ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θύελλα αντιδράσεων κατά της "τρομοδιάταξης"
  • Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι δημοσιογραφικές ενώσεις, ο ΔΣΑ και σχεδόν το σύνολο του Τύπου καταδικάζουν τη νέα επιχείρηση φίμωσης
  • Επιμένει προκλητικά στην προώθησή της ο υπουργός Δικαιοσύνης

Παρά το σάλο που προκάλεσε η "τρομοδιάταξη", με την οποία επιχειρείται φίμωση του ηλεκτρονικού Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει στο νέο αυταρχικό κυβερνητικό βήμα. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, η ΕΣΗΕΑ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, αλλά και σχεδόν το σύνολο του Τύπου εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τη θέσπιση αυτής της διάταξης που καταργεί την ελευθεροτυπία.

Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, με χτεσινές δηλώσεις του, προσπάθησε να αποδώσει την αντιδραστική ενέργειά του στα "πολλά παράπονα" που "έχει δεχτεί από πολίτες", τους οποίους θέλει να "προστατεύσει"! Ταυτόχρονα, επιχείρησε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, ισχυριζόμενος ότι προωθεί αυτήν την"τρομοδιάταξη", για να προστατεύσει δήθεν τους επώνυμους από τα εναντίον τους υβριστικά και συκοφαντικά σχόλια "ανώνυμων" ακροατών! Αποφεύγοντας, βέβαια, κάθε συζήτηση επί της ουσίας της διάταξης, η οποία, αν εφαρμοστεί, θα συνιστά προληπτική λογοκρισία, καθώς αυτεπαγγέλτως οι εισαγγελικές αρχές θα κρίνουν και θα αποφασίζουν αν κάθε τι που ακούγεται αποτελεί εξύβριση ή συκοφαντία εναντίον κάποιου, οπότε θα ασκούν διώξεις εναντίον του παρουσιαστή της συγκεκριμένης εκπομπής, αλλά και του υπεύθυνου του σταθμού, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο χρόνων. Δεν παρέλειψε, τέλος, να επιτεθεί εναντίον των δημοσιογραφικών ενώσεων, ισχυριζόμενος ότι, αν και έχει αποστείλει δύο σχετικές επιστολές, αυτές δήθεν αμελούν, ως προς τη λήψη μέτρων για την "προστασία του πολίτη"...

Ο ΔΣΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, διατυπώνει την αντίθεσή του στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, γιατί, όπως τονίζει:

α) Η ποινική νομοθεσία είναι πλήρης, οι διατάξεις της οποίας πρέπει να εφαρμόζονται και σε βάρος των δημοσιογράφων που την παραβιάζουν. Κατά συνέπεια, η δημιουργία ιδιώνυμου ποινικού αδικήματος σε βάρος δημοσιογράφων, πέραν του ότι είναι αντίθετη προς τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου και τις σύγχρονες δικαιικές αντιλήψεις, ουδέν απολύτως προσφέρει.

β) Η ρύθμιση που εξαγγέλθηκε δεν καλύπτει διαπιστωμένες δικαιικές ανάγκες, αλλά είναι προδήλως ευκαιριακού χαρακτήρα, συνήθης έκφραση του θυμικού και εκδικητικής συμπεριφοράς, επειδή προφανώς αποτολμήθηκε να ασκηθεί έλεγχος στην πολιτική εξουσία. Ετσι, όμως, δεν παράγεται δικαιική συνείδηση και δεν ενισχύεται το κλίμα νομιμότητας, αλλά, αντιθέτως, απαξιώνεται η λειτουργία του Κοινοβουλίου και η ποιότητα της πολιτικής.

γ) Επιδιώκεται ο εκφοβισμός και η απειλή των δημοσιογράφων και από την άποψη αυτή είναι φανερή η αμφισβήτηση των διασφαλισμένων ορίων της ελευθεροτυπίας.

δ) Η θεσμική πολιτική και κοινωνική ευθύνη του υπουργού Δικαιοσύνης είναι αυτονόητη, με ιδιαίτερες επιβαρύνσεις από τις αλλεπάλληλες βάναυσες και έκνομες επιθέσεις του εναντίον εκπροσώπων θεσμών ή πολιτικών του αντιπάλων".

Καταδικάζουν τα κόμματα

Μετά την προχτεσινή ανακοίνωση του ΚΚΕ, που καταδίκαζε τη νέα επιχείρηση της κυβέρνησης για το φίμωμα της πολιτικής κριτικής με τη θέσπιση νέων τρομοκρατικών διατάξεων κατά των ΜΜΕ, χτες, με ανακοινώσεις του και άλλα κόμματα καταδικάζουν τις δηλώσεις Γιαννόπουλου. Συγκεκριμένα:

  • "Ευθεία απειλή κατά της ελευθερίας του Τύπου", χαρακτηρίζει με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για καθιέρωση αυστηρότερων διατάξεων κατά των δημοσιογράφων, που κάνουν κριτική κατά πολιτικών ή πολιτών, τονίζοντας ότι "οδηγούν σε περιορισμό της δημοκρατίας. Θεωρούμε απαράδεκτες αυτές τις δηλώσεις και τις κυβερνητικές πρακτικές και καλούμε τον κ. πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί ολισθαίνει συνεχώς η κυβέρνηση σε αντιδημοκρατικές μεθόδους, προκειμένου να ανακόψει την ογκούμενη αποστασιοποίηση των πολιτών από την κυβερνητική πολιτική και το ΠΑΣΟΚ".
  • Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ διαπιστώνει ότι: "Η εκτρωματική διάταξη που εισηγείται ο κ. Γιαννόπουλος ανατρέπει με τη σκόπιμη αοριστία της θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας του Τύπου, προδίδει αλλεργία και φόβο της κυβερνητικής εξουσίας απέναντι στην κριτική και δημιουργεί προϋποθέσεις για κύμα διώξεων και εκφοβισμό των δημοσιογράφων". Και αφού αναφέρει ότι οι ισχύουσες διατάξεις είναι επαρκείς, προσθέτει: "Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει αμέσως τα τυποκτόνα σχέδιά της, που θυμίζουν άλλες εποχές".
  • Από την πλευρά της, η ΠΟΛ. ΑΝ. τονίζει σχετικά: "Κανένας δεν μπορεί να δεχτεί ότι το υπαρκτό κενό της έλλειψης κανόνων δεοντολογίας στα ελληνικά μέσα θα πρέπει να οδηγήσει στο άλλο άκρο με τη θέσπιση ποινικών διώξεων. Είναι ευνόητο ότι η όποια ποινικοποίηση θα καταλήξει, τελικά, στο διωγμό της είδησης και στην κατάργηση της ελεύθερης έκφρασης".
  • Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος, με δήλωσή του, ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, πως "τώρα έχουμε αχαρακτήριστη σκέψη που εξέφρασε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος απειλεί θρασύτατα τον Τύπο και θεσμούς, τους οποίους συνεχώς και αδιαλείπτως προσβάλλει".
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
"Ανατρέπονται αρχές της δημοσιογραφίας"

"Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) είναι αντίθετη προς τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, με τις οποίες ανατρέπονται αρχές της ελευθεροτυπίας, ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά του αδικήματος της περιύβρισης αρχής και θεσπίζεται ιδιώνυμο αδίκημα για τα ΜΜΕ". Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε χτεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, στην οποία επισημαίνονται και τα εξής:

"Η ΠΟΕΣΥ έχει διακηρύξει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι απόλυτα επαρκής για να προστατεύσει τον πολίτη από παρεκτροπές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Τύπος, τηλεόραση, ραδιόφωνο κλπ.). Πιστεύει, ακόμη, ότι κάθε παρέμβαση από την κυβέρνηση ή άλλους παράγοντες μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις σε βάρος της δημοσιογραφίας και της ελευθεροτυπίας". Και καταλήγει η ανακοίνωση: "Η ΠΟΕΣΥ, σε συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο, θα αντιδράσει για να μην υπάρξουν παρεμβάσεις και εμπόδια στην ελεύθερη έκφραση για την ενημέρωση του λαού".

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
"Απόπειρα χάλκευσης δεσμών στα ΜΜΕ"

Η θεσμοθέτηση ειδικών ποινικών διατάξεων για τα αδικήματα του Τύπου, συνιστά απόπειρα χάλκευσης δεσμών για τα ΜΜΕ και τους λειτουργούς των, διαπιστώνει η ΕΣΗΕΑ, με απόφαση του ΔΣ της, διαδηλώνοντας την αντίθεση του δημοσιογραφικού κόσμου για όσα ανακοίνωσε ο Β. Γιαννόπουλος. Συγκεκριμένα, στην απόφασή του, το ΔΣ της Ενωσης τονίζει:

"Πάγια θέση της Ενωσης Συντακτών, που επανειλημμένα μέχρι σήμερα έχει διακηρυχτεί, είναι ότι η ισχύουσα ποινική νομοθεσία είναι απολύτως ικανή να προστατεύσει τον πολίτη από τυχόν υπερβάσεις του Τύπου και γενικότερα των ΜΜΕ. Ως εκ τούτου, η θεσμοθέτηση ειδικών ποινικών διατάξεων για τα αδικήματα του Τύπου συνιστά απόπειρα χάλκευσης δεσμών για τα ΜΜΕ και τους λειτουργούς των.

Προς τη σωστή αυτή κατεύθυνση, βρισκόταν και η κατάργηση, το 1995, των ειδικών ποινικών διατάξεων για τον Τύπο από τον τότε υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενέργεια που η ΕΣΗΕΑ δημόσια επικρότησε.

Κατ' ακολουθία των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαδηλώνει την έντονη αντίθεση του δημοσιογραφικού κόσμου στην εξαγγελθείσα πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου να θεσπίσει ειδικές ποινικές διατάξεις για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με τις οποίες θα δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού και, κατά συνέπεια, περιστολής του δικαιώματος και της υποχρέωσης των δημοσιογράφων να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό".

"Κίνηση πανικού και αυταρχισμού"

"Νομίζω πως ήρθε το τέλος της... περιόδου χάριτος για τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο", σχολίασε η Λιάνα Κανέλλη,δημοσιογράφος, εκδότης του περιοδικού "Νέμεσις"."Παρότι το θέμα μοιάζει μάλλον με φραστικό πυροτέχνημα, αν είναι πρόθεση της κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να ζητήσουμε την ευθύνη από τον κ. Σημίτη. Αν αυτό το γύψινο έκτρωμα είναι προσωπικός πόθος του κ. Γιαννόπουλου τότε πάλι να ζητήσουμε απ' τον κ. Σημίτη να μας βγάλει το... γύψο - Γιαννόπουλο. Πέρα από αστεία, όμως, αν όσα ακούσαμε και είδαμε έχουν έστω και ίχνος αληθείας ελπίζω να μην εμφανιστεί κανείς στη δεξίωση του πρωθυπουργού στις 2 Σεπτεμβρίου, εκτός ίσως από τους δημοσιογράφους που θα ήθελαν να αναφωνήσουν: σφάξε με αγά μου, ν' αγιάσω"!"Αυταρχική παρέμβαση που δείχνει ότι η κυβέρνηση τρέμει την ελεύθερη έκφραση και την ελεύθερη κριτική", χαρακτήρισε ο πολιτικός συντάκτης του περιοδικού "Νέμεσις" Μάρκος Μουζάκης, την τρομοδιάταξη, σημειώνοντας ότι "η κυβέρνηση παρεμβαίνει κατασταλτικά, για να φιμώσει τις φωνές των δημοσιογράφων, που θέλουν να κάνουν τη δουλιά τους χωρίς δεσμεύσεις".

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης σημείωσε ο Μ. Μουζάκης "δείχνει πανικό και αυταρχισμό" και όπως είπε "είναι χρέος του δημοσιογραφικού κόσμου να αντιδράσει με όλα τα μέσα, όπως και του πολιτικού και του πνευματικού κόσμου να τοποθετηθούν υπεύθυνα απέναντι σε τέτοια φαινόμενα".

ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΥΛΩΝΑ
Διαπιστώσεις κατόπιν εορτής...

"Κατόπιν εορτής" επισκέφτηκε χτες τις φυλακές του Αυλώνα ο υπουργός Δικαιοσύνης και διαπίστωσε με τα ίδια του τα μάτια τις παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας. "Χαραμίσαμε 80 εκατομμύρια", είπε, ομολογώντας ουσιαστικά ότι οι φυλακές αυτές δεν ήταν έτοιμες να δεχτούν τους ανήλικους κρατουμένους, παρά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τη μετατροπή τους. Ομως, χωρίς και πάλι ίχνος αυτοκριτικής διάθεσης, μετέθεσε για μια ακόμη φορά τις ευθύνες του στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Οπως ο ίδιος δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες, το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης εξακολουθεί να μη λειτουργεί από τη μέρα που εγκαταστάθηκε, ενώ θα γίνουν κάποιες αλλαγές στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, π. χ. υπερύψωση του εσωτερικού και εξωτερικού τοίχου, απομάκρυνση των στύλων φωτισμού της ΔΕΗ από το νεκρό χώρο των φυλακών, αλλαγή φωτισμού κλπ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την ανάκληση της γνωμοδότησης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η χρήση όπλων από την εξωτερική φρουρά ακόμα και για εκφοβισμό, ισχυριζόμενος ότι οι φρουροί του Αυλώνα τη χρησιμοποίησαν σαν πρόφαση για να μην πυροβολήσουν το βράδυ της απόδρασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ