ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ
Συνέλαβαν τον δήμαρχο επειδή καθάριζε το δάσος!

"Είναι δυνατόν να κατηγορούμαστε επειδή φροντίσαμε το δάσος;". Κι όμως, είναι! Συνέβη χτες το μεσημέρι στο δάσος Κάσδαγλη,όταν αστυνομικοί - μετά από καταγγελία υπαλλήλων του Δασαρχείου Πεντέλης - συνέλαβαν δύο εργαζόμενους στο Δήμο Λυκόβρυσης αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο, Χρήστο Σκαμάκη,επειδή με εντολή του... καθάριζαν το δάσος απ' τα ξερά χόρτα για να μην πιάσει φωτιά!

Ετσι, με την κατηγορία ότι ο δήμαρχος προέβη στον καθαρισμό του δάσους - βρίσκεται στα όρια των Δήμων Λυκόβρυσης και Πεύκης - χωρίς να έχει πάρει άδεια από το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης, οδηγήθηκε, μαζί με τους υπαλλήλους, στο Αστυνομικό Τμήμα Πεύκης, απ' όπου στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Είχαν προηγηθεί απειλές του δασάρχη Πεντέλης προς τον δήμαρχο, πως πρόκειται να τον μηνύσει αν συνεχίσει να φροντίζει το δάσος! Κι αυτό παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Χρ. Σκαμάκη, που εδώ και 18 μήνες ζητά από το Δασαρχείο να επιληφθεί της καθαριότητας του δάσους, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει καμία απάντηση...

"Η ευθύνη - όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λυκόβρυσης - για την επίβλεψη και καθαριότητα του δάσους ανήκει στο Δασαρχείο. Ωστόσο, δεν έχει κάνει τίποτα όλο αυτό διάστημα. Αποφασίσαμε πριν ένα μήνα να αναλάβουμε με συνεργεία του δήμου την καθαριότητα του δάσους, καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και η Δημοτική Αρχή δεχόμασταν απειλητικά τηλεφωνήματα ότι "θα μας κάψουν". Ετσι, το διάστημα αυτό μαζέψαμε τα ξερά κλαδιά, μπάζα και καμένα δέντρα και τα μεταφέραμε στη χωματερή των Ανω Λιοσίων".

Ο ίδιος θεωρεί απαράδεκτη τη σύλληψή του και αναρωτιέται: "Είναι δυνατόν να κατηγορούμαστε επειδή φροντίσαμε το δάσος;". Εύλογη ερώτηση, καθώς τελικά το πρόβλημα ήταν... τυπικό για το Δασαρχείο, αφού τελικά θα δώσει την απαιτούμενη άδεια στο δήμο για τον καθαρισμό του δάσους.

Σημειώνεται ότι στο εν λόγω δάσος υπάρχουν 150 αγροτεμάχια και 75 σπίτια, τα οποία είναι μεν εκτός σχεδίου, αλλά οι κάτοχοί τους διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η εν λόγω έκταση είναι ιδιωτική δασική, αλλά το Δασαρχείο δεν αποδέχεται τους τίτλους ιδιοκτησίας που φέρουν. Οπως και να 'χει πάντως, κανείς δεν αμφισβητεί πως η καθαριότητα ενός δάσους και κατ' επέκταση η ελαχιστοποίηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται.

Αλλωστε, όπως λένε και οι κάτοικοι, "δεχόμαστε το τελευταίο διάστημα απειλητικά τηλεφωνήματα για φωτιά στο δάσος. Παραπονεθήκαμε στον δήμαρχο κι αφού το Δασαρχείο δεν έκανε τίποτα...", μας είπε ο Γ. Πάνος. "Δεν μπορεί να συλλαμβάνουν έναν δήμαρχο επειδή, λέει, δεν έχει άδεια να καθαρίσει το δάσος", τόνισε ο Κ. Ανδρεάδης.

ΔΗΚΚΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
"Πρόσκληση συνεργασίας" για δημιουργία εντυπώσεων

ΝΑΣ: "Πρόκειται για μια τουφεκιά στον αέρα"

Να δημιουργήσει εντυπώσεις, "ψαρεύοντας σε θολά νερά", επιχειρεί ο, υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΚΙ, υποψήφιος νομάρχης Τρικάλων, Α. Παπαντωνίου,καλώντας σε συνεργασία τις "προοδευτικές δυνάμεις", υπό τη δική του,"ανεξάρτητη" υποψηφιότητα. Σε επιστολή του, που απευθύνει προς τις Νομαρχιακές Επιτροπές Τρικάλων του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ και προς τη ΝΑΣ και την "Πρωτοβουλία Πολιτών", αναφέρεται στην "επιτακτική αναγκαιότητα της εναλλακτικής, συνθετικής, πολυκομματικής, προοδευτικής πρότασης εξουσίας, που θα αντιπαρατεθεί στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του "εκσυγχρονιστικού" ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ", δηλώνοντας ότι, σε περίπτωση κοινής συμφωνίας των "προοδευτικών δυνάμεων", θέτει στη διάθεσή τους την υποψηφιότητά του ως "ανεξάρτητος Νομάρχης".

Στην πρόσκληση του Α. Παπαντωνίου έσπευσε ν' ανταποκριθεί, ασμένως, η τοπική ηγεσία του ΣΥΝ, ο γραμματέας της ΝΕ Τρικάλων του οποίου, Γ. Κεμανίδης,παραβρέθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση που διοργάνωσε ο υποψήφιος του ΔΗΚΚΙ. Μια παρουσία, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και στον ΣΥΝ και στην "Πρωτοβουλία Πολιτών" και είναι χαρακτηριστική η συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα του Αντ. Πρεκατέ,ο οποίος αφού κάνει σφοδρή κριτική στην τοπική ηγεσία του ΣΥΝ - την κατηγορεί ότι επιχειρεί να υποχρεώσει την παράταξη σε συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ, χωρίς να ρωτήσει κανέναν - τονίζει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, σαν αυτή του υποψήφιου του ΔΗΚΚΙ, είναι "τυχοδιωκτικές κι επικίνδυνες. "

Η πρόσκληση του Α. Παπαντωνίου, που εμφανίστηκε ξαφνικά αποσκοπεί - τόνιζαν στελέχη της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) Τρικάλων - στη δημιουργία εντυπώσεων, διότι δεν περιέχει καμιά συγκεκριμένη πρόταση και δέσμευση για μια άλλη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που θ' αγωνίζεται μαζί με το λαό υπέρ των συμφερόντων του. Ταυτόχρονα, δεν πείθει καθώς η εκλογική τακτική του ΔΗΚΚΙ, πανελλαδικά, δεν αποσκοπεί στη στήριξη αγωνιστικών ψηφοδελτίων που εγγυώνται τον αγώνα για μια άλλη Αυτοδιοίκηση, αλλά υποστηρίζει, σχεδόν παντού, τα ψηφοδέλτια των λεγομένων "ανταρτών" του ΠΑΣΟΚ - που δε διαφοροποιούνται, ουσιαστικά, από την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος για την Αυτοδιοίκηση - για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών, μικροπολιτικών επιδιώξεων.

Σε ανακοίνωσή της, μ' αφορμή την επιστολή του Α. Παπαντωνίου, η ΝΑΣ αναφέρει:

  • "Η ΝΑΣ αγωνίζεται για μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής άλλων πολιτικών δυνάμεων, κινήσεων ή παρατάξεων, που θέλουν τη ΝΑ προέκταση της κεντρικής εξουσίας, εργαλείο για να περνά καλύτερα η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η ΝΑΣ θέλει τη ΝΑ λαϊκό θεσμό που ν' αγωνίζεται, μαζί με το λαό, να συμπαραστέκεται και να μάχεται για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, που ταλανίζουν το λαό και τον τόπο. Η ΝΑΣ θέλει τη ΝΑ αποκούμπι για το λαό, φρούριο απόρθητο για τα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις. Αλλά και μετερίζι για νέους κοινωνικούς αγώνες. Η ΝΑΣ παλεύει για μια αναπτυξιακή πολιτική του τόπου, που δε χωράει στις συμπληγάδες της ΕΕ και του Μάαστριχτ. Για να μη γίνει ο λαός μας ξένος στον τόπο του, Για να μη γίνει ο τόπος μας "κρανίου τόπος".
  • Αυτές τις απλές, αλλά βασικές αρχές η ΝΑΣ διακηρύττει συνεχώς προς κάθε κατεύθυνση και τις θεωρεί αδιαπραγμάτευτες. Κάλεσε δε όλες τις κινήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις, κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις, σε κοινή στράτευση. Και είναι, αλήθεια, συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου. Στους κόλπους της ΝΑΣ σήμερα βρίσκονται άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και κοινωνικά στρώματα. Αρκετοί απ' αυτούς πλαισιώνουν και το ψηφοδέλτιό μας που πολύ σύντομα ανακοινώνεται.
  • Οι προγραμματικές δηλώσεις της ΝΑΣ και η ανακήρυξη του κ. Θεοδόση Τσέργα, ως υποψήφιου νομάρχη, έγιναν στις 18 Μαρτίου 1998. Συνεπώς οι θέσεις μας ήταν γνωστές, τουλάχιστον από την ημερομηνία αυτή. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα ούτε ο κ. Παπαντωνίου, ούτε κάποια άλλη Κίνηση, ζήτησε συνάντηση με τη ΝΑΣ ή με κάποιο μέλος της Γραμματείας. Απεναντίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Τρικαλινού Τύπου, ο κ. Παπαντωνίου, με τις ΝΕ του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ και την "Πρωτοβουλία Πολιτών", ύστερα από πλείστες όσες επαφές, συζητήσεις και κοινές εμφανίσεις - αναφαίρετο δικαίωμά τους, άλλωστε - συμφώνησαν σε κοινή σύσκεψη, στην οποία, όπως από τον Τύπο πληροφορηθήκαμε, θα συμμετείχε, δήθεν και η ΝΑΣ, έτσι απρόσκλητη!
  • Σήμερα αντιπροσωπεία της ΝΑΣ με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη Θεοδ. Τσέργα και το μέλος της Γραμματείας Μπ. Αργυρίου συναντήθηκε με τον Αν. Παπαντωνίου και τον Βαγγ. Παπαγιαννούλα. Στην πορεία της συζήτησης διαπιστώθηκε η διαφορετικότητα όσον αφορά την αντίληψη για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πάνω σε βασικά θέματα.
  • Υστερα από όλα αυτά η ΝΑΣ επισημαίνει για μια ακόμη φορά πως η ενότητα των λαϊκών δυνάμεων δεν είναι αυτοσκοπός. Θέλουμε ενότητα των λαϊκών δυνάμεων για μια άλλη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όπως περιγράφεται παραπάνω. Πιστεύουμε πως η πρωτοβουλία Παπαντωνίου τελικά δε διακατέχεται από μια τέτοια λογική".
Λαϊκή συναυλία στον Αγ. Κήρυκο

"Τραγουδάμε και παλεύουμε για μια καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση". Μ' αυτό το σύνθημα, η "Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία" Δήμου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, διοργανώνει μεγάλη λαϊκή συναυλία, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 9 το βράδυ,με τη συμμετοχή των: Γεράσιμου Ανδρεάτου,Νάντιας Καραγιάννη και Κατερίνας Ντίνου.

"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΛΩΝΑ"
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις φυλακές

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα στις 8 μ.μ. η "Δημοτική Κίνηση Αυλώνα" στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (πρώην κινηματογράφος Σαμπάνη), με αφορμή την απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές του Αυλώνα στις 15 Αυγούστου.

Αίτημα της Κίνησης είναι να μεταφερθούν άμεσα οι φυλακές από την περιοχή. Η "Δημοτική Κίνηση Αυλώνα" επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, ότι είχε εναντιωθεί από την αρχή, στην απόφαση μεταστέγασης των φυλακών Κορυδαλλού στις στρατιωτικές φυλακές του δήμου.

"Αυτό που μας εναντίωνε στην απόφαση να μεταφερθούν οι φυλακές από τη μια κατοικημένη περιοχή στην άλλη, αναφέρει η παράταξη χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ήταν η μεγάλη ανησυχία και η αγωνία να μη γίνει η πόλη μας "Σικάγο" με αστυνομική βία, αποδράσεις κρατουμένων, τρόμο και φόβο. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, χωρίς το φόβο και τον τρόμο στα σπίτια μας και την ψυχή μας".

Η "Δημοτική Κίνηση Αυλώνα" καλεί όλους τους κατοίκους της πόλης να παρευρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και να αγωνιστούν για να φύγουν άμεσα οι φυλακές από την περιοχή.

Απαράδεκτη κρίνει την ενέργεια της σύλληψής του ο δήμαρχος Λυκόβρυσης

Οταν η φροντίδα του δάσους αποτελεί κατηγορία...

ΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεγάλη συγκέντρωση στην Τσαριτσάνη

O υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Λάρισας Γιάννης Παττάκης,συνοδευόμενος από συνεργάτες του, μίλησε στην κατάμεστη πλατεία της Τσαριτσάνης προχτές βράδυ. Αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της χώρας, στα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, σε ζητήματα απασχόλησης - ανεργίας, της υγείας, της παιδείας, καθώς και στην αγροτική παραγωγή, ανέλυσε το πρόγραμμά του σ' αυτά τα ζητήματα και τον τρόπο που θα προωθήσει για λύση.

Εκανε αναφορά στο τι Αυτοδιοίκηση θέλει η ΝΑΣ και τι Αυτοδιοίκηση θέλουν οι άλλες δυνάμεις. Αναφέρθηκε στο Νόμο "Καποδίστρια" για τις αναγκαστικές συνενώσεις, κάνοντας αναφορά στη φιλοσοφία του νόμου αυτού, καλώντας τέλος τους κατοίκους της Τσαριτσάνης να τιμωρήσουν με την ψήφο τους, τόσο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που επέβαλε το Νόμο, όσο και τους συνδυασμούς των άλλων κομμάτων, τα οποία στην ουσία συμφωνούν με τη φιλοσοφία του Νόμου.

Περιοδεία Χαλβατζή στην "Ολυμπιακή"

Στην Τεχνική Διεύθυνση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", στο Δυτικό Αεροδρόμιο, θα περιοδεύσει σήμερα στις 10 π.μ. ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ