ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ"
Μέτωπο ενάντια στο έκτρωμα

Δέκα μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ ζητούν τη σύγκλησή της για ανάπτυξη της πάλης ενάντια στον αντεργατικό νόμο, για τις εργασιακές σχέσεις

Τη σύγκληση της ολομέλειας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,με θέμα "εκτίμηση των κινητοποιήσεων" σε σχέση με το αντεργατικό νομοσχέδιο, ζητούν με επιστολή τους προς το ΔΣ του ΕΚΘ δέκα μέλη της Διοίκησής του, που ανήκουν στην "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ".

Οι συνδικαλιστές προτείνουν επίσης να οργανώσει το Εργατικό Κέντρο τον συντονισμό όλων των εργαζομένων της πόλης, στη βάση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης, με στόχο τη μη εφαρμογή του αντεργατικού εκτρώματος της κυβέρνησης στους χώρους δουλιάς,να γίνει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων της πόλης, να οργανωθεί πανεργατικό συλλαλητήριο αντίστασης στον νομό την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ και να προχωρήσει ο συντονισμός των ΕΚ Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την οργάνωση μετώπου αντίστασης για τη μη εφαρμογή του νόμου.

Απευθυνόμενοι, οι δέκα συνδικαλιστές, στα μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ που ανήκουν στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, τονίζουν: "Η στάση σας στην τελευταία 24ωρη απεργία με την παντελή σας έλλειψη φροντίδας στην οργάνωσή της, έδειξε ότι όχι μόνο δεν έχετε τη διάθεση να βοηθήσετε την εργατική τάξη της πόλης μας να οργανώσει την αντίστασή της, αλλά και ότι σιγοντάρετε ώστε να προωθείται απρόσκοπτα αυτή η ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης και των βιομηχάνων".Επίσης οι τρεις παραπάνω παρατάξεις καταγγέλλονται ότι "και μετά την απεργία συμπεριφερθήκατε σαν να μην συνέβαινε τίποτε και αντικειμενικά με τις ενέργειές σας συναινέσατε στο να νομοθετούνται σε βάρος της εργατικής τάξης οι πιο ωμές και πρωτόγονες μορφές εκμετάλλευσης".

Την επιστολή προς το ΔΣ του ΕΚΘ υπογράφουν οι Θ. Κυριακίδης,ΓΓ του ΕΚΘ, τα μέλη της ΕΕ Β. Ρέβας και Δ. Αλιστρατινός,καθώς και τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ Χ. Κουτσουράς, Σ. Καλαντίδου, Π. Αρβανιτίδης, Α. Οργαντζής, Θ. Μητρούδας, Γ. Ραφαηλίδης και Π. Παυλίδης.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ
Καθολική απεργιακή απάντηση

Ολοκληρωτική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία, ενώ είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους

Με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη απεργία που κήρυξε το σωματείο, με αίτημα την ανάκληση της προκλητικής και απαράδεκτης απόφασης της διοίκησής της, να θέσει σε διαθεσιμότητα σημαντικό αριθμό εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης έστειλαν με την κινητοποίησή τους ένα αποφασιστικό αγωνιστικό μήνυμα προς τη διοίκηση, ότι δε θα επιτρέψουν να υλοποιήσει την αντεργατική απόφασή της και ότι θα αντισταθούν κλιμακώνοντας τον αγώνα τους αν προσπαθήσει να εφαρμόσει "νέες" εργασιακές σχέσεις.

Αν και ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων της "Χαλυβουργικής" απουσιάζει αυτή την περίοδο με άδεια, αρκετοί ήταν αυτοί που χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο της επιχείρησης για να περιφρουρήσουν την απεργία. Το πανό που "δέσποζε" στα κάγκελα, και το οποίο έγραφε "Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες, τα σχέδια της Χαλυβουργικής δε θα περάσουν", έκανε σαφή την πρόθεση των εργαζομένων για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι διαθεσιμότητες. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο εργοστάσιο δεν μπήκαν χτες, ούτε οι εργολάβοι των συνεργείων που απασχολούνται σε διάφορες εργασίες.

Η διοίκηση της "Χαλυβουργικής", που με το "επιχείρημα" των... οικονομικών δυσκολιών ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα την απόφασή της να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους του ελασματουργείου, ως αυτή τη στιγμή έχει κοινοποιήσει μέσω δικαστικού κλητήρα σε 18 εργαζόμενους, ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα. Με απόφαση όμως, του σωματείου κανένας εργαζόμενος δεν την αποδέχτηκε. Κατά την επιστροφή των εργαζομένων από την κανονική τους άδεια αναμένεται να κοινοποιηθούν και άλλες διαθεσιμότητες και ο αριθμός τους ίσως να ξεπεράσει τις 140.

Εκτός όμως από τις προκλητικές διαθεσιμότητες, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, υπάρχει και το ενδεχόμενο η διοίκηση να προχωρήσει σε απολύσεις, είτε να επιχειρήσει την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, βασιζόμενη στο αντεργατικό νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή. Αλλωστε, νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την προσπάθειά της να εφαρμόσει το 12ωρο, κάτι όμως που αποτράπηκε μετά την έντονη αντίδραση των εργαζομένων.Σε ένδειξη συμπαράστασης, χτες, κοντά στους εργαζόμενους της "Χαλυβουργικής" βρέθηκαν ο Γ. Μαυρίκος, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο Α. Χοροζάνης, υποψήφιος Νομάρχης Δυτικής Αττικής με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ και οΤ. Τζεγιαννάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας.

Με επιστολή προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση της "Χαλυβουργικής", το ΕΚ Ελευσίνας ζητά "την άμεση ανάκληση των διαθεσιμοτήτων", ενώ τη συμπαράστασή του προς τους εργαζόμενους της "Χαλυβουργικής" εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ - ΝΠΔΔ Δυτικής Αττικής,σημειώνοντας ότι "ο λαός του Θριασίου πρέπει να συμπαρασταθεί έμπρακτα στους εργαζόμενους της "Χαλυβουργικής"".

Με δήλωσή του στο "Ρ" ο Δ. Κουμπούρης,πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη "Χαλυβουργική", σημείωσε: "Οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής" με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της επιχείρησης να θέσει σε διαθεσιμότητα ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Επίσης φαίνονται αποφασισμένοι να προασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά - επειδή η "Χαλυβουργική" ίσως έχει σχέδια και για απολύσεις - καθώς επίσης και να μην περάσει η εφαρμογή νέων εργασιακών σχέσεων. Εμείς ως σωματείο θα κλιμακώσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις και με όλα τα μέσα που διαθέτουμε μαζί με τους εργαζόμενους, θα παλέψουμε για την προάσπιση του δικαιώματος στη δουλιά".

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Καταγγέλλουν τον "κατήφορο"

Εντονη είναι η αντίδραση του σωματείου στις συκοφαντίες ενάντια στον Χ. Κατσώτη

Τη "φασιστικού τύπου επιστολή της ηγεσίας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, εναντίον του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού και μέλους της ΕΕ της ΓΣΕΕ, Χ. Κατσώτη", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου.Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "εργοδοτικό κατήφορο της ηγεσίας του Συνδέσμου, που δεν έχει πάτο, αφού τώρα επιστρατεύει μεθόδους άλλων εποχών, χρησιμοποιώντας την ψευτιά, τη λάσπη και την ξεδιάντροπη συκοφαντία".

"Οι μέθοδοι αυτές - συνεχίζει η ανακοίνωση - δεν είναι τυχαίες, πρώτη διδάξασα η κυβέρνηση και τα κόμματα που συμφωνούν με την πολιτική της, οι υποταγμένοι της ΓΣΕΕ. Τη ζημιά την προκαλούν αυτοί στους εργαζόμενους, αφού σπέρνουν την ηττοπάθεια, τη συναίνεση και το συμβιβασμό".

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση το σωματείο επισημαίνει την ανάγκη της αλλαγής των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, υπέρ των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων. Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ερωτηματικά που τίθενται στην αισχρή ανακοίνωση για τον τρόπο κάλυψης των εξόδων του συνδικαλιστή, το Σωματείο Ζακύνθου καλεί τον πρόεδρο του Συνδέσμου του Ηρακλείου "να πει πρώτα για τον εαυτό του, μια και είναι μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, αλλά και για τους καλοπληρωμένους συναδέλφους της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας που έχουν κάνει τη διαδρομή Αθήνα - Βρυξέλλες, Πατήσια - Ομόνοια".

ΛΑΡΚΟ
"Διάλογο" αντί αγώνα

Το "διάλογο" με την κυβέρνηση θα προτείνει σήμερα, στη ΓΣ των εργαζομένων, η ΠΑΣΚΕ

ΛΑΜΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Σε "μια από τα ίδια" κατέληξε η ευρεία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει προχτές το σωματείο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας και στην οποία είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των άλλων σωματείων της εταιρίας, της ΓΣΕΕ, της ΠΟΕΜ, της ΟΜΕ, των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας Στερεάς, κόμματα και βουλευτές.

Με ευθύνη της πλειοψηφίας της παράταξης της ΠΑΣΚΕ (η οποία θέλησε να παρέμβει και στο προεκλογικό παιχνίδι) δεν υπήρξε απόφαση σε αγωνιστική κατεύθυνση, παρόλο που είναι γνωστή και δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης για την πορεία της ΛΑΡΚΟ προς την απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Ετσι, μετά και την αποχώρηση του "συμβούλου αγοράς" που είχε προσλάβει η κυβέρνηση, βαραίνουν τα "σύννεφα" πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων που πιέζονται να δεχτούν επιπλέον πάγωμα των μισθών τους για το 1998, του πριμ παραγωγής, καθώς και τη συρρίκνωση άλλων κατακτήσεών τους, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα 200 οικειοθελών αποχωρήσεων που έχει ξεκινήσει.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, διά της υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου,ενεργώντας προεκλογικά και φοβούμενη το πολιτικό κόστος των ενεργειών της, αλλά και προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρήματα των υποψηφίων της για το ενδιαφέρον τους προς τη ΛΑΡΚΟ, ανήγγειλε ότι η επιχείρηση θα ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, χωρίς να απομακρύνεται ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης.

Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ αρνήθηκε πάλι τον αγωνιστικό προγραμματισμό που πρότεινε ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ και μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, Γ. Ρούσης,αλλά αναλώθηκε πάλι σε προτάσεις για "δημόσιες σχέσεις" και διάλογο με την κυβέρνηση και τα υπουργεία. Μ' αυτή την "πρόταση" θα πάει στη σημερινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Δεν έχουν να φάνε!

Χωρίς φαγητό και χρήματα έχει εγκαταλείψει το πλήρωμα του πλοίου "Αγιος Ραφαήλ,η πλοιοκτήτρια εταιρία "Λαβύρινθος" στο λιμάνι της Καρπάθου!

Με επιστολή τους προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,τα μέλη του πληρώματος του "Αγιος Ραφαήλ", δηλώνουν ότι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, καταγγέλλουν στην Ομοσπονδία ότι είναι εγκαταλειμμένοι στο λιμάνι της Καρπάθου εδώ και αρκετές μέρες και επιπλέον ότι η εταιρία δεν τους έχει καταβάλει, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, δεδουλευμένους μισθούς.

"Αντιμετωπίζουμε - σημειώνεται στην επιστολή - πρόβλημα επιβίωσης, καθώς επίσης δεν έχουμε τη στοιχειώδη οικονομική ευχέρεια επικοινωνίας με τα σωματεία μας και τους συγγενείς μας". Οι ναυτεργάτες ζητούν οικονομική ενίσχυση από την ΠΝΟ, προκειμένου να καλύψουν τις πιο βασικές βιοτικές τους ανάγκες και ζητούν να παρέμβει, προκειμένου να καταβληθούν τα χρήματά τους.

Τραυματίστηκε εργάτης

Το σοβαρό τραυματισμό του οδοκαθαριστή Ιωάννη Κατσάμπαλα προκάλεσε χτες διερχόμενο αυτοκίνητο που τον παρέσυρε, την ώρα που ο άτυχος εργάτης πραγματοποιούσε την αποκομιδή των σκουπιδιών στο δρόμο Πύργου - Ολυμπίων.Ο Ι. Κατσάμπαλας τραυματίστηκε στα πόδια και τον αυχένα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πύργου, όπου και νοσηλεύεται. Οπως δήλωσε συνδικαλιστής του Εργατικού Κέντρου Πύργου, "ο κίνδυνος για την πρόκληση παρόμοιου ή και χειρότερου ατυχήματος για τους οδοκαθαριστές είναι μεγάλος, για το λόγο ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται σε ώρες κυκλοφορικής αιχμής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ