ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Δικαίωμα στην ελπίδα

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στην επόμενη φάση. Ανάλυση των αντιπάλων μας

Με όνειρα και ελπίδες για μια αξιόλογη ευρωπαϊκή πορεία θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Βλέπεται η κλήρωση για την κατάρτιση των ομίλων που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Μονακό, μπορεί να έφερε τις ελληνικές ομάδες αντιμέτωπες με μερικούς από τους πιο ισχυρούς συλλόγους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι δυο πρεσβευτές μας απέφυγαν τα χειρότερα.

Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε στον Α Ομιλο της διοργάνωσης όπου τον περιμένουν δυο παλιοί γνώριμοι, ο Αγιαξ και η Πόρτο, την οποία είχαν αντιμετωπίσει και πέρσι καθώς και η Κροάσια του Ζάγκρεμπ.

Φίλη από τα παλιά θα βρει στο δρόμο και ο Παναθηναϊκός που στα πλαίσια του Ε Ομίλου θα κοντραριστεί με την Ντιναμό Κιέβου την οποία είχε αντιμετωπίσει και το 1995 αλλά και την Αρσεναλ με τη Λανς.

Ας δούμε αναλυτικά όμως το προφίλ των αντιπάλων των ελληνικών ομάδων:

Α ΟΜΙΛΟΣ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΑΓΙΑΞ: Ιδιαίτερες συστάσεις για τον εκπρόσωπο της Ολλανδία δε χρειάζονται, αφού θεωρείται μια από τις πιο διάσημες ομάδες του κόσμου. Με πλούσια συλλογή τροπαίων, τόσο στον εσωτερικό χώρο όσο και σε διεθνές επίπεδο, οι Ολλανδοί αποτελούν πάντα μια ποδοσφαιρική σχολή που μπορεί να περνάει κάποια χρόνια παγωμάρας αλλά ξαναγεννιέται και βάζει πλώρη για καινούριες διακρίσεις. Αστέρια της ομάδα αποτελούν ο Γιάρι Λιτμάνεν, ο αρχηγός Μπλιντ, καθώς και οι Γεωργιανοί Αρβελάντζε και Κικλάντε με τον δεύτερο να καλείται να καλύψει το κενό που άφησε η αποχώρηση του Μίκαελ Λάουντρουπ. Αγνωστο το πόσο θα επηρεάσει την ομάδα η απουσία των αδερφών Ντε Μπουρ, που μετά από δικαστικές διαμάχες με το σύλλογο τελικά δεν μπόρεσαν να φύγουν από την ομάδα, με αποτέλεσμα ο προπονητής του Αγιαξ Δανός Μόρτεν Ολσεν να τους θέσει στο περιθώριο.

ΠΟΡΤΟ: Τι κακό με αυτούς του Πορτογάλους της Πόρτο... Τραβάνε τις ελληνικές ομάδες όπως ο μαγνήτης της καρφίτσες. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι του Ολυμπιακού, παλιότερα είχαν συναντήσει τον Παναθηναϊκό, ενώ ακόμη πιο παλιά είχαν αντιμετωπίσει και την ΑΕΚ. Φέτος παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη σε σχέση με πέρσι καθώς αποκτήθηκε ο τερματοφύλακας της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας Κράλι και ο γνωστός μας από την υπόθεση με την ΑΕΚ Παντούρου, ο οποίος όπως δήλωσε "διψάει για μπάλα".

Με προπονητή τον φιλόδοξο Φερνάντο Σάντος ελπίζει τη φετινή χρονιά να τα πάει καλύτερα από πέρσι.

ΚΡΟΑΣΙΑ: Με βασικό όπλο το μεγάλο όνομα του κροατικού ποδοσφαίρου τον Ρόμπερτ Προσινέντσκι και τους διεθνείς Βιντούρκα, Γιούριτις, Λάντιτς, οι Κροάτες δηλώνουν έτοιμοι να καταπλήξουν την Ευρώπη όπως έκανε δυο μήνες πριν η Εθνική τους ομάδα στο Μουντιάλ. Πλεονέκτημα αποτελούν οι φανατικοί της οπαδοί που μετατρέπουν το γήπεδο σε μια "καυτή έδρα" για οποιονδήποτε αντίπαλο. Προπονητής της ομάδας είναι ο Ζλάτκο Κράνιτσερ.

Ε ΟΜΙΛΟΣ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ: Η συνάντηση των δυο ομάδων πριν από τρία χρόνια θα μείνει αξέχαστη στους Ουκρανούς, που αν και είχαν νικήσει με 1 - 0 στο Κίεβο, εντούτοις όμως έμειναν με τη χαρά, καθώς η απόπειρα δωροδοκίας του Ισπανού διαιτητή Λόπεθ Νιέτο από παράγοντες της Ντιναμό έστειλε τους "πράσινους" στον επόμενο γύρο χωρίς να παιχτεί ρεβάνς. Πέρσι η Ντιναμό πραγματοποίησε εκπληκτική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ και κάτι ανάλογο θα επιχειρήσουν και φέτος. Με επιθετικό δίδυμο φωτιά που αποτελούν οι Ρεμπρόφ και Σεβσένκο, που η αξία και των δυο έχει κοστολογηθεί στα 18 δισ. δρχ. και το μεγάλο όνομα στον πάγκο Βαλέρι Λαμπανόφσκι, οι Ουκρανοί αποτελούν το φόβητρο κάθε αντιπάλου.

ΑΡΣΕΝΑΛ: Ο αποκλεισμός πέρσι νωρίς νωρίς από τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ πείσμωσε τους "κανονιέρηδες" που κατάφεραν με εκπληκτική πορεία να κατακτήσουν το πρωτάθλημα Αγγλίας. Τη χαρακτήρισαν ομάδα του 21ου αιώνα και σ' αυτό έχει μεγάλη συμβολή ο Γάλλος τεχνικός Αρσεν Βεγκέρ. Με πλειάδα αστεριών, όπως οι Ολλανδοί Μπέργκαμπ και Οβερμαρς, οι Γάλλοι Πετί, Βιεϊρά, Ανελκά, αλλά και τους εγχώριους Σίμαν, Ανταμς, τα "κανόνια" είναι πλέον έτοιμα να βροντήξουν και εκτός συνόρων. Η αναμέτρηση με το "Τριφύλλι" παρουσιάζει και συναισθηματικό ενδιαφέρον, καθώς θα διεξαχθεί στο Γουέμπλεϊ (η έδρα της Αρσεναλ στην Ευρώπη) όπου ο Παναθηναϊκός θα επισκεφθεί μετά από 27 χρόνια, όταν είχε αντιμετωπίσει τον Αγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

ΛΑΝΣ: Οι Γάλλοι αποτελούν το μεγάλο ερωτηματικό του ομίλου, καθώς η Λανς θεωρείται η πιο αδύναμη από τις ομάδες που τέθηκαν στο γκρουπ των επικεφαλής των ομίλων. Ολα αυτά στο θεωρητικό τομέα, γιατί στην πράξη άγνωστες οι βουλές της ομάδας του Ντανιέλ Λεκλέρκ. Η περσινή ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της, αφού κατάφερε να τερματίσει στην 2η θέση του πρωταθλήματος Γαλλίας. Βέβαια φέτος το ξεκίνημα δεν ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί, καθώς στις τρεις πρώτες αγωνιστικές μετράει μια νίκη, μια ήττα και μια ισοπαλία. Η απειρία από ευρωπαϊκές διοργανώσεις ίσως αποδειχθεί καθοριστική για τους φιλόδοξους Γάλλους.

Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Ο Βαν ντε Σάαρ, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου, αυ

Ο Βαν ντε Σάαρ, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου, αυτή τη στιγμή αποτελεί το "φύλακα" της εστίας του Αγιαξ

Οι Γάλλοι πρωταθλητές κόσμου Βιεϊρά και Πετί αποτελούν δύο σημαντικές

Οι Γάλλοι πρωταθλητές κόσμου Βιεϊρά και Πετί αποτελούν δύο σημαντικές μονάδες στις τάξεις της Αρσεναλ

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ