ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στόχος η χειροτέρευση των συντάξεων

Ακόμα και "απόφαση" του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που λέγεται πως ούτε καν υπάρχει, αξιοποίησε ο Γ. Παπαντωνίου για να διαμηνύσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει ακάθεκτη στην αντιλαϊκή της πολιτική στον τομέα των συντάξεων

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, όχι μόνο να μη συζητήσει τα δίκαια συνταξιοδοτικά αιτήματα των εργαζομένων, αλλά και να προχωρήσει σε νέα χειροτέρευση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος, είναι δεδομένη. Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος, σχολιάζοντας "απόφαση" του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κατά τους εκπροσώπους του θεωρείται ανύπαρκτη, δήλωσε πως "η πολιτική μας απόφαση είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αλλαγής της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης".

Το θέμα προέκυψε από κυριακάτικο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε, σε ολομέλειά του, ότι οι συντάξεις των δικαστικών υπαλλήλων πρέπει να είναι ίσες με το 80% των μισθών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, όπως συμβαίνει και με τους βουλευτές. Στο σχετικό δημοσίευμα, μάλιστα, γινόταν λόγος για υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απόφαση και για ενδεχόμενο να εξασφαλιστούν παρόμοιες αποφάσεις και για άλλους κλάδους εργαζομένων.

Κύκλοι του γραφείου του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Απ. Μπότσου διέψευσαν χτες κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιας απόφασης. Πολύ περισσότερο δε, απέκλεισαν το ενδεχόμενο επέκτασης της "φανταστικής", όπως τη χαρακτήρισαν, αυτής απόφασης σε άλλους κλάδους εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις των δικαστικών, οι ίδιοι διευκρίνιζαν ότι έχουν καθοριστεί στο 80% του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών. Μάλιστα, επικαλέστηκαν πρόσφατο έγγραφο του πρώην γενικού επιτρόπου Επικρατείας Στ. Χριστονάκη (με ημερομηνία 20 - 5 - 98), που ανέφερε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν υπάγονται στις ίδιες με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.

Ασχετα πάντως αν υπάρχει ή όχι τέτοια απόφαση, ο Γ. Παπαντωνίου έσπευσε να αξιοποιήσει το δημοσίευμα για να ξεκαθαρίσει πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης Σημίτη είναι η σταθερότητα στην αντιλαϊκή ρότα, που έχει ήδη χαράξει. Παράλληλα, διατύπωσε την άποψη ότι "η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αλλάζει τη βάση υπολογισμού των συντάξεων, επειδή αφορά μισθούς και συντάξεις του παλιού μισθολογίου και όχι του νέου...", συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι "δεν υπάρχει καν βάση για αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής, ακόμα και στην περίπτωση που ετίθετο τέτοιο ζήτημα"!

Την ίδια στιγμή, επιτέθηκε κατά των δικαστικών, αναφέροντας ότι θεωρεί αδιανόητο να υπάρχουν κοινωνικές ομάδες, που, αξιοποιώντας το συνταγματικό, το νομικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν, να αποφασίζουν μόνες τους για τα δικά τους εισοδήματα. Ανέφερε, επίσης, ότι "μερικοί δικαστές αποδεικνύονται αχάριστοι στην πολιτεία", παρά το γεγονός ότι τους έχουν εξασφαλιστεί αποδοχές που συμβαδίζουν με την αξιοπρέπεια και τη σημασία του δικαστικού επαγγέλματος...

Τόνισε, τέλος, ότι στα πλαίσια της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, "θα ληφθεί πρόνοια, ώστε να αφαιρεθεί αυτό το υποτιθέμενο δικαίωμα" (σ.σ. των δικαστικών να ορίζουν από μόνοι τους το ύψος των αποδοχών τους).

Δυο "σαπάκια" απειλή για 36 ναυτικούς

Δυο ναυτικά ατυχήματα μέσα σε διάστημα 17 ωρών έβαλαν σε κίνδυνο 36 ανθρώπινες ζωές και απέδειξαν ξανά ότι ο περιβόητος ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ένα "μάτσο" γέρικα πλοία, επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα.

Χτες, λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, άρπαξε φωτιά το μηχανοστάσιο του 23χρονου ελληνικού φορτηγού πλοίου "SEA DREAM", καθώς έπλεε μεταξύ των νησιών Βερντέ και Μαυριτανίας.Οι 24 ναυτεργάτες (ανάμεσά τους 9 Ελληνες) αφού απέτυχαν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο, στις 3.20 το μεσημέρι, όπως μας είπε ο κ. Καρζίδης,εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας UNITY SHIPPING,συγκεντρώθηκαν στην πλώρη, επειδή υπήρχε κίνδυνος να επεκταθεί η πυρκαγιά σε όλη την πρύμνη. Το πλήρωμα παρέμεινε στην πλώρη μέχρι τις 7 το απόγευμα οπότε και κατέφτασαν τέσσερα παραπλέοντα πλοία που είχαν ειδοποιηθεί από το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.Το πλήρωμα επιβιβάστηκε τελικά στο πλοίο"ΛΟΥΙΣ ΠΑΣΤΕΡ".

Το πλοίο "SEA DREAM" είχε αποπλεύσει από την Αργεντινή φορτωμένο με σόγια και είχε προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.Τα ονόματα των Ελλήνων ναυτεργατών είναι: Γιώργος Γλύπτης πλοίαρχος, Απόστολος Βασιλάκης υποπλοίαρχος, Αναστάσιος Κούρτης ανθυποπλοίαρχος, Ανάργυρος Νάκος δόκιμος, Θεόδωρος Μπαρμπέρης ασυρματιστής, Μανώλης Μαθιούδης α'μηχανικός, Απόστολος Αποστόλου γ' μηχανικός, Σπυρίδων Σιμότας ναύκληρος και Βασίλης Τσαπατώρης μάγειρας.

Στις 8 το απόγευμα της Κυριακής στο ελληνικό φορτηγό πλοίο "ΓΑΛΗΝΗ ΙΙ",με έτος κατασκευής το... 1966, άρχισαν να μπαίνουν νερά, από... άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία κατά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς έπλεε χωρίς φορτίο ανατολικά της Σύρου.

Το φορτηγό πλοίο "ΓΑΛΗΝΗ ΙΙ" της πλοιοκτήτριας εταιρίας "Νεοσαλαμινιακή" είχε αποπλεύσει από τη Μύκονο με προορισμό τη Σύρο, ενώ σε αυτό επέβαιναν 7 ναυτεργάτες, 2 γυναίκες και τρία παιδιά. Τους επιβαίνοντες παρέλαβε σώους περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ το πλοίο ρυμουλκήθηκε από το ρυμουλκό "ΚΕΡΒΕΡΟΣ" και επικάθισε σε αβαθή της νησίδας Γάιδαρος.Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πλοιοκτήτρια εταιρία διαθέτει άλλα δύο πλοία, το δεξαμενόπλοιο "ΓΑΛΗΝΗ" με έτος κατασκευής το 1957 και το φορτηγό "ΙΩΑΝΝΑ" με έτος κατασκευής το 1959!

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Εχθρός το πράσινο!

Να καταδικάσει την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία στερούν από την πόλη και τους κατοίκους της, τις λιγοστές δυνατότητες δημιουργίας πρασίνου, καλεί τον ιωνιώτικο λαό η "Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία" (ΔΗΠΙ). Χαρακτηριστική των προθέσεων της Δημοτικής Αρχής είναι ότι σε έκταση οχτώ στρεμμάτων, που έχει κριθεί αναδασωτέα, αποφάσισε να κατασκευάσει αθλητικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Η εν λόγω έκταση, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΙ, περιβάλλει γυμνάσιο και λύκειο της περιοχής Ομορφοκλησιάς Βεϊκου στη Νεάπολη και ανήκει στην απόλυτη δικαιοδοσία του Δήμου Ν. Ιωνίας. Με την παραπάνω απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, στην έκταση αυτή θα κατασκευαστούν γήπεδο ποδοσφαίρου, τρία γήπεδα τένις και βοηθητικές εγκαταστάσεις συνολικού κόστους 100.000.000 δραχμών."Η δημοτική παράταξη του Π. Μπουρδούκου, ανατρέπει προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που είχαν κρίνει το χώρο των οχτώ στρεμμάτων αναδασωτέο", τονίζει η ΔΗΠΙ στην ανακοίνωσή της.

Να σημειώσουμε πως η παραπάνω απόφαση πάρθηκε μετά την ψήφιση πρότασης που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η ΔΗΠΙ και ζητούσε να μη γίνουν ολυμπιακές εγκαταστάσεις και καταστραφούν έτσι, 300 στρέμματα στο δάσος Βεϊκου. "Ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, μετά την πίεση που τους ασκήθηκε από την παράταξή μας, υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς να την πιστεύουν", σημειώνει η ΔΗΠΙ στην ανακοίνωσή της. Για να συμπληρώσει πως η νέα απόφαση της Δημοτικής Αρχής να στερήσει το πράσινο από τους δημότες "έρχεται", "την ώρα που η εμπρηστική πολιτική της κυβέρνησης έχει παραδώσει τα δάση της χώρας στις φλόγες, με αποκορύφωμα άνθρωποι να γίνονται κάρβουνο στο βωμό της διαβόητης "σύγκλισης" της ΟΝΕ. Κι αυτό γιατί, κατά την κυβέρνηση, η βελτίωση των οικονομικών της χώρας προβλέπει την περικοπή δαπανών για τη δασοπροστασία και τη μεταφορά της ευθύνης αυτής στο Πυροσβεστικό Σώμα. Και ενώ οι φωτιές μαίνονται, ο υπουργός Γεωργίας, στο όνομα της ίδιας επιδίωξης, για αύξηση των κρατικών εσόδων, προωθεί νομοσχέδιο που ενισχύει την εμπορευματοποίηση των δασών και τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων".

Τέλος, η ΔΗΠΙ καλεί τον ιωνιώτικο λαό, στις επερχόμενες εκλογές, να στείλει μήνυμα καταδίκης σε όλους όσοι στηρίζουν την παραπάνω πολιτική. Να απαντήσει ασυμβίβαστα και αγωνιστικά, αναδεικνύοντας τη ΔΗΠΙ στην πλειοψηφία του δήμου, με δήμαρχο τον Παναγιώτη Τσουκαλά.

Δραστηριότητες ΝΑΣ

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, ο Νίκος Μπατιστάτος, στέλεχος της ΝΑΣ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα κεντρικά γραφεία της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (Συγγρού 100).

  • Την Πέμπτη 20 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ, θα περιοδεύσει στην Τεχνική Διεύθυνση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", στο Δυτικό Αεροδρόμιο.

Αρτα: Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Αρτας, στα πλαίσια επαφής και ενημέρωσης του αρτινού λαού, θα πραγματοποιήσει περιοδεία αύριο, Τετάρτη, στις 8.30 το βράδυ στα χωριά: Κεραματές, Ανθότοπο, Αγία Παρασκευή και Κολομόδια. Κλιμάκιο της Γραμματείας της ΝΑΣ θα διανέμει τη διακήρυξη αρχών της Κίνησης.

Αυτό σημαίνει "Πολιτιστική Πρωτεύουσα"!

Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σημειώθηκαν 12 θάνατοι από ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του περσινού έτους οι νεκροί από ναρκωτικά ήταν 8. Ανησυχητικά είναι και τα νούμερα των ποσοτήτων ναρκωτικών που κατασχέθηκαν από τον Απρίλη ως τον Ιούνη αυτού του χρόνου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Κατασχέθηκαν 130 κιλά ναρκωτικών ουσιών, ποσότητα 157% μεγαλύτερη από την ποσότητα των ναρκωτικών που είχαν κατασχεθεί πέρσι στο αντίστοιχο τρίμηνο.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, στο δεύτερο τρίμηνο αυτού του χρόνου, σημειώθηκαν 954 κλοπές και διαρρήξεις και εκλάπησαν 954 οχήματα. Από τα 1.883 εγκλήματα εξιχνιάστηκαν τα 515, ποσοστό 27,35%.

Φρικτός θάνατος στο λατομείο

Φρικτό θάνατο μέσα στο λατομείο, όπου εργαζόταν βρήκε χτες το πρωί ο 59χρονος μηχανοδηγός Ελευθέριος Πέτρου. Ο άτυχος εργάτης δούλευε στο λατομείο αδρανών υλικών του Ι. Παγούνη στη δασική περιοχή Αετράχη της Οινόης Κοζάνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, εξαιτίας ενός αδέξιου χειρισμού, ανατράπηκε το μηχάνημα που οδηγούσε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Αλλος ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, χτες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Ο 28χρονος σερβιτόρος Χαράλαμπος Κελασίδης σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία, όταν, κατά τη διάρκεια εργασιών για να φωτίσει το χώρο του μπαρ στο νυχτερινό κέντρο "Αβαντάζ", έβαλε στην πρίζα καλώδιο προβολέα.

Στόχος βομβιστών

Στόχος αγνώστων βομβιστών έγινε χτες τα ξημερώματα το αυτοκίνητο του δικηγόρου Νικόλαου Αγραφιώτη. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην οδό Μικράς Ασίας 14 στο Γουδί και οι δράστες προκάλεσαν την έκρηξη με αυτοσχέδιο μηχανισμό, προκαλώντας φθορές εκτός από το αυτοκίνητο του δικηγόρου σε ένα άλλο ΙΧ και στην τζαμαρία ενός κομμωτηρίου. Τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα. Ο ίδιος ο Ν. Αγραφιώτης κατέθεσε ότι δεν υποψιάζεται κανέναν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος ανέλαβε πρόσφατα την υπεράσπιση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ Α. Βασιλόπουλου, λόγω των γνωστών μηνύσεων που έχουν υποβληθεί εναντίον του το τελευταίο διάστημα.

Κοντά στα προβλήματα των αστυνομικών

Αποδέκτης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί έγινε ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης,ο οποίος, συνεχίζοντας τις περιοδείες και τις συζητήσεις με τους δημότες και τους φορείς της πόλης επισκέφτηκε χτες το πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα στην οδό Σοφοκλέους και συζήτησε με τον διευθυντή και τους αστυνομικούς υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί υπογράμμισαν την έλλειψη τεχνικών μέσων και προσωπικού, την ακαταλληλότητα του κτιρίου για τη στέγαση πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος, την αποδέσμευση της αστυνομίας από ξένα προς την αποστολή της αντικείμενα. Ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού "ΘεσσαλοΝίκη - Αντεπίθεση Τώρα" επισήμανε τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων που μόνο για την εκπλήρωση της αποστολής της δε χρησιμοποιεί την αστυνομία, αλλά κυρίως για την καταστολή των αγώνων του λαού και την υπεράσπιση των συμφερόντων των βιομηχάνων και της πλουτοκρατίας. Συμφώνησε με τα δίκαια αιτήματα των αστυνομικών υπαλλήλων και ανέφερε ότι μέσα απ' τη συλλογική δράση αυτά μπορούν να λυθούν. "Εμείς σαν συνδυασμός και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συμβάλουμε σ' αυτή την κατεύθυνση", τόνισε ο Αγ. Σαχίνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ