ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Νέες απώλειες 1,6%

Με απώλειες 1,63% έκλεισε χτες ο Γενικός Δείκτης της οδού Σοφοκλέους, ενώ έντονες ήταν οι διακυμάνσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο δείκτης ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες, που έφτασαν περίπου το 2,5%, αλλά στο μέσο της συνεδρίασης και μετά την εμφάνιση αρκετών αγοραστών η μείωση ήταν μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα. Από τις 247 που κινήθηκαν, οι 160 παρουσίασαν απώλειες, ενώ 67 βελτίωσαν την τιμή τους και 20 παρέμειναν αμετάβλητες.

Κανείς από τους αρμόδιους παράγοντες δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις στην οδό Σοφοκλέους τις επόμενες μέρες, μια και οι παράγοντες που επιδρούν είναι περίπλοκοι και πολλές φορές - όπως δηλώνουν με βεβαιότητα - ανεξιχνίαστοι... Πάντως, μετά την πτώση των τελευταίων ημερών, οι τιμές αρκετών μετοχών φαίνεται να έχουν γίνει ελκυστικές για τους λογής λογής θαμώνες της οδού Σοφοκλέους, κάτι που αποδεικνύεται και από την αύξηση του τζίρου που παρατηρήθηκε χτες σε κάποια "χαρτιά".

ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μεγάλη μείωση κατά 3,3% το Μάη

Σημαντική μείωση κατά 3,3% σημείωσε η λαϊκή κατανάλωση το Μάη, ενώ στο πεντάμηνο Γενάρη - Μάη 1998 η πτώση κινήθηκε στο 0,3%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Ετσι, μετά μία μικρή περίοδο ανόδου του δείκτη, που καταγράφει την πορεία της αξίας των λιανικών πωλήσεων (λαϊκή κατανάλωση), την προηγούμενη διετία, και μετά από μία μακρά περίοδο συνεχούς μείωσης με απαρχή το 1989, το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη καταγράφεται και πάλι μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997. Και η πτώση αυτή θα πρέπει να αναζητηθεί στις κυβερνητικές παρεμβάσεις, κυρίως στους τομείς της εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής, παρεμβάσεις που οδήγησαν στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος πλατιών λαϊκών στρωμάτων, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τα στοιχεία κατανάλωσης.

Εκεί θα πρέπει εξάλλου να αναζητήσουμε και τη νέα δυσμενέστερη αναθεώρηση της αύξησης του ΑΕΠ της χώρας το 1998 από 3,5% σε 3,2%, δεδομένου ότι η πορεία της κατανάλωσης, ως στοιχείο της συνολικής δαπάνης της οικονομίας, επηρεάζει την τελική διαμόρφωση του Εθνικού Εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το μήνα Μάη μείωση παρουσίασαν οι τρεις από τους τέσσερις επιμέρους δείκτες που συγκροτούν το γενικό δείκτη. Ετσι, μειώθηκαν οι δείκτες ένδυσης - υπόδησης, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού και των λοιπών ειδών, ενώ άνοδο παρουσίασε μόνο ο δείκτης ειδών διατροφής. Στο διάστημα Γενάρη - Μάη αύξηση παρουσίασαν οι δείκτες διατροφής, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, ενώ αντίθετα οι άλλοι δύο δείκτες παρουσίασαν μείωση ως προς τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εξι μέρες πριν το ξεπούλημα

Την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν οι προσφορές υποβολής προτάσεων για την εκποίηση στους ιδιώτες του 51% των μετοχών της αρχαιότερης ελληνικής τράπεζας

Στις τελευταίες προεργασίες για το ξεπούλημα της Ιονικής την ερχόμενη Δευτέρα 24 Αυγούστου (κατατίθενται οι προσφορές των ενδιαφερόμενων ιδιωτών), προχωρεί η κυβέρνηση τη βδομάδα που διανύουμε, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη επανακάμπτουν μετά τις θερινές διακοπές.

Προς το τέλος της βδομάδας πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εθνικής ΟικονομίαςΓ. Παπαντωνίου, με κύριο θέμα τη διασφάλιση των προϋποθέσεων, ώστε το εγχείρημα ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζας σε ιδιωτικά συμφέροντα... να στεφτεί από επιτυχία. Και η κυβέρνηση ενδιαφέρεται διακαώς να ξεπουλήσει την Ιονική, καθώς, μετά τη σφοδρή και καθολική αντίσταση που συνάντησε από τους εργαζόμενους της τράπεζας, θέλει να στείλει το μήνυμα της... ματαιότητας των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στα σχέδια ισοπέδωσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα που προωθεί, μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Από την άποψη αυτή τα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής αποτελεί σήμερα τη σημαία του γενικότερου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων...

Αυτό που φαίνεται ότι τους απασχολεί ιδιαίτερα, είναι, την ερχόμενη Δευτέρα όταν ανοιχτούν οι προσφορές, οι τιμές που θα υποβληθούν να δικαιολογούν ένα αξιοπρεπές (όσο βέβαια μπορεί να είναι αξιοπρεπής πράξη η εκποίηση δημόσιου πλούτου) ξεπούλημα της Ιονικής. Προς την κατεύθυνση της μείωσης της τιμής πώλησης της τράπεζας έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός πιέσεων και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης από την πλευρά της μεγάλης μερίδας του Τύπου, όπου όλοι συμφωνούν ότι η Ιονική... δεν αξίζει δα και πολλά λεφτά. Δεν αξίζει - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά - το ύψος της σημερινής χρηματιστηριακής της αξίας, που ανέρχεται στα 480 δισ. δραχμές (άρα το 51% των μετοχών υπολογίζεται χρηματιστηριακά γύρω στα 240 δισ. δραχμές) και ότι η τράπεζα μπορεί να πουληθεί γύρω στα 200 δισ. δραχμές ή και λιγότερα... Οι απόψεις αυτές, βέβαια, προσφέρουν διπλή υπηρεσία στην κυβέρνηση. Αν το τίμημα είναι ιδιαίτερα χαμηλό να μπορεί να αντλήσει επιχειρήματα που της προσφέρουν σήμερα οι εφημερίδες αυτές, ενώ αν το τίμημα είναι "υψηλότερο" θα βγουν και θα θριαμβολογούν για την καλή "εμπορική" συμφωνία που πέτυχαν...

Οσο για τους υποψήφιους αγοραστές, επικρατέστερος συνεχίζει να είναι ο όμιλος Λάτση (τράπεζα Eurobank) ο οποίος θα υποβάλει κοινή προσφορά με την Τράπεζα Εργασίας, της οποίας κατέχει σήμερα το 18% του μετοχικού της κεφαλαίου γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να την ελέγχει. Ακολουθεί η Alfa Τράπεζα Πίστεως του Κωστόπουλου, ενώ το σχετικό φάκελο της Ιονικής με τους όρους πώλησης (εκτός από τους δυο ενδιαφερόμενους) έχουν πάρει η τράπεζα bayerishce του Μονάχου, η Salomon Brothers και η Warburg.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Τώρα εμφανίζονται ως θύματα...

"Ικανοποιημένοι" δηλώνουν οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ από την πορεία της μείωσης των τιμών, οι οποίες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), έγινε ούτε λίγο - ούτε πολύ με... αυτοθυσία των επιχειρηματιών, σε περίοδο που τα περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ είναι πολύ περιορισμένα! Μάλιστα, στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι "ο κλάδος δέχτηκε να επιδοτήσει προσωρινά ορισμένες κατηγορίες προϊόντων" με την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνεται μόνο στο βαθμό που οι βιομήχανοι κάνουν αντίστοιχες μειώσεις και ξεκαθαρίζουν πως οι ίδιοι "δεν είναι σε θέση, ούτε νομιμοποιούνται να επιδοτήσουν τα προϊόντα"... Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΕΣΜΕ αφήνει αιχμές εναντίον βιομηχανιών που προχώρησαν σε αυξήσεις μέσα στον Αύγουστο, κάνοντας λόγο για διακριτική ανοχή του υπουργείου Ανάπτυξης υπέρ της βιομηχανίας και κατά των σούπερ μάρκετ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για αυξήσεις της τάξης του 2% σε κάποια αναψυκτικά, οι οποίες έχουν ήδη περάσει στην κατανάλωση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από το Σεπτέμβρη αναμένονται αυξήσεις και σε άλλα είδη όπως στις κονσέρβες.

Από τη μεριά του, και ενώ η πράξη δείχνει ότι οι όποιες μειώσεις εμφανίστηκαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν ήταν ούτε αξιοσημείωτες ούτε σε όλα τα προϊόντα, ούτε διαρκείας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης,σε συνέντευξή του σε προχτεσινή κυριακάτικη εφημερίδα εμφανιζόταν κατενθουσιασμένος με την επιτυχία των "συμφωνιών κυρίων". Πρόσθετε, μάλιστα, ότι στο επόμενο διάστημα σχεδιάζει επέκτασή τους και σε άλλους κλάδους, όπως στα γαλακτοκομικά, στο αλεύρι, στα είδη προσωπικής περιποίησης, στα είδη ένδυσης και υπόδησης, κυρίως στα επώνυμα, καθώς και σε οικοδομικά υλικά και γεωργικά εφόδια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Υπέγραψαν το σκάνδαλο των ελικοπτέρων

Υπογράφτηκε, παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί στην αρμόδια Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και την αντίθετη άποψη που είχαν διατυπώσει οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Γαλλικής Εταιρίας Eurocopter για την προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης.

Το ύψος της συνολικής τιμής της προμήθειας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, έφτασε περίπου τα 18 δισεκατομμύρια δραχμές. Τα ελικόπτερα θα κατασκευαστούν στη Γαλλία και η παραλαβή των δύο πρώτων ελικοπτέρων από το Λιμενικό Σώμα θα γίνει σε 15 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, το τρίτο θα παραδοθεί σε 18 και το τελευταίο σε 19 μήνες.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σχετικά με τη διαδικασία υλοποίησης της προμήθειας σημείωσε ότι εφαρμόστηκε πιστά η ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία, τηρήθηκαν διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, διευκρινίστηκαν και αποσαφηνίστηκαν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εκκρεμή νομικά θέματα, αντιμετωπίστηκαν στα πλαίσια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές των εταιριών και τέλος εγκρίθηκε στο σύνολό του το σχέδιο της σύμβασης αυτής από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας, με τη σειρά τους, μίλησαν κυρίως για τον εξοπλισμό των ελικοπτέρων και τις δυνατότητες λειτουργίας τους.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης στο ΥΕΝ παρέστησαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς,ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΕΝ Θ. Τσουροπλής,η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι της Γαλλικής εταιρίας, με επικεφαλής τον Διευθυντή πωλήσεων Werner Wels και τον γενικό Διευθυντή της εταιρίας Harache Filippe και άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο Μάη ο πρόεδρος του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε διατάξει, μετά από σχετική προσφυγή για ασφαλιστικά μέτρα, το πάγωμα κάθε διαδικασίας για την προμήθεια των ελικοπτέρων του ΥΕΝ, ενώ με την ίδια προσφυγή είχε ζητηθεί να ακυρωθεί και ο αντίστοιχος διαγωνισμός προμήθειας ελικοπτέρων από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Παρά την όποια εξέλιξη τα ερωτήματα εξακολουθούν και παραμένουν στο ακέραιο, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της ηΔιακομματική Επιτροπή - και τα οποία η κυβέρνηση και το ΥΕΝ περιφρόνησαν με τον πλέον προκλητικό τρόπο - επιλέχθηκε η εταιρία "Eurocopter", τη στιγμή που απορρίφθηκε χωρίς καν να εξεταστεί πρόταση άλλης εταιρίας που δεσμευόταν να παραδώσει μέσα σε 9 μήνες έξι ελικόπτερα, "μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα" και με αντίτιμο μόνο 10,5 δισ. δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ