ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Οι ήρωες δείχνουν το δρόμο του αγώνα
  • Αντιστασιακοί, μαζικοί φορείς και πολίτες από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της Μάχης και του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Απομονωμένος, συνοδεία μιας χούφτας ανθρώπων, έκανε τη δική του "εκδήλωση" ο Βασ. Τράπαλης
  • Την ερχόμενη Παρασκευή, η κορύφωση των εκδηλώσεων που διοργανώνουν η ΠΕΑΕΑ και ο "Φοίνικας"

Μάνδρα, Γέμελου και Μενεμένης, Ροδοπόλεως, Αρμένικα, Πλατεία Κουμπάκη, Νεκροταφείο Ανάληψη, Περιβολάκι, Αγιος Νικόλαος. Δρόμοι και σημεία της Κοκκινιάς. Τόποι θυσίας στα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Ματωμένες γωνιές μιας πόλης που την άνοιξη και το καλοκαίρι του 44', με τη Μάχη του ΕΛΑΣ και το Μπλόκο των Ναζί και των ντόπιων υπηρετών τους, σφράγισε το μέλλον της σαν το μετερίζι των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων.

Χτες στην επέτειο του Μπλόκου εκατοντάδες αντιστασιακοί, μαζικοί φορείς και πολίτες κάθε ηλικίας από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά απέτισαν φόρο τιμής σε καθέναν από αυτούς τους τόπους, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις της επετείου, που θα κορυφωθούν την ερχόμενη Παρασκευή. Εκδηλώσεις που για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση η ΠΕΑΕΑ γιορτάζει ξεχωριστά από το δήμο. Η απόφαση αυτή των αντιστασιακών αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική δίωξη της υποψήφιας δημάρχου Βέρας Νικολαϊδου από τη σημερινή δημοτική αρχή. Μια απόφαση - ράπισμα για τον σημερινό δήμαρχο, που καθημερινά αποδεικνύει την αναξιότητά του να σηκώσει το βάρος τέτοιων παραδόσεων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στη Μάνδρα, όπου τον Αύγουστο του 1944 εκτελέστηκαν 142 παλικάρια. Εκεί, σ' ένα πλήθος που ξεπερνούσε σε αριθμό κάθε άλλη ανάλογη εκδήλωση, ο πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς αναφέρθηκε στο χρονικό της σφαγής, τονίζοντας ότι "η θυσία των παλικαριών δεν πτόησε τη συνοικία μας, ο αγώνας συνεχίστηκε και δεν άργησε να έρθει η λευτεριά. Η ηρωική θυσία παραμένει ανεξίτηλη. Το Μπλόκο της Κοκκινιάς στέκει αντάξια δίπλα στο Θυσιαστήριο της Καισαριανής, με την εκτέλεση των κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του '44".

Αναφερόμενος στο ξεχωριστό γιορτασμό σημείωσε ότι "φέτος δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό αυτό (ο κοινός γιορτασμός) όχι από δική μας ευθύνη. Για μας ουσιαστικό νόημα έχουν οι εκδηλώσεις αυτές, όχι μόνο να είναι τυπική υποχρέωση, αλλά πρέπει να βοηθούν την πάλη και τον αγώνα του λαού μας για την εκπλήρωση των ιδανικών, για τα οποία τα νεκρά μας αδέλφια έπεσαν. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αποκόβει από τις εκδηλώσεις αυτές εμάς, που όλα αυτά τα χρόνια δε σταματήσαμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε μαζί με τους νεκρούς της Κοκκινιάς και τα χιλιάδες άλλα θύματα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Η ιστορία γράφτηκε από τις ζωντανές δυνάμεις της πατρίδας μας και δεν μπορεί κανείς να καπηλεύεται τους αγώνες και τα ιδανικά της ένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης". Και κατέληξε με την υπόσχεση για αγώνα, απαιτώντας συγχρόνως να σταματήσουν οι διώξει σε όσους αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική.Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνου από την ΠΕΑΕΑ και ο κόσμος τραγούδησε το "Επέσατε θύματα" και τον Εθνικό Υμνο. Στην κατάθεση του στεφανιού της "Δημοκρατικής Ενότητας" από την Β. Νικολαϊδου οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε θερμά χειροκροτήματα και φώναξε "Κάτω τα χέρια από τη Νικολαϊδου". Η απότιση φόρου τιμής συνεχίστηκε σε όλα τα σημεία των εκτελέσεων.

Στην πλατεία Κουμπάκη θεάθηκε και ο δήμαρχος Β. Τράπαλης, ο οποίος ακολουθούσε το ίδιο πρόγραμμα, ακολουθούμενος από μια θλιβερή συνοδεία μιας χούφτας ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν νεοπροσληφθέντες υπάλληλοι στο δήμο! Μάλιστα, στο στεφάνι που κατέθεσε δε διαβάσαμε "Δήμος Νίκαιας", αλλά το όνομά του. Προφανώς καταλαβαίνει και μόνος του ότι δεν τον ακολουθεί κανείς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γραμματέας της ΚΟΠ Σήφης Κωτσαντής,η υποψήφια νομάρχης Πειραιά της ΝΑΣ Ελπίδα Παντελάκη,η υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας Β. Νικολαϊδου,παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και μαζικοί φορείς από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Προκλητικές δηλώσεις Τράπαλη

Τον... "ανήξερο" προσπαθεί να κάνει ο δήμαρχος της Νίκαιας, Β. Τράπαλης,με μία προκλητική δήλωσή του απ' αφορμή το χωριστό γιορτασμό της επετείου του Μπλόκου, αποτέλεσμα και αυτό της πολιτικής επίθεσης που εξαπέλυσε παραμονές των εκλογών στην υποψήφια δήμαρχο Βέρα Νικολαϊδου.

Ο δήμαρχος, στη δήλωσή του, λέει μεταξύ των άλλων και τα εξής απίθανα: Οτι μετά το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, που "συναποφασίστηκε" με την ΠΕΑΕΑ, "δε μεσολάβησε τίποτα που να δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση"! Μάλιστα, ζητάει και τα "ρέστα" λέγοντας ότι η επέτειος εμπλέκεται "σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς και προεκλογικές σκοπιμότητες"!

Στη συνέχεια κάνει λόγο περί "ενότητας" και προσθέτει ότι το Μπλόκο "δεν είναι κληρονομιά κάποιων "λίγων και εκλεκτών"" και ότι δεν "προσφέρεται ούτε για κομματικούς μονολόγους, πολύ δε περισσότερο ούτε για αντιπαραθέσεις επί δικαστικών ζητημάτων". Τέλος, επιτίθεται, εμμέσως πλην σαφώς, στους αντιστασιακούς, παρά τα περί "σεβασμού" και "τιμής" που υποτίθεται ότι επιδεικνύει προς αυτούς η σημερινή δημοτική αρχή, λέγοντας πως όσοι "ακολουθούν τον ολισθηρό δρόμο των διαχωρισμών, επιμένοντας να σύρουν γραμμές διχασμού, αναλαμβάνουν και τις ευθύνες των πράξεών τους απέναντι στην πόλη και τη συλλογική μνήμη της"!

Ο πρόεδρος της ΔΕ της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, Δ. Μαυράκης,σε δήλωσή του στο "Ρ" με αφορμή τη νέα πρόκληση του Β. Τράπαλη, τόνισε πως ο δήμαρχος ψεύδεται όταν λέει πως δε "μεσολάβησε τίποτα" και όταν προσπαθεί να πει ότι ο χωριστός γιορτασμός, ούτε λίγο - ούτε πολύ, δεν τιμά τους ήρωες του Μπλόκου. "Συμφωνήσαμε για το πώς θα γίνει η γιορτή. Εθεσε ορισμένα πράγματα που δε συμφωνήσαμε και μετά οι όροι μας γίνανε δεκτοί. Αιφνιδίως, όμως, τίθεται η Β. Νικολαϊδου σε αργία! Ο Β. Τράπαλης έκανε τα αδύνατα δυνατά για να αναβληθεί η δίκη. Εμείς τιμούμε τους νεκρούς. Είναι δικοί μας και δεν είναι του κ. Τράπαλη και της κλίκας του γιατί την Αντίσταση την έκανε ο κοκκινιώτικος λαός. Ας μη νομίζει ότι θα είμαστε ζυμάρι στα χέρια του όπως το επιχείρησε στις 7 του Μάρτη, στην επέτειο της μάχης της Κοκκινιάς".

Απαίτηση η ανάκληση της απόφασης για την Β. Νικολα'ϊδου

Διογκώνεται καθημερινά το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην υποψήφια δήμαρχο Νίκαιας Βέρα Νικολαϊδου για την πολιτική δίωξη, που αντιμετωπίζει, με την απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής να τη θέσει σε αργία από τα καθήκοντα της δημοτικής συμβούλου, μετά τις άθλιες μεθοδεύσεις του σημερινού δημάρχου της πόλης και του πολιτικού χώρου του. Κάθε μέρα, προστίθενται και νέες ανακοινώσεις μαζικών φορέων και παρατάξεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κοινή απαίτηση, να ανακληθεί η κατάπτυστη αυτή απόφαση.

ΟΦΟΝ

Ανακοίνωση, που υπογράφουν οι Παύλος Φύτρος και Παναγ. Γεωργιόπουλος,πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας, αντίστοιχα, του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου Νίκαιας (ΟΦΟΝ), αναφέρει: "Το ΔΣ του ΟΦΟΝ συμπαραστέκεται στη συμπολίτισσά μας, πρώην δήμαρχο, επί σειρά ετών δημοτική σύμβουλο και υποψήφια δήμαρχο Βέρα Νικολαϊδου για την επίθεση που δέχεται παραμονές δημοτικών εκλογών με την καθόλα άδικη απόφαση του περιφερειάρχη να τη θέσει σε αργία. Ζητάμε την ανάκληση της άδικης αυτής απόφασης και την ηθική αποκατάσταση της Βέρας Νικολαϊδου".

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος,αντιπρόεδρος του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου Νίκαιας (ΟΦΟΝ), δήλωσε: "Εκφράζω την έντονη αγανάκτησή μου για τη βρώμικη και ύπουλη πολιτική του Β. Τράπαλη και τους συν αυτώ. Μια πολιτική που τη χρησιμοποιούν για να σπιλώσουν το όνομα της υποψήφιας δημάρχου Κοκκινιάς, Βέρας Νικολαϊδου. Ο λαός της Κοκκινιάς γνωρίζει πολύ καλά τη συνέπεια, τη μαχητικότητα και την τιμιότητα της Β. Νικολαϊδου. Ο λαός της Κοκκινιάς με αυταπάρνηση θα παλέψει, για να λάμψει η αλήθεια και θα αντιδράσει, "μαυρίζοντας" τους σκευωρούς κατά τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Προσωπικά, συμπαραστέκομαι αγωνιστικά και βρίσκομαι στο πλευρό της άξιας υποψήφιας δημάρχου".

ΝΑΣ Αρτας

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αρτας" και ο υποψήφιος νομάρχης Βασίλης Ζιώβας καταγγέλλουν "με οργή και αγανάκτηση την πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης που θέτει σε αργία την καταξιωμένη αγωνίστρια Βέρα Νικολαϊδου" και υπογραμμίζουν: "Να είναι σίγουροι για την καταδίκη τους όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι με μεθοδευμένες διώξεις θα σπιλώσουν και θα κάμψουν όλους όσοι αντιστέκονται, όλους όσοι αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η ΝΑΣ Αρτας δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στην υποψήφια δήμαρχο Νίκαιας. Η ανήθικη αυτή δίωξη μας οπλίζει όλους με ακόμα περισσότερη δύναμη και αυταπάρνηση, ούτως ώστε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να δουλέψουμε για να καταδικαστούν και στις εκλογές στις 11 του Οκτώβρη οι σημερινές εκσυγχρονιστικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, που καθημερινά γίνονται πιο επικίνδυνες. Να εκφραστεί και στην κάλπη η κραυγή του λαού ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ".

ΝΑΣ Σάμου - Ικαρίας - Φούρνων

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Σάμου - Ικαρίας και Φούρνων" αναφέρει: "Καταγγέλλουμε σε κάθε δημοκράτη και σε όλους τους εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α και β βαθμού τη μεθοδευμένη, πρωτόγνωρη και ανήθικη απόφαση επιβολής της πειθαρχικής ποινής της αργίας στη δημοτική σύμβουλο και πρώην δήμαρχο του Δήμου Νίκαιας, Βέρα Νικολαϊδου, και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της.

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης, που αξιοποιεί με ευκολία όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο που η ίδια συντηρεί και αναπαράγει ιδιαίτερα στην ΤΑ, για να επιτεθεί σε όσους αντιδρούν στη συντηρητική νεοφιλελεύθερη πολιτική της, πρέπει να μας προβληματίσει όλους μας.

Η επίθεση ενάντια στην Βέρα Νικολαϊδου δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης, που έχει υποταχθεί στα μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα και επιδιώκει στο πλαίσιο των αναπροσαρμογών των επιβαλλόμενων υπό της ΕΕ να ελέγξει πλήρως και την ΤΑ και το μαζικό κίνημα, σε μια περίοδο, μάλιστα, έντονης αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής από μεγάλα στρώματα του ελληνικού λαού.

Πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι δε θα μείνουμε απαθείς στις προκλήσεις της. Θα περιφρουρήσουμε οι εκλεγμένοι στην ΤΑ τα κατοχυρωμένα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας, που διαμορφώθηκαν σε μια κοινή πορεία του μαζικού λαϊκού κινήματος και του κινήματος της ΤΑ και των εργαζομένων σ' αυτήν και δηλώνουμε ότι δε θα απαλλοτριώσουμε και δε θα θυσιάσουμε στο μινώταυρο της λεγόμενης ευρωπαϊκής σύγκλισης ό,τι τα προηγούμενα χρόνια έχουμε κατακτήσει. Αλλά και ο ελληνικός λαός δε θα μείνει θεατής, θα αντιδράσει και στις επικείμενες εκλογές θα δώσει το μάθημα που αρμόζει στην κυβερνητική νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ζητάμε άμεσα την ανάκληση της κατάπτυστης αυτής απόφασης".

ΠΕΑΕΑ Περάματος

Το Παράρτημα Περάματος της ΠΕΑΕΑ τονίζει ότι "είναι καραμπινάτη πολιτική δίωξη μισαλλόδοξων και μικρόψυχων, προκειμένου ο εκλεκτός της κυβέρνησης Τράπαλης να θωρακιστεί με ασύστατες συκοφαντίες εις βάρος της υποψήφιας Βέρας Νικολαϊδου στις εκλογές του Οκτώβρη, αναθέτοντας στον περιφερειάρχη Αττικής την παύση της. Την απάντηση θα δώσει ο λαός στους συκοφάντες εκλεκτούς της κυβέρνησης. Αίσχος! Να ανακληθεί πάραυτα η ποινή αργίας".

Φίλοι Εθνικής Αντίστασης Πειραιά

Ο σύλλογος "Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης Πειραιά" καταγγέλλει τη δίωξη και τονίζει ότι "ο λαός της Κοκκινιάς δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα, θα κρίνει ψύχραιμα και με βάση τα συμφέροντα της πόλης. Η Κοκκινιά θα εκλέξει δήμαρχο με ήθος, αγωνιστικότητα, ανιδιοτέλεια. Θα καταδικάσει τις αντιδημοκρατικές ενέργειες και κατασκευασμένες κατηγορίες, που καταφεύγει ο σημερινός δήμαρχος Β. Τράπαλης".

ΠΕΑΕΑ Χαλανδρίου

Σε ανακοίνωση του Παραρτήματος Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ, αναφέρεται: "Εμείς οι αντιστασιακοί του Χαλανδρίου θυμόμαστε κάποιες άλλες εποχές, όταν χαλκεύονταν κατηγορίες σε βάρος μας στα χαλκεία της Ασφάλειας, που φέρνανε τους αγωνιστές στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Ετσι, σήμερα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε διώξεις, όπως της αγωνίστριας υποψήφιας δημάρχου της ηρωικής Κοκκινιάς Βέρας Νικολαϊδου,από οποιονδήποτε Τράπαλη και όσους κρύβονται πίσω του. Ταυτόχρονα, καλούμε κάθε αγωνιστή, σ' όποιο χώρο και αν βρίσκεται, τις δημοτικές αρχές της χώρας μας, να σηκώσουν φωνή διαμαρτυρίας στην προσπάθεια πισωγυρίσματος. Κάθε αδιαφορία που καλύπτει τέτοιες ενέργειες σημαίνει συνενοχή και όχι μόνο".

ΑΔΚ Καλαμαριάς

Η "Αγωνιστική Δημοτική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς" (ΑΔΚ) και η υποψήφια δήμαρχοςΣοφία Τεμεκενίδου καταγγέλλουν την απαράδεκτη δίωξη που ασκείται εναντίον της υποψήφιας δημάρχου Νίκαιας Βέρας Νικολαϊδου και ζητούν την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης του περιφερειάρχη.

"Δημοκρατική Ενότητα Μαρουσιού"

Εκ μέρους της "Δημοκρατικής Ενότητας Μαρουσιού", ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Μέντζος τονίζει πως η απόφαση να τεθεί σε αργία η υποψήφια δήμαρχος "δεν εκφράζει μόνο τον πανικό της κυβέρνησης απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια, δε χαρακτηρίζει μόνο την άθλια συμπεριφορά όλων όσοι εργολαβικά ασχολούνται με την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτική, αλλά και προδικάζει την όξυνση των κοινωνικών συγκρούσεων στο επόμενο διάστημα και, φυσικά, τη στάση της κυβέρνησης".

Προσθέτει πως στο πρόσωπο της Βέρας Νικολαϊδου επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί η ΤΑ "σαν απαραίτητο και αναγκαίο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναδιάρθρωσης του συστήματος, να συκοφαντηθεί σε πρώτη φάση κάθε άλλη πολιτική άποψη και να γίνει φανερό ότι, αν χρειαστεί, θα διωχτούν από δω και πέρα όλοι όσοι αντιστέκονται σ' αυτήν την πολιτική".

"Κι αυτό, γιατί ούτε ο χώρος, ούτε το πρόσωπο επιλέχτηκαν τυχαία", αφού "η Βέρα Νικολαϊδου είναι στέλεχος του ΚΚΕ, του μοναδικού κόμματος που αντιτίθεται στην πολιτική ανασυγκρότησης του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού. Του κόμματος, δηλαδή, που έχει την πολιτική ευθύνη για την ενημέρωση και καθοδήγηση όλων όσων τα συμφέροντά τους θίγονται απ' αυτήν την πολιτική, όλων όσων παλεύουν για την ανατροπή του συστήματος.Η Νίκαια, από την άλλη μεριά, είναι μια πόλη που κουβαλάει αγωνιστικές παραδόσεις, θυσίες, ηρωισμούς, ταξικές συγκρούσεις. Είναι μια πόλη, που η ιστορία της είναι κομμάτι της ιστορίας του ΚΚΕ. Είναι μια πόλη - σύμβολο για το λαϊκό κίνημα". Στη συνέχεια, ο Χρ. Μέντζος σημειώνει πως είναι "περιττό ν' ασχοληθούμε με τις αθλιότητες που "δένουν" το "κατηγορητήριο"" και καταλήγει πως πρέπει "να ενταχθούμε και να παλέψουμε μέσα από τα όργανα του λαϊκού κινήματος, να δυναμώσουμε το μέτωπο της αντίστασης", "με στόχο μια καλά σχεδιασμένη και προετοιμασμένη αντεπίθεση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές".

"Προοδευτική Συνεργασία Ασπρόπυργου"

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ασπροπύργου με την "Προοδευτική Συνεργασία" Βασίλης Σαμπάνης τονίζει ότι "αυτοί που έφτιαξαν τον περίφημο "κώδικα δεοντολογίας", με στόχο να γλιτώσουν οι υποψήφιοί τους από τη γενική κατακραυγή, αυτοί τώρα πρώτοι παραβιάζουν κατάφωρα τους όποιους κανόνες συμπεριφοράς μπορούν να ισχύσουν κατά την προεκλογική περίοδο. Πρώτο τους θύμα, η αγωνίστρια Βέρα Νικολαϊδου. Μην εκπλαγεί κανείς, αν ακολουθήσουν κι άλλοι. "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα"". Προσθέτει πως αυτό που επιθυμούν είναι την επομένη των εκλογών να μην υπάρχει "κόκκινο" στον χάρτη. "Ε, λοιπόν, κόκκινο θα έχει. Το πρώτο θα βγει στην Κοκκινιά και μετά σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Αυτό θέλουμε εμείς και θα το πετύχουμε".

"Δημοτικό Κοινωνικό Κίνημα Κορυδαλλού"

Εκ μέρους της παράταξης "Δημοτικό Κοινωνικό Κίνημα Κορυδαλλού", ο υποψήφιος δήμαρχος και πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος εκφράζει την έντονη ανησυχία του "για τις ενέργειες σε βάρος της υποψήφιας δημάρχου Βέρας Νικολαϊδου".

"Ο χρόνος και ο τρόπος που δρομολογήθηκαν τα συγκεκριμένα γεγονότα προσομοιάζουν περισσότερο με πολιτικές διώξεις παρά ως δράση δικαίου. Οι, χωρίς τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, διώξεις ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό, κάνοντας φανερό ότι κάποια κέντρα εξουσίας εννοούν το θεσμό της ΤΑ πλήρως υποταγμένο στις δεσμεύσεις τους, προσπαθώντας να τον καταστήσουν με τέτοιες πρακτικές ύποπτο στη συνείδηση των πολιτών. Είμαι βέβαιος ότι ο λαός θα αντισταθεί σε τέτοιου είδους μικροπολιτικές σκοπιμότητες".

Γραμματέας Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Κ. Φάκαρος δήλωσε: "Αυτοί που μας παίρνουν το ψωμί από το τραπέζι κηρύσσουν την ισότητα. Αυτοί που μας μετατρέπουν από πολίτες σε εμπόρευμα κηρύσσουν την εντιμότητα. Αυτοί που έχουν πουλήσει την ψυχή τους σε εργολάβους, μελετητές, εταιρίες ΑΕ, στους Γερμανούς τραπεζίτες, παριστάνουν τους πατριώτες στην ανταρτομάνα Κοκκινιά. Αυτοί που για να συμμετέχουν στο φαγοπότι ενός ευρωπαϊκού προγράμματος σκοτώνουν τη μάνα τους, μιλούν για δικαιοσύνη. Αυτοί που ευχαριστούν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και φυλούν "κατουρημένες ποδιές", κρίνουν, δικάζουν, και παύουν την κομμουνίστρια Βέρα Νικολαϊδου.Ο λαός της Κοκκινιάς έχει το λόγο! Οι κομμουνιστές εξηγήσεις και λογαριασμό δίνουν στο λαό, όχι σε ριψάσπιδες και άψυχους".

Συνταξιούχου ΙΚΑ Πειραιά

Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και γύρω δήμων καταγγέλλει "τη φασιστική μεθόδευση της δίωξης κατά της υποψήφιας δημάρχου και δημοτικής συμβούλου Νίκαιας Βέρας Νικολαϊδου". "Εμείς οι συνταξιούχοι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα της Βέρας Νικολαϊδου και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αναδείξουμε δήμαρχο από την πρώτη εκλογή".

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Συνεχίζουμε αποφασισμένοι

Η Βέρα Νικολαϊδου,υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας και επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας",δήλωσε στο "Ρ", με αφορμή την εκδήλωση: "Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά, τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση, όλα αυτά τα χρόνια οι αντιστασιακοί γιόρταζαν αυτήν τη μεγάλη επέτειο για την Κοκκινιά μαζί με το δήμο. Φέτος, οι αντιστασιακοί πήραν μια άλλη απόφαση. Και τιμούν τη μέρα αυτή ξεχωριστά από το δήμο, λόγω της αργίας που τέθηκα εγώ σαν επικεφαλής του συνδυασμού "Δημοκρατική Ενότητα". Είναι μια πολιτική δίωξη και η απόφαση αυτή των αντιστασιακών είναι, επίσης, μια πολιτική απόφαση. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή παρευρίσκονται όχι μόνο αντιστασιακοί, αλλά εκπρόσωποι φορέων, απλοί δημότες και γενικά πολύς κόσμος από τον ευρύτερο Πειραιά, δείχνει ότι η μέρα αυτή όχι απλά δεν ξεχνιέται, ότι κανένας αγώνας δεν έχει πάει χαμένος, αλλά ο κόσμος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει σήμερα τον αγώνα. Ακριβώς, επειδή αντιστέκεται σε αυτή τη λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι γνωστό ότι απορρέει από τις Βρυξέλλες, με τις τόσες συνέπειες για το λαό μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και φυσικά καμία απόφαση δεν πρόκειται να μας θέσει σε αργία από την καθημερινή κοινωνική και πολιτική δράση μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ