες στον Ταϋγετο ή η άλλη στο Αγιον Ορος. Ας ελπίσουμε να μη συμβεί τίποτε χειρότερο από όσα έχουν, ήδη, συμβεί μ' αυτήν τη μάστιγα...

... και οι "παρενέργειες"

Η στάση των βιομηχάνων, βέβαια, δημιούργησε, όλως "συμπτωματικά", μια σειρά... παρενέργειες. Η κυβέρνηση άρπαξε την ευκαιρία και επιχείρησε να εμφανιστεί ως φιλεργατική, αφού προωθεί ένα νομοσχέδιο, στο οποίο αντιτάσσεται η ηγεσία του ΣΕΒ και ζητά, μάλιστα, την απόσυρσή του. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει... κριτική στους εργοδότες και να διαχωρίσει τη θέση του, από όσους ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου....

Και τελικά, μόνο το ΚΚΕ επέμεινε αταλάντευτα και με συνέπεια, να επαναλαμβάνει ότι είναι εγκληματικό να καταργηθεί το οχτάωρο και το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποσυρθεί, γι' αυτό το λόγο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ