ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ "ΧΙΟΥΝΤΑΪ"
"Πεδίο μάχης" εν αναμονή

ΟΥΛΣΑΝ .-

Υπό την "προστασία" και το βλέμμα πάνω από 15.000 αστυνομικών, οι οποίοι έχουν προστρέξει για βοήθεια της διοίκησης της "Χιουντάι", οι κυβερνητικοί διαμεσολαβητές έκαναν μια τελευταία κίνηση, προσπαθώντας να παρέμβουν προς μια πιθανή επίλυση της εργασιακής διένεξης μεταξύ της αυτοκινητοβιομηχανίας και των απεργών. Οι απεργοί, με τις οικογένειές τους, έχουν καταλάβει το εργοστάσιο - στην έδρα της στην πόλη Ουλσάν περίπου 280 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Σεούλ - το τελευταίο διάστημα σαν ένα ακόμα στάδιο της κινητοποίησής τους, που ήδη έχει συμπληρώσει ένα μήνα.

Η χρήση βίας για την κατάλυση της απεργίας, κάτι που είναι σύνηθες φαινόμενο για την αντιμετώπιση των απεργιών, θα προκαλούσε ακόμα μια αναταραχή και πιθανά λουτρό αίματος. Μία προοπτική που απορρίπτει προς το παρόν η κυβέρνηση του Προέδρου Κιμ Ντάε - Γιούνγκ, μέχρι να εξαντληθούν όλες οι ενδεχόμενες λύσεις για την επίλυση της διαφοράς, προσπαθώντας να αποφύγει το ρίσκο μιας "πολιτικής αμηχανίας" μια και ο Πρόεδρος προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των προεκλογικών του εξαγγελιών ως ηγέτης της αντιπολίτευσης. Ο Ντάε - Γιούνγκ πριν εκλεγεί στο αξίωμα, είχε καταγγείλει επανειλημμένα την άσκηση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις σε εργατικές κινητοποιήσεις, ασκώντας παράλληλα δριμύτατη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τα αντεργατικά μέτρα και την πολιτική της. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνησή του είναι αυτή που έφερε το προηγούμενο διάστημα στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των απολύσεων, ένα νομοσχέδιο που αποτελεί και την αιχμή του δόρατος για τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων αυτή τη χρονιά.

"Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών μέχρι την Πέμπτη το πρωί. Αυτή είναι η τελευταία μας προσπάθεια. Αν σημειωθεί πρόοδος, δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί", δήλωσε ο Τσο Σουνγκ - Γοον μέλος της πενταμελούς κυβερνητικής διαμεσολαβητικής επιτροπής, που συνεχίζει και σήμερα τις ξεχωριστές συνομιλίες και με τη διοίκηση και με τους απεργούς, για δεύτερη μέρα. "Πολύ μικρή πρόοδος έχει γίνει, αλλά δε θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η ελπίδα", τόνισε λίγο απελπισμένα ο Τσο.

Το εργοστάσιο, όμως, στο Ουλσάν μάλλον περισσότερο "πεδίο μάχης" θυμίζει, καθώς οι δυνάμεις καταστολής με πλήρη εξάρτυση έχουν περικυκλώσει τη βιομηχανική μονάδα, που οι απεργοί έχουν αποκλείσει από τις 20 Ιουλίου και από χτες έχουν αποκλείσει και τις οκτώ πύλες του εργοστασίου, χρησιμοποιώντας τα "εργοστασιακά υλικά". Ανάμεσα στους απεργούς βρίσκονται, πέρα από τις οικογένειές τους και φοιτητές, από όσους κατάφεραν να παρεισφρήσουν αφού ο αποκλεισμός από την Αστυνομία και το ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους δεν άφησε αρκετούς να πλησιάσουν, ενώ τέσσερις ήδη έχουν συλληφθεί.

Η κινητοποίηση που είχε πρωτοξεκινήσει για την επαναπρόσληψη των 6.000 περίπου απολυμένων συναδέλφων τους, αλλά και κατά των επικείμενων κυβερνητικών σχεδίων για νομιμοποιημένες απολύσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και της ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς και τη μερική απασχόληση και την εισαγωγή της ευλυγισία της εργασίας, μέτρα που θα οδηγήσουν χιλιάδες στην ανεργία και τους περισσότερους στην εξαθλίωση. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι η ανεργία έχει διπλασιαστεί την τελευταία διετία, φτάνοντας το 1.5 εκατομμύριο ανέργους, ενώ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, που οι αναλυτές υπολογίζουν ότι ο αριθμός των ανέργων ως το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Σε "σύγχυση" η κυβέρνηση του Καμπίλα

ΚΙΝΣΑΣΑ. -

Αλλοι λένε ότι έφυγε από τη χώρα, παίρνοντας μαζί του αρκετά από τα αποθέματα σε χρήματα του κρατικού κορβανά. Αλλοι τον "είδαν" στο νότο της χώρας. Περί Λόρεν Καμπίλα ο λόγος, που η κυβέρνησή του περιέρχεται σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης, προ της εξέγερσης, που απειλεί να τον ανατρέψει.

Η "σύγχυση" στην κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, μετέδιδε χτες ο ανταποκριτής του "Ασοσιέιτεντ Πρες" στην πρωτεύουσα της χώρας, ήταν σε τέτοιο βαθμό που αδυνατούσε να ελέγξει τη δράση των στρατιωτικών της δυνάμεων. Χαρακτηριστικό ήταν πως στρατιωτικοί συνέλαβαν... "κατά λάθος" κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο, επειδή τον θεώρησαν "προδότη". Σε ένα πολύ λιγότερο χιουμοριστικό επεισόδιο, στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά πολιτών σε συνοικία της Κινσάσα, με αποτέλεσμα "δεκάδες τραυματίες". Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καμπίλα αρνήθηκε να σχολιάσει τις αιτίες του ξεσπάσματος της βίας από τους στρατιωτικούς προς τους Κονγκολέζους πολίτες.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο Καμπίλα βρίσκεται στη νότια πόλη Λουμπούμπασι, όπου παρέμεινε όλη την περασμένη βδομάδα. Η φυσική και πολιτική του απουσία έχει "πανικοβάλει" τους ανθρώπους του.

Στα νοσοκομεία, καταγράφονταν ενδείξεις ότι η σύγκρουση των ανταρτών με τις κυβερνητικές δυνάμεις προσλαμβάνουν "μαζικό" χαρακτήρα, καθώς τραυματίες έφταναν κατά δεκάδες. Ωστόσο, η περίθαλψή τους είναι προβληματική και δυσχεράνθηκε ακόμη περισσότερο από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή της πρωτεύουσας. Στρατιωτικοί παρατηρητές συνέδεαν τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού, με την υποχώρηση της σπουδαιότερης μονάδας Ζουλού του Καμπίλα (που πρώτη είχε εισέλθει στην πρωτεύουσα κατά την εξέγερση εναντίον του Μομπούτου), η οποία υπέστη στην Ινγκα, πόλη, όπου υπάρχει ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, "συντριπτική ήττα".

Στα καταστήματα, οι τιμές έφτασαν σε επίπεδα... μαύρης αγοράς. Το κρατικό ραδιόφωνο καλούσε τους καταστηματάρχες να τις διατηρήσουν χαμηλά, έκκληση, πάντως, που δε φάνηκε να εισακούεται.

Εκπρόσωπος των ανταρτών που μάχονται τον Καμπίλα δήλωνε πως "δε θα ανεχθούμε άλλο την ολιστική διακυβέρνησή του".

Ο ίδιος ο Καμπίλα ψάχνει υποστηρικτές ζητώντας βοήθεια, αλλά πολλοί πρώην σύμμαχοί του στρέφονται εναντίον του. Παράδειγμα, οι Τούτσι της Ρουάντας, που "αποσκίρτησαν".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προεκλογική κριτική από ισλαμιστές

ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.- Το ισλαμικό Κόμμα της Αρετής (αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας) επέκρινε σήμερα τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι αγνοεί τα κοινωνικά προβλήματα στη νοτιοανατολική Τουρκία και ότι έχει αποτύχει στη στρατιωτική της εκστρατεία κατά των Κούρδων ανταρτών.

"Με αυτήν την κυβέρνηση, δεν υπήρξαν συγκεκριμένες λύσεις για την επίλυση των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων στη νοτιοανατολική Τουρκία και γι' αυτό δεν έχει εξασφαλιστεί επαρκής πρόοδος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", δήλωσε βουλευτής του κόμματος, ζητώντας αναθεώρηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής στη νοτιοανατολική Τουρκία.

"Το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί 85 εκατομμύρια δολάρια για την πρόληψη της τρομοκρατίας και έχουν αναγγελθεί μόνο ψευδείς υποσχέσεις για άλλα βασικά προβλήματα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, επιβάλλει να καθίσουμε και να σκεφτούμε", πρόσθεσε ο ίδιος.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες διώξεις κατά Μπούτο

ΓΕΝΕΥΗ.- Ελβετός δικαστής ζήτησε επισήμως χτες την άσκηση δίωξης κατά της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, για "ξέπλυμα χρήματος", με βάση δύο συμβόλαια που είχε υπογράψει με δύο ελβετικές εταιρίες.

Ο Ελβετός δικαστής Ντανιέλ Ντεβό, που έχει ήδη ασκήσει δίωξη εναντίον του συζύγου της Μπεναζίρ Μπούτο, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, με ανάλογες κατηγορίες, κατέθεσε στις ομοσπονδιακές αρχές επίσημο αίτημα για την άσκηση δίωξης κατά της Μπούτο.

Ο δικαστής ζήτησε από τις πακιστανικές αρχές να εκδικάσουν την υπόθεση στο Πακιστάν, επειδή - όπως είπε - έχει πληροφορηθεί ότι "η Μπούτο δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα".

Η Μπεναζίρ Μπούτο, που είχε αποπεμφθεί από την πρωθυπουργία στο Πακιστάν τον Νοέμβρη του 1996, αρνείται τις κατηγορίες.

Τον περασμένο Οκτώβρη, οι ελβετικές αρχές είχαν μπλοκάρει τις καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες του συζύγου και της μητέρας της Μπούτο, μετά από αίτημα των αρχών του Πακιστάν.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Παιδιά - "σεξουαλικά προϊόντα"

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Για την ικανοποίηση "πασών των επιθυμιών", ανήλικα κοριτσάκια από 9 έως 15 ετών πωλούνται και ενοικιάζονται ως απλά καταναλωτικά προϊόντα από τα οργανωμένα δίκτυα πορνείας στο κρατίδιο Γκόιας της Βραζιλίας,, όπως αποκαλύπτεται σε επίσημη έκθεση με τίτλο "Παρθένες σε δημοπρασία".

Στην έκθεση τονίζεται πως τα κορίτσια πωλούνται για μια μέση τιμή 4,300 δολαρίων ακόμη και μέσα στους δρόμους της πρωτεύουσας του κρατιδίου Γκοϊάνια, σε απόσταση μόλις 300 χλμ. από την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Μπραζίλια, ενώ οι οργανωμένες ομάδες προαγωγών που πωλούν τα κορίτσια περιλαμβάνουν εργαζομένους σε πρακτορεία μοντέλων, οδηγούς ταξί, και προσωπικό ξενοδοχείων. Τουλάχιστον 500 μικρά κορίτσια και μεγαλύτερες κοπέλες έχουν εμπλακεί στο δίκτυο πορνείας στην Γκοϊάνια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Γκλομπουνιούζ, επικαλούμενο τις δηλώσεις του προέδρου της συντακτικής επιτροπής της έκθεσης, Μόρασι Μοράες.Ο Μοράσι τόνισε, επίσης, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα δίκτυα της πορνείας έχουν πωλήσει κορίτσια ακόμη και στο εξωτερικό έναντι 13,000 δολαρίων περίπου, ενώ το πόρισμα της έκθεσης παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές του κρατιδίου.

280 χιλιόμετρα περπάτησαν οι γυναίκες των εργατών πολλές, μαζί με τα μ

280 χιλιόμετρα περπάτησαν οι γυναίκες των εργατών, πολλές μαζί με τα μωρά τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ