ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ
Χοντροκομμένη πολιτική δίωξη

Ο γραμματέας της περιφέρειας ανακοίνωσε την κυβερνητική απόφαση, να τεθεί σε "αργία" η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας". Βέρα Νικολα'ϊδου: Καμία απόφαση δεν μπορεί να μας "θέσει σε αργία". Απάντησή μας θα είναι η συνεχής δράση στο πλευρό του λαού

"Καμιά απόφαση δεν μπορεί να μας "θέσει σε αργία"".

Με τη δήλωση αυτή απάντησε χτες η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας Νικαίας" και υποψήφια δήμαρχος Βέρα Νικολαϊδου στην απόφαση της κυβέρνησης να τη θέσει σε αργία ως προς την ιδιότητα της Δημοτικής Συμβούλου Νικαίας.

Το με χαρακτηριστικά ανοιχτής πολιτικής δίωξης γεγονός, έγινε γνωστό από χτεσινή ανοιχτή επιστολή της ίδιας της Βέρας Νικολαϊδου. Σ' αυτήν αναφέρεται πως ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Κρητικός, ανακοίνωσε τηλεφωνικά στη Βέρα Νικολαϊδου ότι αποφάσισε να τη θέσει σε αργία για την υπόθεση "Ηράκλειτος", εκτελώντας προφανώς κυβερνητικές εντολές, καθώς ο γραμματέας της περιφέρειας υπάγεται κατ' ευθείαν στον "πρώτο τη τάξη" υπουργό Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλο.

"Η ενέργεια αυτή, σημειώνει η Β. Νικολαϊδου, είναι η κορύφωση της μεθοδευμένης πολιτικής δίωξης εναντίον μου και εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική φίμωσης κάθε αγωνιστικής φωνής που εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και σε εκφραστές της, όπως είναι ο σημερινός δήμαρχος Νικαίας Β. Τράπαλης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιδιώκουν με τις μεθοδεύσεις αυτές να μην εκφραστεί η αγανάκτηση των εργαζομένων από τις συνέπειες της πολιτικής τους, να αποπροσανατολίζουν με ψέματα, να συκοφαντούν, να διατηρούν την παραπληροφόρηση".

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση δίωξης της Β. Νικολαϊδου οργανώθηκε, στήθηκε και εκτελείται μέχρι τώρα από στελέχη του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ που θέλοντας να βγάλουν από τη μέση μια ενοχλητική αντίπαλο προσπαθούν να αποδείξουν ότι ένα έργο, οι σχολές Ηράκλειτος στις οποίες φοιτούν ήδη χιλιάδες παιδιά της Κοκκινιάς, είναι οφθαλμαπάτη, δεν υπάρχει! Η υπόθεση πήρε το δρόμο για την αίθουσα του δικαστηρίου αλλά εκεί οι εκπρόσωποι του σημερινού δημάρχου ζήτησαν και πήραν αναβολή της εκδίκασης με προφανή στόχο να φτάσουν στις εκλογές με τη Νικολαϊδου πολιτικό όμηρο.

"Ξέρουν πολύ καλά ότι οι κατηγορίες τους είναι ανυπόστατες, φοβούνται και τρέμουν γιατί είναι βέβαιοι ότι όποτε και να γίνει η δίκη, η Βέρα Νικολαϊδου θα αθωωθεί",αναφέρει στην επιστολή της η υποψήφια δήμαρχος.

"Γι' αυτό, σημειώνει, ζήτησαν οι ίδιοι την αναβολή της δίκης που θα διεξαγόταν στις 23 - 6 - 98 για να συνεχίσουν το παιχνίδι της παραπληροφόρησης και της συκοφάντησης και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η αιτιολογία ότι δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής) που θα νομιμοποιούσαν την παρουσία των συνηγόρων του Δήμου ως πολιτική αγωγή ήταν σαθρή και το λιγότερο αφελής, γιατί ο Δήμος και οργανωμένη νομική υπηρεσία διαθέτει και προσέλαβε και άλλον δικηγόρο για την υπόθεση αυτή.

Οσον αφορά την απόφαση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας που με θέτει σε "αργία", ο χρόνος που εκδόθηκε (λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές) και η εφαρμογή της σε αιρετό πριν υπάρξει απόφαση Δικαστηρίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολιών για τη σκοπιμότητά της".

"Οι μεθοδεύσεις αυτές, τονίζει η Βέρα Νικολαϊδου, θα λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ κατά των εμπνευστών τους, που νομίζουν ότι και μ' αυτόν τον τρόπο θα προικοδοτήσουν την επανεκλογή του νυν Δημάρχου.

Τους φοβίζει το ευνοϊκό κλίμα, η συσπείρωση και η εμπιστοσύνη των δημοτών, που καθημερινά αναπτύσσονται γύρω από την παράταξή μας "Δημοκρατική Ενότητα Νικαίας" και την επικεφαλής της.

Καμιά απόφαση δεν μπορεί να μας "θέσει σε αργία".

Η απάντησή μας σ' αυτές τις πρακτικές και μεθοδεύσεις θα είναι η συνεχής παρουσία και δράση μας στο πλευρό του λαού της Κοκκινιάς".

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που επιχείρησε φέτος, η ΟΒ Αθήνας της ΚΝΕ στη νεολαία, στα πλαίσια του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", μέσα από την πλούσια θεματολογία των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, οι οποίες ταξίδεψαν το Φεστιβάλ, σε κάθε γωνιά και συνοικία της Αθήνας και του Πειραιά, εκεί όπου ζει, εργάζεται, αθλείται και ψυχαγωγείται η νεολαία.

Το πανηγυρικό κλείσιμο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων της Αθήνας και του Πειραιά, έγινε την περασμένη Παρασκευή στη Ν. Ιωνία, με κεντρικό ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκο Σοφιανό.

Οι νέοι κομμουνιστές, αλλά και οι νέοι και οι νέες της Αθήνας και του Πειραιά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ για τη συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου, που θα παλεύει ενάντια σ' αυτή την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική που τους στερεί δικαιώματα, ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για το Σεπτέμβρη, στα Ιλίσια 17 - 20 Σεπτέμβρη, όταν θα ανοίξει τις πύλες του το 24ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή". Ηδη οι οργανώσεις της Αθήνας και του Πειραιά έχουν μπει σε ρυθμό προετοιμασίας για το στήσιμο του 24ου Φεστιβάλ στα Ιλίσια.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι πολυθεματικές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις ενόψει του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", συνεχίζονται. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο και τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

  • Αύριο Πέμπτη:

- Στη Φαρκαδώνα Τρικάλων, με θέμα: "Εκλογές και Τοπική Αυτοδιοίκηση". Στην εκδήλωση, θα μιλήσει ο Νίκος Γούσιος,γραμματέας του ΝΣ Τρικάλων της ΚΝΕ και θα χαιρετίσει ο Σπύρος Τσιοτινός,υποψήφιος δήμαρχος Φαρκαδώνας.- Στο Ναυαρίνο Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Ειρήνη", με ομιλητή τον Νίκο Κούρο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Την Παρασκευή:

- Το ΝΣ Ιωαννίνων της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση, στην Κατσικά, στις 9 μ.μ. με θέμα: "Ναρκωτικά", με ομιλητή τον Αποστόλη Τασούλα,βουλευτή του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει ρεμπέτικη βραδιά, με ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

- Στην Εδεσσα, με θέμα: "Τοπική Αυτοδιοίκηση και νεολαία".

  • Το Σάββατο:

- Στον Αγρό Κέρκυρας.

- Στη Σκάλα Καλλονής, με θέμα: "Ναρκωτικά".

- Στη Βυζίκι Αρκαδίας, με θέμα: "Νέοι αγρότες".

- Στο Αίγιο, με ομιλητή τον Ιωάννη Δροσόπουλο,γραμματέα του ΝΟ Αχαϊας.

- Στην Αντίκυρα Βοιωτίας.

- Στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας.

- Στον Ωρωπό Πρεβέζης.

- Στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

- Η ΝΟ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΚΝΕ, διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις στο Αργοστόλι, το Σάββατο και την Κυριακή,στο προαύλιο της Νομαρχίας. Το θέμα της εκδήλωσης του Σαββάτου είναι: "Εξελίξεις στην παιδεία", ενώ το θέμα της δεύτερης μέρας είναι αφιερωμένο στα 80χρονα του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ερασιτεχνικά συγκροτήματα και το συγκρότημα του Στέφανου Ψαραδάκου.

ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΣΕΡΡΩΝ
Επικίνδυνο πτηνοτροφείο

Φρένο στην ασύδοτη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία λειτουργία του πτηνοσφαγείου που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Νιγρίτας με την Κοινότητα Φλάμπουρο Σερρών, καλούνται να βάλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το συγκεκριμένο πτηνοσφαγείο, ιδιοκτησίας Ν. Βλαδίκα,λειτουργεί στην περιοχή εδώ και τρία χρόνια. Ενώ έχει βιολογικό καθαρισμό, δεν τον λειτουργεί πάντα, με αποτέλεσμα τα νερά που χρησιμοποιούνται για την πλύση των πουλερικών και των εντοσθίων τους, πολλές φορές, να ρίχνονται χωρίς επεξεργασία σε αποστραγγιστικό κανάλι, δίπλα στην κοινότητα, όπου έχουν δημιουργήσει μια μόνιμη εστία μόλυνσης. Πιο οξυμένο εμφανίζεται, όμως, το πρόβλημα με τα στερεά απόβλητα του εργοστασίου. Τα υπολείμματα των πτηνών που δεν οδηγούνται στην εμπορία, εδώ και ένα χρόνο, πετιούνται στη χωματερή της Νιγρίτας, που βρίσκεται κοντά στην Κοινότητα Φλάμπουρου. Με βάση τη μελέτη που υποβλήθηκε για την έγκριση λειτουργίας του εργοστασίου, τα στερεά απόβλητα θα οδηγούνταν στην ΚΡΕΣΕΡ, κάτι που το τελευταίο διάστημα δε συμβαίνει, για αδιευκρίνιστους λόγους. Η ανοιχτή χωματερή και τα στάσιμα μολυσμένα νερά σήμερα καθιστούν υπαρκτό τον κίνδυνο εκδήλωσης επιδημιών στην ευρύτερη περιοχή. Ηδη, ο τόπος θυμίζει θάλαμο αερίων. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Κοινότητας Φλάμπουρο Θ. Σίσκος,"οι κάτοικοι του χωριού δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, ούτε και να σταθούν στις αυλές τους. Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, η κατάσταση είναι αφόρητη. Εκτός όμως από την έντονη δυσοσμία, όλο το χωριό μας έχει γεμίσει με πούπουλα που έχουν πεταχτεί στη χωματερή, όμως, λόγω του αέρα, διασκορπίστηκαν σε όλη την περιοχή".

Πολλές φορές, τόσο η κοινότητα, όσο και ο Δήμος Νιγρίτας έχουν κάνει συστάσεις στην επιχείρηση, ώστε να λειτουργεί το βιολογικό καθαρισμό και να μην πετά στη χωματερή τα απόβλητα του σφαγείου. Δυστυχώς όμως, η επιχείρηση έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, κάθε παρέμβαση και κάθε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Την περασμένη βδομάδα, υπάλληλοι του Τμήματος Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Σερρών επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις και έκαναν τον απαιτούμενο έλεγχο. Οπως είπε στο "Ρ" ο κ. Γρηγοριάδης, "διαπιστώθηκε ότι εκείνη την ημέρα λειτουργούσε ο βιολογικός καθαρισμός, όμως στο επόμενο διάστημα θα ληφθούν δείγματα των υγρών αποβλήτων από το σημείο όπου καταλήγουν, προκειμένου να ελεγχθεί αν πληρούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προβλέπονται από τη νομοθεσία". Επίσης, το Τμήμα Εποπτών Δημόσιας Υγείας με έγγραφό του θα απευθυνθεί στο Κέντρο Ελέγχου Προστασίας Περιβάλλοντος, προκειμένου να ελεγχθεί εκ νέου η επιχείρηση και να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.

Ερώτηση για το θέμα έχουν καταθέσει από τον περσινό Αύγουστο στους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Ν. Γκατζής,όμως ακόμη δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Για δήμο στηριγμένο στη λαϊκή συμμετοχή

Ο Σεραφείμ Φραντζής,που τις δύο τελευταίες τετραετίες βρίσκεται στη θέση του κοινοτάρχη του Προδρόμου Βοιωτίας, με αγωνιστική δράση στον κοινωνικό χώρο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της "Δημοτικής Αναγέννησης", στο νέο δήμο Θίσβης,που δημιουργήθηκε από τη συνένωση των κοινοτήτων Θίσβης,Προδρόμου,Δόμβραινας,Ξηρονομής και Ελλοπίας.

Η απόφαση της γραμματείας της "ΔΑ" έγινε αποδεκτή σε μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων, που έγινε στην πλατεία της κοινότητας Προδρόμου, όπου ο Σ. Φραντζής, καταθέτοντας τον πλούσιο απολογισμό δράσης, ζήτησε τη συστράτευση και την εμπιστοσύνη που έδειξαν μέχρι τώρα οι κάτοικοι, να τη συνεχίσουν και στο νέο βήμα για την κατάκτηση του νέου δήμου Θίσβης.

"Στηριγμένος στη λαϊκή συμμετοχή, επισήμανε ο Σ. Φραντζής, θα δημιουργήσουμε το πρότυπο για δήμο διεκδικητικό, αγωνιστικό, απορρίπτοντας το πρότυπο του δήμου - φορομπήχτη, μακρύ χέρι της κυβέρνησης και των εντολών της ΕΕ".

"Για μας, κατέληξε, η αγωνιστική επαγρύπνηση του λαού και των κατοίκων, με μπροστάρη τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο, είναι εκείνο το όπλο που μπορεί να αποτρέψει τα όποια αντιλαϊκά σχέδια της άρχουσας τάξης. Πολλές φορές η συμπαγής λαϊκή θέληση έχει τη δύναμη να κάμπτει την κραταιά εξουσία. Εμείς μαζί σας, πάντα είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε, για να κρατήσουμε ό,τι έχουμε κατακτήσει και να διεκδικήσουμε όσα μας οφείλει η πλουτοκρατία και η κυβέρνηση".

Την Παρασκευή στην Ικαρία

Την Παρασκευή, στους Φούρνους Ικαρίας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ", στην οποία θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ