ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κορυφώνεται η κόντρα

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα την Τετάρτη και σε Θεσσαλονίκη - Βόλο την Πέμπτη οργανώνουν οι Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων, ενώ η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ψηφίσει στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας το τερατούργημα. Σε μαζική συμμετοχή καλεί η ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το αντεργατικό νομοσχέδιο πραγματοποιεί τηνΤετάρτη, 5 Αυγούστου, στις 7μμ, στην πλατεία Κάνιγγος η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν και να εκφράσουν μια ακόμα φορά την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση θα συνεχίζεται εκείνη τη μέρα στο Α Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν την επόμενη μέρα, Πέμπτη, 6 Αυγούστου,ηΣυντονιστική Επιτροπή Σωματείων Θεσσαλονίκης και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου,που διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνειστις 7.30μμ στο Αγαλμα του Βενιζέλου,ενώ στον Βόλο στις 8.30μμ, στην πλατεία Ελευθερίας.

Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Θεσσαλονίκης επισημαίνεται ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα σημάνει για τους εργαζόμενους κατάργηση της πλήρους απασχόλησης, του 8ωρου, απασχόληση 9 και 10 ώρες ημερησίως, καθιέρωση της ελαστικοποίησης της εργασίας, κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Επισημαίνεται όμως και τι θα σημάνει για τους εργοδότες: Περισσότερα κέρδη, δυνατότητα έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, νομιμοποίηση της τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς, χτύπημα των συνδικάτων.

"Σ' αυτή την προσπάθεια - τονίζεται - η κυβέρνηση έχει ενεργούς συμπαραστάτες τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και ορισμένων Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, μεταξύ των οποίων και αυτό της Θεσσαλονίκης. Περίτρανη απόδειξη είναι το, χωρίς προσχήματα, σαμποτάρισμα από αυτές τις δυνάμεις της 24ωρης απεργίας στις 23 Ιούλη".

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, αλλά ακόμα κι αν γίνει νόμος δεν πρέπει να επιτρέψουν οι εργαζόμενοι να εφαρμοστεί στην πράξη.

Στις εισόδους της Θεσσαλονίκης θα βρίσκονται την Κυριακή το απόγευμα συνδικαλιστές από τα Σωματεία που απαρτίζουν τη Συντονιστική Επιτροπή, προκειμένου να μοιράσουν ενημερωτική ανακοίνωση στους εκδρομείς. Την Πέμπτη το πρωί εξάλλου θα πραγματοποιήσουν εξόρμηση και στην πλατεία Βαρδαρίου.

Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων του Βόλου,καταγγέλλεται το τερατούργημα του υπουργείου Εργασίας, απαιτείται μεταξύ άλλων να μην αγγιχτoύν το 8ωρο και οι συμβάσεις εργασίας, να μην εφαρμοστούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που τινάζει στον αέρα κάθε εργατικό δικαίωμα. Στην ανακοίνωση επιρρίπτονται ευθύνες στις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου Βόλου που "υπονόμευσαν ανοιχτά την απεργία, υπηρετώντας πιστά τους εργοδότες και σπέρνοντας τη μοιρολατρία στους εργαζόμενους".

Να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις των Συντονιστικών Επιτροπών καλεί τους συνταξιούχους, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και να διατρανώσουν από κοινού με τους εργαζόμενους την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι με το νομοσχέδιο αυτό "η κυβέρνηση παραδίδει τους εργαζόμενους στη μανία των βιομηχάνων", ενώ υπογραμμίζει την "ιστορική ευθύνη των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που όχι μόνο δεν οργανώνουν την αντίσταση των εργατοϋπαλλήλων, αλλά βρίσκουν και θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο".

Τις ευθύνες και των βουλευτών που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, επισημαίνει η Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι "η ιστορία θα τους γράψει με τα μελανότερα χρώματα".

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων "Εμ. Ν. Καζή" καταγγέλλει την κυβέρνηση για το αντεργατικό έκτρωμα, αλλά και τις "συμβιβασμένες και ξεπουλημένες σε κυβέρνηση και εργοδοσία συνδικαλιστικές ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων", επισημαίνοντας ότι θα πάρουν απάντηση από τους εργαζόμενους που θα πρωτοστατήσουν στις κινητοποιήσεις των σωματείων τους.

Σε επιφυλακή καλεί η ΕΣΚ-ΕΤΕ/ΔΕΗ

Απαράδεκτη παρέμβαση της ΠΑΣΚΕ στα εσωτερικά του σωματείου

Στην Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ - σε μια κρίσιμη περίοδο για τα προβλήματα των εργαζομένων και το μέλλον της ίδιας της επιχείρησης - επιχειρεί να μεταφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της παράταξης, η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ, στελέχη της οποίας επέλεξαν το δρόμο του αυτοαποκλεισμού τους από το προεδρείο της ΕΤΕ - ΔΕΗ. Ο Τομέας Συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ απέδωσε πρόθεση αποκλεισμού των συγκεκριμένων "εκσυγχρονιστικών" στελεχών σε άλλα στελέχη της παράταξης, τα οποία απειλούνται με πειθαρχικά μέτρα και τα οποία "ανταπέδωσαν" με προχτεσινή ανοιχτή επιστολή τους προς τον γραμματέα του Τομέα Ρ. Σπυρόπουλο.Χτες ο γραμματέας της ΠΑΣΚΕ - ΔΕΗ και πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Εξαρχος,με δήλωσή του συντάσσεται με τον Τομέα Συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ, καλεί τελεσιγραφικά τους πλειοψηφήσαντες της ΠΑΣΚΕ στην ΕΤΕ "να επανακαθορίσουν τη στάση τους εντός 20 ημερών",και - σε μια απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά του σωματείου - θέτει θέμα επανασυγκρότησης του προεδρείου της ΕΤΕ! Διαφορετικά, απειλεί με "αποφάσεις απομόνωσης των διασπαστών σε πανελλαδική ολομέλεια της παράταξης"...

Ωστόσο, η συγκρότηση του προεδρείου έγινε σε αντιπροσωπευτική βάση και οι διαδικασίες εκλογής ανέδειξαν πρόεδρο τον Χρ. Βούζα από την ΠΑΣΚΕ, γεν. γραμματέα τον Δ. Παπαλεξίου από την ΕΣΚ, οργ. γραμματέα τον Ν. Απειρανθίτη από τη ΣΑΔ, ταμία τον Ε. Μπουζούλα από τη ΔΑΚΕ. Κενή παραμένει η θέση του Α' αντιπροέδρου, η οποία βάσει των συσχετισμών πρέπει να καλυφθεί από άλλο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ.

Η ΕΣΚ - ΕΤΕ/ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η θέση που στήριξε κατά τη διάρκεια της συγκρότησης ήταν να μην υπάρξει αποκλεισμός παράταξης από το προεδρείο και όλα τα ψηφοδέλτια να εκφραστούν στην Εκτελεστική Επιτροπή."Αυτή η θέση - σημειώνει - βρήκε την αποδοχή των περισσοτέρων παρατάξεων και ψηφοδελτίων. Δυστυχώς, όμως, δυο από τα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ ακολούθησαν το δρόμο του αυτοαποκλεισμού. Παρ' όλα αυτά, παραμένουν κενές μία θέση στο προεδρείο και τρεις θέσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή για να συμπληρωθούν από τους συναδέλφους αυτών των ψηφοδελτίων".

Η ΕΣΚ μετά από αυτή την εξέλιξη, τονίζει ότι "με αίσθημα ευθύνης αναλαμβάνει τη θέση του γεν. γραμματέα - μια θέση την κατέδειξαν με την ψήφο τους οι εργαζόμενοι - και θα προσπαθήσει να συμβάλλει στη δρομολόγηση λύσεων στα οξύτατα προβλήματα του εργατοτεχνικού προσωπικού". Καλεί όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους τεχνικούς της ΔΕΗ, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και επιφυλακή στην κατεύθυνση ανατροπής των κυβερνητικών επιλογών στα ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ και το ασφαλιστικό.

"Το μέτωπο των εργαζομένων - υπογραμμίζει - πρέπει να μείνει αρραγές και να μην επιτρέψει σε κανέναν την αποδοχή, από πλευράς του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ, των κυβερνητικών επιλογών. Την πολιτική αυτή μπορεί να τη σταματήσει μόνο ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων. Στο αντιλαϊκό μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ, εμείς πρέπει να αντιτάξουμε το δικό μας μέτωπο πάλης".

ΠΟΡΘΜΙΑΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Αγωνιστικός αναβρασμός

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι εκατοντάδες ναυτεργάτες οι οποίοι υπηρετούν στα πλοία που εκτελούν πορθμιακές γραμμές, απαιτώντας από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να εφαρμόσει τη νομοθεσία, βάζοντας "φρένο" στην ασυδοσία των πλοιοκτητών, οι οποίοι ποδοπατούν συλλογικές συμβάσεις, ωράρια και οργανικές συνθέσεις, βάζοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα. Τα προβλήματα αυτά παρουσιάστηκαν κατά την προχτεσινή σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στο ΥΕΝ, όπου συμμετείχαν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών από όλες τις πορθμιακές γραμμές της χώρας, εκτός της Πρέβεζας και του Πειραιά,την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.Από την πλευρά του υπουργείου, παραβρέθηκε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεοδόσης Παπακωνσταντίνου,καθώς ο υπουργός Στ. Σουμάκης δήλωσε ...απασχολημένος.Από τους ναυτεργάτες έγινε σαφές ότι αν δεν εφαρμοστεί η νομοθεσία θα ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Ηδη, το Σωματείο Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής της Κέρκυρας "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ" έχει λάβει σχετική απόφαση που θα τεθεί σε ισχύ αν άμεσα δεν υπάρξει θετική απάντηση. Στην πορθμιακή γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα,οι ναυτεργάτες βρίσκονται στο πόδι 18 ώρες το 24ωρο. Επιπλέον, πλοία, όπως το ΘΕΟΛΟΓΟΣ, εκτελούν δρομολόγια με ελλιπή σύνθεση.

Στην πορθμιακή γραμμή του Ρίου - Αντιρρίου,με την κάλυψη των λιμενικών αρχών, σε ορισμένα πλοία, εκτός από την υπερεντατικοποίηση, εργάζονται συνταξιούχοι και ορισμένοι, οι οποίοι, ενώ είναι ναυτολογημένοι, είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ!

Στην πορθμιακή γραμμή Κυλλήνης - Ζακύνθου, παραβιάζεται η συλλογική σύμβαση, καθώς οι ναυτεργάτες των πληρωμάτων δεν παίρνουν δραχμή από τα νυχτερινά δρομολόγια.

Υπόλογη η πλειοψηφία της ΠΕΝΕΝ

Σε νέες προκλήσεις σε βάρος του κλάδου των ναυτών, προχώρησε η πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), καθώς, κάτω από τη συλλογική σύμβαση εργασίας για τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων με το ποσοστό αύξησης ...5%,φαντάζει φαρδιά - πλατιά η υπογραφή του προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη Νταλακογιώργου!

Το γεγονός αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή της η παράταξη "Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών" (ΑΣΝ),υπογραμμίζοντας ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, ξεπούλησε για άλλη μια φορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αγνοώντας την αύξηση του τιμαρίθμου και την ακρίβεια, αγνοώντας την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, και τα φορομπηχτικά σε βάρος των ναυτεργατών.

Ειδικά για την πλειοψηφία της ΠΕΝΕΝ, η παράταξη επισημαίνει: "Τη συλλογική σύμβαση των ποντοπόρων πλοίων υπέγραψε και ο "λαλίστατος" πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών Αντώνης Νταλακογιώργος, που κοροϊδεύοντας τους ναυτεργάτες προσπαθεί, δήθεν, να διαχωρίσει τη θέση του από τη νόθα πλειοψηφία. Ο Αντ. Νταλακογιώργος και η ομάδα του υπέγραψαν τη συλλογική σύμβαση εν κρυπτώ και παρά την εντολή της γενικής συνέλευσης".

Ο ΑΣΝ αναφέρει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει ριζικά η κατάσταση στην ΠΕΝΕΝ και καλεί τους ναύτες να δώσουν το αγωνιστικό, μαζικό "παρών" τους στη γενική συνέλευση στις 11 Σεπτέμβρη και να βαδίσουν μαζί με τις ταξικές - αγωνιστικές δυνάμεις στις εκλογές που έρχονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ