ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα επιχείρηση φίμωσης του Τύπου!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χτες ότι προωθεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα διώκονται αυτεπαγγέλτως παρουσιαστές ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών - όπως και οι υπέυθυνοι των σταθμών - στη διάρκεια των οποίων θα μεταδίδονται "συκοφαντικά" και "υβριστικά" σχόλια

Ενα ακόμη βήμα στον αυταρχικό αντιδημοκρατικό κατήφορο έκανε χτες η κυβέρνηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος ανακοίνωσε ένα νέο αντιδραστικό μέτρο που στοχεύει στην φίμωση του Τύπου. Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι Θα διώκονται αυτεπάγγελτα και θα τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο χρόνων οι παρουσιαστές και εκφωνητές εκπομπών, στην διάρκεια των οποίων θα μεταδίδουν ή θα επιτρέπουν να μεταδίδονται μηνύματα "υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου"...

Πρόκειται για εμφανή επιχείρηση τρομοκράτησης και φίμωσης σε αυτήν την φάση των παρουσιαστών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών αλλά και των υπευθύνων της, η οποία στο μέλλον μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο του Τύπου. Και είναι τέτιας μορφής επιχείρηση, γιατί δεν εναπόκειται πλέον στους θιγόμενους να προσφεύγουν κατά αυτών που θεωρούν ότι τους υβρίζουν ή τους συκοφαντούν, αλλά οι εισαγγελείς θα είναι αυτοί που θα αποφασίζουν αν ο τάδε έθιξε τον δείνα και θα προχωρούν αυτεπάγγέλτως σε διώξεις!

Η αφορμή που ζητούσε ο γνωστός για το υβρεολόγιο που εξαπολύει κατά πάντων μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν κάποια σχόλια που μεταδόθηκαν με αφορμή τη μαζική απόδραση αλλοδαπών κρατουμένων, που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων του Αυλώνα και τις κυβερνητικές ευθύνες. Ετσι, ο Ευάγ. Γιαννόπουλος συγκάλεσε χτες το μεσημέρι έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την "αποκατάσταση του ονόματός" του, που "σπιλώθηκε" τάχα με την υπόθεση της απόδρασης. Αντί να βγάλει τα αναγκαία για την περίσταση συμπεράσματα και να επωμιστεί, έστω και καθυστερημένα, τις ευθύνες του, ως καθ' ύλην υπουργός, ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι: "Με την ευκαιρία, ειδοποιούνται οι εκφωνητές, αναλυτές και παρουσιαστές εκπομπών ότι θεσπίζεται ποινική διάταξη, κατά την οποία στα άρθρα 361 και 362 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται αντιστοίχως παράγραφος 4 που έχει ως εξής: "Παρουσιαστής ή εκφωνητής τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος παρουσιάζει, εκφωνεί ή επιτρέπει την εκφώνηση μηνυμάτων υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Ο προϊστάμενος Διευθυντής του υπαλλήλου, ο οποίος έδωσε εντολή για την παρουσίαση ή εκφώνηση του μηνύματος αυτού ή επέτρεψε την εκφώνησή του τιμωρείται ως ηθικός αυτουργός ή απλός συνεργός κατά περίπτωση. Η ποινική δίωξη χωρεί αυτεπαγγέλτως"".Εσπευσε, μάλιστα, να οριοθετήσει ο ίδιος και την έννοια της "υβρεως" και της "συκοφαντίας", αναγγέλλοντας (αμ' έπος αμ' έργον) ότι θα... υποβάλει μήνυση εναντίον της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" επειδή ανέφερε σε σχόλιό της ότι "ο κ. Γιαννόπουλος οργάνωσε τηλεοπτικά "σόου" για τις φυλακές του Αυλώνα και τώρα κρύβεται για να αποφύγει τις πολιτικές συνέπειες της αποτυχίας του. Για γέλια και για κλάματα"! Τόση επίδειξη ευθιξίας από τον πρωταθλητή ύβρεων και συκοφαντικών χαρακτηρισμών ("γαϊδούρια" έχει αποκαλέσει τους αγρότες κλπ.)

Εαν και εφόσον αυτή η "τρομοδιάταξη" γίνει νόμος, οι εισαγγελείς αναγορεύονται στην ουσία σε λογοκριτές του Τύπου, καθώς θα αποφασίζουν για διώξεις εναντίον δημοσιογράφων και υπευθύνων σταθμών, ακόμη και στην περίπτωση που ο "υβριζόμενος" ή "συκοφαντούμενος" δεν έχει λόγο ή δεν επιθυμεί την δίωξη του "υβριστή" ή "συκαφάντη". Θα αρκεί επίσης μια απλή τηλεφωνική εντολή για να βρίσκεται διωκόμενος ο παρουσιαστής εκπομπής που ενοχλεί την εξουσία με αυτά που λέει ο ίδιος, ή οι καλεσμένοι του ή οι ακροατές - τηλεθεατές με τους οποίους συνομιλεί στην διάρκεια της εκπομπής του! Στην ουσία δηλαδή θα πρόκειται για μια διαρκή δίωξη κατά πάντων, η οποία θα ενεργοποιείται αυτόματα κατά περίπτωση από τις εισαγγελικές αρχές!

Ενοχλούν την κυβέρνηση τα σχόλια των δημοσιογράφων, των ακροατών, των τηλεθεατών για την πολιτική της και επιχειρεί να τους φορέσει φίμωτρο. Δεν λησμονεί βέβαια ότι τα χρόνια της λογοκρισίας ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Παίρνει τέτια κατασταλτικά μέτρα γιατί σκοπεύει να εντείνει την αντιλαϊκή της πολιτική. Το ζήτημα που ανακύπτει πλέον είναι αν η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να πετάξει τελείως την "εκσυγχρονιστική" της μάσκα και να δείξει το πραγματικό της αντιδημοκρατικό πρόσωπο, ενεργοποιώντας και αυτήν ακόμα την καταργημένη διάταξη της "περιύβρισης Αρχής"), ώστε κανείς πλέον να μην τρέφει αυταπάτες για την πολιτική που ασκεί, αλλά και τις προθέσεις της.

Η ΝΔ "επιφυλάσσεται"...

Με σχετικές δηλώσεις του ο βουλευτής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος υπεύθυνος του τομέα Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του κόμματός, ενώ θεωρεί οτι "ο Β. Γιαννόπουλος ως πολιτικό πρόσωπο, με τη συμπεριφορά του είναι ο τελευταίος που μπορεί να δίνει μαθήματα σε ότι αφορά την ευπρέπεια του πολιτικού λόγου και από τα ερτζιανά", ουσιαστικά καλύπτει την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για τις νέες διατάξεις για τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις ανακοινώσεις Γιαννόπουλου για τις νέες ποινικές διατάξεις για τα ΜΜΕ , δήλωσε, απλώς: "Επιφυλάσσομαι, λοιπόν, να δω τη σχετική διάταξη και με βάση το περιεχόμενό της η ΝΔ θα αποφανθεί..."

Καταδικάζουν την "τρομοδιάταξη"

Οπως ήταν αναμενόμενο, το νέο αυτό αυταρχικό αντιδημοκρατικό βήμα της κυβέρνησης ξεσήκωσε την κατακραυγή, ιδιαίτερα των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον ηλεκτρονικό Τύπο. Ο "Ρ" επικοινώνησε με μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αλλά και παραγωγούς ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, και ζήτησε να σχολιάσουν τη νέα επιχείρηση φίμωσης του Τύπου.

Αρ. Μανωλάκος, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος τόνισε: "Οι σημερινές (χτεσινές) δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ανατρέπουν τις πάγιες αρχές σχετικά με την ελευθερία του Τύπου. Η Ενωση Συντακτών είναι κατηγορηματικά αντίθετη στα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός. Το νομικό οπλοστάσιο είναι υπεραρκετό, για να αντιμετωπίσει τις όποιες παρεκτροπές.

Στη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η αντιμετώπιση αυτών των παρεκτροπών γίνεται μέσω αυτορρυθμιστικών κανόνων και αυτή είναι η γενική κατεύθυνση που έχουν τόσο η Διεθνής Ομοσπονδία και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των δημοσιογράφων όσο και οι Ενώσεις των ιδιοκτητών.

Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα ξανασκεφτεί το θέμα πριν προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου περιοριστικού της ελευθεροτυπίας. Σε κάθε περίπτωση οι Ελληνες δημοσιογράφοι σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς του χώρου του Τύπου και των ΜΜΕ θα αντιδράσουν με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους".

Νίκος Καραντηνός, ταμίας της ΕΣΗΕΑ

"Είναι πολύ σημαντικό και καίριο το θέμα το οποίο ανέκυψε, με τη διάταξη την οποία εισάγει στον ποινικό κώδικα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιαννόπουλος", σημείωσε ο Νίκος Καραντηνός,ταμίας της ΕΣΗΕΑ, και συνέχισε: "Ουδείς λόγος υπάρχει να προστεθούν νέες Τυποκτόνες διατάξεις στην υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία υπερκαλύπτει τα πάντα. Εκείνο που επιδιώκει η κυβέρνηση με την εισαγωγή της τρομοδιάταξης αυτής είναι να περιορίσει την ελευθεροτυπία και να οριοθετήσει στα δικά της μέτρα το ρόλο και την αποστολή των δημοσιογράφων. Και άλλες φορές, με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις, επιδιώχτηκε η επιβολή νόμων περί Τύπου, αλλά οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης τη ματαίωσαν και την αχρήστευσαν. Είναι πολύ κακό σημάδι και απόδειξη εντεινόμενου αυταρχισμού η νέα αυτή προσπάθεια της κυβέρνησης και πρέπει να συνεγείρει όλους τους δημοσιογράφους σε όλα τα Μέσα και όλα τα πόστα που εργάζονται, για να μην περάσει η διάταξη".

Νάσος Αθανασίου

Δύο ερωτήματα διατύπωσε από την πλευρά του ο Νάσος Αθανασίου,οικοδεσπότης της "Εκπομπής" του "Μέγκα Τσάνελ": "1. Αποφάσισε ο κ. Γιαννόπουλος να κάνει κακό στο ΠΑΣΟΚ; 2. Συμφωνεί ο κ. Ρέππας;".

Δημ. Κωνσταντάρας

"Μένω άφωνος" ήταν η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Κωνσταντάρα ("Βραδινή", "COOL FM"), ο οποίος, αφού εξέφρασε τη λύπη του, σημείωσε χαρακτηριστικά: "Καλημερίζω το 1986... Παλέψαμε και πετύχαμε τότε την ελεύθερη ραδιοφωνία... Δεν αμφισβητώ τις ακρότητες... αλλά η απόσταση (σ. σ. ανάμεσα στις όποιες ακρότητες παρατηρούνται σήμερα και τις ανακοινώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης) είναι αβυσσαλέα"!

Γιάννης Τζούμας

Ο Γιάννης Τζούμας,δημοσιογράφος - διευθυντής της χιώτικης εφημερίδας "Η Αλήθεια" δήλωσε:

"Αυτή η εξέλιξη εντάσσεται στα πλαίσια του γενικότερου αυταρχισμού της κυβέρνησης, με στόχο την ελευθεροτυπία και με απώτερο σκοπό τη φίμωση του λαϊκού κινήματος. Παράλληλα, όμως, δείχνει ακόμα δύο πράγματα: Πρώτον, ότι παρά την τιτάνια προσπάθεια για αποπροσανατολισμό που επιχειρεί η πλειοψηφία των ΜΜΕ σε κεντρικό επίπεδο, υπάρχουν σ' αυτά εστίες αντίστασης και δεύτερον ότι ο μόνιμος και γραφικός υβριστής της κυβέρνησης υπουργός ΔικαιοσύνηςΕυαγ. Γιαννόπουλος,έχει κάποια σύνδρομα και κατάλοιπα με την ύβρη".

Γιώργος Καραλής

Ο Γιώργος Καραλής,δημοσιογράφος, παρουσιαστής - παραγωγός εκπομπών στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" είπε:

"Ο υπουργός Δικαιοσύνης σκέφτηκε τρόπο για να αποκλείσει εαυτόν διά βίου από τα τηλεοπτικά "παράθυρα" και τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις. Ως υβριστής κατά σύστημα, δε θα προτιμάται πλέον από τους δημοσιογράφους - παραγωγούς. Ουδείς θα θέλει να τον... πληρώσει με δύο χρόνια φυλάκιση. Ως υπουργός, ζήλωσε τη δόξα των λογοκριτών της νεανικής μου δημοσιογραφικής ζωής, τότε που προκάτοχοί του σε υπουργικούς θώκους, θεωρούσαν απαράδεκτη την αναφορά σε καταστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ανεξαρτήτως όλων αυτών των... σοβαρών, θέλω να ελπίζω ότι ο κύριος Ευάγγελος αστειεύεται με πρόθεση μοναδική να κυριαρχήσει τις επόμενες μέρες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Εάν δεν αστειεύεται, τότε η περίπτωσή του, πλέον, είναι ιδιαίτερα σοβαρή και χρίζει άλλης, εκτός κριτικής, αντιμετώπισης. Και αυτό δεν είναι θέμα του κουρέα, αλλά του γιατρού της Σίφνου".

Παύλος Αλέπης

Ο Παύλος Αλέπης,δημοσιογράφος: "Η απορία μου είναι τεράστια. Είναι δυνατόν να επιβληθούν τέτοιοι κανόνες από την καθ' ύψους υπερβολή; Πιστεύω ότι και ο ορισμός του τι είναι και τι δεν είναι υβριστικό, είναι δυνατόν να προέλθει μόνο με αυτορρύθμιση των επαγγελματικών μας οργανώσεων. Η αυτορρύθμιση πρέπει να είναι αβίαστη και είναι ένας και μόνο μονόδρομος. Ολα τα άλλα είναι υπερβολές".

Καλπάζων κυβερνητικός αυταρχισμός

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αυταρχικά μέτρα του υπουργού Δικαιοσύνης.

"Τα μέτρα που εξάγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά των εκφωνητών, αναλυτών και παρουσιαστών εκπομπών, καθώς και των προϊσταμένων τους, αποτελούν παραπέρα ένταση του καλπάζοντος κυβερνητικού αυταρχισμού. Βάλλουν ευθέως, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της συκοφαντίας και της εξύβρισης, κατά της κριτικής στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Αποσκοπούν να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν όσους δημοσιογράφους τολμούν να αμφισβητήσουν την κυβερνητική πολιτική.

Είναι φανερό ότι με τη λήψη τέτοιων κατασταλτικών μέτρων προετοιμάζεται το έδαφος για ακόμη πιο αντιλαϊκή πολιτική. Μόνο έτσι εξηγείται το νέο αντιδραστικό μέτρο που ανακοίνωσε ο Ε. Γιαννόπουλος, αφού η υπάρχουσα νομοθεσία είναι υπεραρκετή για να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψη πολιτικών προσώπων, όποτε και αν αυτά θίγονται.

Ο κυβερνητικός κατήφορος δεν πρόκειται να σταματήσει. Απομένει στους εργαζόμενους να τιμωρήσουν αυτή την πολιτική με τους αγώνες τους για την ανατροπή της. Ενα πρώτο καλό μάθημα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση στις ερχόμενες εκλογές του Οκτώβρη.

Τα αντιδραστικά μέτρα δεν πρέπει να περάσουν. Χρειάζεται άμεση αντίδραση για να ματαιωθεί ή και να μείνει στα χαρτιά η αυτεπάγγελτη δίωξη που εξάγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ