ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΚΙ ΑΝΑΜΕΣΑ Η ΦΩΤΙΑ
Πέρα από κάθε όριο και ανοχή οι κυβερνητικοί εμπρηστές

Ανθούσα, Ντράφι, Καλλιθέα, Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Παλλήνη, Σταμάτα, Κορωπί, Ανάβυσσος, Κερατέα, Καλύβια, Τατόι, Βαρυμπόμπη, Λαγονήσι, Γέρακας, Καλλιτεχνούπολη, Ταϋγετος, Ριτσώνα, Βέρτουρα Χαλκίδας, Μελιγαλάς, Ολυμπος, Επίδαυρος. Μια λέξη: ΚΑΡΒΟΥΝΟ!

Η χτεσινή μέρα απέδειξε ότι ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο έλεος των κυβερνητικών επιλογών - προσάναμμα στις φωτιές που καίνε ολόκληρη τη χώρα. Κι επειδή τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι απρόβλεπτα και μπορούν να αντιμετωπιστούν, δεν αποτελούν κανένα άλλοθι για την κυβέρνηση, όπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την εικόνα που παρουσιάζει ολόκληρη η χώρα, εδώ κι ένα μήνα, είναι ασήκωτες. Εγκληματικές. Συσκέφτηκαν, συνεδρίασαν, αποφάσισαν, νομοθέτησαν, έδωσαν κίνητρα στους εμπρηστές και πήγαν για ...μπάνια. Μετά ήρθε η καταστροφή! Και το αποκορύφωμα του θράσους; "Δεν είναι απαραίτητη η ενημέρωση για τις πυρκαγιές". Αυτό απάντησε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στη Βουλή στο αίτημα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ της Αλέκας Παπαρήγα χτες στη Βουλή. Τι σόι κυβέρνηση είναι, αλήθεια, αυτή;

Εξω, στον πραγματικό κόσμο, ελλείψεις, οργή, πανικός, αγανάκτηση. Ολα ανακατεμένα. Κι η φωτιά πλησιάζει... Καταστρέφει ό,τι βρει μπροστά της. Και μετά η απόγνωση. Για το δάσος που χάθηκε ή μάλλον είναι εκεί και στέκει μαύρο. ΝΕΚΡΟ. Κι αν για κάποιους το πράσινο δάσος είναι "ΠΛΟΥΤΟΣ", για άλλους το μαύρο είναι ΧΡΥΣΟΣ!

Δηλαδή: Το πράσινο δάσος στον Υμηττό χρησιμεύει σαν πνεύμονας πρασίνου για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Το "μαύρο" για να κατασκευαστεί η δυτική περιφερειακή λεωφόρος του Υμηττού με τα καταστήματα, τα βενζινάδικα και ό,τι άλλο χτιστεί παρόδια... Η "πράσινη" Πεντέλη εξυπηρετεί τους κατοίκους, η "μαύρη" τους 30 περίπου οικοδομικούς συνεταιρισμούς της περιοχής, αλλά και το ενδεχόμενο να γίνει εκεί το Ολυμπιακό Χωριό... Τα "πράσινα" Σπάτα εξυπηρετούν επίσης τους κατοίκους. Τα "μαύρα" εξυπηρετούν όλες εκείνες τις δραστηριότητες, που θα δεχτεί η περιοχή με το νέο αεροδρόμιο. Ο "πράσινος" Αυλώνας και οι ρεματιές του λειτουργούν ως μοναδική ανάσα ζωής. Ο "μαύρος" Αυλώνας για χωματερή. Η Κερατέα κάτι ανάλογο.

Ετσι, πάνω στο "μαύρο" που δημιουργούν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, τα μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα μπορούν να υλοποιούν τα σχέδια αισχροκέρδειας με τη γη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις. Και η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάλυψε αυτό το κενό. Παρέδωσε, και μάλιστα με το νόμο, τα δάση στους εμπρηστές και τους καταπατητές. Τους έδωσε κίνητρο για να κάνουν το πράσινο - μαύρο. Κι είναι η ίδια υπόλογη στον ελληνικό λαό για την τεράστια καταστροφή και ό,τι ακολουθήσει από τις εταιρίες που κατασκευάζουν με αυτοχρηματοδότηση τα μεγάλα έργα και που θα εκμεταλλεύονται οικονομικά το "μαύρο" για πολλές δεκαετίες...

Να μετατραπεί η οργή σε πάλη

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι βιβλικές καταστροφές, που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Αττική, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στη χτεσινή συνεδρίαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

"Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διαπιστώνει.

1. Η βιβλική καταστροφή που συντελέστηκε στα δάση της Αττικής μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν υπήρχε πολιτική προστασίας του δασικού πλούτου, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, που λόγω και του πληθυσμού που συγκεντρώνει, έπρεπε να αντιμετωπίζεται σαν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

2. Η κυβέρνηση είναι έκθετη και υπόλογη σε όλο τον ελληνικό λαό, γιατί πριν δύο μήνες που ψήφιζε τη μεταφορά της πυροπροστασίας από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, διαβεβαίωνε τη Βουλή και το λαό ότι ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές το καλοκαίρι. Οι καταστροφές του δασικού πλούτου της χώρας και ειδικά του Λεκανοπεδίου απέδειξαν ότι όχι μόνο ετοιμότητα δεν υπάρχει, αλλά σκόπιμη καθυστέρηση και σύγχυση. Γι' αυτό η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει για την εμπρηστική πολιτική της. Είναι υπόλογη, γιατί αρνείται, έστω και τώρα, να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής, για να συζητήσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα, όπως ζήτησε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

3. Οι καιρικές συνθήκες δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για την κυβέρνηση. Γιατί δεν είναι απρόβλεπτες και μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν υπάρχει πολιτική προστασίας των δασών, μέτρα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών.

4. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές προστασίας, (εύκολη πρόσβαση, πυροσβεστικοί κρουνοί), σε προσωπικό και μέσα (έλλειψη πάνω από 60%), η διάλυση των δασικών υπηρεσιών, η καθυστέρηση δημιουργίας Δασικού Κτηματολογίου, δεν είναι ανεπάρκεια, αδιαφορία ή ανικανότητα των κυβερνήσεων. Είναι πολιτικές επιλογές, για να μπορούν κάθε φορά τα μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα να υλοποιούν τα σχέδια αισχροκέρδειας με τη γη, σε συνδυασμό με τη λιτότητα στις δαπάνες για προστασία του περιβάλλοντος.

5. Δεν είναι τυχαίο ότι η καταστροφή πάνω από 50.000 στρεμμάτων δάσους το 1995 στο Πεντελικό όρος έγινε δύο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για το Εθνικό Κτηματολόγιο, που δίνει το δικαίωμα στο αδηφάγο κεφάλαιο να διεκδικεί δάση και δασικές εκτάσεις και δεν κατοχυρώνει τη δημοτική και δημόσια περιουσία. Ούτε είναι τυχαίο ότι η φετινή βιβλική καταστροφή, που συνοδεύτηκε και με ανθρώπινες ζωές, συντελείται μετά την εξαγγελία των νομοσχεδίων του υπουργείου Γεωργίας,τα οποία νομιμοποιούν ουσιαστικά την καταπάτηση δημόσιων δασικών εκτάσεων, και αποχαρακτηρίζουν δάση και δασικές εκτάσεις, που κάηκαν ή καταπατήθηκαν πριν το 1975. Την όρεξη των καταπατητών για εμπρησμούς άνοιξε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που δωρίζει 400.000 στρέμματα καταπατημένης γης.

6. Το ΚΚΕ, διαπιστώνοντας ότι η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, με τεράστιους κινδύνους για τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής, καλεί το λαό να παλέψει και να επιβάλει:

α. Αμεση απόσυρση των νομοσχεδίων των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομικών που αφορούν δάση και δασικές εκτάσεις καθώς και καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις.

β. Πλήρη και ακριβή καταγραφή των καμένων εκτάσεων και να κηρυχτούν όλες οι δασικές εκτάσεις αναδασωτέες. Καμιά αλλαγή στις χρήσεις γης.

γ. Λεπτομερή σχεδιασμό αναδάσωσης, διαχείρισης του δάσους και αντιπυρική προστασία. Οχι ξύλευση και βοσκή στα καμένα δάση.

δ. Αμεση αντιμετώπιση με τεχνικά έργα και μέτρα, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις που προκύπτουν από την καταστροφή του δάσους (πλημμύρες, κατακρήμνιση εδάφους, αύξηση θερμοκρασίας, νέφος, κλπ.).

ε. Αμεση εφαρμογή του Δασικού Κτηματολογίου για την περιοχή και απαγόρευση εγκατάστασης οικοδομικών συνεταιρισμών και οικιστικής ανάπτυξης στα όρη Πεντέλη, Υμηττό και σε όλα τα δάση.

ζ. Η πολεοδόμηση είναι έργο του κράτους και δεν πρέπει να γίνεται από ιδιώτες.

η. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, με κάλυψη της ανάγκης σε τεχνικά μέσα, κύρια επίγεια, και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

θ. Είναι απαραίτητη η συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, συντονιστικών οργάνων κατά περιφέρεια και νομό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Τα όργανα αυτά πρέπει να έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες διοίκησης και όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι σημαντικός.

Είναι επιτακτικά αναγκαία η περιφρούρηση των δασικών εκτάσεων, που έχουν απομείνει στην Αττική. Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας και ανάπτυξης των δασικών εκτάσεων των ορεινών όγκων της Αττικής και κάθε ελεύθερου χώρου.

Παράλληλα, να απαιτήσει και να παλέψει για:

- Ριζική αλλαγή της δασικής νομοθεσίας. Κανένα "παραθυράκι" για καταπατήσεις δημόσιας έκτασης.

- Υλοποίηση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για ενιαίο φορέα δασοπροστασίας.

- Αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Δεν μπορεί να συνεχίσει η χώρα, και ιδιαίτερα η Αττική, να διψά, όταν δε βρέχει. Να πλημμυρίζει, όταν βρέχει. Να έχουμε καύσωνα, όταν δε φυσά, να καιγόμαστε, όταν φυσά. Απαιτείται μια άλλη πολιτική αποκέντρωσης, με βάση την ισόμετρη ανάπτυξη (κοινωνική, πολιτική, οικονομική).

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να πάρει την υπόθεση της προστασίας των δασών, που έχουν απομείνει, στα χέρια του. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση - Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή - το συνδικαλιστικό κίνημα, οι οργανώσεις της νεολαίας, όλοι οι κοινωνικοί φορείς να μετατρέψουν την οργή και αγανάκτησή τους σε πάλη για μια άλλη πολιτική στον τομέα προστασίας των δασών".

Επίδειξη αδιαφορίας και ανευθυνότητας!

Αρνήθηκε και πάλι η κυβέρνηση τη σύγκληση της Βουλής, ώστε να γίνει ενημέρωση για το φλέγον θέμα των πυρκαγιών, απορρίπτοντας χτες στη Βουλή αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα

Αποκαλυπτική, σχετικά με το ποιόν της σημερινής κυβέρνησης και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει το τεράστιο θέμα των πυρκαγιών που καίνε την Αττική, είναι η χτεσινή απάντηση που δόθηκε στη Βουλή, στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όταν η τελευταία ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση της Βουλής για το φλέγον αυτό ζήτημα. Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δ. Γεωργακόπουλος,όσο και ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,δήλωσαν ότι δεν είναι απαραίτητη η ενημέρωση, ενώ ο πρώτος έφτασε στο σημείο να αναφέρει ότι... θα ανησυχήσει τον κόσμο! Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης,υλοποιώντας προφανώς τη θέληση της κυβέρνησης, επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής λέγοντας ότι δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία!!! Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της Αλ. Παπαρήγα, που τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να "μπαίνει" πάνω από αυτό το φλέγον πρόβλημα ο Κανονισμός της Βουλής.

Παίρνοντας αρχικά το λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε πως "είναι γνωστό ότι γύρω γύρω στην Αθήνα υπάρχει μια τεράστια πυρκαγιά με ανυπολόγιστες συνέπειες" προσθέτοντας πως οφείλει "η κυβέρνηση να στείλει κάποιον εκπρόσωπό της, έστω για 10 λεπτά" υπενθυμίζοντας παράλληλα πως το ΚΚΕ, είχε ζητήσει με γραπτό αίτημα τη διενέργεια προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, την οποία "ο πρωθυπουργός απαξίωσε να πραγματοποιήσει", χωρίς καν να δώσει απάντηση.

Το αίτημα της Αλ. Παπαρήγα προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος επικαλέστηκε τον Κανονισμό, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει τέτοια συζήτηση σε θερινό Τμήμα, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε το αίτημα του ΚΚΕ. Επίσης το λόγο πήρε τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος θρασύτατα ισχυρίστηκε ότι το αίτημα του ΚΚΕ "γίνεται απλά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων" και ότι έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής θα προκαλούσε ανησυχία στον κόσμο!! Σε δική του τοποθέτηση, ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, είπε, ότι "όλες αυτές τις μέρες συνεδριάζει το αρμόδιο διυπουργικό όργανο" το οποίο "επιτελεί το καθήκον του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο"!

Οι παραπάνω τοποθετήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αλέκας Παπαρήγα η οποία αναρωτήθηκε: "Στη Βουλή δεν πρέπει να ενημερωθούμε; Δεν είναι ένα έκτακτο γεγονός αυτό; Ο Κανονισμός είναι πάνω από την κατάσταση που δημιουργείται;" προσθέτοντας ότι "εγώ θα επιμείνω. Η κυβέρνηση όφειλε να έχει την ευαισθησία να ενημερώσει τη Βουλή. Δε θα ενημερωνόμαστε από τα κανάλια! Υπάρχει ή όχι έκτακτο πρόβλημα; Δεν μπορώ να συμμεριστώ την άποψη ότι ο Κανονισμός είναι πάνω από το φλέγον θέμα που έχει προκύψει". Ζήτησε δε από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να μεταφέρει το αίτημα του ΚΚΕ στην κυβέρνηση. Οταν εκείνος αρνήθηκε αναφέροντας ότι δεν κατατέθηκε σύμφωνα με τον Κανονισμό, η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε ότι "οι διάφοροι φυσικοί και ηθικοί εμπρηστές δε μας ενημέρωσαν για το πρόβλημα, ώστε να μπορούμε να το ετοιμάσουμε".

Με επιστολή του στον πρωθυπουργό και ο Δ. Τσοβόλας ζητά ενημέρωση της Βουλής, κάτι που δεν αρνείται και η ΝΔ.

Εγκληματικές ευθύνες

Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στην Πεντέλη

Αν η εικόνα που συνάντησε χτες το πρωί ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς - κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Διόνυσο και στην Παλιά και Νέα Πεντέλη - χαρακτηρίζεται επιεικώς τραγική, τότε σίγουρα δε θα υπάρχουν λέξεις σήμερα ή αύριο, για να περιγράψουν το νέο ...σκηνικό που θα προκύψει μετά και τη χτεσινή πύρινη κόλαση.

Είχε μόλις τελειώσει την επίσκεψή του στην καμένη γη της Αττικής ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, όταν σύννεφα καπνού έπνιξαν ξανά την περιοχή της Πεντέλης, σκορπώντας παντού τρόμο και απορία. "Δε μας λυπάται κανένας πια;",αναρωτιούνται για δεύτερη μέρα τώρα οι κάτοικοι της Πεντέλης. Σκληρές οι φράσεις που βγαίνουν απ' τα χείλη τους, δύσκολα μεταφέρονται στο χαρτί.

Εγκληματικές ευθύνες

"Τεράστιες εγκληματικές ευθύνες κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει απ' τις πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων στην Πεντέλη. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση. Γι' αυτό και οι κάτοικοι το μόνο που ζητούν είναι ν' αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους και να παραιτηθούν",τόνισε ο Γ. Θεωνάς μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του. Επισήμανε ακόμα πως ειδικά τώρα η πρόταση του ΚΚΕ για άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε να συζητηθεί το θέμα των καταστροφών απ' τις πυρκαγιές και να αναζητηθούν ευθύνες, "δεν πρέπει και δεν μπορεί να απορριφθεί από κανέναν".

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή, ξεκίνησε χτες το πρωί την περιοδεία του από το σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένο δάσος της Πεντέλης. Κανείς τότε - παρά τις μικροεστίες που ακόμα σιγόκαιγαν - δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε. Αλλωστε, τα πάντα γύρω ήταν στάχτη και κάρβουνο. Ορθιες και ζωντανές, μόνο οι δεκάδες πινακίδες κατά μήκος του δάσους, με την παρότρυνση - τραγική ειρωνεία: "Αγαπάτε το δάσος. Είναι ζωή". Στη συνέχεια, ο Γ. Θεωνάς επισκέφτηκε τις Κοινότητες του Διονύσου, της Π. Πεντέλης και της Ν. Πεντέλης, όπου συναντήθηκε αντίστοιχα με τον κοινοτικό σύμβουλο Γιώργο Παντελέο και τους προέδρους των δύο κοινοτήτων Αντ. Μπάρτζη και Ηλία Κόλλια.Και οι τρεις ενημέρωσαν τον ευρωβουλευτή για την καταστροφή που συντελέστηκε, ενώ αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις σημαντικές ελλείψεις μέσων και ανθρώπων, που έκαναν ακόμα δυσκολότερη την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

"Μετά από 10 χρόνια θα φυτρώσει μανιτάρι"

Εκεί, όμως, που ο ευρωβουλευτής ήρθε αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο της αλήθειας, ήταν όταν πέρασε από τα κατεστραμμένα σπίτια και άκουσε τις "εμπειρίες" των κατοίκων. "Δυο ώρες παλεύαμε μόνοι μας και με πρωτόγονο τρόπο με τις φλόγες. Πάλη μέχρι θανάτου. Το νερό ήταν κομμένο, έβλεπα τη φωτιά να τρώει τους κόπους μιας ζωής κι εγώ προσπαθούσα με κουβέρτες και με όσο νερό υπήρχε στο ψυγείο να σώσω το βιος μου",έλεγε χτες ο Παναγιώτης Αλαμάρας,που με τις υπεράνθρωπες προσπάθειές του κατόρθωσε να σώσει ένα μέρος της περιουσίας του. Ο ίδιος ανέφερε πως τα τρία πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονταν στην περιοχή την ώρα που λαμπάδιαζαν οι οροφές των σπιτιών, έφυγαν. "Οχι από ανευθυνότητα, αλλά από φόβο. Οι φλόγες ξεπέρναγαν σε ύψος τα 15 μέτρα", επισήμανε.

Ακριβώς δίπλα, το καμένο, πια, σπίτι του Βασίλη Μαρινάκου.Μόνο οι τοίχοι πλέον στέκουν όρθιοι. "Ηταν προκλητικό αυτό που συνέβη χτες (σ.σ.: προχτές). Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα πέταξαν το απόγευμα και μόνο όταν οι φλόγες απειλούσαν το στρατιωτικό νοσοκομείο. Τελείωσε, δεν ιδρώνει το αυτί κανενός αρμοδίου. Εμείς καιγόμαστε κι αυτοί κάνουν τα μπάνια τους",είπε χαρακτηριστικά στον ευρωβουλευτή.

Στη συζήτηση παρεμβαίνει ο Γιάννης Πουλημένος, για να καταγγείλει στον Γ. Θεωνά το εξής: Μετά την επίσης μεγάλη πυρκαγιά του 1995, μαζεύτηκαν πάνω από 500 υπογραφές κατοίκων της περιοχής, κάτω από ένα υπόμνημα που στάλθηκε στη Νομαρχία Αθήνας. Σ' αυτό το υπόμνημα οι κάτοικοι, θέλοντας να προστατεύσουν το δάσος τους, ζητούσαν να τοποθετηθούν στην οδό Περικλέους - ένας απ' τους κεντρικότερους δρόμους της Πεντέλης - δύο κρουνοί, ώστε να εφοδιάζονται τα πυροσβεστικά οχήματα και οι υδροφόρες των κοινοτήτων. Αυτοί οι κρουνοί, παρά τις υποσχέσεις, δεν τοποθετήθηκαν ποτέ.

Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι που γεννήθηκαν σ' αυτόν τον τόπο, που μεγάλωσαν σ' αυτό το δάσος δεν κλαίνε τόσο τις περιουσίες που χάθηκαν. Κλαίνε κυρίως γιατί "στην Πεντέλη μετά από δέκα χρόνια, τουλάχιστον, θα ξαναφυτρώσει μανιτάρι"...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα λειτούργησαν καλά!

Υπερβολικές οι περιγραφές της καταστροφής, εκτιμά η κυβέρνηση και επιστρέφει στα μπάνια της...

Ολα λειτούργησαν καλά κι αν φταίει κάτι, για την εικόνα που παρουσιάζει η φλεγόμενη χώρα, αυτό είναι η υπερβολή των μέσων ενημέρωσης!

Τάδε έφη το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε αργά χτες το βράδυ υπό την προεδρία του ίδιου του Κ. Σημίτη, ο οποίος τελικά εγκατέλειψε για λίγο τη "σιέστα" του, για να επισκεφθεί με ελικόπτερο τα καμένα.

Από το απόγευμα ήδη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε εκτιμήσει ότι υπήρχε "απόλυτος συντονισμός των δυνάμεων που συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης". Ο υπουργός χαρακτήρισε "πολύ δύσκολη τη χθεσινή μέρα" και προέβλεψε ότι θα είναι το ίδιο δύσκολη και η νύχτα. Ο υπουργός είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, επειδή εκδηλώνονται πολλές εστίες σε διαφορετικές περιοχές και ότι στο Τατόι η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύο σημεία τη στιγμή που προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο το ελικόπτερο που μετέφερε τον ίδιο και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αργά το βράδυ συνήλθε τελικά έκτακτα το Διυπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη. Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Γ. Ρωμαίος ανέλαβε να ανακοινώσει ό,τι αναμενόταν να ανακοινωθεί από μια τέτοια κυβέρνηση. Οτι:

Υπήρχε απόλυτη συμφωνία, ότι λειτούργησε αποτελεσματικά ο κρατικός μηχανισμός με βασικό δεδομένο την ύπαρξη ισχυρών ανέμων. Σε ορισμένες εστίες, είπε, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για εμπρηστές. Τόνισε ότι η πλειοψηφία των πυρκαγιών είχε τεθεί υπό έλεγχο, αλλά δεν έκρυψε την ανησυχία για το μέτωπο του Διονύσου. Δήλωσε ότι υπάρχει αδυναμία να ενισχυθούν οι δυνάμεις στην Αττική με δυνάμεις από την επαρχία, καθώς και εκεί υπάρχουν μέτωπα. Σε μια προσπάθεια να εμφανίσει ικανό το μηχανισμό πυρόσβεσης έκανε σύγκριση με τις περσινές πυρκαγιές και ισχυρίστηκε ότι αποδείχτηκε η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού αφού το 95% των πυρκαγιών σβήστηκε την ίδια μέρα που ξέσπασαν.

Προσπάθησε να απαλύνει, επίσης, τις εντυπώσεις για τις κόντρες ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες και ανακοίνωσε ότι οι δασοκομάντος και δασοπυροσβέστες έχουν ενταχθεί πλήρως στο μηχανισμό και δίνουν με ηρωισμό τη μάχη μαζί με τους πυροσβέστες.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ο υπουργός είπε, ότι και ο Κ. Σημίτης διαπίστωσε πως δεν είναι τόσο δραματική η κατάσταση όσο εμφανίζεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, που θεώρησε ότι υπάρχει υπερβολή στις περιγραφές. Είπε ότι υπάρχει αυτόματη διαδικασία για τις αναδασώσεις και ότι δε θα επιτραπεί η πολεοδομική επέκταση. Ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν μέτρα πρόνοιας για τους πληγέντες, αλλά κάλεσε και τους πολίτες να αυτενεργήσουν για να σωθούν...

Εντύπωση προκάλεσε η μη προσέλευση του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα στη συνεδρίαση, γεγονός, όμως, που αρνήθηκαν να σχολιάσουν οι άλλοι υπουργοί.

Υπόθεση του λαού η προστασία των δασών

"Η βασική αιτία για την έξαρση των δασικών πυρκαγιών είναι η κυβερνητική πολιτική, που με το νομοσχέδιο Τζουμάκα και την επιλογή της μεταφοράς της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και τη συνολική όξυνση των βασικών προβλημάτων, που αφορούν τα δάση, οδήγησε στην τραγική σημερινή κατάσταση". Αυτό δήλωσε στο "Ρ" ο Αντώνης Ραλάτος,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

"Η κυβέρνηση είναι ο πολιτικός υπεύθυνος, ο εμπρηστής και ο καταστροφέας των δασών. Η υπόθεση της προστασίας των δασών είναι πλέον υπόθεση του λαού, που πρέπει να αναπτύξει μέτωπο πάλης για την προστασία των δασών και να αποδώσει το πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση, με τον αγώνα του και την καταδίκη των κυβερνητικών υποψηφίων στις επόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Η κυβερνητική αυτή πολιτική θα πρέπει να ανατραπεί ως ουσιαστική συμβολή στην ανατροπή της τραγικής για τα δάση και το λαό μας κατάστασης που αυτή διαμορφώνει,κατέληξε ο Αντ. Ραλάτος.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), Κώστας Μπέσης,δήλωσε στο "Ρ": "Για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός παρακολουθεί με έκπληξη την απάθεια των υπευθύνων για την τεράστια οικολογική καταστροφή, τόσο της Αττικής, όσο και ολόκληρης της Ελλάδας. Παρατηρεί ο ελληνικός λαός τον κ. Τζουμάκα στην προσπάθεια να αποποιηθεί τις τεράστιες πολιτικές και δικονομικές ευθύνες, να κατασκευάζει ενόχους, να μιλάει για συμμορίες και να ρίχνει τόνους λάσπης στους δασικούς υπαλλήλους. Καλούμε τον πρωθυπουργό της χώρας να αναλογιστεί πλέον τις δικές του ευθύνες και να απομακρύνει άμεσα από την κυβέρνηση τους υπεύθυνους για την οικολογική καταστροφή της πατρίδας, υπουργούς Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης".

Αντιδράσεις κομμάτων

"Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Σε λίγες βδομάδες έχουν καεί πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες". Τη δήλωση αυτή έκανε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, επισκεπτόμενος τις περιοχές που καίγονταν και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση τις ευθύνες. Αφήνοντας, βέβαια, στην άκρη το Κατσιγιάννειο παρελθόν της παράταξής του δήλωσε εκ του ασφαλούς πως "για μας όποιος ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες στις περιοχές που κάηκαν θα θεωρείται εκ των προτέρων ως ύποπτος εμπρησμού και θα αντιμετωπίζεται ως τέτοιος".

Για "εγκληματική έλλειψη μέσων και τραγικό έλλειμμα ευθιξίας", κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας πως "έχει ευθύνες η κυβέρνηση, γιατί με τη στάση της δείχνει την εικόνα μιας παράλυτης πολιτείας, που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να θρηνολογεί ή να αντιδικεί πάνω στα αποκαϊδια της καταστροφής και των ανθρώπινων θυσιών".

"Ελλειψη ευαισθησίας" διαπιστώνει και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας και καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες του.

Ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντ. Σαμαράς με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ανίκανη κυβέρνηση και καλεί τον πρωθυπουργό να διώξει τους ανίκανους και να χαρακτηρίσει "ιδιώνυμο αδίκημα" τον εμπρησμό δασών.

"Οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού είναι αντικειμενικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής", διαπιστώνει και η οικολογική κίνηση "Πράσινη Πολιτική" που σημειώνει πως "η κυβέρνηση Σημίτη, στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικοδομικά συμφέροντα, "έβαλε μπροστά" τη γνωστή "Ατμομηχανή της Οικονομίας", την οικοδομή".

Ωραίες, πράγματι, οι βιλίτσες στο πρώην δάσος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ