ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
KKE
Να ανακληθούν οι αποφάσεις διάλυσης της ΔΕΗ

Παρέμβαση του Κόμματος για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Το ζήτημα της πορείας της ΔΕΗ προς τη διάλυση, του κατακερματισμού και της υποταγής στην εξυπηρέτηση του μεγάλου ιδιωτικού μονοπωλιακού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος.Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν την υπουργό, μεταξύ άλλων, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας πολιτικής στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες του τόπου. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Εσπευσμένα και δίχως νομική εξουσιοδότηση, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά ολοταχώς στη διάλυση της επιχείρησης, στον κατακερματισμό της και την πλήρη υποταγή της στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου ιδιωτικού, ντόπιου και ξένου, μονοπωλιακού κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό πως - σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου - σε πρόσφατη συνεδρίασή του το ΔΣ της ΔΕΗ ενέκρινε εισήγηση, η οποία - ανάμεσα στ' άλλα - προβλέπει την εκχώρηση σειράς αρμοδιοτήτων της (κατανομή φορτίου, ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς, πρόβλεψη της εξέλιξης του φορτίου) σε ανώνυμη εταιρία, τη δημιουργία της οποίας θεωρεί δεδομένη. Με άλλα λόγια, στην ουσία η ΔΕΗ εξοστρακίζεται από την εκμετάλλευση του μέχρι τώρα δικού της δικτύου!

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ανάπτυξη της ΔΕΗ, για τη βελτιστοποίηση της υποδομής και των παρεχόμενων υπηρεσιών της στην οικονομία και ολόκληρο το λαό, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι το ΔΣ δε θα διαμορφώνει και κατά συνέπεια δε θα υλοποιεί μακροχρόνιο (λ.χ. δεκαετές) πρόγραμμα ανάπτυξης της Επιχείρησης. Κι όλα αυτά γίνονται προκειμένου η κυβέρνηση να εφαρμόσει άρον άρον τις επιλογές της ΕΕ για τη λεγόμενη "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, μέσα στη βιασύνη της το ΔΣ της ΔΕΗ πήρε τις παραπάνω αποφάσεις υλοποιώντας ουσιαστικά τις κατευθύνσεις του κυβερνητικού προσχεδίου νόμου για την "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο, ωστόσο, ούτε έχει συζητηθεί και ούτε, πολύ περισσότερο, έχει ψηφιστεί στη Βουλή, ώστε να είναι νόμος του κράτους. Από πού, λοιπόν, αντλεί το δικαίωμα το ΔΣ της ΔΕΗ να παίρνει τέτοιες καταστροφικές για το μέλλον αυτής της δημόσιας επιχείρησης αποφάσεις και μάλιστα χωρίς να έχει - έστω και για τα μάτια - κάποιο νομικό έρεισμα;

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός:

  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να ανακληθούν αυτές οι παράνομες αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΗ;
  • Είναι ακριβής η πληροφορία ότι αυτές οι αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΗ βασίζονται στις προτάσεις ξένης πολυεθνικής εταιρίας που προσελήφθη ως σύμβουλος της ΔΕΗ; Αν ΝΑΙ: Με ποιον τρόπο διασφαλίζει η κυβέρνηση ότι οι προτάσεις αυτές δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα όσων σχετίζονται με την εν λόγω πολυεθνική εντός και εκτός της χώρας;
  • Προτίθεται, επιτέλους, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας πολιτικής στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες του τόπου και στα πλαίσια της οποίας η 100% δημόσια ΔΕΗ θα είναι ο βασικός μοχλός, ενώ η ανάπτυξη της Επιχείρησης θα βασίζεται σε μακροχρόνιο (λ.χ. δεκαετή) προγραμματισμό;".
Μέρα τακτικής... τοκογλυφίας

Σε υψηλές τιμές διαμορφώθηκαν και χτες τα επιτόκια στη δημοπρασία τριετών ομολόγων του υπουργείου Οικονομικών, γεγονός που επιτρέπει στις συμμετέχουσες τράπεζες να συνεχίζουν την κερδοσκοπία με τους κρατικούς τίτλους.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη χτεσινή δημοπρασία, έγιναν προσφορές ύψους 301,6 δισ. δραχμών και έγινε αποδεκτό το ποσό των 116 δισ. δραχμών. Το δε μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 9,89% το οποίο είναι κατά τι μικρότερο από το επιτόκιο που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία που ήταν ίσο με 10,03%. Αλλά και το νέο επιτόκιο συνεχίζει να είναι υψηλό, τόσο σε σχέση με την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα μας, όσο και με τα επιτόκια των ευρωπαϊκών ομολόγων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε επίσης ότι πρόσφατα η κυβέρνηση κατάργησε και τη φορολογία των αποδόσεων των τόκων με συντελεστή 15%.

Η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων που αποσπούν οι μεγαλοκαταθέτες, είναι άλλωστε η βασική αιτία που αυτοί συνεχίζουν να τοποθετούν τα χρήματά τους στους κρατικούς τίτλους, παρά τη συνεχιζόμενη νομισματική - χρηματιστηριακή κρίση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Ηρεμία εξάλλου επικράτησε χτες στην αγορά συναλλάγματος, ενώ τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Η "κρίση" έφερε άνοδο 4%...

Με άνοδο 4,08% έκλεισε χτες ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση, που, ενώ ξεκίνησε με έντονες πτωτικές τάσεις, η εικόνα "γύρισε", με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών να βελτιώσουν την τιμή τους σε σχέση με το προχτεσινό κλείσιμο.

Συνολικά, διακινήθηκαν 262 μετοχές, από τις οποίες 211 σημείωσαν κέρδη και μόνο 39 ζημιές. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που εμφανίστηκε κατά το μέσον της συνεδρίασης είναι το γεγονός ότι πάνω από 20 μετοχές έκλεισαν με αύξηση στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια του 8%.

Σημαντική κινητικότητα παρατηρήθηκε γύρω από τις τραπεζικές μετοχές, όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν τόσο έντονο, ώστε πολλές έκλεισαν με δεκάδες χιλιάδες ανεκτέλεστες εντολές για αγορά. Στα ανώτατα επίπεδα της αύξησης του 8% βρέθηκαν οι μετοχές της Εμπορικής, της Εργασίας, της Αθηνών και της Κεντρικής Ελλάδας. Σύμφωνα με παράγοντες του Χρηματιστηρίου, το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές συνδέεται με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Ιονικής. Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν πως, στο βαθμό που την επόμενη Δευτέρα οριστικοποιηθεί το ξεπούλημα της Ιονικής, θα πρέπει να αναμένεται νέα ώθηση των συναλλαγών και των τιμών στην οδό Σοφοκλέους.

Η μεγάλη αύξηση του γενικού δείκτη, σχολίαζαν χτες οικονομικοί παρατηρητές, συνδέεται περισσότερο με τη σημαντική πτώση που είχαν παρουσιάσει πολλές μετοχές τις προηγούμενες μέρες, με αποτέλεσμα η χτεσινή τους τιμή να είναι "ελκυστική" για όσους εμπλέκονται με τον τζόγο του Χρηματιστηρίου. Στις περισσότερες βέβαια περιπτώσεις, οι ...εμπλεκόμενοι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους λεγόμενους "θεσμικούς επενδυτές", από τους κερδοσκόπους δηλαδή, οι οποίοι τζιράρουν δεκάδες δισεκατομμύρια στο Χρηματιστήριο, αποσπώντας ιδιαίτερα μεγάλα ποσά ακόμα και από μικρές αυξήσεις των τιμών στις μετοχές.

ΕΡΙΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΣΑΜΟΥ
Παρεμβάσεις σκοπιμότητας

Αγανάκτηση των εργαζομένων της επί 13 μήνες κλειστής επιχείρησης, από κυβερνητική παρέμβαση στη γενική τους συνέλευση

Δεκατρείς μήνες "μάχη" για να ξανανοίξει το εργοστάσιο δίνουν οι 150 εργαζόμενοι της ΕΡΙΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ του επιχειρηματία Δ. Χατζή,οι οποίοι προχτές, πραγματοποιώντας γενική συνέλευση με θέμα το αίτημά τους για επαναλειτουργία της επιχείρησης, δέχτηκαν την εκρηκτική παρέμβαση εκπροσώπων της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από πέρυσι το Σεπτέμβρη και τα οφειλόμενα του εργοδότη προς αυτούς αγγίζουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια δραχμές. Στη συνέλευση - η οποία θα επαναληφθεί στις 30 Αυγούστου, λόγω έλλειψης απαρτίας - συμμετείχαν επίσης το Εργατικό Κέντρο Σάμου, εκπρόσωποι κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζικών φορέων.

Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου, αναφέρεται ότι στη γενική συνέλευση "υπήρξαν έντονες προσπάθειες από εκπροσώπους της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας - λόγω της προεκλογικής περιόδου - να μεταφερθούν οι ευθύνες από την πολιτική ηγεσία στους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα".

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει το ΕΚ Σάμου, "η φραστική επίθεση που εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας κ. Γρηγορίου προς τους εργαζόμενους, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο νομικό σύμβουλο του σωματείου, αλλά και στα πολιτικά κόμματα εκτός από το δικό του, προκάλεσαν την αγανάκτηση των εργαζομένων", ενώ "ξεσκέπασαν" και το υπουργείο Εργασίας, "αφού δεν έχει πάρει καμία θέση ούτε για το κλείσιμο του εργοστασίου, ούτε για τους 150 άνεργους, ούτε για τη διασφάλιση των 150 θέσεων εργασίας".

Εκτός των άλλων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου πρότεινε στους εργαζόμενους να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους με το να καταγγείλουν από την πλευρά τους τις συμβάσεις εργασίας και να ενταχθούν σε κοινωνικά προγράμματα! Οι υποσχέσεις του, όμως, αυτές - σημειώνει το ΕΚ Σάμου - "ήταν εκ του πονηρού" και δεν έπεισαν τους εργαζόμενους, οι οποίοι του ζήτησαν να κάνει γραπτές προτάσεις.

Ζητούν να εξαιρεθούν από το πλαφόν στα δίδακτρα

Να εξαιρεθούν από τη νομοθετική ρύθμιση επιβολής ανώτατου ποσοστού αύξησης στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που ορίστηκε στο 3,5% ζητούν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών, οι αυξήσεις "πρέπει να είναι ελεύθερες" προκειμένου, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες, να καλυφθεί η αύξηση του λειτουργικού κόστους. Προσθέτουν, δε, ότι οι αυξήσεις που θα κάνουν δε θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό και ότι οι αυξήσεις του προηγούμενου σχολικού έτους δεν ξεπέρασαν το 4%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ