ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ"
Στρατιωτικοποιείται η δημόσια ζωή
  • Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο διατηρεί σε ισχύ νομοθετικό διάταγμα του Γκιζίκη για την "κατάσταση έκτακτης ανάγκης"
  • Στρ. Κόρακας: Αποτελεί υποκρισία ο ισχυρισμός ότι ενισχύεται η άμυνα της χώρας, όταν η κυβέρνηση την υπονομεύει ανοιχτά με την υποταγή της στα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της δημόσιας ζωής της χώρας, αποσκοπεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Παλλαϊκή Αμυνα", που άρχισε χτες να συζητιέται στη Βουλή.Μάλιστα, στο εν λόγω νομοσχέδιο διατηρείται σε ισχύ το νομοθετικό διάταγμα 17/1974 του Γκιζίκη, το οποίο ορίζει ότι μπορεί να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα, "όταν παρακωλύεται ή διαταράσσεται η οικονομική ζωή της χώρας", διατύπωση, που ενέχει πολλούς κινδύνους για καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όταν αυτοί αναπτύσσουν με διάφορες μορφές τις κινητοποιήσεις τους.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης για τη δικαιολόγηση των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι ότι έτσι ενισχύεται η εθνική άμυνα της χώρας, επιχείρημα που κατέρριψε στην ομιλία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, βουλευτής Στρ. Κόρακας,τονίζοντας ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, αντί να ενισχύσουν την εθνική άμυνα, την προσέδεσαν στο άρμα και τις επιδιώξεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο ομιλητής σημείωσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ και τις ευέλικτες στρατιωτικές μονάδες, που στόχο θα έχουν να καταστέλλουν τις εξεγέρσεις των λαών σε κάθε γωνιά της Γης. Εκχώρησε τον έλεγχο του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα των χωρών - μελών του στο εσωτερικό του, ενώ οι εξοπλισμοί γίνονται από το εξωτερικό, καθώς η εγχώρια αμυντική βιομηχανία συμμετέχει μόνο κατά 4% στους ελληνικούς εξοπλισμούς.

Ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε, επίσης, ότι μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και για την εγκατάλειψη των ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών που αποστερούνται από τη νεολαία που είναι ο φυσικός υπερασπιστής των περιοχών αυτών.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση από τη μία απευθύνει τις ευχαριστίες στις ΗΠΑ, στέλνει τα στρατευμένα νιάτα να υπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στο Κοσσυφοπέδιο, στην Αλβανία, στη Σομαλία και στη Γιουγκοσλαβία, ανανεώνει εν κρυπτώ των παραμονή των αμερικανικών βάσεων και των πυρηνικών στη χώρα και από την άλλη καλεί τον λαό με το νομοσχέδιο να υπηρετήσει αυτήν την πολιτική. Από αυτό, είπε, αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι υποκρισία αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι, δηλαδή, με το νομοσχέδιο ενισχύεται η αμυντική ικανότητα της χώρας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τα πατριωτικά αισθήματα του λαού, επιχειρεί να περάσει τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικής κοινωνίας και να συγκροτήσει έναν μηχανισμό καταστολής που μπορεί αύριο, μεθαύριο να χρησιμοποιηθεί από τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις.

Το ΚΚΕ, είπε, δεν είναι αντίθετο με τη συμμετοχή του λαού στην υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας, αλλά με το νομοσχέδιο εισάγονται διατάξεις, που καμία σχέση δεν έχουν με τον πατριωτισμό. Τέτοιες είναι η διατήρηση του, χουντικής έμπνευσης, διατάγματος 17/74, η υποχρέωση της συμμετοχής ανδρών, αλλά και γυναικών, οι οποίες έτσι φορτώνονται με μία επιπλέον ανισοτιμία, η στρατιωτική αντίληψη του τρόπου διοίκησης.

Αναφερόμενος ειδικά στο διάταγμα 17/74, που ορίζει ότι σε περίοδο ειρήνης κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν "παρακωλύεται ή διαταράσσεται η οικονομική ζωή της χώρας", τόνισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος μία κινητοποίηση των αγροτών ή των εργαζομένων να εμπίπτει στην εν λόγω διάταξη και να κληθεί η "Παλλαϊκή Αμυνα" να τις αντιμετωπίσει. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το εν λόγω νομοσχέδιο, με το οποίο θα συμφωνούσε, μόνο αν καταργούσε το διάταγμα 17/74, αν είχε εθελοντικό χαρακτήρα και μόνο για τους άνδρες στις παραμεθόριες περιοχές και, φυσικά, μόνο εν καιρώ πολέμου και για την υπεράσπιση των συνόρων μας.

Εμποτίζεται από την ιδεολογία του "εχθρού - λαού"

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι η αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνηγορούν για την καλυτέρευση της άμυνας. Ομως, τόνισε, το ΚΚΕ διαφωνεί με την αντίληψη των μέχρι τώρα κυβερνώντων ότι η άμυνα καλυτερεύει με την πρόσδεσή της στους σχηματισμούς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών. Και παρόλο που η μέχρι τώρα πείρα από τη συμμετοχή σε αυτούς κάθε άλλο παρά θετική είναι, η άρχουσα τάξη της χώρας μας επιμένει να είναι αγκιστρωμένη εκεί, κάτι που έχει επίδραση και στην αμυντική μηχανή της χώρας μας, αφού αυτή είναι υποχρεωμένη να προσαρμόζεται σε όσα ορίζουν το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ.

Το νομοσχέδιο, είπε ο Ορ. Κολοζώφ, αντί να δίνει μία ολοκληρωμένη απάντηση στα προβλήματα που υπάρχουν, διατηρεί άθικτο το προηγούμενο νομοθετικό οπλοστάσιο, με χαρακτηριστικό το διάταγμα 17/74 που εμποτίζεται από την ιδεολογία του "εχθρού - λαού". Σ' αυτό ενεργοποιούνται οι πολίτες της Παλλαϊκής Αμυνας, όταν "παρακωλύεται ή διαταράσσεται η οικονομική ζωή" και κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αβλεψία, αλλά συμμόρφωση με αυτό που απαιτούν οι"ισχυροί". Είναι σε αρμονία με την ολομέτωπη επίθεση των μονοπωλίων στα δικαιώματα των εργαζομένων και θα αποτελέσει εργαλείο την κατάλληλη στιγμή για να στέλνονται Ελληνες πολίτες κατά των εργαζομένων. Αλλωστε, τόνισε, μία τέτοια προσπάθεια έγινε με τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και των αγροτών.

"Αρα, αφού λέτε ότι κάνετε αναδιάρθρωση, γιατί διατηρείτε αυτό το διάταγμα;", αναρωτήθηκε ο Ορ. Κολοζώφ, ενώ, απευθυνόμενος στο ΔΗΚΚΙ που συμφωνεί με το νομοσχέδιο παρά το "αμαρτωλό διάταγμα", όπως το χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του, είπε ότι φαίνεται πως "δε θέλει να κόψει τον ομφάλιο λώρο". Σχετικά με την υποχρεωτική συμμετοχή και των γυναικών, είπε ότι, παρά τα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός, στο νομοσχέδιο υπάρχει σαφής διάταξη, η οποία, μάλιστα, προβλέπει και ποινές σε περίπτωση μη συμμετοχής.

Τα άλλα κόμματα

Με το νομοσχέδιο διαφώνησε η ΝΔ, γιατί, όπως είπε ο εκπρόσωπός της, το ΠΑΣΟΚ θέλει να εγκαταστήσει έναν κομματικό στρατό, ενώ η εκπρόσωπος του ΣΥΝ διαφώνησε επειδή προωθείται η στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής του τόπου. Αντίθετα, το ΔΗΚΚΙ συμφώνησε με το νομοσχέδιο, καθώς ο εκπρόσωπός του επικαλέστηκε τους κινδύνους που περνάει σήμερα η χώρα.

Ο υπουργός Αμυνας, στην ομιλία του, επιχείρησε να αντικρούσει τις αιτιάσεις για στρατιωτικοποίηση της πολιτικής ζωής, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο δε γίνεται επειδή την όλη ευθύνη της κινητοποίησης στην "Παλλαϊκή Αμυνα" την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι δήμοι. Για δε τη συμμετοχή των γυναικών σ' αυτήν, είπε ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από το 1977, χαρακτηρίζοντας "φαντασιώσεις" τα όσα λέγονται για στράτευση των γυναικών.

  • Με τροπολογία που κατέθεσε ο Α. Τσοχατζόπουλος, δίνεται η δυνατότητα στις θέσεις των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης και Πολιτικής Προστασίας να τοποθετούνται ανώτεροι ή ανώτατοι απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που ανακαλούνται από την εφεδρεία στην ενέργεια.
Τροπολογίες βουλευτών του ΚΚΕ

Μία σειρά από τροπολογίες που είχαν καταθέσει και σε παλιότερα νομοσχέδια αλλά είχαν απορριφθεί, επανακατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την "Παλλαϊκή Αμυνα".

Ιδιαίτερη επικαιρότητα έχει η τροπολογία με την οποία ζητείται η κατοχύρωση της μη συμμετοχής ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων έξω από τη χώρα, καθώς Ελληνες στρατιώτες συμμετέχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ, που αποτελεί πρόβα τζενεράλε για τη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το Σύνταγμα ορίζει ότι κάθε Ελληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να "συντελεί στην άμυνα της πατρίδας". Ομως, η κυβέρνηση, προκειμένου να παρακάμψει αυτή τη διάταξη και να συμμορφωθεί με τις επιταγές των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών για συμμετοχή σε αποστολές έξω από τα σύνορα, θέσπισε διάταξη με την οποία επεκτείνει την έννοια της εθνικής άμυνας και σε κρατικές λειτουργίες και δραστηριότητες που υποστηρίζουν "το εθνικό συμφέρον". Ο όρος αυτός αποτέλεσε το πρόσχημα για τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες και γι' αυτό με την τροπολογία ζητείται η απάλειψη της φράσης "καθώς και για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων".

Με άλλη τροπολογία προτείνεται να χορηγείται στους στρατιώτες μηνιαία αποζημίωση 30.000 δρχ., η οποία θα αναπροσαρμόζεται στην αρχή κάθε έτους σε ποσοστό ανάλογο με εκείνο που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για το βασικό μισθό.

Επίσης, προτείνεται η επαναχορήγηση στους αντιστασιακούς αξιωματικούς της Αεροπορίας του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, το οποίο σταμάτησε το Σεπτέμβρη του 1990 παρότι δινόταν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Για το προσωπικό των ΟΤΑ

Οι επόμενες δύο τροπολογίες αναφέρονται στο προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα:

Η πρώτη αναφέρει ότι το προσωπικό των ΟΤΑ που υπηρετεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή έχει συνάψει σύμβαση έργου και στην πραγματικότητα παρέχει εξαρτημένη εργασία ή έχει προσληφθεί σε έργα αυτεπιστασίας για την κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών αλλά εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η πρόσληψή τους έγινε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις μέχρι τις 31/12/1996 διορίζεται σε οργανικές με σχέση αορίστου χρόνου θέσεις.

Η δεύτερη αναφέρει ότι, προκειμένου να μπει φραγμός στην πρόσληψη μεγάλου αριθμού εκτάκτων στους ΟΤΑ και ύστερα από την πρόταση για μονιμοποίηση όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προτείνεται να συντάξουν οι ΟΤΑ νέους οργανισμούς όπου θα προβλέπονται οι αντίστοιχες μόνιμες αλλά και οι αναγκαίες εποχικές θέσεις προσωπικού με μέγιστη διάρκεια σύμβασης τους τέσσερις μήνες. Επίσης, προτείνεται το σύνολο των θέσεων του εποχικού προσωπικού να μην μπορεί να υπερβαίνει το 20% των μονίμων.

Ακόμη και ποινές προβλέπει το νομοσχέδιο, σε περίπτωση με συμμετοχής των γυναικών στην Παλλαϊκή Αμυνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ