ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαϊκή αντίδραση και αντίσταση ΤΩΡΑ!

Κοινή δήλωση του υποψήφιου νομάρχη Μιχάλη Σπυριδάκη και του υποψήφιου δημάρχου Αγάπιου Σαχίνη, για τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης του νομού

"Να σταματήσει τώρα το κλείσιμο των εργοστασίων και το ξεπούλημα των επιχειρήσεων", ζητούν με κοινή του δήλωση ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Μιχάλης Σπυριδάκης και ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης και καλούν τους εργαζόμενους να σκεφθούν την ώρα που θα βρίσκονται στην κάλπη ποια θα είναι η επόμενη μέρα, τι προβλήματα θα φορτωθούν ακόμα στις πλάτες του λαού, αν υπερψηφιστούν οι υποψήφιοι των πολιτικών δυνάμεων, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Η κοινή δήλωση των δύο παραπάνω υποψηφίων έχει ως εξής:

"Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνουμε ότι δύο μήνες πριν τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, γινόμαστε μάρτυρες μεθοδεύσεων, που οδηγούν σε μεγαλύτερη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης του νομού μας. Ιδιωτικοποιείται η ΕΛΒΟ, η "Βαλκάν" κάτω από την πίεση των τραπεζών οδηγείται στο κλείσιμο. Η Ομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών περνά στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Περισσότεροι άνεργοι στην πόλη, έρμαια των πολυεθνικών οι μικρομεσαίοι αγρότες, αυτά θα είναι άμεσα τα αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, ενώ το νομοσχέδιο για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, εξυπηρετεί τη λογική προετοιμασίας φτηνών εργατικών χεριών από την εφηβική ηλικία. Κι ενώ φουντώνει ο προεκλογικός αγώνας, οι υποψήφιοι δήμαρχοι καινομάρχες τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της γύρω περιοχής, που στηρίζουν τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ κάνουν πως δε βλέπουν το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος των εργαζομένων του νομού. Οι λόγοι γι' αυτή τη στάση είναι η συμφωνία τους στην προοπτική που βλέπουν για την πόλη και το νομό μας:

Μια πόλη και μια περιοχή που, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΕΕ και της κυβέρνησης, προορίζεται σαν χώρος παροχής υπηρεσιών στο πολυεθνικό κεφάλαιο, για να πετύχει τους οικονομικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους του στα Βαλκάνια και την παρευξείνια περιοχή. Αυτή τη λογική εξυπηρετούν οι μεγαλόστομες εκφράσεις για Θεσσαλονίκη Μητρόπολη των Βαλκανίων και χρηματιστηριακό κέντρο της περιοχής, οι προτάσεις τους για τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα. Ποια προϊόντα και προς το συμφέρον τίνος θα μεταφέρονται όταν η παραγωγή στο νομό φθίνει διαρκώς ή ξεπουλιέται στο ιδιωτικό κεφάλαιο;

Απέναντι σε μια τέτοια πολιτική χρειάζεται να ξεσηκωθεί λαϊκή αντίδραση και αντίσταση ΤΩΡΑ. Πρώτο βήμα αποτελεί η καταδίκη στις Δημοτικές - Νομαρχιακές εκλογές, με το μαύρισμα όλων όσοι συμφωνούν μαζί της και την υπερψήφιση της ΝΑΣΘ και της ΔΑΚΘ, των μόνων παρατάξεων στο Νομό και στο Δήμο Θεσσαλονίκης που προβάλλουν και παλεύουν για μια άλλου τύπου ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων. Μια ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της περιοχής και θα στηρίζεται σε έναν εκσυγχρονισμένο δημόσιο τομέα που δε θα χρησιμοποιείται για την εξασφάλιση της κομματικής πελατείας.

Γι' αυτό είμαστε αντίθετοι στο κλείσιμο των εργοστασίων, στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΥΘ, της ΔΕΘ, του Λιμανιού.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους - συνταξιούχους, γυναίκες και νέους να σκεφτούν την ώρα που θα βρίσκονται στην κάλπη ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, τι προβλήματα θα φορτωθούν ακόμα στις πλάτες του λαού, αν υπερψηφιστούν οι υποψήφιοι των πολιτικών δυνάμεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Η ψήφος στις ΔΑΚΘ και ΝΑΣΘ σημαίνει ότι οι εκλεγμένοι δημοτικοί - νομαρχιακοί σύμβουλοι θα παλέψουν ανυποχώρητα μαζί σου για την αντιμετώπιση τόσο των τοπικών όσο και γενικότερων προβλημάτων", καταλήγει η ανακοίνωση.

"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΝΙΩΝ"
Κάλεσμα λαϊκής συσπείρωσης

Ο Γιώργος Νταγκουνάκης είναι ο υποψήφιος Νομάρχης Χανίων της ΝΑΣ. "Θα συνεχίσουμε τον αγώνα υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων", επισήμανε ο υποψήφιος της ΝΑΣ, σε συνέντευξη Τύπου

Τον Γιώργο Νταγκουνάκη,42 χρονών, γεωτεχνικό, υπάλληλο του δήμου, θα υποστηρίξει για υποψήφιο Νομάρχη η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Χανίων. Αυτό ανακοίνωσε η Γραμματεία της ΝΑΣ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Γ. Νταγκουνάκης, που είναι γνωστός στα Χανιά για τη συνδικαλιστική του δράση στο χώρο των γεωτεχνικών και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για την πολιτική του δράση σαν γραμματέας της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Χανιώτες να στηρίξουν τη ΝΑΣ και τον αγωνιστικό συνδυασμό που θα συγκροτήσει για να στείλουν αποτελεσματικό μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

"Η ΝΑΣ δεν ξεφύτρωσε ξαφνικά, επισήμανε στην ομιλία του. Ο κόσμος μάς γνωρίζει και ως Κίνηση και ως πρόσωπα, αφού αρκετές φορές έχουμε μιλήσει μαζί του για τις θέσεις μας, για την κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη γενικότερη κατάσταση. Ποτέ δεν κρυφτήκαμε πίσω από ταμπέλες δήθεν "ανεξάρτητου" και "αδέσμευτου", όπως κάνουν κάποιοι άλλοι. Η ταυτότητά μας δίνεται στις θέσεις που έχουμε διακηρύξει για το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η δέσμευσή μας είναι μία, τόνισε ο υποψήφιος Νομάρχης. Θα συνεχίσουμε την αγωνιστική στάση υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων μέσα και έξω από τη Νομαρχία και θα αντιταχτούμε στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, στη λογική του μονόδρομου, τύπου ΟΝΕ, και άλλων επιλογών της πλουτοκρατίας που προωθούνται μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή το ΝΑΤΟ".

Μιλώντας για τη δράση της ΝΑΣ το προηγούμενο διάστημα και την όξυνση των προβλημάτων στο νομό, ο υποψήφιος Νομάρχης τόνισε: "Η ΝΑΣ παρά το ότι δεν είχε εκπρόσωπο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, είχε αρκετές και ουσιαστικές παρεμβάσεις μέσα στο λαό για τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής.

Δε λείψαμε, όπως έκαναν άλλοι υποψήφιοι, από τους αγώνες που έδωσε ο λαός και η νεολαία του νομού μας τα τελευταία χρόνια για να υπερασπίσουν δικαιώματα και κατακτήσεις που έχουν βάλει στο στόχαστρο κυβέρνηση, πολυεθνικές και συνεταίροι της. Σε πολλούς από αυτούς δεν ήμασταν απλά παρόντες αλλά και στην πρώτη γραμμή. Να θυμίσουμε τους αγώνες των ναυτεργατών, των αγροτών, των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλων τμημάτων, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, των μαθητών.

Δε δεχτήκαμε τη λογική να μετατρέπεται το νησί μας σε ορμητήριο πολεμικών ενεργειών του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων σε βάρος των γειτονικών λαών και στηρίξαμε τους φιλειρηνικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν στο νομό μας, σε αντίθεση με άλλους που δέχονταν τον Μπερνς στα γραφεία τους ή σιωπούσαν ένοχα σε τέτοιες ενέργειες.

Ενημερώσαμε το λαό, τόνισε ο υποψήφιος Νομάρχης, για τις πραγματικές αιτίες που βρίσκονται πίσω από ενέργειες σαν και αυτές της Νομάρχου που αποφάσισε να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία στο νομό για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, στις μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση οργανισμών με κοινωνική προσφορά όπως το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, το παράρτημα του ΙΓΜΕ και τόσα άλλα.

Δε μασήσαμε τα λόγια μας όταν χρειάστηκε να πούμε τι φταίει για τη συρρίκνωση της αγροτιάς και την κατάσταση που διαμορφώθηκε με τις τιμές στο λάδι και τα πορτοκάλια, με την κτηνοτροφία και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Δε μετρήσαμε μήπως έχουμε πολιτικό κόστος όταν πήραμε ξεκάθαρη θέση για τα σκουπίδια. Οτι δηλαδή όλες οι σύγχρονες εγκαταστάσεις που απαιτούνται, μπορούν να γίνουν στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα ο Κουρουπητός.

Δεν κρυφτήκαμε πίσω από "ναι μεν αλλά", όταν μπήκε θέμα ναρκωτικών και διαχωρισμού τους σε μαλακά και σκληρά. Αντίθετα πήραμε μέτρα να φτάσει πιο δυνατά η φωνή μας, ότι η νεολαία πρέπει να πει "όχι" σε όλα τα ναρκωτικά".

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Σε κάθε γωνιά της χώρας οι εκδηλώσεις

Ενα μήνα πριν από την έναρξη των κεντρικών εκδηλώσεων του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στις 17 - 20 Σεπτέμβρη στα Ιλίσια, οι νέοι κομμουνιστές μέσα από πλήθος προφεστιβαλικών εκδηλώσεων μεταφέρουν το μήνυμα της αντεπίθεσης σε όλη τη χώρα.

Καθώς το 24ο Φεστιβάλ συνεχίζει το ταξίδι, που ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού από τα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και τα σχολεία, στις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη και από τη Χίο μέχρι την Κέρκυρα, πληθαίνουν οι αποδέκτες του μηνύματος: "Είμαστε νέοι, έχουμε δικαιώματα. Η αμφισβήτηση και η οργή μας να γίνουν δύναμη δημιουργίας και αντεπίθεσης για ό,τι μας ανήκει".

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα:

- Στην Τρίπολη με θέμα "Παιδεία"

  • Την Τετάρτη:

- Στους Γόννους Λάρισας με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση"

- Στα Παλιά Ρούματα Χανίων

- Στις Συκιές Θεσσαλονίκης με θέμα "Δημοτικές Εκλογές"

- Στη Λαγγάδα Χίου με θέμα "Ναρκωτικά"

  • Την Πέμπτη:

- Στου Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη

- Στη Μεσσήνη με θέμα "Ναρκωτικά"

- Στην Ελεούσα Ιωαννίνων

  • Την Παρασκευή:

- Στο Κιλκίς με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειρήνη"

- Στις Ράχες Ικαρίας με θέμα "Περιβάλλον" και ομιλήτρια την Ολυμπία Κυζίλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

- Στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας

- Στον Αγρό Κέρκυρας, με θέμα "80 χρόνια ΚΚΕ"

- Στον Ωρωπό Πρέβεζας, με θέμα "Νεολαία και Τοπική Αυτοδιοίκηση"

  • Το Σάββατο:

- Στη Νάξο

- Στο Αιτωλικό

- Στον Τύρναβο με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση"

- Στην Καλαμπάκα, με θέμα "Παιδεία"

- Στις Νυμφές Κέρκυρας, με θέμα "Πολιτισμός"

Αποσπάσεις 4.977 εκπαιδευτικών

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποσπώνται από περιοχή σε περιοχή.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 3.017 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί αποσπώνται με απόφαση του υπουργού Παιδείας από περιοχή σε περιοχή για να προσφέρουν υπηρεσία σε σχολεία στα οποία θα τοποθετηθούν από τα αρμόδια περιφερειακά συμβούλια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει με την έναρξη του νέου σχολικού έτους να βρίσκονται στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που αποσπώνται για να αναλάβουν υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι αποσπάσεις είναι 1.960,ποσοστό 48.5% των 4.038 αιτήσεων που υποβλήθηκαν.

Ο Αγάπιος Σαχίνης

O M. Σπυριδάκης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ