ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΓΚΟ
Η Κινσάσα επιστρέφει στους φυσιολογικούς ρυθμούς
  • Σχετική ηρεμία στο δυτικό μέτωπο
  • Τους αιχμαλώτους πολέμου παρουσίασε στα ΜΜΕ η κυβέρνηση Καμπίλα, διαψεύδοντας τις φήμες περί κακοποίησής τους
  • Επιμένει στη στρατιωτική παρουσία της στη ΛΔ του Κογκό η Ουγκάντα

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΜΠΟΜΠΟ.-

Στην καθημερινότητά της επανέρχεται, αργά αλλά σταθερά, η πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, από την οποία απομακρύνθηκε οριστικά, από ό,τι φαίνεται, ο κίνδυνος εισβολής των δυνάμεων των στασιαστών. Χτες ο υπουργός Πληροφοριών της κυβέρνησης του Λοράν Καμπίλα παρουσίασε στους δημοσιογράφους αρκετούς αιχμαλώτους, διαψεύδοντας εμπράκτως κάθε φήμη περί κακομεταχείρισης των συλληφθέντων στασιαστών.

Ολοένα και πυκνότερη γίνεται η κίνηση στους δρόμους της Κινσάσα, που αρχίζει να επανέρχεται στους αρχικούς ρυθμούς ζωής της. Η ηλεκτροδότηση της πόλης δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως, ενώ κυβερνητικοί στρατιώτες συνεχίζουν τις περιπολίες τους και παραμένουν στα οδοφράγματα διενεργώντας αυστηρούς ελέγχους σε αρκετούς περαστικούς. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, στα σπίτια τους άρχισαν να επιστρέφουν και αρκετοί κάτοικοι των ανατολικών προαστίων, τα οποία έγιναν πεδίο μαχών την προηγούμενη βδομάδα, ενώ έχει, ήδη, αρχίσει η επιχείρηση περισυλλογής των νεκρών που κείτονται στους δρόμους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χτες, ο υπουργός Πληροφοριών, Ντιντιέ Μουμενγκί, διέψευσε τις κατηγορίες των στασιαστών αλλά και των φανερών υποστηρικτών τους, Ρουάντα και Ουγκάντα, περί κακοποίησης των αιχμαλώτων. Ο Μουμενγκί παρουσίασε στους δημοσιογράφους, τουλάχιστον, 50 αιχμαλώτους, οι οποίοι ήταν σε άριστη κατάσταση και δεν έφεραν κανένα σημάδι κακοποίησης. Ο υπουργός Πληροφοριών τόνισε ότι η όποια διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν αποχωρήσουν από το έδαφος της χώρας του οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουγκάντα και της Ρουάντα.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Φαουστίν Μουνένε, υφυπουργός Εσωτερικών, σχολιάζοντας την άρνηση της κυβέρνησης Καμπίλα να παραχωρήσει ασφαλές πέρασμα στους λίγους στασιαστές, που έχουν εγκλωβιστεί κοντά στην πόλη Σνγκολόλο, 250 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, μετά την επέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στο δυτικό μέτωπο. Ο Μουνένε υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις θα δοθούν μόνο σε περίπτωση αποχώρησης των στρατευμάτων που υποστηρίζουν τους στασιαστές και τόνισε ότι το αίτημα των στασιαστών στερείται λογικής, καθώς δεν είναι δυνατό να τους εξασφαλιστεί η διαφυγή τους προκειμένου να συνεχίσουν να μάχονται, σε κάποιο άλλο σημείο της χώρας, ενάντια στα κυβερνητικά στρατεύματα.

Παραμένουν τα στρατεύματα της Ουγκάντα

Την απόρριψη του αιτήματος της κυβέρνησης της Κινσάσα για αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη ΛΔ του Κογκό διατύπωσε, χτες, εμμέσως πλην σαφώς η κυβέρνηση της Ουγκάντα διά στόματος στρατιωτικού διοικητή Σχαμπάν Μπανταρίζα, από το στρατηγείο του στην πόλη Μπόμπο, βόρεια της πρωτεύουσας της Ουγκάντα, Καμπάλα. Ο Ουγκαντέζος στρατιωτικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι τα στρατεύματα της χώρας του θα παραμείνουν στις νοτιοανατολικές περιοχές της ΛΔ του Κογκό προκειμένου "να εμποδίσουν τη δράση των αντικυβερνητικών Ουγκαντέζων ανταρτών που στρατοπεδεύουν εκεί". Εντούτοις, ο Σχαμπάν Μπανταρίζα απέφυγε επισταμένως να επιβεβαιώσει, ούτε όμως διέψευσε, τις πληροφορίες ότι τα στρατεύματα της χώρας του πολεμούν στο πλευρό των στασιαστών.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Σκληρός αντιτρομοκρατικός νόμος

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην πόλη Ομαγκ, που χαρακτηρίστηκε ως η πιο αιματηρή στην 30χρονη βίαιη ιστορία των "ταραχών" του Ολστερ, προκάλεσε την άμεση και συντονισμένη αντίδραση των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας και της Βρετανίας. Αποτέλεσμα, ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος που πρόκειται να ψηφιστεί.

Μία συνοπτική παρουσίαση του νόμου έγινε σε χτεσινό ρεπορτάζ των βρετανικών "Τάιμς", όπου αναφέρεται ότι τα κινητά και ακίνητα οικονομικά στοιχεία των ανυπότακτων τρομοκρατικών οργανώσεων θα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν οι αστυνομίες της Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, στο εξής τα μέλη των αποσκιρτησάντων οργανώσεων, όπως για παράδειγμα ο Αληθινός ΙΡΑ, ομάδα που τοποθέτησε τις βόμβες στην πόλη Ομαγκ, θα είναι δυνατόν να χάσουν τις κατοικίες τους, στην περίπτωση που η αστυνομία κατέχει αποδείξεις πως χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Εντός της βδομάδας το βρετανικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να συζητήσει και να εγκρίνει τα αποτρεπτικά τούτα μέτρα, τα οποία πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις τα έχουν χαρακτηρίσει εξαιρετικά αυστηρά. Το ιρλανδικό Κοινοβούλιο θα συγκληθεί επίσης εντός της βδομάδας για να αποφασίσει. Κύριος στόχος των νέων νομοσχεδίων είναι οι τέσσερις Καθολικές και Προτεσταντικές (Αληθινός ΙΡΑ, ΙΡΑ της Συνέχειας, Ιρλανδικός Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός και LVF) οργανώσεις που δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία ειρήνευσης, η οποία φιλοδοξεί να δώσει τέλος στην επί σχεδόν 30 χρόνια σοβούσα σύρραξη στην ταραγμένη βρετανική επαρχία. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, τα μέλη των τεσσάρων αυτών οργανώσεων θα μπορούν να αντιμετωπίσουν 10ετή φυλάκιση κατόπιν διαταγής ενός ανωτάτου αστυνομικού αξιωματικού. Εντούτοις, πληροφορίες θέλουν τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να έχει συμφωνήσει πως τούτος ο όρος θα καταστεί ανενεργός, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ύστερα από τις πολλές αντιδράσεις που προκάλεσε το μέτρο, ιδίως στις τάξεις του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Το κυβερνών κόμμα ο τελικός νικητής

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ .-

Τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χτες η Εθνική Εκλογική Επιτροπή επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι πια γνώριζαν, ότι το κυβερνών "Λαϊκό Κόμμα της Καμπότζης" είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 26ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα οριστικά και επίσημα αποτελέσματα το κόμμα του πρωθυπουργού Χου Σεν αναδεικνύεται νικητής αφού συγκέντρωσε2.03 εκατομμύρια ψήφους. Αντίστοιχα, το κόμμα του πρώην δεύτερου πρωθυπουργού της χώρας πρίγκιπα Νοροντόμ Ραναρίντ FUNCINPEC έρχεται δεύτερο με 1.55 εκατομμύρια ψήφους, ενώ το κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών Σαμ Ρέινσι,που φέρει το όνομά του, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 699.665 ψήφους. Εκπρόσωπος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι η κατανομή των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, που διαθέτει 122 έδρες θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας. Αναμένεται, πάντως, ότι το κόμμα του Χουν Σεν θα συγκεντρώσει λίγο περισσότερο από το ήμισυ των εδρών, αλλά δε θα είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο Σαμ Ρέινσι και ο Ραναρίντ, που κάποτε μοίραζαν τη νομή της εξουσίας με τον Χουν Σεν και με τον οποίο μοιραζόταν τότε την πρωθυπουργία, κατήγγειλαν τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του Χουν Σεν κέρδισε χάρη στην εκτεταμένη βία και νοθεία. Ομως από την πλευρά τους οι διεθνείς παρατηρητές που βρίσκονται μήνες, παρακολουθώντας στενά την εκλογική διαδικασία και την καταμέτρηση, δήλωσαν ότι η ψηφοφορία υπήρξε αρκετά ελεύθερη και δίκαιη.

Ο Ραναρίντ και ο Σαμ Ρέινσι έχουν δηλώσει ότι θα σαμποτάρουν τη νέα κυβέρνηση, για το σχηματισμό της οποίας απαιτείται η έγκριση των δύο τρίτων των μελών της Βουλής και για το λόγο αυτό έχουν προχωρήσει σε καθιστική διαμαρτυρία εδώ και εννέα μέρες στο πάρκο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας την εκλογική διαδικασία, αλλά και το αποτέλεσμα της κάλπης.

Με αργούς ρυθμούς η ζωή επιστρέφει στην ομαλότητα

Με αργούς ρυθμούς η ζωή επιστρέφει στην ομαλότητα

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βία και συλλήψεις "ειρηνιστών" Κούρδων

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ. -

Ενενήντα συλλήψεις πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία στο Ντιγιαρμπακίρ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία για να καταστείλει διαδήλωση με αίτημα την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης με τους Κούρδους αντάρτες.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Ντιγιαρμπακίρ εντάθηκαν, παρά την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν και άρχισε να ισχύει από χτες. Αυτόπτες ανέφεραν ότι η αστυνομία διέλυσε ομάδα διαδηλωτών που φώναζε "Να ζήσει η ειρήνη".

Προχτές (Δευτέρα) η τουρκική αστυνομία συνέλαβε στην Κωνσταντινούπολη 127 άτομα που επρόκειτο να μεταβούν οδικώς στο Ντιγιαρμπακίρ για να λάβουν μέρος στις χτεσινές διαδηλώσεις.

Η αιτιολογία από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης είναι πως η μονομερής ανακωχή που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν "δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη".

"Προσπαθούν (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν - PKK) να κερδίσουν χρόνο. Δεν μπορούμε να έχουμε κατάπαυση του πυρός με τους αντάρτες. Δεν έχουμε τίποτα να πούμε μαζί τους", διασαφήνισε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν.

"Το PKK χάνει γρήγορα ισχύ. Ο Οτσαλάν ή θα πρέπει να παραδοθεί ο ίδιος ή να φύγει με τους άνδρες του. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση", επαύξησε από την πλευρά του ο νέος αρχηγός του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Χουσεϊν Κιβρίκογλου.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Κλιμάκωση διαδηλώσεων θέλει ο Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ. -

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, - η Αλβανική αξιωματική αντιπολίτευση - προοικονομούσε χτες κλιμάκωση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας"για την ανατροπή της κυβέρνησης του Φάτος Νάνο".

Το "Συντονιστικό Συμβούλιο Διαμαρτυρίας", το οποίο συγκροτήθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα και από μικρότερα συμμαχικά του κόμματα, ανακοίνωσε χτες ότι θα οργανώσει πανεθνική ημέρα διαμαρτυρίας την Παρασκευή.

Χιλιάδες οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας τη Δευτέρα το απόγευμα στα Τίρανα, ζητώντας αποπομπή της κυβέρνησης και απελευθέρωση έξι πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων του Δημοκρατικού Κόμματος που συνελήφθησαν πριν από δύο βδομάδες, με την κατηγορία "εγκλημάτων σε βάρος του λαού" στη διάρκεια της εξέγερσης του 1997.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μυστικές συνομιλίες σε εξέλιξη

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με έντονους ρυθμούς συνεχίζονται, όπως φαίνεται, οι μυστικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ενώ το τέλος του Αυγούστου σηματοδότησε την εκπνοή και της τελευταίας προθεσμίας για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, που έθετε η "ειρηνευτική συμφωνία" του Οσλο.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις έχουν, τις τελευταίες μέρες, ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Συμβουλίου, Αχμέντ Κουρέια, και ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Γιτζάκ Μόχλο. Οι δύο άντρες φέρεται να επεξεργάζονται κείμενο μιας προπαρασκευαστικής συμφωνίας για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, με βάση την αμερικανική πρόταση για απομάκρυνση των Ισραηλινών από το 13% του εδάφους.

Εντούτοις, με χτεσινές του δηλώσεις ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος όσον αφορά στις εξελίξεις, τονίζοντας ότι πριν από λίγες μέρες μια συμφωνία φαινόταν ιδιαίτερα πιθανή, κάτι που δε συμβαίνει τώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ