ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Στην Ακρόπολη το ραντεβού της Ειρήνης

Τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι τιμούν οι φιλειρηνιστές της Αθήνας και του Πειραιά, αύριο στις 7.45 μ.μ. και καταγγέλλουν τα νέα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών

Αύριο δίνεται το αγωνιστικό ραντεβού του φιλειρηνικού κινήματος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 53 χρόνων της μαύρης επετείου του εγκλήματος, που διέπραξαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές τον Αύγουστο 1945, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, μην ξεχνώντας, όπως κάθε χρόνο, τη σημασία της θηριωδίας αυτής και την ανάγκη της πάλης για την οριστική εξαφάνιση όλων των όπλων μαζικής καταστροφής, διοργανώνει στις 7.45 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, εκδήλωση τιμής προς τα θύματα, συνέχισης του αγώνα και καταγγελίας των νέων εγκληματικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς.

"Στις 6 και 9 Αυγούστου 1998, τονίζεται ανάμεσα στα άλλα, στη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ, συμπληρώνονται 53 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της ρίψης ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς. Ο απολογισμός ήταν τραγικός. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι των 2 πόλεων σκοτώθηκαν ακαριαία ή πέθαναν αργότερα, μέσα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με μαρτυρικό θάνατο (120.000 νεκροί, 60.000 βαριά τραυματισμένοι και ακρωτηριασμένοι και στις 2 πόλεις στα ερείπια). Χιλιάδες παιδιά τα μεταγενέστερα χρόνια γεννήθηκαν ανάπηρα ή τέρατα.

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός με αυτή τη θηριωδία - που θα μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας - εγκαινίαζε την είσοδοστην εποχή της πυρηνικής τρομοκρατίας.Σήμερα, 53 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα και αρκετά χρόνια μετά τις γενικότερες αλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη και στον κόσμο, οι ίδιες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια σ' ολόκληρο τον κόσμο, προσπαθώντας να επιβάλουν στους λαούς τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων. Οι υποκριτικές διακηρύξεις περί διεθνούς δικαίου, περί ειρηνευτικών συμφωνιών, δεν μπορούν να κρύψουν τα εγκλήματα που διαπράττονται και σχεδιάζονται από τους πρωταγωνιστές της Νέας Τάξης Πραγμάτων, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σήμερα κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, οι ΗΠΑ διατηρούν πάνω από 300 πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με δεδομένο ότι οι κίνδυνοι απειλούν και τη χώρα μας, με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και την απειλή του ΝΑΤΟ για νέα επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και τα σχέδιά του για διχοτόμηση της Κύπρου και του Αιγαίου, οι φιλειρηνικοί αγώνες των λαών και του δικού μας αποκτούν υψηλή προτεραιότητα και σημασία".

ΑΧΑΪΑ
Πρόταση του ΔΗΚΚΙ για δημιουργία εντυπώσεων

Προσπαθώντας να κρατήσει τα προσχήματα για να δικαιολογήσει την ήδη ειλημμένη της απόφαση, η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ πρότεινε στο ΚΚΕ συναλλαγές "κάτω από το τραπέζι" σε σχέση με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Συγκεκριμένα, μέλη της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ πρότειναν στη ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ να... αποσύρει τον υποψήφιο νομάρχη Ανδρέα Αθανασόπουλο και να στηρίξει υποψήφιο του ΔΗΚΚΙ στις νομαρχιακές εκλογές, προκειμένου το ΔΗΚΚΙ να στηρίξει στο Δήμο της Πάτρας τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Κοσιώνη.

Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε απάντησε στη συγκεκριμένη "πρόταση" του ΔΗΚΚΙ τονίζοντας πως το ΚΚΕ δεν κάνει συναλλαγές "κάτω από το τραπέζι" απορρίπτοντας τη λογική και το περιεχόμενο της πρότασης.

Στη συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος,μεταξύ άλλων τόνισε: "Το ΚΚΕ, όπως είναι ήδη γνωστό, στο Δήμο της Πάτρας υποστηρίζει τη Δημοτική Κίνηση "Πάτρα Μπροστά" με υποψήφιο δήμαρχο τον Παναγιώτη Κοσιώνη,στις δε νομαρχιακές εκλογές υποστηρίζει τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) με υποψήφιο νομάρχη τον Ανδρέα Αθανασόπουλο.Κινήσεις οι οποίες έχουν μια ιδιαίτερη δραστηριότητα, έχουν παρουσιάσει τις διακηρύξεις και τους στόχους τους, έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική και γύρω από αυτές συσπειρώνονται ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις. Είναι φανερό ότι η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει αυτές τις Κινήσεις και να μπει στη λογική της ανταλλαγής, στη λογική του παρασκηνίου και της συναλλαγής. Η πρόταση της ηγεσίας του ΔΗΚΚΙ είναι μια πρόταση χωρίς αποδέκτες, γιατί είναι γνωστό στην ηγεσία του ΔΗΚΚΙ ότι το ΚΚΕ δεν μπαίνει σε παρασκηνιακές λογικές. Είναι μια πρόταση - άλλοθι που λειτουργεί σαν πρόσχημα για να δικαιολογήσει η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ στα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος αυτού την προειλημμένη απόφαση να μην υποστηρίξει στο Δήμο της Πάτρας τον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Κοσιώνη, παρά τις διαθέσεις των μελών και οπαδών του ΔΗΚΚΙ στην Πάτρα. Με τη στάση της και τις συγκεκριμένες πολιτικές της επιλογές, η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ επιδιώκει να παραμείνει η υπάρχουσα πολιτική κατάσταση στο Δήμο της Πάτρας. Το ΚΚΕ υποστηρίζει πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια, τα οποία μπορούν να βάλουν φραγμό στην κυβερνητική πολιτική, να παλέψουν από καλύτερες θέσεις μαζί με το λαό για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων".

Οι καρποί της υποτέλειας

Με όλο τους το ...μεγαλείο, προβάλλουν τα καταστροφικά αδιέξοδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με αφορμή το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών πυραύλων "S - 300" στην Κύπρο και τους χειρισμούς που γίνονται γύρω από αυτό. Καθώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις στην κατεύθυνση της παραπέρα υποβάθμισης της ελευθερίας και της ίδιας της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την εδραίωση της διχοτόμησης των εδαφών της και την πλήρη ΝΑΤΟποίηση του νησιού.

Στην ουσία, αυτό που συντελείται, με τη συγκατάθεση των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας, είναι, όχι απλά και μόνο η παγιοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής, αλλά δημιουργείται μια κατάσταση ακύρωσης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιστροφής στο προ του 1960 καθεστώς. Αυτό προκύπτει από την προωθούμενη αμερικανική φόρμουλα - την οποία αποδέχονται Αθήνα και Λευκωσία - που προβλέπει ως αντιστάθμισμα της μη εγκατάστασης στην Κύπρο των πυραύλων "S - 300", ένα μορατόριουμ πτήσεων τουρκικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το νησί, που θα επιτηρείται από τα ραντάρ των εκεί αγγλικών βάσεων στο έδαφος, με αποτέλεσμα να ανάγεται η αμερικανοΝΑΤΟική εξουσία σε υπέρτατη εξουσία επί του κυπριακού εδάφους. Αυτό, λοιπόν, που κρίνεται, δεν είναι το αν θα πετάνε στον κυπριακό εναέριο χώρο τουρκικά ή ελληνικά μαχητικά, αλλά αν υπάρχει κυπριακό κράτος με δικαίωμα άμυνας των εδαφών του και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα, στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση.

Ομως, η κατάσταση αυτή, όπως διαμορφώνεται, δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Οι χειρισμοί των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας την τελευταία πενταετία, από την εξαγγελία των Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου και μετά, δημιούργησαν με μαθηματική ακρίβεια τις προϋποθέσεις που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για το πού, τελικά, θα οδηγήσουν όλες αυτές οι πανηγυρικές και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης εξαγγελίες. Γιατί αυτό, που πρώτα και κύρια έχει ανάγκη η Κύπρος, η αναγκαία προϋπόθεση και για την ίδια την αμυντική της θωράκιση, είναι να θωρακιστεί απέναντι στα σχέδια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Μόνο μέσα από αυτό το πρίσμα, μπορεί να δει κανείς και το πραγματικό πρόβλημα άμυνας της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας.

Εξάλλου, και η ίδια η Ελλάδα επί τόσα χρόνια εξοπλίζεται ως το λαιμό, το αποτέλεσμα, όμως, είναι να βρίσκεται σε μια πορεία διαρκούς διολίσθησης θέσεων. Δεν είναι οι εξοπλισμοί που λείπουν.

Ακόμα, η αυτοπαγίδευση στα αδιέξοδα της πολιτικής της εξάρτησης και της διεκδίκησης ρόλου στο νέο ιμπεριαλιστικό καταμερισμό στην περιοχή, επιτείνεται και με την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού μέσω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις σχετικές αυταπάτες που καλλιεργούνται.Είναι σαφές ότι το όποιο βήμα στην κατεύθυνση της αμυντικής θωράκισης, ακόμα και αν είναι πραγματικό και όχι για τις εντυπώσεις, εμπεριέχει τον κίνδυνο, αν δεν εντάσσεται σε μια πολιτική εθνικής ανεξαρτησίας και μη εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, να μεταβληθεί σε μπούμερανγκ. Και αυτό ακριβώς γίνεται και με την υπόθεση των "S - 300". Το αποτέλεσμα είναι η ελληνική πλευρά να βρίσκεται σήμερα σε πολύ δυσμενέστερη θέση, από αυτήν που ήταν προ της εξαγγελίας του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και της παραγγελίας των ρωσικών πυραύλων. Αυτοί είναι οι καρποί της πολιτικής της εξάρτησης και της υποταγής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση - πικετοφορία

Συγκέντρωση - πικετοφορία μπροστά στο αμερικανικό Προξενείο, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, αύριο Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 9 το βράδυ,με αφορμή τη μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης 53 χρόνων από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945.

Η ΕΔΥΕΘ, με την καθημερινή δουλιά της, θυμάται και τιμά τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα και καταγγέλλει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό που διέπραξε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Προειδοποιεί για την εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού, που στη νέα του έκφραση, "Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη", γίνεται πιο αδίστακτος και εγκληματικότερος και καλεί τους πολίτες, τη νεολαία να επαγρυπνούν και να συσπειρωθούν στο κίνημα ειρήνης για να σταματήσουν τα νέα εγκλήματα που διαπράττει. Να εμποδίσουν πρώτα απ' όλα όσα προωθεί ο ιμπεριαλισμός στα Βαλκάνια, που απειλούν την ειρηνική ζωή του λαού μας και το μέλλον της νεολαίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ