ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε κώμα τα νοσοκομεία

Η κυβέρνηση περιέκοψε κατά 40% τις εφημερίες σε σχέση με τις ανάγκες του "Ευαγγελισμού". "Θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς", καταγγέλλει η Πενταμελής Επιτροπή του νοσοκομείου των γιατρών και ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης

Η κυβέρνηση, με τις αποφάσεις της, για δραστικές περικοπές στις εφημερίες των γιατρών διαμορφώνει επικίνδυνες, για τους ασθενείς, καταστάσεις στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, ενώ, ταυτόχρονα, μετατρέπει σε κουρελόχαρτο και το νόμο για το Ιατρικό Μισθολόγιο (ΙΜ) πριν στεγνώσει το μελάνι του Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στο οποίο δημοσιεύτηκε (Αρ. 89 της 22.4.1998).

Χτες, η Πενταμελής Επιτροπή των γιατρών του "Ευαγγελισμού" αποκάλυψε ότι με την κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα μειώνονται, τουλάχιστον, κατά 40% οι δαπάνες για τις εφημερίες των γιατρών σε σχέση με το ποσό, που ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Ηδη συντάσσονται ή έχουν σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κοινές υπουργικές αποφάσεις ξεχωριστά για κάθε νοσοκομείο της Α Ζώνης και σύμφωνα με πληροφορίες οι περικοπές είναι ανάλογες, ή και μεγαλύτερες, με εκείνες στον "Ευαγγελισμό".Στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" οι περικοπές έφτασαν στο 53% - ζήτησε 85 εκ. δραχμές το μήνα και ενέκριναν 40 εκ. δραχμές. Για περικοπές μέχρι και 50% έλεγαν οι πληροφορίες για τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου).

Στην Α Ζώνη, σύμφωνα με το νόμο για το ΙΜ, ανήκουν τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων συμπεριλαμβανομένων και των Πανεπιστημιακών, καθώς και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Η δυνατότητα
της... μείωσης

Οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" ήταν απ' τους πρώτους που αντέδρασαν μετά την ψήφιση του νόμου για το ΙΜ, που προβλέπει την ποσοστιαία κάλυψη των εφημεριών και έκαναν στάσεις εργασίας τον περασμένο Μάη, με αίτημα την απόσυρση των περιοριστικών προγραμμάτων των εφημεριών και την αποδοχή απ' το υπουργείο Υγείας των προγραμμάτων που επεξεργάστηκε η Επιστημονική Επιτροπή, σύμφωνα με τις ανάγκες των τμημάτων. Επίσης, η Ενωση των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έκανε στάσεις εργασίας (14.5.1998) και 48ωρη απεργία (3-4.6.1998) με τα ίδια αιτήματα και δηλώνοντας ότι δε θα δεχτείνα επανέλθουν οι πλασματικές εφημερίες.

Μετά από εκείνες τις κινητοποιήσεις η Επιστημονική Επιτροπή του "Ευαγγελισμού" ζήτησε από τα τμήματα τις ανάγκες τους σε εφημερίες. Σύμφωνα με τις προτάσεις των τμημάτων οι αναγκαίες εφημερίες είναι 6.600 το μήνα. Η Επιστημονική Επιτροπή ενέκρινε τις 6.000 εφημερίες, με αναλογία 60% ενεργείς εφημερίες και 40% εφημερίες ετοιμότητας.

Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο του "Ευαγγελισμού" κατ' εφαρμογή του νόμου για το ΙΜ περιόρισε τις εφημερίες σε 5.321 το μήνα και με κόστος 230 εκ. δραχμές το μήνα ή με ετήσιο κόστος 2,76 δισ. δραχμές. Ο νόμος για την Α Ζώνη - όπου ανήκει ο "Ευαγγελισμός" - προβλέπει "εφημεριακή απασχόληση ενεργό και ετοιμότητας μέχρι και το τρίτο των υπηρετούντων γιατρών σε περίπτωση γενικής εφημερίας και μέχρι το ένα πέμπτο σε περίπτωση εσωτερικής εφημερίας, του τελευταίου ποσοστού δυναμένου να αυξάνεται, σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, μέχρι το ένα τρίτο, με αιτιολογημένη απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας".

Ομως οι συναρμόδιοι υπουργοί, στο όνομα της σύγκλισης, είδαν τις ανάγκες του μεγαλύτερου νοσοκομείου σαν δείκτη της ΟΝΕ και εξάντλησαν τη δυνατότητά τους στη μείωση του κονδυλίου και ενέκριναν μόνο 129,5 εκ. το μήνα, ποσό που αντιστοιχεί σε 3.200 περίπου εφημερίες το μήνα. Μ' άλλα λόγια η κυβέρνηση κόβει πλήρως τις εφημερίες ετοιμότητας. Ετσι ορισμένοι γιατροί θα αναγκαστούν να δουλέψουν χωρίς να πληρωθούν ή θα μείνουν ακάλυπτα τμήματα του νοσοκομείου.

Η Πενταμελής Επιτροπή του "Ευαγγελισμού" σε χτεσινή ανακοίνωσή της τονίζει ότι η "ρύθμιση αυτή φέρνει τεράστια αναστάτωση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών", ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης και να "προσδιοριστούν οι εφημερίες σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, όπως τις καθορίζουν τα επιστημονικά τμήματα και η διοίκηση του νοσοκομείου".

Σήμερα, ώρα 12, οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" κάνουν Γενική Συνέλευση στο Δώμα του νοσοκομείου.

Θυμίζουμε ότι των αποφάσεων για τα νοσοκομεία της Α Ζώνης είχαν προηγηθεί αποφάσεις για τις εφημερίες στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της Β Ζώνης.

Με την απόφαση για τα ΚΥ ξεσηκώθηκε πανελλαδική κατακραυγή και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε βελτιωτικές διορθώσεις. Επίσης, και με την απόφαση για τη Β Ζώνη - περιλαμβάνει 48 περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία - συμπιέζονται παραπέρα οι εφημερίες, καταργείται η επέκταση στα τρία πέμπτα των γιατρών στην εφημερία που προβλέπει ο νόμος για το ΙΜ.

Οδοιπορικό σε φα δίεση

Ο Μισισιπής ενώνεται με τη θάλασσα, το ποτάμι που οι σκλάβοι έπρεπε κάποτε να διαβούν για να φτάσουν στην ελευθερία. Οι δούλοι αλλοτινών εποχών και πολλών αφεντάδων έβρισκαν εδώ καταφύγιο. Στεγνά εβένινα ροζιασμένα χέρια ένωναν το αίμα και τη λάσπη και την έκαναν τραγούδι και μουσική, ετοιμάζοντας την εξέγερση. Η οργανική λάσπη του ποταμού, με το φεγγάρι να κρέμεται πάνω του, κυριαρχεί πια στην πόλη που την ξέχασε η πρόνοια. Στη Νέα Ορλεάνη, την τρίτη πόλη σε εγκληματικότητα των ΗΠΑ. Ενα κομμάτι του παζλ μπαίνει στη θέση του.

Ακολουθώντας ανάστροφα την πορεία του ποταμού και των σκλάβων, παίρνοντας το δρόμο της μουσικής, αναζητώ και τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ. Από μακριά ακούγονται άναρθρες κραυγές και αναστεναγμοί. Ζέστη και υγρασία αναμειγνύεται με τους καημούς των σύγχρονων σκλάβων των εργοστασίων του νότου των πολυεθνικών πια αυτοκινητοβιομηχανιών. Φυλακισμένοι, χωρίς δικαίωμα επικοινωνίας, ξένοι σε μια ξένη χώρα, μόνο παράγουν. "Απαγορεύεται να κουνηθείς, να μιλήσεις, να βγεις έξω από τους υψηλούς τοίχους ασφαλείας", είναι οι υποδείξεις της διεύθυνσης. Το ποτάμι δακρύων τους ενώνεται με το θολό και γερασμένο ποτάμι και το καθαγιάζει. Αλλο ένα κομμάτι στη θέση του. Η δύσκολη ανοδική πορεία φτάνει ως το Σικάγο. Οι ουρανοξύστες τρυπούν το μουντό ουρανό, η εικόνα ευμάρειας βαδίζει χέρι - χέρι με την απόγνωση. Εξι η ώρα το πρωί και εκατοντάδες στοιβάζονται και πασχίζουν σε μια απέραντη ουρά για μια θέση καθαρίστριας σε ένα από τα πολυάριθμα κτιριακά συγκροτήματα γραφείων. Τα γραφεία θα ανοίξουν στις 9. Κάποιος ψιθυρίζει ότι έχει έρθει από το βράδυ για να πιάσει καλή θέση. Η τελευταία κατάρρευση των προσχημάτων, που αποκάλυψε το βαθύ κυνισμό της "οικονομίας της αγοράς". Ακόμα ένα κομμάτι παίρνει θέση.

Το ποτάμι χύνεται στη λίμνη. Ο άνεμος, παγερός, σπρώχνει ανατολικά. Ντιτρόιτ. Η καρδιά της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, μια καρδιά με σοβαρή πια αρρυθμία. Χιλιάδες εργάτες παλεύουν να κρατήσουν αυτό που τους ανήκει. Το δικαίωμα στην εργασία. Το "απροσδιόριστο" που βασανίζειτους "μοντέρνους φιλοσόφους" κρέμεται σαν απειλή για το μέλλον των παιδιών αυτής της πόλης. Το παζλ με αυτό το κομμάτι αρχίζει πια να παίρνει μορφή.

Το ποτάμι έχει πια διακοπεί, αλλά το οδοιπορικό συνεχίζεται στο βρεγμένο αυτοκινητόδρομο. Τα φώτα της πόλης τυφλώνουν, το ίδιο και ο πλούτος. Ενα κεφάλι ξεπροβάλλει από έναν τεράστιο κάδο σκουπιδιών, ζητώντας ελεημοσύνη από τους σημαιοστολισμένους που κατευθύνονται για να κάνουν μια ακόμα κοινωνική υποχρέωση, να παραβρεθούν σε μια παράσταση της περίφημης Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης. Και ο απελπισμένος να κοιτά τα όνειρά του, που χάθηκαν μέσα στα σκουπίδια και η πόλη να έχει πια μεταμορφωθεί στην πόλη του Οστερ, τη "χώρα των εσχάτων πραγμάτων".

Το παζλ αποκαλύπτεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Μια Αμερική, όπου το "θαύμα" έχει μεταλλαχτεί σε αυτό της φτώχειας, της ανέχειας, της επιβίωσης. Μιας χώρας, που ποτέ κανένας, έστω και τυπικά, δε ζήτησε δημόσια συγνώμη για τα ψέματα που την πότιζε δεκαετίες τώρα, την "ανάρμοστη σχέση" που της επέβαλε, για τον "κατ' επανάληψη βιασμό" της.

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λεζάντα 24

Η δογματική προσήλωση της κυβέρνησης στην ΟΝΕ οδηγεί στην αντιμετώπιση των ασθενών και των γιατρών ως απλών αριθμών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ