ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Με μεγάλη άνοδο έκλεισε ο γενικός δείκτης τον Ιούλη

Θετική κατεύθυνση είχε τον Ιούλη η χρηματιστηριακή αγορά, αφού οι τιμές των περισσότερων μετοχικών τίτλων σημείωσαν αύξηση με συνέπεια να παρατηρηθεί ισχυρή άνοδος του γενικού επιπέδου των τιμών των μετοχών και ο γενικός δείκτης να σημειώσει διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ. Αυτό επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο για την επισκόπηση των χρηματιστηριακών εξελίξεων του μήνα Ιούλη 1998, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα, από τις 23 χρηματιστηριακές συνεδρίες του Ιούλη, σε 4 συνεδρίες σημειώθηκαν ιστορικά ρεκόρ, με αυτό των 4.214 μονάδων στις 21-7-98 να αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Αναλυτικότερα, τον Ιούλη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα:

  • Ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) που καταρτίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Ιονικής Τράπεζας και καλύπτει το σύνολο των μετοχικών τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ, έκλεισε στις 4.168 μονάδες στο τέλος του μήνα και σημείωσε άνοδο κατά 585 μονάδες ή 16,33% έναντι του τέλους του προηγούμενου μήνα, κατά τον οποίο επίσης είχε ανέλθει, στις 3.583 μονάδες.
  • Παράλληλα, σημαντική αύξηση εμφάνισε η μηνιαία αξία των συναλλαγών της Κύριας Αγοράς του ΧΑΑ, που έφτασε τα 1.501.386 εκατ. δρχ. (προσωρινά στοιχεία), έναντι 1.185.472 εκατ. δρχ. του προηγούμενου μήνα - δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 315.914 εκατ. δρχ. ή 26,65%.
  • Η αξία των συναλλαγών του μήνα κινήθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (άνοδος κατά 439,6%) συγκρινόμενη με την αξία (278.248 εκατ. δρχ.) του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου χρόνου.

Γενικά ο μήνας Ιούλης 1998 χαρακτηρίστηκε από τη μεγαλύτερη κατά το α' 15ήμερο και τη μικρότερη κατά το β' 15ήμερο μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών, αναφορικά με τα αντίστοιχα διαστήματα του προηγούμενου μήνα και τις σχετικά έντονες διακυμάνσεις στα ημερήσια επίπεδα τιμών των μετοχών κατά τις περισσότερες συνεδρίες.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Προκρίθηκαν 12 εταιρίες για τη συμμετοχή τους στις ΕΠΑ

Δώδεκα από τις δεκαεφτά συνολικά εταιρίες, που υπέβαλαν προσφορές στο διαγωνισμό για την ίδρυση των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), επιλέχτηκαν στο πρώτο στάδιο της αξιολόγησης, ενώ 6 αποκλείστηκαν καθώς είτε δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ΔΕΠΑ, είτε κρίθηκαν ασύμφορες οικονομικά. Στη συνέχεια αναμένεται η περαιτέρω ενημέρωση των ενδιαφερόμενων και αμέσως μετά η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των υποψηφίων συγκέντρωσε κυρίως η περιοχή της Αττικής, για την οποία υποβλήθηκαν 7 προσφορές και ακολούθησε η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνοντας 5 προσφορές, ενώ για τη Θεσσαλία υποβλήθηκε μόνο μία προσφορά από ιταλική εταιρία, η οποία και απορρίφθηκε για οικονομικούς λόγους.

Η κατανομή αυτή του ενδιαφέροντος των υποψηφίων είναι ενδεικτική για την πορεία της ανάπτυξης του έργου του φυσικού αερίου, το οποίο ουσιαστικά επαφίεται στους ιδιώτες. Οπως είναι ήδη γνωστό, στις υπό ίδρυση ΕΠΑ θα συμμετέχουν με ποσοστό 49% ιδιώτες, και μάλιστα πολυεθνικές, οι οποίες θα έχουν και το μάνατζμεντ και θα αποφασίζουν για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου, με βάση την κερδοφορία που θα αποφέρει σε αυτούς η κάθε περιοχή. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η έλλειψη ενδιαφέροντας για την περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία σε αντίθεση με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη είναι αραιοκατοικημένη και άρα δεν έχει αρκετούς καταναλωτές.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Και οι 4 προσφορές υπολείπονται της χρηματιστηριακής αξίας

Η καλύτερη προσφορά της Εγνατίας ήταν 17,3 δισ. δραχμές, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας είναι γύρω στα 90 δισ. το 100% και περίπου 45 δισ. δραχμές το 51%, που πωλείται

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες ξεπουλήματος μιας ακόμη τράπεζας, της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας (ΤΚΕ), με την υποβολή τεσσάρων προσφορών χτες για την εξαγορά του 51% των μετοχών της τράπεζας, που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της μητρικής Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ). Από τις παραπάνω προσφορές, ως επικρατέστερη φέρεται να είναι εκείνη της Εγνατίας Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές που υποβλήθηκαν για την εξαγορά του παραπάνω πακέτου μετοχών της ΤΚΕ και τα αντίστοιχα τιμήματα που πρότειναν έχουν ως εξής:

  • Η Εγνατία Τράπεζα,με προτεινόμενο τίμημα ύψους 17,3 δισ. δρχ.
  • Η Aspis Bank,με προτεινόμενο τίμημα ύψους 16,100 δισ. δρχ.
  • Η Τράπεζα Αττικής,με προτεινόμενο τίμημα ύψους 15,38 δισ. δρχ.
  • Η Γενική Τράπεζα,με προτεινόμενο τίμημα ύψους 9,6 δισ. δρχ.

Σύμφωνα με όσα διέρρεαν χτες από το περιβάλλον της μητρικής Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας, η οποία κατέχει το προς πώλησιν 51% των μετοχών της ΤΚΕ, η Αγροτική θεωρεί ικανοποιητικό το υψηλότερο προσφερθέν τίμημα και θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να γίνει ομόφωνα αποδεκτή η προσφορά της Εγνατίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ενδεχόμενη αποδοχή της παραπάνω - ή οποιασδήποτε άλλης από τις τέσσερις - προσφοράς που ανέρχεται μόλις σε 17,3 δισ. δρχ. θα σημάνει ουσιαστικά ξεπούλημα της ΤΚΕ - η οποία είναι κερδοφόρα τράπεζα - αν ληφθεί υπόψη τουλάχιστον η χρηματιστηριακή αξία της,η οποία ανέρχεται σε επίπεδα που κινούνται γύρω στα 90 δισ. δρχ.!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Εγνατία Τράπεζα (η οποία ελέγχεται από ιδιώτες μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Θεοχαράκης) ήταν η μοναδική τράπεζα που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά την περσινή πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΤΚΕ, όταν ο σχετικός διαγωνισμός είχε κριθεί άγονος. Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο είχε κριθεί τότε άγονος ο διαγωνισμός ήταν το εξευτελιστικό τίμημα που πρόσφερε η Εγνατία Τράπεζα για την εξαγορά της ΤΚΕ και το οποίο ανερχόταν μόλις σε 6,8 δισ. δρχ.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι ανάμεσα στους όρους της προκήρυξης για την πώληση του 51% των μετοχών της ΤΚΕ δεν οριζόταν ελάχιστο τίμημα, ωστόσο οριζόταν ότι τα προσφερόμενα κεφάλαια θα πρέπει να καταβληθούν εξ ολοκλήρου σε μετρητά κατά τη συντέλεση της μεταβίβασης. Η αξιολόγηση των προσφορών, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα γίνει από ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης της ΑΤΕ και από τους συμβούλους πώλησης και θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 7 Αυγούστου. Σύμβουλοι για τη διαδικασία πώλησης έχουν οριστεί οι ABN - AMRO και "Deloitte & Touche".

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της ΤΚΕ θα σημάνει και ένα αβέβαιο μέλλον για τους εργαζόμενους στην τράπεζα, δεδομένου ότι στην προκήρυξη δεν υπάρχει κανένας απολύτως όρος για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Οι έμποροι "φταίνε" για τις ανατιμήσεις!

Για μεγάλα περιθώρια κέρδους σε ορισμένα είδη τροφίμων, στο λιανικό εμπόριο, κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και ΣΕΣΜΕ για μείωση τιμών κατά 10% σε κάποια είδη ευρείας κατανάλωσης. Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΤ, ο οποίος μεταθέτει όλο το βάρος των ανατιμήσεων στην αγορά στους εμπόρους.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες για συγκράτηση του πληθωρισμού, την οποία και χαρακτηρίζει αναγκαία, σημειώνει μεταξύ άλλων: "Η βιομηχανία τροφίμων τα τελευταία χρόνια έχει δώσει απτά δείγματα σε αυτή την προσπάθεια, με αυξήσεις τιμών περιορισμένες στο απολύτως απαραίτητο ποσοστό για την κάλυψη του κόστους και πάντα κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού". "Αντίστοιχη ευθύνη - καταλήγει - έχουν σήμερα όλοι οι παράγοντες της αγοράς".

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 22 επενδύσεων

Επενδυτικά σχέδια 22 επιχειρήσεων, που είχαν υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της ειδικής δράσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιομηχανίας (ΕΠΒ) για την "Υποβοήθηση Μεταφοράς Τεχνολογίας", ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 412 εκατ. δραχμές. Εγκρίθηκε επίσης η επιχορήγηση επιχειρηματικού σχεδίου για τη δημιουργία Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας της ένωσης εταιριών INTRATECH EPE - EYRVSYMBOYLOI AE - PETA AE, συνολικού προϋπολογισμού 210 εκατ. δρχ.

Συγκεκριμένα, τα έργα που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι τα εξής: PANEL AE - μεταλλικών προϊόντων, UNIBRAIN - πληροφορικής, ΤΡΟΦΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ - τροφίμων, ΕΛΒΙΤΥΛ ΑΒΕΕ - ηλεκτρολογικού υλικού, ΣΥΣΤΕΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΕ - πληροφορικής, Ν. ΖΥΓΟΥΡΑΚΗΣ ΑΕ - χημικών προϊόντων, ΔΑΜΑΝΑΚΗΣ ΕΠΕ - χημικών προϊόντων, ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ - τροφίμων, ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ Ιχθυοκαλλιεργειών - τροφίμων, COTTON FILDS AE - ετοίμων ενδυμάτων, ΑΦΟΙ ΑΚΡΙΔΑ - κλωστοϋφαντουργίας, ΜΑΧΙ ΑΒΕΕ - επίπλων, ΚΛΙΜΠΗΣ ΕΣ - ΚΑ ΑΒΕ - μεταλλικών προϊόντων, ΑΝΚΟ ΑΕ - εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤ. - χημικών προϊόντων, ΕΡΙΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΠΡΙΤΑΝΙΑ ΑΕ - κλωστοϋφαντουργίας, ΑΧΑΪΚΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ - πλαστικών, ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ - μεταλλ. βιομηχανίας, ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ - τροφίμων, ΛΑΣΚΟΥ ΑΒΕΕ - ετοίμων ενδυμάτων, ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ - μεταλλ. προϊόντων, SHELL GAS AEBEY - χημικών.

Αυξήθηκε 2,6% η νομισματική κυκλοφορία

Μικρή επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού ανόδου της προσφοράς χρήματος παρατηρήθηκε κατά τον Ιούνη, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η προσφορά χρήματος με την ευρεία έννοια, που περιλαμβάνει το νόμισμα σε κυκλοφορία, τις ιδιωτικές καταθέσεις, τα ρέπος και τα τραπεζικά ομόλογα, αυξήθηκε τον περασμένο Ιούνη κατά 2,6%έναντι 2,8% που είχε αυξηθεί το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα (Μάης '98 - Μάης '97).

Υπενθυμίζεται ότι τα όρια της πρόβλεψης για την αύξηση του παραπάνω δείκτη μεταξύ αρχής και τέλους του τρέχοντος έτους είναι 6 - 9%.

Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων την ερχόμενη Τρίτη

Δημοπρασία τίτλων εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας θα διενεργηθεί την ερχόμενη Τρίτη 4 Αυγούστου 1998 από το υπουργείο Οικονομικών. Οπως ανακοινώθηκε χτες, η δημοπρασία θα γίνει για ποσό ύψους 50 δισ. δρχ. Εκτός από το επιτόκιο που θα πληρώσει το δημόσιο στους τραπεζίτες - αγοραστές, θα τους ενισχύσει και με προμήθεια, η οποία θα ανέρχεται σε 0,25%, ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα παχυλά τους κέρδη.

Με την ίδια ανακοίνωσή του, το υπουργείο διευκρινίζει πως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τους τίτλους από τις τράπεζες και το ταχυδρομικό ταμιευτήριο από την ερχόμενη Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998. Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους λεγόμενους Βασικούς Διαπραγματευτές, ενώ θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές από Βασικούς και μη, οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι συνολικού ύψους 20% του δημοπρατούμενου ποσού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ