ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
"Θερμή" εβδομάδα

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα την Τετάρτη και σε Θεσσαλονίκη - Βόλο την Πέμπτη οργανώνουν οι Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα κατά του αντεργατικού τερατουργήματος

Συνέχεια στον αγώνα ενάντια στο εκτρωματικό νομοσχέδιο, που ξεθεμελιώνει το οικοδόμημα των εργασιακών δικαιωμάτων, δίνουν την ερχόμενη βδομάδα οι Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων και Συνδικαλιστών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Βόλου με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Τετάρτη και την Πέμπτη, μέρες που θα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη, 5 Αυγούστου, η Συντονιστική Επιτροπή της Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7μμ στην πλατεία Κάνιγγος.Την επόμενη μέρα, Πέμπτη, 6 Αυγούστου,πραγματοποιούνται οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30μμ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στο Βόλο, στις 8.30μμ, στην πλατεία Ελευθερίας.

Να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις καλεί τους συνταξιούχους της χώρας και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ,η οποία σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την κυβερνητική πολιτική και τις ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η Ομοσπονδία θέτει προ των ευθυνών τους τους βουλευτές και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, τονίζοντας ότι αν επιτρέψουν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο η ιστορία θα τους γράψει με τα μελανότερα χρώματα, αφού θα παραδώσουν τους εργαζόμενους στην εκμεταλλευτική μανία των βιομηχάνων και εργοδοτών τους.

Επίσης, σε σχετικές ανακοινώσεις τους οι τρεις Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων και Συνδικαλιστών, που διοργανώνουν τις συγκεντρώσεις, καταγγέλλουν το αντεργατικό νομοσχέδιο, αλλά και τη στάση των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις που όχι μόνο αρνούνται να συντονίσουν τον αγώνα των εργατοϋπαλλήλων, αλλά βρίσκουν και θετικά (!) στοιχεία στο νομοσχέδιο. Επίσης, καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να υψώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

  • Σε πλήρη σύμπνοια με την κυβερνητική πολιτική παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη και η "γαλαζοπράσινη" πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαϊας, η οποία καταψήφισε την πρόταση της ΝΑΣ, με την οποία ζητούσε την άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου και την καταγγελία της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία ισχυρίστηκε θρασύτατα ότι πρέπει με νόμο να ρυθμιστούν τα τετράωρα που ισχύουν στα σούπερ μάρκετ και να ευθυγραμμιστεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο με τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως εκφράζονται από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ! Η τοποθέτησή της αυτή προκάλεσε την οργή των εργαζομένων που παρακολουθούσαν τη συζήτηση, οι οποίοι ξέσπασαν σε έντονες αποδοκιμασίες.

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Τιμάμε τα θύματα - συνεχίζουμε τον αγώνα

Εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ την Πέμπτη στις 7.45 μμ, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Συμπληρώνονται φέτος 53 χρόνια από τη χρήση και ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945, και της δεύτερης στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου, από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και η ανθρωπότητα ακόμα δεν έχει απαλλαγεί από τον πυρηνικό εφιάλτη, αντίθετα όλο και περισσότερες χώρες, ανάμεσά τους και η χώρα μας βρίσκονται σε πυρηνική ομηρία. Στο μισό αιώνα που μεσολάβησε από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, πολλά πράγματα αποκαλύφθηκαν για τους πραγματικούς στόχους αυτής της ενέργειας των Αμερικανών. Η ανάλυση των γεγονότων της εποχής αποδεικνύει ότι η απόφαση της αμερικάνικης κυβέρνησης κάθε άλλο παρά στόχο είχε τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας, που εκείνη την περίοδο - αρκετά μετά τις 8 Μάη 1945, ημέρα συνθηκολόγησης της Γερμανίας, Ιταλίας - "έπνεε τα λοίσθια". Ο απώτερος στόχος ήταν η επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ, η τρομοκράτηση όσων λαών και χωρών θα επιδίωκαν να αντισταθούν στην προσπάθεια της αμερικανικής κυριαρχίας, με πρώτο αποδέκτη τη Σοβιετική Ενωση, που είχε βγει από τον πόλεμο με απεριόριστο κύρος και τα λαϊκά αντιφασιστικά πατριωτικά κινήματα σε σειρά χωρών.

Η μνήμη της καταστροφής και του θανάτου, στις δύο ιαπωνικές πόλεις, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα τη στιγμή της έκρηξης και στη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν, το φάντασμα της ραδιενέργειας που εξακολουθεί να δηλητηριάζει και τις επόμενες γενιές, θα μείνουν ως τα πιο αδιάψευστα πειστήρια για το πιο αποτρόπαιο έγκλημα του ιμπεριαλισμού κατά της ανθρωπότητας. Η μνήμη αυτή Θα γίνει επίσης το πείσμα όλων των προοδευτικών ανθρώπων και αγωνιστών της ειρήνης για να εξαλειφθούν ο πυρηνικός εφιάλτης και ταόπλα μαζικής καταστροφής, για ένα ειρηνικό μέλλον.

Ακριβώς η έναρξη της πυρηνικής εποχής και τρομοκρατίας σηματοδότησε και τη συγκρότηση του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος, ενός κινήματος που έβαλε τη σφραγίδα του σε ολόκληρη αυτή την περίοδο, παγκόσμια και στη χώρα μας.

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση, για να τιμήσουν τα θύματα του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος και να διατρανώσουν, για άλλη μια φορά, τη θέλησή τους να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τη σημερινή αμερικανοΝΑΤΟική "τάξη", ενάντια στον πόλεμο, για την ειρήνη, τη φιλία και συνεργασία των λαών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη 6 Αυγούστου, στις 7.45 μ.μ. κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Ανεκτίμητη η προσφορά του Α. Καλαμπόγια στο κίνημα

Επιστολή της ΚΟ "Ν. Μπελογιάννης" του ΚΚ Καναδά

Με οδύνη πληροφορήθηκαν τα μέλη και οι φίλοι δημοκράτες του Τορόντο Καναδά, τον αιφνίδιο θάνατο του άξιου αγωνιστή κομμουνιστή Αντώνη Καλαμπόγια, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ΚΟΒ "Νίκος Μπελογιάννης" του Κομμουνιστικού Κόμματος Καναδά στέλνει στο Κόμμα του και την οικογένεια του θερμά αγωνιστικά συλλυπητήρια για τον πρόωρο χαμό του. Σε επιστολή της σημειώνει:

"Η Κομμουνιστική Οργάνωσή μας που είχε την τύχη να συναντήσει τον σ. Αντώνη, δύο φορές στην πόλη μας, δεν μπορούμε να λησμονήσουμε την ανεκτίμητη προσφορά του στο κομμουνιστικό κίνημα και στους Ελληνες μετανάστες με την ακούραστη συμμετοχή του και τη σωστή του ερμηνεία πάνω στις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού και του Προλεταριακού Διεθνισμού.

Στη δική σου ξεχωριστή δουλιά και θυσία στο κόμμα σου και στους αγώνες του, η ΚΟΒ "Ν. Μπελογιάννης" σαν ελάχιστη προσφορά στη μνήμη σου προσφέρει 200 δολ. στο τιμημένο ΚΚΕ, που παγκόσμια αναγνωρίζεται για την πάλη του και τους αγώνες του για τα δίκαια της εργατιάς, των ανέργων, συνταξιούχων και των νέων.

Οι Ελληνες κομμουνιστές δε θα ξεχάσουμε ποτέ τη δική σου προσφορά".

Αναβολή εκδήλωσης

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι αναβάλλεται η προγραμματιζόμενη, για τις 29 και 30 Αυγούστου, επίσκεψη - προσκύνημα στον Αϊ - Στράτη.

Στον "902 TV"

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", την Τρίτη 4/8 το ειδικό αφιέρωμα για τη Μεταξική δικτατορία της 4ης Αυγούστου στις 9.30 μμ.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ:

- Πολιτική εξόρμηση όλο το μήνα Αύγουστο πραγματοποιεί η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με σκοπό την ενημέρωση του λαού και της νεολαίας γύρω από τις θέσεις του Κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με το πρόγραμμα πραγματοποιούνται:

  • Σήμερα Κυριακή 2 Αυγούστου στον Αριστομένη,στις 8.30 μμ,θα μιλήσει η Μαρία Διαμαντάκη,μέλος του ΝΓ. Στη Φοινικούντα στις 8.30 μμ θα μιλήσει ο Φ. Ρηγανάκος και στο Πεταλίδι στις 8.30 μμ η Λουίζα Ράζου,γραμματέας της Επιτρ. Περιοχής Ανατ. Πελοποννήσου.
  • Την Τρίτη 4 Αυγούστου στη Μεσσήνη,στις 8.30 μμ,στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει η Λ. Ράζου.

- Εκδήλωση για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Λασηθίουσήμερα Κυριακή 2 Αυγούστου στις 8.30 μμ στο Πανόραμα, στον Κρούστα.Στην εκδήλωση θα μιλήσει μέλος της ΚΕ του Κόμματος με θέμα: "Η συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία" - (Θα υπάρχει φαγητό και η τιμή πρόσκλησης είναι 2.500 δρχ).

- Η ΚΟ Κομοτηνής του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 9.30 μμ στο Μεγάλο Πάρκο Κομοτηνής,με ομιλητή τον Στ. Παναγιώτου,βουλευτή του ΚΚΕ.

Θάνατος στρατιώτη

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε χτες ότι την 31η Ιούλη και ώρα 7.30 μμ σε Μονάδα της Ρόδου, ο στρατιώτης Πυροβολικού Κυπραίος Κωνσταντίνος του Βασιλείου, ετών 25,κάτοικος Ρόδου, παρουσίασε υψηλό πυρετό και σπασμούς και διακομίστηκε άμεσα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Ρόδου όπου εξέπνευσε στις 9.10 μμ. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα διακριβωθούν με τη νεκροψία - νεκροτομή του θανόντος ενώ έχει διαταχθεί ένορκη προανάκριση.

Από την περσινή εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, προς τιμή των θυμάτων των Χιροσίμα - Ναγκασάκι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ