ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αρχισαν τα όργανα...

Κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους των τρόλεϊ ο νέος αντεργατικός κανονισμός εργασίας, με βάση τον οποίο θα γίνει και η ιδιωτικοποίηση. Ανάλογο σχέδιο προωθείται στους ΗΣΑΠ

Το σχέδιό της για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις αστικές συγκοινωνίες βάζει τώρα σε εφαρμογή η κυβέρνηση, λίγες μόλις ώρες μετά την τελική της απόφαση να ψηφίσει το νομοσχέδιο της ιδιωτικοποίησης, το αργότερο μέσα στο Σεπτέμβρη.

Στις 17 Αυγούστου λήγει η προθεσμία του 6μήνου που είχε θέσει η ίδια για την εφαρμογή των σχεδίων της στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών και επιδιώκει μέχρι τότε να "περάσει" από τη Βουλή τους αντεργατικούς κανονισμούς εργασίας, ώστε στη συνέχεια να εφαρμόσει και το υπόλοιπο σχέδιό της για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, αλλά και το επιβατικό κοινό.

Στον απόηχο των χιλιοειπωμένων εξαγγελιών περί "οικονομικής εξυγίανσης" των αστικών συγκοινωνιών με τη διαγραφή χρεών 900 δισ. δραχμών και εκσυγχρονισμού του στόλου με την αγορά λεωφορείων, τρόλεϊ και συρμών των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων, η κυβέρνηση κοινοποίησε το νέο κανονισμό εργασίας στα ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), ενώ επίκειται η κοινοποίηση των κανονισμών σε ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) και ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία).

Ακόμα και με την πρώτη ματιά, γίνεται ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη ανατροπή κάθε εργασιακής, ασφαλιστικής και οικονομικής κατάκτησης των εργαζομένων, καθώς ο νέος κανονισμός εργασίας προβλέπει: Την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την καθιέρωση ατομικών συμβάσεων. Την κατάργηση του 8ωρου, 5ήμερου, 40ωρου, με την καθιέρωση "σπαστών" ωραρίων. Τη μείωση των αποδοχών, με διάφορες περικοπές. Την καθιέρωση εποχικού προσωπικού (μερική απασχόληση), διαρκείς μετατάξεις, ακόμα και απολύσεις, κατά την κρίση του διευθύνοντος συμβούλου! Ακόμα προβλέπει την κατάργηση θεσμοθετημένων αργιών, επιδομάτων, ρεπό, καθώς και τη διάκριση της εργασίας σε βαριά και ανθυγιεινή.

Μάλιστα η διοίκηση των ΗΛΠΑΠ, εκτός του νέου κανονισμού εργασίας, κοινοποίησε στους εργαζόμενους "μνημόνιο" τριών σελίδων, με την αξίωση να το αποδεχτούν. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί με 400 υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού! Το "μνημόνιο", το οποίο στην ουσία συνοψίζει το νέο κανονισμό εργασίας, προβλέπει: Τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς στο ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΤΑΠ-ΗΛΠΑΠ). Την καθιέρωση συστήματος εβδομαδιαίας απασχόλησης, σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Την περικοπή παροχών που αφορούν την ασφαλιστική κάλυψη του προσωπικού για εφάπαξ ή σύνταξη, καθώς και την ομαδική ασφάλιση ζωής, λόγω θανάτου ή μόνιμης ανικανότητας από ατύχημα. Την κατάργηση των επιδομάτων χιλιομετρικής απόστασης, υψηλής τάσης, ανθυγιεινό κλπ., αλλά και την κατάργηση της παροχής για παιδικές κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ακόμα και τα δώρα που δίδονται τις γιορτές στα παιδιά και τα βραβεία στους αριστούχους μαθητές!

Σημειώνεται ότι και η διοίκηση των ΗΣΑΠ κοινοποίησε στους εργαζόμενους το δικό της αντεργατικό τελεσίγραφο. Το τιτλοφορεί "μνημόνιο συναντίληψης" για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, αποτελείται μόνο από δύο σελίδες, στις οποίες, ωστόσο, διαπερνά την ίδια "εκσυγχρονιστική αντίληψη" για την ισοπέδωση κάθε εργασιακής κατάκτησης (ΣΣΕ, ωράριο εργασίας κλπ.) και την καθιέρωση των αποκαλούμενων "ελαστικών μορφών απασχόλησης".

Το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ σε χτεσινή του συνεδρίαση, απέρριψε το"μνημόνιο" και αποφάσισε να ζητήσει για την ερχόμενη Τρίτη, κοινή σύσκεψη όλων των Σωματείων ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ, με σκοπό το συντονισμό για την από κοινού αντίσταση σ' αυτά τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Οι κομμουνιστές εργαζόμενοι στα ΗΛΠΑΠ απορρίπτουν κατηγορηματικά το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης και καλούν τις ηγεσίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και "ΣΥΝ" σε ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ και ΕΘΕΛ σε κοινή σύσκεψη, με σκοπό τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου δράσης, που θα έχει ως στόχο την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων σε βάρος των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού.

Ο Χρ. Σταμούλος,μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και εκπρόσωπος της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), ζητά την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης του κλάδου, για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν σ' αυτή τη σκληρή επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι αν τώρα δεν αναπτυχθεί κοινό μέτωπο εργαζομένων, επιβατικού κοινού και των συνεπών - αγωνιστικών δημοτικών κινήσεων, αύριο θα είναι πολύ αργά.

Η ΔΑΣ διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη ανοιχτή συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130) στις 6 μ.μ., με αντικείμενο την ενημέρωση επί των τελευταίων εξελίξεων και τη διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
"Γαργάρα" τα 85 δισ.

Περήφανος για τα οικονομικά του δήμου νιώθει ο Δ. Αβραμόπουλος, ως ικανότερη διαχειρίστρια εμφανίζεται η Μ. Δαμανάκη, στην τσέπη του δημότη βλέπουν τη λύση και οι δυο. "Δεν είδα να διεκδικείτε τα 85 δισ.", σημείωσε ο Λ. Αυδής αλλά η παρατήρησή του έμεινε αναπάντητη

Συνέχεια στον "καβγά" που είχαν, μέσω του Τύπου, μία μέρα πριν το δημοτικό συμβούλιο για τα οικονομικά του δήμου, έδωσαν στη σχετική συνεδρίαση ο Δ. Αβραμόπουλος και η Μ. Δαμανάκη, διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του την πρωτιά σε μια διαχειριστική πολιτική που αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση αλλά φορτώνει τους δημότες με όλο και περισσότερα βάρη.

Παρουσιάζοντας τον οικονομικό απολογισμό του 1997, ο δήμαρχος Αθηναίων επανέλαβε τα περί "χρηστής διαχείρισης", αλλά τόσο αυτός όσο και η κ. Δαμανάκη έκαναν "γαργάρα" τα 85 δισ. δραχμές που παρακρατά η κυβέρνηση ενώ αναλογούν στο Δήμο Αθηναίων από τους παρακρατημένους υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρους. Εξαντλήθηκαν στην ανάγκη σωστής διαχείρισης των τελών και των δανείων.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδής, χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική της Δημοτικής Αρχής "όσα πάνε κι όσα έρθουν". Η μόνη πολιτική του δήμου, είπε, είναι η συνεχής αύξηση των τελών, ποσοστά των οποίων δεν επιστρέφονται ως έργο στους δημότες, αλλά διατίθενται για άλλες χρήσεις. Επίσης το ξεπούλημα του δημοτικού χώρου και η αδιαφάνεια. "Χαρακτηριστικό είναι ότι εκκρεμεί αίτημά μας για καταγραφή των συμβούλων του δημάρχου και των λογαριασμών των κινητών τηλεφώνων", σημείωσε ο Λεων. Αυδής.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να προβληθεί ως "διεκδικητική", ο Λεων. Αυδής τόνισε: "Δεν είδα να διεκδικείτε τα 85 δισ. δραχμές. Αυτό που είδα, ήταν να χαρίζει η ΚΕΔΚΕ, της οποίας είναι πρόεδρος ο Δ. Αβραμόπουλος, 10 δισ. από τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πρόγραμμα σύγκλισης και να εισάγει φασιστικά σχέδια φίμωσης των διαφορετικών απόψεων".

Εντονη ήταν η συζήτηση και για το επίδομα των εργαζομένων. Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι "βλέπει θετικά" το αίτημά τους ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι που ήταν παρόντες στη σχετική συνεδρίαση, του υπενθύμιζαν πως "έχουν βρει κλειστή την πόρτα του δημάρχου".

Αποκαθιστώντας την αλήθεια και τη σημασία των μεγάλων λόγων, ο Λεων. Αυδής τόνισε πως η ΚΕΔΚΕ, με πρωτοβουλία μάλιστα του προέδρου της και δημάρχου Αθηναίων "δε διεκδικεί, χαρίζει". Ο ίδιος στην τοποθέτησή του τόνισε, πως ο δήμος πρέπει να δώσει τα χρήματα στους εργαζόμενους, "αν και δεν είμαστε υπέρ της χορήγησης τμηματικών επιδομάτων, αλλά υπέρ της συνολικής αναβάθμισης του μισθού των εργαζομένων". Στο σημείο αυτό υποστήριξε πως πρέπει να καταργηθεί η ποικιλομορφία των εργασιακών σχέσεων,"να μην υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων και να υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις μεταξύ της Ομοσπονδίας των εργαζομένων και της ΚΕΔΚΕ". Τέλος, είπε πως τα χρήματα για την επιστροφή των προστίμων από την ελεγχόμενη στάθμευση, μπορούν να δοθούν στους εργαζόμενους, καθώς "αποτελεί προτεραιότητα".

Για το ΒΟΤΡΥΣ

Την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στο χώρο των εργοστασίων ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ, στα Σεπόλια, αποφάσισε τελικά χτες το δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα έφερε στο σώμα ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος της"Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδής, με αφορμή πρόσφατη συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής που προκάλεσε επιστολή του ΟΣΚ να αποδεσμεύσει το ΒΟΤΡΥΣ που προοριζόταν για την ανέγερση του 9ου ΤΕΛ. Ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για τους τελευταίους ελεύθερους χώρους σε μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή και πως δεν αρκεί να μη δοθεί οικοδομική άδεια, αλλά επιπλέον χρειάζεται να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής. Αυτά όπως τα εξέθεσε ο Λεων. Αυδής αφορούν στη δημιουργία χώρων πρασίνου, γηπέδων μπάσκετ και ποδοσφαίρου, ΤΕΛ και κρατικού παιδικού σταθμού.

Αναφερόμενος ο υποψήφιος δήμαρχος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" στην επιστολή του ΟΣΚ προς τον δήμο, σύμφωνα με την οποία αποδεσμεύει το ΒΟΤΡΥΣ, τόνισε ότι σχετίζεται με τη μετατροπή του Οργανισμού σε ανώνυμη εταιρία και την κυβερνητική πολιτική εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η εμφανιζόμενη ως ιδιοκτήτρια του οικοπέδου εταιρία "ΟΙΝΕΡΓΑ ΑΒΕΤΕ", θέλει να γίνει εκεί νυχτερινό κέντρο. "Το Δημοτικό συμβούλιο - συνέχισε ο Λεων. Αυδής - πρέπει να δεσμεύσει τα δύο οικόπεδα και την αλλαγή του σχεδίου πόλης για τον χαρακτηρισμό τους ως χώρους πρασίνου. Τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί και για όλα τα παλιά εργοστάσια της Αθήνας". Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, πρέπει ο δήμος να επιδιώξει χρηματοδότηση από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Τα τραπεζοκαθίσματα μένουν

"Τα τραπεζοκαθίσματα θα απομακρυνθούν", δήλωσε και πάλι η Δημοτική Αρχή, με αφορμή θέμα που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη για την πεζοδρόμηση τμήματος της Ερμού έως το σταθμό του Μοναστηρακίου, που τελικά αποσύρθηκε. Στην κοινή παραδοχή πως οι πεζοδρομήσεις έχουν γεμίσει παράνομα με τραπεζοκαθίσματα, ο αντιδήμαρχος, Αγγ. Μοσχονάς,επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών της Δημοτικής Αρχής λέγοντας πως υπεύθυνο είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ. Γιατί, είπε, το εν λόγω υπουργείο τοποθετεί... τα κολονάκια επί των πεζόδρομων, που εξυπηρετούν τα τραπεζοκαθίσματα. Ωστόσο αυτό που ισχύει είναι κανονιστική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το 1982, σύμφωνα με την οποία η έγκριση για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων εναπόκειται στον δήμαρχο.

Από την πλευρά του ο Λεων. Αυδής έκανε σαφές πως όλα τα τραπεζοκαθίσματα είναι παράνομα. Αλλωστε σχετικό θέμα δεν έχει έρθει ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο. Βέβαια - συνέχισε - η βιασύνη να γίνουν πεζοδρομήσεις σε συνδυασμό με τα έργα του Μετρό στο Μοναστηράκι, έχουν οδηγήσει σε ασφυξία τους καταστηματάρχες της περιοχής.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ 2004
Οριστικοποιήθηκαν οι χωροθετήσεις και το μεγάλο φαγοπότι...

Οριστικοποιήθηκαν χτες οι χωροθετήσεις για τα έργα της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα, ύστερα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε και το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα έργα θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, κάτι που σημαίνει ότι την εκμετάλλευση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα αναλάβουν για αρκετές δεκαετίες οι ιδιώτες, συμμετέχοντας στο κόστος των έργων με ένα ελάχιστο ποσοστό.

Οι οριστικές χωροθετήσεις, πολλές από τις οποίες ήταν εδώ και πολύ καιρό γνωστές, είναι οι εξής:

  • Το Ολυμπιακό Χωριό θα γίνει στους Θρακομακεδόνες σε υπερδιπλάσια όμως έκταση από αυτήν του Φακέλου Διεκδίκησης που ήταν 830 στρέμματα. Το έργο θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση, ενώ για τις ανάγκες του χωριού θα δημιουργηθεί και ενεργειακό κέντρο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Το Κέντρο Ιστιοπλοϊας θα γίνει στον Αγιο Κοσμά, στο Ελληνικό. Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής είχε αποφασιστεί η δημιουργία νησιού έκτασης 120 στρεμμάτων έξω από την παραλία του Αγίου Κοσμά για την εξυπηρέτηση του Κέντρου Ιστιοπλοϊας, με αποτέλεσμα να αποκλείει ουσιαστικά την πρόσβαση των Αθηναίων προς την παραλία.
  • Το Κέντρο Κωπηλασίας θα γίνει στο Σχοινιά, ενώ θα προωθηθεί Προεδρικό Διάταγμα στο ΣτΕ για τις χρήσεις γης στην περιοχή, ώστε να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση.
  • Ο Ιππόδρομος και το Ιππικό Κέντρο θα μεταφερθούν στο Μαρκόπουλο αντί για το Τατόι που προέβλεπε ο Φάκελος Διεκδίκησης. Στο σημερινό χώρο του Ιπποδρόμου ενδέχεται να κατασκευαστεί συνεδριακό εκθεσιακό κέντρο. Παράλληλα, στον Ασπρόπυργο πρόκειται να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις ξιφασκίας και χάντμπολ, που επρόκειτο να γίνουν στο χώρο του Ιπποδρόμου.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του Δήμου Ταύρου να γίνουν εκεί οι αθλητικές εγκαταστάσεις της ρυθμικής γυμναστικής και του πινγκ - πονγκ φαίνεται να απορρίπτεται από την κυβέρνηση κι έτσι τα έργα θα γίνουν στο δάσος του Βεϊκου στο Γαλάτσι. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή Λιπάσματα Δραπετσώνας, αφού ο υπουργός Πολιτισμού δεν ανέφερε τίποτα γι' αυτή την περίπτωση.

Το ελληνικό δημόσιο θα αναλάβει το κόστος των απαλλοτριώσεων, όπου δεν είναι δικές του οι εκτάσεις, ενώ θα προσφέρει και πρόσθετες εγγυήσεις για τη λήψη δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις εμπορικές τράπεζες.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, στόχος της κυβέρνησης είναι το έργο του Ολυμπιακού Χωριού να είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενο έργο, δηλαδή θα το εκμεταλλεύονται για πολλά χρόνια οι ιδιώτες. Σε ό,τι αφορά το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε: "Επιμένουμε να γίνει το έργο εκεί γιατί αυτή είναι η μόνη δυνατότητα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής". Ασχέτως αν η οικολογική καταστροφή που θα συντελεστεί στον υδροβιότοπο θα είναι τεράστια. Σε περίπτωση πάντως που το ΣτΕ κρίνει τη χωροθέτηση στο Σχοινιά αντισυνταγματική, δεν αποκλείεται να εξεταστεί η λύση της Υλίκης.

Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε ακόμα και στο ενδιαφέρον "πολύ σοβαρών οίκων" να αναλάβουν τα καθήκοντα του χρηματοπιστωτικού συμβούλου, αναφέροντας ότι στο διεθνή διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η Οργανωτική Επιτροπή του "Αθήνα 2004" μετέχουν πολύ σημαντικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες χρηματοπιστωτικών συμβούλων, με τη συμμετοχή τραπεζικών οργανισμών. Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης με πηγές εκτός κρατικού προϋπολογισμού συζητήθηκε και η εφαρμογή του νομοθετημένου Ολυμπιακού Λαχείου.

Κλείνουν το οδοντιατρείο για τους ασθενείς με AIDS

Με "λουκέτο" απειλούνται το οδοντιατρείο και το συντονιστικό κέντρο της κατ' οίκον νοσηλείας για φορείς και ασθενείς του AIDS, που στεγάζονται στο Περίπτερο της "Βίλας Δρακοπούλου". Αυτή τη φορά η λειτουργία των δύο υπηρεσιών "μπλοκάρεται" όχι από τους κατοίκους της περιοχής Πατησίων, αλλά από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) Α. Μαρτίνη.Το τριετές συμβόλαιο που είχε κάνει το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) με τον ΕΕΣ έληξε στις 15 Ιούλη 1998. Με εξώδικο, που απέστειλε η διοίκηση του ΕΕΣ στις 3 Ιούλη στο ΚΕΕΛ, ζητεί να αποδώσει στον ΕΕΣ τη χρήση του χρησιδανεισθέντος ακινήτου.

Τα παραπάνω κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων φορέων από τον ιό του AIDS. Σημείωσαν ότι τόσο το οδοντιατρείο, όσο και το κέντρο κατ' οίκον νοσηλείας εξυπηρετούν περί τα 1.000 άτομα ετησίως.

Μπορεί η απόφαση αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ να δείχνει ότι το φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος - που δεν παραλείπει με κάθε ευκαιρία να διαφημίζει ο πρόεδρός του - περιορίζεται σε επουσιώδη ζητήματα. Την ευθύνη, όμως, γι' αυτή την εξέλιξη έχει αποκλειστικά η πολιτεία που δε φρόντισε να εξασφαλίσει και στους ασθενείς από τον ιό του AIDS οδοντιατρική περίθαλψη ενταγμένη στο ευρύτερο υγειονομικό σύστημα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο ΕΕΣ αναφέρει ότι το ακίνητο παραχωρήθηκε προσωρινά στο ΚΕΕΛ το 1995, για τη στέγαση του οδοντιατρείου, κατόπιν πολλών παρακλήσεων του υπουργείου Υγείας. Ο ΕΕΣ παραχώρησε το Περίπτερο στον Οργανισμό, λόγω χρησιδανείου για μία διετία, παρόλο που από τη διαθήκη του διαθέτη Δρακόπουλου δεν είχε αυτή την ευχέρεια, και συνέστησε στο ΚΕΕΛ να βρει κατάλληλο χώρο για την οριστική του εγκατάσταση. Το χρησιδάνειο έληξε στις 15 Ιούλη 1997 και κατόπιν νέας παράκλησης της διοίκησης του ΚΕΕΛ δόθηκε ετήσια παράταση. Ο ΕΕΣ καλεί τους διαμαρτυρόμενους φορείς "να στραφούν κατά του ΚΕΕΛ, το οποίο παρέλειψε επί τριετία να εξεύρει κατάλληλο οίκημα για τη στέγασή του".

Αντιπερισπασμός Τζουμάκα, αντεπίθεση δασικών

Αγωγή, με την οποία ζητά 100.000.000 δρχ. συνολικά από τους προέδρους της Ενωσης Ελλήνων Δασοπόνων, Δημ. Κανελλόπουλο, και της Ενωσης Ελλήνων Δασολόγων, Κ. Μπέση, αντίστοιχα, κατέθεσε χτες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας. Αφορμή, η συνέντευξή τους στο Ρ/Σ ΠΛΑΝΕΤ στις 28 Ιούλη, με την οποία τού επέρριπταν ευθύνες για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των δασοπόνων τον είχε κατηγορήσει ως ηθικό αυτουργό, γιατί, ενώ "ήξερε τι θα συμβεί, δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το παρανάλωμα της φωτιάς". Από την πλευρά του ο πρόεδρος των δασολόγων, απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας περί "χούντας δασικών", ανέφερε ότι "οι πολιτικοί γκανγκστερισμοί δεν έχουν να κάνουν με τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα (...). Αυτές είναι μεθοδεύσεις πολιτικής αλητείας".

Τα παραπάνω θεωρεί ο Στ. Τζουμάκας ότι είναι "ψευδή, συκοφαντικά και δυσφημιστικά" για το πρόσωπό του και ότι του έχουν προκαλέσει "ιδιαίτερα μεγάλη ηθική βλάβη", αφού, όπως υποστηρίζει, "ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει δώσει αφορμή για να γίνει το παραμικρό σχόλιο σε βάρος του (!)". Κατά την άποψή του, δε, επιδίωξη των δύο συνδικαλιστών δασικών ήταν "να δημιουργήσουν σε βάρος του την εικόνα πολιτικού που δεν πρέπει να χαίρει εμπιστοσύνης από τους πολίτες της χώρας".

Οι δασολόγοι

Τη ματαίωση της εποπτείας στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα προσπαθούν να επιτύχουν οι δασολόγοι και δασοπόνοι, καθώς πέρασαν για καλά στην αντεπίθεση και με προσφυγή που κατέθεσαν χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας στρέφονται κατά της υπουργικής απόφασης, με την οποία τους αφαιρέθηκε η ευθύνη και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής των πυρκαγιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν τρεις μέρες οι δασικοί υπάλληλοι κατέθεσαν και μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, με αφορμή τις γνωστές δηλώσεις Τζουμάκα για παρακράτος δασολόγων.

Με τη χτεσινή τους προσφυγή στο ΣτΕ οι δασολόγοι και δασοπόνοι ζητούν την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία παραδόθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα τα κινητά και ακίνητα πράγματα που διαθέτουν οι δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας για την αντιμετώπιση της δασοπυρόσβεσης.Η προσφυγή έγινε από την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων και το Δασοπονικό Σύλλογο Ελλάδας και στρέφεται κατά του νόμου 2612/98, βάσει του οποίου εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση της 2 - 5 - 1998 με την οποίααφαιρέθηκαν από τους δασολόγους οι αρμοδιότητες για τη δασοπυρόσβεση.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις του νόμου 2612/1998 είναι ανίσχυρες και ανεφάρμοστες, γιατί αντίκεινται ευθέως στις διατάξεις του νόμου 998/79 "περί προστασίας των δασών", ο οποίος έχει αυξημένη ισχύ, αφού εκδόθηκε κατ' εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Τέλος, οι δασολόγοι και δασοπόνοι επικαλούνται αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου 2612/1998, γιατί κατά τη γνώμη τους επιδεινώνεται και υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον, επειδή διασπάται το ενιαίο της δασοπυροπροστασίας, η Δασική Υπηρεσία αποδυναμώνεται με την παράδοση στο Πυροσβεστικό Σώμα όλου του εξοπλισμού της και η δασοπυρόσβεση ανατέθηκε με τρόπο ευκαιριακό και αποσπασματικό σε εργαζόμενους που στερούνται της αναγκαίας τεχνογνωσίας και εμπειρίας.

Τους αφήνουν χωρίς νερό

H Κοινότητα Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες δε φαίνεται να βρίσκει τη λύση του επειδή η υπεύθυνη αντιμετώπισή του "προσκρούει στην αναλγησία των υπευθύνων".

Στην προσπάθειά της η Κοινότητα ν' αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας, αναφέρεται στην καταγγελία, απευθύνθηκε σε όλους τους αρμόδιους (υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΟΥΘ κ.ά.). Τελικά, ο Οργανισμός Υδρευσης Θεσσαλονίκης που συνεισέφερε 200 κυβικά νερού τη μέρα, σε σύνολο 300.000 κυβικών που διαχειρίζεται, και αρνείται τη συνέχιση της βοήθειας αυτής.

Για να εμποδίσει δε οποιαδήποτε πιθανότητα υδροδότησης της κοινότητας, σύμφωνα με την καταγγελία, αφαίρεσε και τον κρουνό για τη δασοπυρόσβεση, που μεσολαβούσε για την υδροδότηση της κοινότητας, με προφανείς κινδύνους για την ίδια τη δασοπυρόσβεση.

Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας δεν υδροδοτείται καθόλου, πράγμα που στις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή Θεσσαλονίκης, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για την υγεία των κατοίκων.

Η συμπεριφορά αυτή των υπευθύνων φορέων της πολιτείας "θυμίζει τριτοκοσμικές καταστάσεις", αναφέρει η καταγγελία της κοινότητας και καλεί τους συμπολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Παράνομα, αλλά μένουν τα τραπεζάκια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ