ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Επιβαρύνουν τοπίο και αρχαιότητες

Αν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θέλουν να προάγουν τον αθλητισμό, τότε με ποια λογική επιβαρύνουν και αλλοιώνουν το περιβάλλον;

Το πρώτο μεγάλο πλήγμα σε μία περιοχή που την παραλάβαμε ίδια από την αρχαιότητα, τα Μεσόγεια,ήταν το αεροδρόμιο των Σπάτων με αποτέλεσμα την καταστροφή αρχαιολογικών τόπων (βλ. Ζάγανι), την αλλοίωση του φυσικού τοπίου και βέβαια ό,τι άλλο επακολουθήσει και θεωρείται αναπτυξιακό (οικίες, καταστήματα, εγκαταστάσεις κ.ά).

Το δεύτερο θα είναι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις,που έχουν, επίσης, αναχθεί σε ύψιστο αναπτυξιακό γεγονός και βέβαια πρώτης τάξεως εργολαβική ευκαιρία. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι το κωπηλατοδρόμιο χωροθετήθηκε στη θέση Σχοινιά του Δήμου Μαραθώνα.Η άποψη της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) μάλλον τυπικά ζητήθηκε, με την αποστολή της σχετικής μελέτης, αφού παρά την αντίθετη γνώμη της δεν άλλαξε η αρχική χωροθέτηση.

Η Β' ΕΠΚΑ επισημαίνει, εκτός από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ότι θα διαταραχτεί η εικόνα της περιοχής και θα σημειωθεί μη αναστρέψιμη αλλοίωση και βλάβη της φυσικού τοπίου,που αποτελεί άλλωστε και το περιβάλλον των αρχαιοτήτων μέσα στο οποίο αναδεικνύονται.

Οσο για τα αρχαιολογικά δεδομένα, εκεί εικάζεται ότι βυθίστηκαν τα πλοία του Ξέρξη μετά τη μάχη του Μαραθώνα. Πολύ κοντά βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας και η θέση όπου οι Ελληνες εγκατέστησαν το τρόπαιο αμέσως μετά τη μάχη και τη νίκη τους κατά των Περσών. Θυμίζουμε ότι από το τρόπαιο έχει βρεθεί μόνο το ιωνικό κιονόκρανο, που ανήκε σε κίονα μεγάλων διαστάσεων. Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τη Β' ΕΠΚΑ, έχει εντοπιστεί αρχαίος δήμος,καθώς και ερείπια πρωτοελλαδικού οικισμού.Αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη που στάλθηκε στην Εφορεία, τμήμα του κωπηλατοδρομίου εισχωρεί στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο,εκεί δηλαδή που διεξήχθη η περίφημη μάχη.

Η Β' ΕΠΚΑ είχε αντιπροτείνει δύο λύσεις προκειμένου να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις από το Σχοινιά. Να χωροθετηθούν είτε πίσω από τον οικισμό των δικαστών και εισαγγελέων είτε στην Αυλίδα. Καμία λύση δεν έγινε δεκτή, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι τα σημάδια για τη μελλοντική εικόνα της περιοχής δεν είναι ευοίωνα. Η επιβάρυνση αναμένεται να πάρει τραγικές διαστάσεις δεδομένου ότι εκτός από το προγραμματισμένο κωπηλατοδρόμιο, στον ευρύτερο χώρο βρίσκονται οικόπεδα και διαρκώς επεκτεινόμενοι οικισμοί, οι οποίοι είναι αμφίβολο αν και πόσο ελέγχονται. Ολα αυτά στη λογική της ανάπτυξης που δεν έχει ως μέτρο τον άνθρωπο, αλλά την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών και άλλων συμφερόντων. Μήπως η ίδια περιοχή δεν είναι αυτή, της οποίας κάθε χρόνο αποτεφρώνεται κι ένα ακόμα κομμάτι της;

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

Πολιτιστικό κέντρο η Σύμη

Συνεχίζεται με επιτυχία το φετινό φεστιβάλ Σύμης που είναι αφιερωμένο, όπως λέει ο δήμαρχος Σύμης Μιλτιάδης Σαρρής,"σ' αυτούς, που σε χρόνους δίσεκτους, δακρυσμένοι, μας άφησαν να φυλάμε τα βράχια και τα χαλάσματα, ψάχνοντας στις νέες πατρίδες τρόπους επιβίωσης. Αφιερωμένο σ' αυτούς που ανδρώθηκαν στα ξένα, δημιούργησαν, διακρίθηκαν και μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι".

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται για όλο τον μήνα Αύγουστο και μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη. Σήμερα η Μαρία Τσόμπαν δίνει ρεσιτάλ πιάνου, ενώ αύριο η θεατρική ομάδα της Ενωσης Συμιακών Νέων "Ο Νηρέας" δίνει παράσταση για παιδιά με το έργο του Γιάννη Ξανθούλη "Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα" σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκυριανού.Η μουσική είναι της Ελένης και του Βαγγέλη Κολλίρη,τα σκηνικά - κοστούμια των Κικής Μπαλούρδου καιΕύας Γεράκη.Παίζουν: Σταμάτης Σταμέλος, Μαριάννα Σκυριανού, Αννα Μαρκόνη κ.ά.

Στις 8 Αυγούστου θα δοθεί συναυλία με το Νοσσεκ κουαρτέτο εγχόρδων.Προσκεκλημένος ο Φιλίπ Γκαμόν,διευθυντής Ορχήστρας και σόλο πιανίστας του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου. Ακολουθούν: Ρεσιτάλ φλάουτου με σολίστ τους Κλειώ Παπαδοπούλου, Νίκο Νικόπουλο (10/8). Ρεσιτάλ με τη σοπράνο Φλορέτα Βολοβίνη,στο πιάνο ο Φιλίπ Γκαμόν (11/8). Γιορτή κρασιού με την Ενωση Γυναικών Σύμης. Συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα του Μιχάλη Μισσού,ενώ θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Σαράντη Κρητικού "Πέτρινα πατητήρια της Σύμης" (12/8). Ρεσιτάλ με την υψίφωνο Ευδοκία Χατζηϊωάννου(16/8). Λογοτεχνική βραδιά. Διαβάζει η ηθοποιός και ποιήτρια Κατερίνα Ραζέλου (17/8). Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια του Τσιτσάνη από το Σύλλογο "Ο Σοφοκλής" (18/8). Βραδιά Ανατολικής Κλασικής μουσικής με τον Μανώλη Καρπάθιο στο σαντούρι (20/8). Ρεσιτάλ πιάνου με την Λευκή Καρποδίνη (21/8) και την Χαρά Ιακωβίδου (22/8). Ιταλικά τραγούδια από τη Φλερεντία (23/8), κοντσέρτο για βιολί και πιάνο με την Ειρήνη Γκοβάτσου και την Ολγα Ζέρβα (24/8). Ο Στάθης Μαυρομάτης με το σαξόφωνό του στις 25/8. Η θεατρική ομάδα "Πράσσειν Αλογα" παρουσιάζει στις 26/8, σε παράσταση με κούκλες "Τα κόκκινα παπούτσια" του Αντερσεν,με την Εμμανουέλλα Καποκάκη.Η μέτζο σοπράνο Φωτεινή Σαμαρά και η πιανίστα Μαρίνα Μυλωνά σε άριες του Βέρντι (27/8). Σαξόφωνο και πιάνο με τον Γιώργο Λυγερίδη και την Ευτυχία Βενιωτά σε έργα σύγχρονων συνθετών (28/8) και ο Αύγουστος τελειώνει με ρεσιτάλ πιάνου του Μιλτιάδη Ματθία (31/8). Επεται συνέχεια τον Σεπτέμβρη...

"Αισχύλεια" πολιτισμού

Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές βραδιές, δρώμενα, αλλά και εικαστικές εκθέσεις, περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 24 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτέμβρη στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των "Αισχύλειων".Συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο στις 30 Αυγούστου θα παρουσιαστεί το έργο του Σοφοκλή "Οιδίπους επί Κολωνώ" σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη,ενώ στις 6 Σεπτέμβρη φιλοξενείται η παράσταση "Πέρσες" σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Στο χώρο του παλαιού ελαιουργείου στην παραλία της Ελευσίνας, στις 24 Αυγούστου, ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ Μεσογειακής Μουσικής.Την πρώτη μέρα θα εμφανιστεί ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος.Φιλική συμμετοχή Ελένη Τσαλιγοπούλου.Ακολουθεί (26/8), συναυλία των Radio Tarifa (Ισπανία) και στις 28/8 συναυλία Senem Diyici (Τουρκία). Φιλική συμμετοχή Ντ. Λιντς.Στις 31 Αυγούστου, νότες από την Αλβανία θα μας χαρίσει ο Laver Bariou.Φιλική συμμετοχή Πέτρο - Λούκας Χαλκιάς.Ακολουθεί (2/9) συναυλία των Yair Dalal & Al Ol Ensemble.Φιλική συμμετοχή Γιάννης Βασιλόπουλος.Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 4 Σεπτέμβρη με συναυλία του Abdelli.Φιλική συμμετοχή Μ. Νικολούδη.

Από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις των "Αισχύλειων" σημειώνουμε την πολιτιστική ημερίδα (5/9) με θέμα "Ελευσίνια Μυστήρια".Την ίδια μέρα (9μμ) στην πλατεία Νεολαίας, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη λαϊκή συναυλία. Στις 7/9συναυλία Φιλαρμονικής Δήμου Ελευσίνας. Στις 9/9 βραδιά χορού από το τμήμα μπαλέτου του Πνευματικού Κέντρου του δήμου. Στις 11/9 η Καλλιτεχνική Ομάδα Ελευσίνας θα παρουσιάσει το χορόδραμα "Θριάσιο - Ιούνιος 1937",ενώ στις 12/9 ο θίασος της Κ. Βασιλάκου θα παρουσιάσει τη "Μαριτάνα" του Γρ. Ξενόπουλου.Στις 13/9 στην πλατεία Ηρώων θα ξεκινήσει το "Λαογραφικό φεστιβάλ".Τέλος, από τις 24/8 έως τις 13/9, θα πραγματοποιηθεί εικαστική έκθεση.

Σχολή λαϊκής τέχνης

"Κορυφαίο αρκαδικό γεγονός", θεωρούν η Νομαρχία Αρκαδίας και ο Δήμος της ιστορικής Στεμνίτσας την έναρξη, στις 16 Αυγούστου (7.30 μμ), της αναπαλαίωσης του κτιρίου της Σχολής Αργυροχρυσοχοϊας στη Στεμνίτσα, μιας σχολής με μεγάλη και μακρόχρονη λαϊκή παράδοση στη λεπτή τέχνη της αργυροχρυσοχοϊας. Στη σχολή, από το 1975, λειτουργεί επαγγελματικό εργαστήρι, το οποίο οργάνωσαν οι Λάμπης Κατσούλης και Αριστείδης Βλαχογιάννης, σε συνεργασία με τον ΕΟΜΜΕΧ, και στο οποίο μαθητεύουν νέοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Τα εγκαίνια των εργασιών αναπαλαίωσης του κτιρίου θα κάνει ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας (Αρκάδας γαρ...), ενώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλάβει και λαϊκή συναυλία με την Γλυκερία.

Νέα εικαστικά αποκτήματα

Την ομαδική έκθεση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με τίτλο "Νέα Αποκτήματα" παρουσιάζει το Μακεδονικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,με έργα που θα συμπεριληφθούν στη μόνιμη συλλογή και αποτελούν δωρεές των καλλιτεχνών και χορηγών. Πρόκειται για ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική και φωτογραφία, έργα που καταγράφουν τις τάσεις της σύγχρονης ελληνική και ξένης εικαστικής δημιουργίας και αποτελούν πυρήνα καλλιτεχνικής ενημέρωσης.Ανάμεσά στους καλλιτέχνες των οποίων εκτίθενται έργα είναι οι: Γιάννης Αδαμάκης, Γιώργος Βακαλό, Κώστας Βαρώτσος, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Φιλίπ Ντελακρουά, Ερίκ Εμό, Σέρτζιο Φέρρο κ. ά.

Φεστιβάλ στην Πάτρα

Περισσότερα από 35 συγκροτήματα θεάτρου και μουσικής, που θα δώσουν πάνω από 40 παραστάσεις, φιλοξενεί το φετινό 17ο Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών - Πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η αυλαία του Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτέμβρη, ανοίγει στο Αρχαίο Ωδείο την Παρασκευή 7 Αυγούστου, με συναυλία της "Σενέκταντι Φιλαρμόνια" της Νέας Υόρκης. Την Κυριακή, 9 και Δευτέρα 10 Αυγούστου, το Ανοιχτό Θέατρο θα παρουσιάσει των κωμωδία του Αριστοφάνη "Αχαρνής", σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη με τον Θανάση Βέγγο. Συνολικά στον κύκλο του αρχαίου δράματος έχουν προσκληθεί 10 θίασοι, που θα παρουσιάσουν τέσσερα έργα του Αριστοφάνη και έξι τραγωδίες, ενώ οκτώ ακόμα θίασοι θα παρουσιάσουν σύγχρονα θεατρικά έργα. Επίσης, στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα εμφανιστούν δύο αμερικάνικα συμφωνικά συγκροτήματα, ενώ συναυλίες ακόμα θα δώσουν οι Μάριος Τόκας, Πέτρος Γαϊτάνος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας και Αλέξανδρος Χατζής κ. ά.

Εξάλλου, έχει προγραμματιστεί διήμερο αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής και διαλέξεις σε αίθουσες της πόλης.

Βλάβη στο τοπίο και το περιβάλλον αρχαιοτήτων, θα προκαλέσουν οι Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις στο Σχοινιά του Δήμου Μαραθώνα

Τον "Οιδίποδα επί Κολωνώ" φιλοξενούν φέτος τα "Αισχύλεια"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ