ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ως πότε θα "Αργεί";

Αστεγο για τρίτη συνεχή χρονιά κινδυνεύει να μείνει το ΚΘΒΕ, ενώ το προσωπικό του θεάτρου εξακολουθεί να υφίσταται την "εξευτελιστική αργομισθία", όπως καταγγέλλει με επιστολή της η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή (ΑΕ) ηθοποιών ΚΘΒΕ μελών του ΣΕΗ.Παράλληλα, η ΑΕ ηθοποιών ΚΘΒΕ καταγγέλλει μια σκανδαλώδη διευθέτηση σε ό,τι αφορά στο θέατρο "Αυλαία", που ενώ ανακαινίστηκε με χρήματα του Δημοσίου και επρόκειτο να παραχωρηθεί στο ΚΘΒΕ, έχει διατεθεί σε ιδιώτη και όπως είναι φυσικό (!), για να το παραχωρήσει ο ιδιώτης στο ΚΘΒΕ απαιτεί τριάντα εκατομμύρια για κάθε θεατρική περίοδο (!).

Στην επιστολή της ΑΕ, που υπογράφεται από τους ηθοποιούς Κ. Γακίδη, Τ. Μακίσογλου, Σ. Καστούρα, Θ. Κεραμίδα και Τ. Ψωμόπουλο,αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: "Είναι μοιραίο, φαίνεται, κι αναπόφευκτο στον τόπο μας, και ειδικά στην πόλη μας, τα καλά νέα και οι ευοίωνες προοπτικές να έχουν σαν αποτέλεσμα δεινά, απαισιοδοξία και πισωγυρίσματα. Ετσι που η λαϊκή ρήση "Οπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι" να παίρνει πλέον τη μορφή νομοτέλειας. Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ και γενικότερα οι ηθοποιοί και οι άνθρωποι του θεάτρου, αλλά και το κοινό της πόλης μας γίναμε αποδέκτες, εδώ και χρόνια κι ενόψει Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 1997 ενός αισιόδοξου κι ελπιδοφόρου σχεδιασμού κατασκευής και ανακατασκευής πλήθους θεατρικών αιθουσών, που θα μετέτρεπαν την πόλη μας σ' ό,τι αφορά τουλάχιστον την τεχνική υποδομή, σε μια πραγματική θεατρούπολη. Αποτέλεσμα αυτής της "ευοίωνης προοπτικής" είναι ότι το ΚΘΒΕ παρέμεινε τα δύο τελευταία χρόνια ουσιαστικά άστεγο και το χειρότερο, ένα χρόνο σχεδόν από την "πάροδο" της ΠΠ 1997, κινδυνεύει να παραμείνει άστεγο και για τρίτη συνεχή χρονιά".

"Εγκαιρα προειδοποιήσαμε κάθε αρμόδιο για τον διαγραφόμενο κίνδυνο και ζητήσαμε δεσμεύσεις για την ημερομηνία παράδοσης τουλάχιστον της αίθουσας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), που ήταν και είναι η κύρια στέγη του ΚΘΒΕ (για το πρώην Βασιλικό έχουμε μέλλον ακόμη). Πήραμε τη διαβεβαίωση ότι δεν υφίσταται πρόβλημα για την ΕΜΣ (όπου μάλιστα θα στεγάζονταν πριν από μας τα Δημήτρια) κι επιπλέον θα επιδιωκόταν να έχουμε στη διάθεσή μας το "Ανετον" και το "Αυλαία"".

"Σήμερα και στο παραπέντε της έναρξης της θεατρικής περιόδου πληροφορούμαστε ότι λόγω διαφορών του εργολάβου με τον εργοδότη (αλήθεια ποιος είναι αυτός;) η παράδοση της ΕΜΣ μετατίθεται στο απώτερο και άγνωστο μέλλον και ήδη ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται στη στέγαση των Δημητρίων στο "Ανετον" - ιδιοκτησία του δήμου, που ποτέ δεν είχε τη διάθεση να το παραχωρήσει στο ΚΘΒΕ - και στη Μονή Λαζαριστών, της οποίας την απόλυτη χρήση υποτίθεται πως έχει το ΚΘΒΕ".

Αυτό... το ΚΘΒΕ φαίνεται πως δεν μπορεί να βρει την καλλιτεχνική του "ησυχία". Μπορεί να βρήκε νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, μετά τις περιπέτειες που είχε η "θέση" αυτή, αλλά το ΚΘΒΕ μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Σε αργομισθία θα μείνει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διαγόρας Χρονόπουλος, ή θα παραιτηθεί κι αυτός; Ο υπουργός Πολιτισμού τι λέει για όλα αυτά;

Αρχίζουν τα "Αισχύλεια"

Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές βραδιές, δρώμενα, αλλά και εικαστικές εκθέσεις, περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 24 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτέμβρη στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των φετινών "Αισχύλειων".

Στο χώρο του παλαιού ελαιουργείου στην παραλία της Ελευσίνας, στις 24 Αυγούστου, ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ Μεσογειακής Μουσικής.Την πρώτη μέρα θα εμφανιστεί ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος.Φιλική συμμετοχή Ελένη Τσαλιγοπούλου.Ακολουθεί (26/8), συναυλία των Radio Tarifa (Ισπανία) και στις 28/8 συναυλία Senem Diyici (Τουρκία). Φιλική συμμετοχή Ντ. Λιντς.Στις 31 Αυγούστου, νότες από την Αλβανία θα μας χαρίσει οLaver Bariou.Φιλική συμμετοχή Πετρο-Λούκας Χαλκιάς.Ακολουθεί (2/9) συναυλία των Yair Dalal & Al Ol Ensemble.Φιλική συμμετοχή Γιάννης Βασιλόπουλος.Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 4 Σεπτέμβρη με συναυλία τουAbdelli.Φιλική συμμετοχή Μ. Νικολούδη.

Στον αρχαιολογικό χώρο στις 30 Αυγούστου θα παρουσιαστεί το έργο του Σοφοκλή "Οιδίπους επί Κολωνώ", σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη,μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου και μουσική Γιώργου Κουρουπού. Παίζουν: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Κέντρος, Γιώργος Παρτσαλάκης, Δήμητρα Χατούπη, Τάσος Χαλκιάς, κ.ά. Ενώ στις 6 Σεπτέμβρη φιλοξενείται η παράσταση "Πέρσες" σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις των "Αισχύλειων" σημειώνουμε την πολιτιστική ημερίδα (5/9), με θέμα "Ελευσίνια Μυστήρια".Την ίδια μέρα (9μ.μ.) στην πλατεία Νεολαίας, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη λαϊκή συναυλία. Στις 7/9 συναυλία Φιλαρμονικής Δήμου Ελευσίνας. Στις 9/9 βραδιά χορού από το τμήμα μπαλέτου του Πνευματικού Κέντρου του δήμου. Στις 11/9 η Καλλιτεχνική Ομάδα Ελευσίνας θα παρουσιάσει το χορόδραμα "Θριάσιο - Ιούνιος 1937",ενώ στις 12/9 ο θίασος της Κ. Βασιλάκου θα παρουσιάσει τη "Μαριτάνα" του Γρ. Ξενόπουλου.Στις 13/9 στην πλατεία Ηρώων θα ξεκινήσει το "Λαογραφικό Φεστιβάλ".Τέλος, από τις 24/8 έως τις 13/9, θα πραγματοποιηθεί εικαστική έκθεση.

Μεσογειακό ντοκιμαντέρ

Η πολιτιστική επικοινωνία και η ανάδειξη του ανθρώπου της Μεσογείου, μέσα από την τέχνη του ντοκιμαντέρ, είναι ο στόχος του 1ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, που οργανώνεται από το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το Πνευματικό Ιδρυμα "Ν. Δημητρίου" της Σάμου. Το Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στο συγκρότημα "Ντόρισα Μπέι", στο Πυθαγόρειο, από 24 έως 29 Αυγούστου.

Εχει προγραμματιστεί η προβολή 23 ταινιών, αλλά ο χαρακτήρας του νέου αυτού θεσμού δε θα είναι διαγωνιστικός. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Στις 24/8 θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: "Αθήναι" του Θόδωρου Αγγελόπουλου, "Γλέντι Γενεθλίων" του Φώτου Λαμπρινού, "Μεσόγειος - Καθρέφτης του Κόσμου" του Ντένις Τζιν Μπόναν, "Θηραϊκός όρθρος" του Κώστα Σφήκα. Στις 26/8 θα προβληθούν: "Φούρνοι" της Αλίντας Δημητρίου, "Αίνιγμα είναι" του Δημήτρη Μαυρίκιου, "Κοσμικό Ανατομείο" του Βασίλη Βαφέα, "Το μοναδικό και το πολλαπλό" της Στέλλα Θεοδωράκη, "Μεγάλος Ερωτικός" του Παντελή Βούλγαρη.

Την Πέμπτη 27/8 θα παρουσιαστούν οι ταινίες: "Αποσπάσματα" της Αντουανέττας Αγγελίδη, "Εν Μυτιλήνη" του Μάνου Ευστρατιάδη, "Ελιάς αίγλη" του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, "Ελαιόλαδο, λίγο νερό, μια ξεφλουδισμένη ντομάτα..." του Αγγελου Αμπάζογλου, "Δοκός, το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο" των Νίκου Βεργίτση και Στράτου Στασιανού, "Λυκία" της Μαρίας Παπαλιού, "Ινασος" των Τίμωνα Κουλμάση και Ηρώς Σιαφλιάκη. Στις 28/8 θα προβληθούν τα: "Μίλτος Σαχτούρης, ποιος είναι ο τρελός λαγός" του Λευτέρη Ξανθόπουλου, "Ε. Χ. Γονατάς" της Εύας Στεφανή, "Το στρώμα της καταστροφής" του Κώστα Βρεττάκου, "Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου" του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, "Αλίκη" του Λάκη Παπαστάθη, "Στα ίχνη των Αργοναυτών" του Λουκίας Ρικάκη και "Τα τραγούδια της φωτιάς" του Νίκου Κούνδουρου.

Σήμερα και αύριο...
  • Ο εταιρικός θίασος του ΣΕΗ "Βήματα", παρουσιάζει, σήμερα, στην Ελασσόνα και αύριο στα Γρεβενά, το έργο του Γιώργου Χασάπογλου "Διάλειμμα για διαφημίσεις",σε σκηνοθεσία Ελένης Γερασιμίδου,μουσική Γιάννη Ζουγανέλη,σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου,χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού.Στην εκτέλεση ο Γιώργος Κυπραίος.Παίζουν: Νικολέτα Βλαβιανού, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Γιάννακας, Αντώνης Ζαχαράτος, Ευτυχία Λιβανίου, Κώστας Μπάρας, Αντώνης Ξένος.
  • Βραδιά Ανατολίτικης Κλασικής Μουσικής θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Σύμη '98", με τον Μανώλη Καρπάθιο με το κανονάκι του, στη βοτσαλωτή αυλή της Σάλας του Χατζηαγαπητού, στο αρχοντικό του 17ου αιώνα. Ο Μανώλης Καρπάθιος, που μαθήτευσε κοντά στον Σίμωνα Καρρά, είναι δεξιοτέχνης στο κανονάκι, γνωστός στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής με δικές του προσωπικές παραγωγές και συμμετοχές σε πολλούς δίσκους. Μαζί του, η Ελένη Καλλιμοπούλου (λύρα πολίτικη) και ο Γιάννης Μαλλιόπουλος (κρουστά). Ενώ, αύριο, στο πλαίσιο πάντα του Φεστιβάλ, θα δοθεί ρεσιτάλ πιάνου με τη Λευκή Καρποδίνη.
  • Στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής,σήμερα, στις 9.30 μ.μ., η όπερα της Κίνας "Χομπέι Μπαγκ Τζι" παρουσιάζει τη "Μήδεια" του Ευριπίδη,σε σκηνοθεσία του διευθυντή της Κεντρικής Ακαδημίας Θεάτρου του Πεκίνου, Λούο Τζιν Λιν,ενώ τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η πρώτη καλλιτέχνιδα όπερας της Κίνας, Πενγκ Χουί Χενγκ.Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Κομοτηνής και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κομοτηνής.
Αντιρατσιστικές αγροτικές εκδηλώσεις

Τις ετήσιες εκδηλώσεις "Αραδοσίβιο '98 - 4ο Παραδοσιακό Χορευτικό Πανηγύρι" διοργανώνει από 28 έως 30 Αυγούστου το Αγροτικό - Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων, που έχει την έδρα του στις Κοινότητες Γαλανόβρυσης Στεφανόβουνου του Νομού Λάρισας.

Οι εκδηλώσεις συμπίπτουν με το τέλος των καλοκαιρινών αγροτικών εργασιών και της συλλεκτικής περιόδου των καπνών και στοχεύουν στην ίδρυση ενός Μουσείου της Αγροτιάς. Φέτος είναι αφιερωμένες στον αντιρατσισμό και περιλαμβάνουν χορούς και τραγούδια από την Ελλάδα (Μεσολόγγι, Πόντος, Θεσσαλία, Νησιά του Αιγαίου), την Αιθιοπία, τις Φιλιππίνες και την Τουρκία.Ειδικότερα, εμφανίζονται τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα των φορέων: Αιθιοπική Κοινότητα Ελλάδας, Ενωση Φιλιππινέζων Μεταναστών Ελλάδας, Πολιτιστικό Κέντρο "Η Γέφυρα" των λαών της Ανατολής, Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος "Αιτωλικό" Μεσολογγίου, οι Σύλλογοι Αραδοσιβίων, Συκιάς και Δολίχης. Επίσης, οι κομπανίες "Απτάλικο" και Αργυροκάστρου.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ομιλίες, με θέμα "Σύγχρονες μορφές ρατσισμού στην Ελλάδα και οι κοινωνικές τους επιπτώσεις" από τους: Νεοκλή Σαρρή, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και Κώστα Σαχινίδη, δρα του Παντείου Πανεπιστημίου.

"Οιδίπους επί Κοωνώ", από την "Θεατρική Διαδρομή" με τον Δημήτρη

"Οιδίπους επί Κολωνώ", από την "Θεατρική Διαδρομή" με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ