ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αγωνιστικό προσκλητήριο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 7μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος από σωματεία Αθήνας - Πειραιά. Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Πάτρα, Πύργο, αύριο, ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα

Αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μέσα από το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Αθήνας, αλλά και πολλών άλλων πόλεων σε όλη τη χώρα, αύριο.Οι Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων Αθήνας και Πειραιά, καλούν τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Κάνιγγος, σήμερα στις 7 μ.μ.

Αύριο, Πέμπτη, 6 Αυγούστου,η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.Σε μαζική πικετοφορία καταδίκης προχωρούν την Πέμπτη στην Πάτρα,20 σωματεία της πόλης, για την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη μη εφαρμογή των ΤΣΑ. Την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από εκπροσώπους σωματείων της Πάτρας.

Ολους τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στα τεχνικά έργα,καλεί τοΣυνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος,"για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και να απαιτήσουμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - λαιμητόμος, που κατακρεουργεί το 7ωρο, τη σταθερή απασχόληση, τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας".

Τονίζειμ επίσης, το Συνδικάτο ότι "ο κλάδος μας και ιδιαίτερα στην κατασκευή των, ιδιωτικοποιημένων πια, δημοσίων έργων, θα είναι από τους πρώτους χώρους εφαρμογής των αντεργατικών διατάξεων" και ότι "μαζί με την κυβέρνηση πρέπει να καταδικάσουμε και την ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ", η οποία "είναι ένας από τους συντελεστές αυτού του τερατουργήματος", μέσα από το "κοινωνικό διάλογο" - απάτη.

Αγωνιστικό κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, απευθύνει και η ΟΣΝΙΕ,που τονίζει σε ανακοίνωσή της: "Οχι στην υποταγή και στη μοιρολατρία - αντίσταση στο αντεργατικό νομοσχέδιο, να αποσυρθεί τώρα".

Πικετοφορία πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη, στις 9μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου,το Εργατικό Κέντρο και οι διοικήσεις των σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων, οικοδόμων, εμποροϋπαλλήλων, ταχυδρομικών υπαλλήλων, υπαλλήλων εθνικής τράπεζας, ΕΤΕ - ΔΕΗ. Σε ανακοίνωσή τους τονίζεται ότι η κατάργηση του 8ωρου "είναι το μεγαλύτερο έγκλημα σε βάρος της μεγαλύτερης κατάκτησης του εργατοϋπαλληλικού κινήματος".

Συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία στην πόλη, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου, πραγματοποιεί σήμερα, στις 8μ.μ., στο Εργατικό Κέντρου Πύργου, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων,στην οποία καλούν και συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ του ΕΚΠ.

Θεσσαλία

Πικετοφορία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, πραγματοποίησαν χτες βράδυ, εργαζόμενοι των Τρικάλων.Η πικετοφορία, που οργανώθηκε από εργατικά σωματεία ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής.

Οι κινητοποιήσεις κατά του αντεργατικού εκτρώματος της κυβέρνησης συνεχίζονται στη Θεσσαλία με συγκεντρώσεις και πικετοφορίες που θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των άλλων τριών θεσσαλικών νομών.

Στις 8.30 αύριο βράδυ,με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου,πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, "οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι της περιοχής συνεχίζουν τον αγώνα για την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, για την εξασφάλιση πλήρους απασχόλησης και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, τη μη εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης". Ταυτόχρονα καλούνται οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν το ταξικό ρεύμα στα σωματεία τους και να καταδικάσουν τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚ Βόλου που υπονομεύουν τους αγώνες.

Σήμερα, επίσης, στις 8μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πικετοφορία στη Λάρισα.Η πικετοφορία, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Λάρισας,θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο και θα συνεχιστεί στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής τονίζεται πως το νομοσχέδιο αφαιρεί βασικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και γίνεται κριτική στον φιλοκυβερνητικό πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για την άρνησή του να οργανώσει το ΕΚΛ την αντίδραση των εργαζομένων. "Με τον καθημερινό μας αγώνα - καταλήγει η ανακοίνωση - με την ψήφο μας στις εκλογές των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου, στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, να τιμωρήσουμε αυτή την πολιτική και τους υποστηρικτές της".

Με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων πραγματοποιείται, αύριο στις 8.30 μ.μ., συγκέντρωση, στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας και στη συνέχεια πικετοφορία στους δρόμους της πόλης.

Εντείνονται οι αντιδράσεις

Σειρά μέτρων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, αποφασίστηκε να παρθούν, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων, παράρτημα Μενιδίου.Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος, της "Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου", Θ. Τραβασάρος,και εκπρόσωποι άλλων δημοτικών παρατάξεων, ανάμεσα στους οποίους οι Τ. Παπανίκας, Σ. Στριφτός, Β. Τορτοπίδης.Ειδικότερα, αποφασίστηκε: Να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο δήμου Αχαρνών, με θέμα την απόσυρση και καταδίκη του νομοσχεδίου. Η άρνηση εφαρμογής του νόμου στο δήμο Αχαρνών. Η τήρηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας στις δημοτικές επιχειρήσεις. Η απαίτηση για εφαρμογή 7ωρου, 35ωρου, 5νθήμερου. Η καταγγελία του σχεδίου νόμου.

"Στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων, θα αντιτάξουμε το δικό μας παντοδύναμο κοινωνικό, πολιτικό, μέτωπο που θα ανατρέψει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, τους φορείς και τους συμμάχους της", τονίζει σε ανακοίνωσή του τοΣωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιωαννίνων.

Μ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Θα το κουρελιάσουν οι εργαζόμενοι

To έκτρωμα που φέρνει για συζήτηση η κυβέρνηση και μας γυρνάει αρκετά μα αρκετά χρόνια πίσω, θα το κουρελιάσουν οι εργαζόμενοι στην πράξη με την ενότητα της δράσης τους που είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίζοντας παράλληλα ότι τα πράγματα είναι τόσο σαφή που καταντάει προκλητικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δεν καταργείται το οκτάωρο. Μάλιστα την κατάργηση αυτή την καταδικάζουν μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν είναι της επιρροής του ΚΚΕ ενώ πρόκληση είναι και το γεγονός ότι έρχεται για συζήτηση μέσα στον Αύγουστο που ο κόσμος λείπει σε διακοπές.

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι η θεσμοθέτηση του οκτάωρου και της αργίας της Κυριακής έγινε το 1919 για να έρθει σήμερα να τα καταργήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ψέματα και δείχνοντας απανθρωπιά:

Ψέματα ότι θα μειωθεί η ανεργία αφού η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου θα αυξήσει την ανεργία και απανθρωπιά γιατί αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως υποζύγια. Πρόκειται, είπε, για ένα ιστορικά ανώμαλο νομοσχέδιο.

Εδώ και δύο αιώνες, τόνισε, και κυρίως μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση και τους αγώνες των εργαζομένων, δημιουργήθηκε ένα μίνιμουμ πλαίσιο κατακτήσεων των εργαζομένων που περιλαμβάνει τον χρόνο εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση, τις αποζημιώσεις, τον βασικό μισθό, τις άδειες, την αργία της Κυριακής, τις συλλογικές συμβάσεις, τον συνδικαλισμό κ. ά.

Πρώτος στόχος του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, υπογράμμισε ο Μ. Κωστόπουλος, είναι το χτύπημα του συνόλου των εργασιακών σχέσεων τις οποίες χαρακτηρίζουν "παλαιωμένες" και επιχειρούν να τις αλλάξουν κοιτάζοντας αρκετά χρόνια πίσω.

Η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μιλάει για "δυσκαμψία" στις εργασιακές σχέσεις επιδιώκοντας την ανατροπή τους και η κυβέρνηση υπακούοντας τις ανατρέπει, φωνάζει τέρμα τα κεκτημένα και επιχειρεί να μοιράσει τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία. Αναφερόμενος στη ΓΣΕΕ, τόνισε ότι δεν είναι θέμα της όποιας πλειοψηφίας της να συμφωνεί με την κατάργηση δικαιωμάτων καθώς κανένας δεν εξουσιοδοτήθηκε για επιστροφή στον Μεσαίωνα.

Αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία ότι και σήμερα ισχύουν στην πράξη τα όσα θεσμοθετεί το νομοσχέδιο, είπε ότι αυτό δε σημαίνει ότι η ασυδοσία πρέπει να γίνει νόμος. Θα γυρίσουμε σε δουλιά από ήλιο σε ήλιο; Θα το πούμε αυτό προοδευτικό και θα βαφτίσουμε αναχρονιστικό το εφτάωρο; - αναρωτήθηκε ο Μ. Κωστόπουλος.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Κάνοντας το μαύρο... άσπρο

Σαν ρυθμίσεις... εξασφάλισης των εργατικών δικαιωμάτων προσπάθησε να παρουσιάσει το νόμο κατάργησης του 8ωρου

Σε μια ακόμα προσπάθεια παρουσίασης του νομοσχεδίου - τερατουργήματος, κατάργησης του 8ωρου και των εργασιακών σχέσεων, σαν νόμου - ευεργέτημα για τους εργαζόμενους, επιδόθηκε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου,εστιάζοντας τα πυρά του στην κριτική που άσκησε το ΚΚΕ.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο "είναι το αποτέλεσμα της δυναμικής των εξελίξεων" της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και της ανάγκης προσαρμογής της χώρας. Πρόσθεσε ότι κινείται στην κατεύθυνση της προσαρμογής "στα ευρωπαϊκά δεδομένα", αφού "το θέμα της εναρμόνισης είναι για μας προτεραιότητα". Πρόσθεσε επίσης ότι στο δημόσιο τομέα "υπάρχει δυσκαμψία και υπερπροστασία" των εργαζομένων, ενώ σημείωσε ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει σήμερα ευελιξία.

Επιτιθέμενος στο ΚΚΕ, και στην κριτική που άσκησε στο νομοσχέδιο, έκανε λόγο για "αναχρονιστική Αριστερά" λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης αλλά διευθέτησης του 8ωρου, προσθέτοντας πως οι όποιες ρυθμίσεις προβλέπεται να γίνονται με συλλογική διαπραγμάτευση. Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας τάχθηκε υπέρ και των... εξατομικευμένων ρυθμίσεων στο μέλλον, με την προϋπόθεση, όπως είπε, να υπάρξουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου! Οσον αφορά τη μερική απασχόληση ο Μ. Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που προτιμούν αυτή την εργασιακή σχέση, άρα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα καθορίζουν τη λειτουργία τους. Σχετικά με την εφαρμογή του 35ωρου ο υπουργός υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα κινούνταν ενάντια στην αύξηση των επενδύσεων.

Οσον αφορά τον κεντρικό εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μάτη,για μια ακόμα φορά επιχείρησε, με βάση τα κυβερνητικά επιχειρήματα, να ερμηνεύσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας... από την ανάποδη. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις κατάργησης του 8ωρου, είπε ότι "το νομοσχέδιο προβλέπει ποιοτική και όχι ποσοτική αλλαγή του χρόνου εργασίας", ενώ για τη θεσμοθέτηση και νομιμοποίηση των "άτυπων μορφών απασχόλησης" υποστήριξε ότι γίνονται προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων που δουλεύουν π.χ. με καθεστώς φασόν, εφόσον τους δίνεται το "μαχητό τεκμήριο" της προσφυγής στη Δικαιοσύνη ως εργαζομένων με σχέση "εξαρτημένης εργασίας".

Σε δευτερεύοντα σημεία του νομοσχεδίου αναφέρθηκε περισσότερο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος,κατηγορώντας την κυβέρνηση για κομματισμό στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, καθώς και στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, που επανέρχονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου.

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Σπύρος Δανέλλης,εστίασε την προσοχή του στο ότι "το νομοσχέδιο δε συμβαδίζει με τα πορίσματα του κοινωνικού διαλόγου", αφού υπάρχουν διατάξεις που δε συζητήθηκαν σε αυτόν. Πρόσθεσε πάντως ότι... "μάλλον γίνεται πολύς λόγος για το τίποτε μια και δε φαίνεται εφαρμόσιμο, αλλά χαρακτηριστικό είναι ότι κανείς από τους εταίρους δεν είναι ικανοποιημένος με το νομοσχέδιο αυτό".

Τέλος, εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, ο ειδικός αγορητής του, Γ. Δημαράς,ο οποίος επισήμανε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο, σημείωσε πως σ' αυτό "δε λαμβάνεται καθόλου υπόψη ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν ασφαλίζονται. Αν πρόκειται το νομοσχέδιο να επικυρώσει μια τέτοιου είδους εργασία, ας κριθεί από εμάς, αλλά και από τον ελληνικό λαό".

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για "παγκόσμια αλλαγή των εργασιακών σχέσεων", στις οποίες η χώρα πρέπει να προσαρμοστεί, και το ΚΚΕ να καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι θα "κουρελιάσουν" την προσπάθεια επιστροφής χρόνια πίσω της κατάστασης των εργασιακών σχέσεων, ξεκίνησε χτες η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο Α Θερινό Τμήμα της Βουλής.Εκ μέρους του ΚΚΕ, τονίστηκε για μια φορά ακόμα ότι με το εν λόγω νομοθέτημα κάθε άλλο παρά καταπολεμιέται η ανεργία, αντίθετα, οδηγούμαστε σε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα με την κατάργηση του 8ωρου και την εγκαθίδρυση των λεγόμενων "νέων μορφών απασχόλησης". Οσον αφορά την πλευρά της κυβέρνησης, χαρακτήρισε αναχρονιστική αυτή την κριτική, επιχειρώντας να παρουσιάσει το νομοσχέδιο σαν "εξασφάλιση" των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οσον αφορά το διαδικαστικό της συζήτησης του νομοσχεδίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή σε εμβόλιμη συνεδρίαση του Α Θερινού Τμήματος, δηλαδή να διατεθούν συνολικά 4 συνεδριάσεις. Πάντως από την πλευρά του ΚΚΕ, για μια φορά ακόμα - όπως και κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή - ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος επισήμανε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι να μη συζητηθεί σε Θερινό Τμήμα. Συγκεκριμένα, πρότεινε, εξαιτίας της σημασίας του νομοσχεδίου, θα έπρεπε να συζητηθεί στην ολομέλεια του Σώματος και οπωσδήποτε όχι στο μέσο του καλοκαιριού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ