ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επανάληψη μαχών και πιέσεων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Οι σερβικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο ακόμη ενός χωριού, που αποτελούσε οχυρό των Κοσσοβάρων Αλβανών, σε μια νέα φάση της αντεπίθεσής τους κατά του "Απελευθερωτικού Στρατού" του Κοσσυφοπεδίου (UCK).

Η ανακοίνωση των νέων μαχών, που οι Σέρβοι απέδωσαν σε προκλήσεις του UCK, πραγματοποιούνταν καθώς η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολόγιζε πως οι πρόσφυγες "έφθασαν πλέον τους 180.000", με τις μάχες του Σαββατοκύριακου να αφήσουν ανέστιους πάνω από 30.000.

Το κρατικό γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Τανγιούνγκ μετέδωσε ότι οι δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας απώθησαν τους άνδρες του UCK και κατέλαβαν τη Σμονίτσα, μετά από βομβαρδισμό ημερών. Το Τανγιούγκ μετέδωσε επίσης, επικαλούμενο την εφημερίδα των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια", ότι οι αντάρτες του UCK θα "ασκήσουν πίεση" στα σύνορα Αλβανίας - ΠΓΔΜ, επειδή αποκόπτονται από τη Γιουγκοσλαβία.

Κρατικές σερβικές πηγές, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις "Ρόιτερς" και "Ασοσιέιτεντ Πρες", έλεγαν ότι υπό πολιορκία εξακολουθούσε χθες να βρίσκεται το Γιουνίκ.

Από την άλλη οι αλβανικές πηγές έκαναν λόγο για "άγριες μάχες" σε τουλάχιστον έξι χωριά χτες Δευτέρα και για "ισοπέδωση" έξι χωριών από το γιουγκοσλαβικό πυροβολικό.

Η περιοχή του δρόμου Πρίστινας - Πετς ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους, λόγω των μαχών, και δημοσιογράφοι ανέφεραν πως είδαν "καπνό" πριν τους σταματήσουν οι σερβικές δυνάμεις, που απαγόρευσαν την πρόσβαση στην οδική αυτή αρτηρία.

Οσον αφορά τους πρόσφυγες, εκπρόσωπος της Διεθνούς Οργάνωσης του Ερυθρού Σταυρού είπε πως "60 ως 80 χιλιάδες ανθρώπων" βρίσκονται στα βουνά νότια της Πρίστινας, και διατύπωσε την πρόθεση της οργάνωσης να αρχίσει ένα "καραβάνι βοήθειας" από το Βελιγράδι προς το Κοσσυφοπέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυνε έκκληση - πίεση στο γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να "σταματήσει τη νέα επίθεση" των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σίσελ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην ΕΕ, έστειλε επιστολή στον Μιλόσεβιτς την Παρασκευή. Στην επιστολή του ο Σίσελ υπογράμμισε ότι οι μάχες συνεχίζονται και ζητούσε από τον Μιλόσεβιτς να τις σταματήσει.

"Θα ήθελα να σας ζητήσω να άρετε, για ανθρωπιστικούς λόγους, την πολιορκία του Γιούνικ, για να μην αντιμετωπίσει ο άμαχος πληθυσμός περισσότερα δεινά", αναφέρει στην επιστολή του ο Σίσελ.

Στη Βαρσοβία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα απηύθυνε και αυτός έκκληση στις σερβικές δυνάμεις και τους Αλβανούς αυτονομιστές να συμφωνήσουν σε μία κατάπαυση του πυρός και τόνισε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίβλεψή της.

"Οι διαπραγματεύσεις πρέπει ν' αρχίσουν το συντομότερο", πρόσθεσε ο Σολάνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, δήλωσε χτες από τις Φιλιππίνες πως το ΝΑΤΟ "εξακολουθεί να εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές στο Κοσσυφοπέδιο".

" (... ) Προτιμάμε να δούμε μια διπλωματική λύση και αυτό απαιτεί να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές, ώστε να συζητήσουν τον τερματισμό της διένεξης και της αιματοχυσίας", είπε ο Κοέν, "το ΝΑΤΟ βρίσκεται όμως στη διαδικασία επανεξέτασης των στρατιωτικών επιλογών".

Στη Μόσχα ανακοινώθηκε πως δύο Ρώσοι διπλωμάτες θα μεταβούν την Τετάρτη στη Γιουγκοσλαβία, για να μεσολαβήσουν στην κρίση. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε προς το πρακτορείο "Ιντερφάξ" ότι οι διπλωμάτες, - ο υφυπουργός Εξωτερικών Νικολάι Αφανασιέφσκι και ο ειδικός απεσταλμένος Μπόρις Μαϊόρσκι -, θα επισκεφθούν το Βελιγράδι, την Πρίστινα και την Ποντγκόριτσα, για να συναντηθούν με τους ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της αλβανικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου.

ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ
Ιδιόρρυθμη κατάσταση

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΚΙΝΓΚΑΛΙ .-

Πυροβολισμοί, βία αλλά και φήμες για πιθανολογούμενη πολιτική και κυβερνητική αστάθεια αντήχησαν στην πρωτεύουσα Κινσάσα και μεταφέρονται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένα μόλις χρόνο μετά τη νίκη και την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, που όμως εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες, ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε σε στρατώνες της πρωτεύουσας, κυρίως στη στρατιωτική βάση του Κόκολο, ενώ σποραδικοί πυροβολισμοί αναφέρονται και στο αεροδρόμιο της Γκόμας. Ακόμα αναφέρεται ότι τανκς εμφανίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια για την προστασία τους, ενώ τα σύνορα με τη Ρουάντα έκλεισαν.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό απαγόρευσε την κυκλοφορία στην Κινσάσα και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις για εκτόνωση και μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της τάξης, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός της Κινσάσα, επικαλούμενος δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Φαουστίν Μουνένε,ο οποίος διευκρίνισε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει από τη Δευτέρα και για τρεις ημέρες. Από χτες τα στρατεύματα των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ (ADFL) ανακοίνωσαν σε τοπικό ραδιοσταθμό στην πόλη Γκόμα ότι αποφάσισαν να "ανατρέψουν" τον Πρόεδρο Λοράν Καμπίλα."Ο στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό έλαβε την απόφαση να απομακρύνει από την εξουσία τον Πρόεδρο Καμπίλα, τον οποίο κατηγορούμε για κακοδιοίκηση και νεποτισμό", δήλωσε στο ραδιοσταθμό "Φωνή της Γκόμα" ο Σιλβέν Μπουτσί,τοπικός στρατιωτικός διοικητής. Ταυτόχρονα, έκανε έκκληση στο γενικό στρατηγείο στην πρωτεύουσα Κινσάσα να συνέλθει επειγόντως και να αποφασίσει για μια καλύτερη ηγεσία για τη χώρα, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του θέλουν να διαφυλάξουν την ενότητα και σταθερότητα του έθνους.

Αφορμή για την ιδιόρρυθμη αυτή κατάσταση θεωρείται η απόφαση που έλαβε την περασμένη βδομάδα ο Λ. Καμπίλα να διατάξει τα στρατεύματα της Ρουάντας να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι τα στρατεύματα της Ρουάντας συμμάχησαν με "στασιαστές" για την ανατροπή του. Ο στρατός της Ρουάντας, ο οποίος στην πλειοψηφία του αποτελείται από μέλη της φυλής Τούτσι είχε βοηθήσει με περίπου 3.500 άνδρες στο διαρκείας επτά μηνών πόλεμο κατά του δικτάτορα Μομπούτου Σέσε Σέκο,που άρχισε στα ανατολικά της χώρας και οδήγησε τον Καμπίλα στην εξουσία τον Μάη του 1997, ενώ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ρουάντας στρατηγός Καγιούμπα Νιαμουάνσα δήλωσε - στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι - "δεν υπάρχουν πλέον στρατιώτες της Ρουάντας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ οι περίπου 500 στρατιώτες που μετέβησαν στη ΛΔ του Κονγκό την περασμένη εβδομάδα επέστρεψαν στις βάσεις τους".

ΑΛΓΕΡΙΑ
Βαρύς φόρος αίματος

ΑΛΓΕΡΙ.-

Ακόμα μία φορά, ο αλγερινός λαός πληρώνει πολύ βαρύ φόρο αίματος σε μία φρικιαστική εμφύλια διαμάχη, που συνεχίζεται χωρίς οίκτο και διακοπή.

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, αλλά οι ανεπίσημες πληροφορίες και τα δημοσιεύματα του Τύπου - χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Le Quotidien d' Oran" - μιλούν για 40 με 60 ανθρώπους, οι οποίοι σφαγιάστηκαν με ειδεχθή τρόπο από φανατικούς μουσουλμάνους, στην περιοχή Σάιντα της δυτικής Αλγερίας. Οι πληροφορίες, όπως πάντα, είναι συγκεχυμένες, αλλά αναντίρρητο γεγονός παραμένει ότι η επίθεση εκδηλώθηκε σε λεωφορείο που μετέφερε αθώους μετά από ενέδρα μιας δωδεκαμελούς ομάδας φανατικών μουσουλμάνων κοντά στο Τιφρίτ,της επαρχίας Σάιντα, 340 χιλιόμετρα δυτικά του Αλγερίου. Σύμφωνα πάντα με πηγές των αλγερινών αρχών, η ομάδα των φανατικών μουσουλμάνων που πραγματοποίησαν την επίθεση σκοτώθηκαν από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Στο τω μεταξύ, χτες ο Αλγερινός Πρόεδρος Λιαμίν Ζερουάλ συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με την εξαμελή ομάδα του ΟΗΕ, με επικεφαλής το πρώην Πορτογάλο πρωθυπουργό Μάριο Σοάρες που έφθασε πριν από 13 μέρες στη χώρα για διερευνητική αποστολή. Η ομάδα του ΟΗΕ θα ενημερώσει τον Ζερουάλ για την αποστολή της, αλλά το πόρισμά της δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τουλάχιστον ένα μήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 75.000 άτομα έχουν σκοτωθεί στην Αλγερία από τις αρχές του 1992, όταν οι αρχές ακύρωσαν τις γενικές εκλογές, τις οποίες κέρδιζαν οι ισλαμιστές.

Κινέζοι πολίτες και στρατιώτες σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα, σε μια προσπάθεια υποστήριξης της όχθης του ποταμού Γιανγκτσέ, που κινδυνεύει να υπερχειλίσει. Τουλάχιστον 1.268 άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους από τις πλημμύρες. Οι αρχές, μάλιστα, ανατίναξαν χτες κάποια από τα φράγματα του Γιανγκτσέ, για να "προστατευτούν" οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής

ΙΝΔΙΑ
34 νεκροί σε "επίθεση αυτονομιστών"

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Τριάντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση, που πιθανολογείται από τις αρχές ότι έγινε από ισλαμιστές, στο κρατίδιο του Χιματσάλ Πραντές, στη Βόρεια Ινδία, χτες.

"34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν", δήλωσε τηλεφωνικώς προς το "Ρόιτερ" αξιωματούχος της αστυνομίας στην πόλη Τσάμπα, του κρατιδίου Χιματσάλ Πραντές.

Η επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Καλαμπάν, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από την πόλη Τσάμπα. Το χωριό απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα του κρατιδίου με την επαρχία του Κασμίρ.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ινδίας, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, εξέφρασε τη "βαθιά του λύπη" για το περιστατικό και ζήτησε από τις αρχές του κρατιδίου να αναλάβουν δράση κατά των ισλαμιστών, σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων PTI.

Ο Ινδός πρωθυπουργός προειδοποίησε το Πακιστάν ότι η Ινδία θα απαντήσει "με σθένος" σε οποιαδήποτε επίθεση στα σύνορά της.

Ο Βάτζπαϊ τόνισε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδίας θα "έχουν πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειές τους να αποκρούσουν τα άνομα σχέδια του Πακιστάν".

Καταλήγοντας, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ να σταματήσει την υποστήριξή της προς τους ισλαμιστές στο κρατίδιο του Τζαμού και Κασμίρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ